Sivut

torstai 1. joulukuuta 2016

1

Hei huomenta, nyt on joulukuu! Ensimmäisenä kerron heti räsymattokynttilöistä, sillä ne ovat vilkkuneet instagramissani koko syksyn. Kaikkihan lähti siitä, kun isosiskoni teki alkusyksystä muuttoa ja kysyi, haluanko pussillisen kynttilänpätkiä vai heittääkö hän ne roskiin. Loput voitte jo arvata. Eli otin kynttilät tietenkin huostaani ja aloin googletella ideoita. Olen siis joskus parikymppisenä tehnyt itse kynttilöitä, joten laji sinänsä oli tuttu, kaipasin vain jotain uutta ideaa. Ja sellainenhan toki löytyi, eli räsymattokynttilät. Diagnoosi: sisustusmania -blogissa oli ohje parin vuoden takaa ja sitä muokaten lähdin hommiin. Ostin sydänlankaa ja muutamaa eri väristä kynttilävärinappipussia, sekä Prisman poistolaarista muutaman tosi halvan värillisen pöytäkynttilän ja miehelle Pringlesejä jotta saan purkeista muotteja.

Uhrasin steariinin sotkettavaksi vanhan kattilan, puukon, mittakannun, patalapun, haarukan, sukkapuikon, leikkuulaudan ja askartelualustan, joten kynttilähommia pitänee tehdä jatkossakin. Muotteja löytyi kaapeista lisää, samalla vaivalla kun toki tekee useammankin kynttilän eikä ne Pringlesit niin hyviä ole. Hommaan tuhraantui myös puisia pyykkipoikia, kertakäyttöisiä foliopiirakkavuokia ja paljon talouspaperia. Ja sanomattakin on selvää, että vähintään yksi muoteista kusi iloisesti ensimmäisen sulan steariinisatsin ympäri pöytiä kaikista suojatoimenpiteistä huolimatta. Kuuluu asiaan.


Räsymattokynttilässä siis ideana on tehdä monivärinen raitakynttilä, kuten nimestä voinee jo päätellä. Edellinen kerros pitää ehtiä hyytyä riittävästi ennen seuraavaa, joten homma on hidasta, vaikka olisi miten toimivat jäähdytyssysteemit. Itse sulatin kynttilät vesihauteessa, enkä suoraan kattilanpohjalla, koska olen sen verran nössö. Toki minulla silti oli kattilan kansi ja sammutuspeitekin käden ulottuvilla.


Tein kynttilöitä kolmena iltana myöhälle yöhön. Kahtena peräkkäisenä raitoja, sitten parin päivän päästä täytin keskelle muodostuneen kolon ja tein viimeisen raidan. Jälkiviisaana täytyy todeta, että viimeisen kerroksen väri olisi kannattanut miettiä tarkkaan sillä se dominoi tosi paljon ja määrää koko kynttilän tunnelman. Näistä tuli aika synkkiä, koska ylin raita on tumma sininen.


Kuudesta kynttilästä yksi katkesi siinä vaiheessa, kun tuli aika jättää muotti. Yksi oli niin pahasti jumissa että piti avittaa saksilla ja saksista tuli ikäviä naarmuja kynttilän pintaan. Muut onnistuivat hyvin. Pringelespurkkimuoteista jäi tuollainen harmahtava pinta (kaksi oikeanpuolimmaista).


Kova homma näistä oli, mutta oli todellakin sen arvoista, nämä ovat aivan mielettömän hienoja ja kivoja! Osa menee tietenkin joululahjoiksi.


Ja se naarmuttunut ja katkennut jäivät tietenkin omaan käyttöön.26 kommenttia:

 1. Tosi kiva idea! Mäkin oon säilöny vuosien varrella hirveet määrät kynttiläntekomateriaalia, vaan on jääneet kynttilät tekemättä! Jos sitä alkais taas säilömään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin säilöin vaikka kuinka kauan ajatellen, että pian teen kynttilöitä itse. Nyt harmittaa, että siivouksien yhteydessä menin heittämään ne kaikki roskikseen!

   Poista
 2. Näitä pitää kyllä tehdä, kun saa jostain taas kynttilänjämiä! Omani tuhosin muutama vuosi sitten sytykesipseihin ja nyt olenkin lähinnä poltellut partyliten ja niistä ei jää mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tulee tosi vähän itsellä jämiä, kun en juurikaan polttele kuin vain näin joulun aikaan. Mutta saahan sitä materiaalia onneksi massana askartelukaupastakin :)

   Poista
 3. Oi, olen unohtanu kokeilla kynttilöiden tekoa, nää on kivat!

  VastaaPoista
 4. Oh, kunpa olisi aikaa ja kärsivällisyyttä - aivan hurmaavia!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin näitä tehdessä, että olisi pitänyt ottaa pari kaveria ja tonkka viiniä mukaan niin olisi mennyt kynttilänvalut rattoisasti :)

   Poista
 5. Tosi kivoja! Olen myös säilönyt kynttilänpätkiä samantapainen idea mielessä, mutta ei ole tullut tehtyä.
  Opiskeluaikana tehtiin joka syksy kynttilöitä kastamalla. Peitettiin kaikki lattiat hesareilla, isoissa kurkkupurkeissa oli melkein kiehuvaa vettä ja pinnalla sulaa kynttilämassaa. Välillä käytiin parvekkeella jäähdyttelemässä kynttilöitä. Sitten niihin jäi vähän vettä sekaan ja polttaessa kuului ritinää kun vesi kiehui.

  Mari K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan koskaan tehnyt kastamalla, olisi kiva joskus kokeilla :)

   Poista
 6. Sen verran työläältä kuulostaa, että en taida hommaan rohjeta. Mutta kauniita ovat ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma hommansahan näistä oli mutta odotellessa sai aika paljon neulottua sukkaa :D Ja tuonne jollekin jo aiemmin kommentoin että menisi hienosti räsymattokynttilöiden valaminen illanistujaisissa kavereiden ja viinitonkan kanssa!

   Poista
 7. Nää on hienoja! En oo ennen oikein innostunut kynttilöiden teosta, mutta tää kolahti. Ehkäpä, ehkäpä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kolahti kans todella lujaa, kun näin tällaisia räsymattokynttilöitä ensimmäisen kerran! Oli aivan pakko alkaa hommiin about heti!

   Poista
 8. Tosi kauniita! Palavatko nätisti myös? (:

  VastaaPoista
 9. Kertakaikkiaan hienoja! Olisipa itselläkin kärsivällisyyttä tehdä tuollaisia.

  VastaaPoista
 10. Todella hyvännäköisiä! Kiitos vinkistä, jopa minäkin saattaisin innostua kynttilöiden valamisesta. Hyvä idea myös toi viinitonkka ja ystävät ja räsymattokynttilöiden valaminen👍 Ehkä ensi vuonna pikkujouluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olisin kovasti halunnut pitää jotkut jouluaskartelupikkujoulut aikuisten kesken, mutta se sitten taas kerran jäi kun oli muka niin hankala toteuttaa. Tuskin oikeasti edes olisi ollut niin hankalaa!

   Poista