Sivut

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Muita ihania lokasukat

Muita Ihania -blogissa oli jälleen mysteerisukkien yhteisneulonta, mikä oli nimetty lokasukiksi, koska se piti alunperin olla lokakuussa julkaistu juttu, mutta ei se mitään, ei nimi sukkia pahenna.


Vähän muokkasin ohjetta sen mukaan, että saan itselleni sopivat. Lankakin on siis paksumpaa, kuin ohjeessa. Itselläni on tässä Nallea ja jotain numerolanka 6:sta.


Ja tuo vaaleanharmaa ei itse asiassa edes ole sukkalankaa, mutta toivon sen kestävän kuitenkin, koska sitä on aika vähän ja neulon kuitenkin aika tiukkaa.


Ei ehkä äkkiseltään arvaisi värivalinnoiltaan minun tekemikseni, mutta tällaiset nyt kuitenkin tein ja ai että ovat ihanat!


Tänä vuonna näemmä neulon pitkästä aikaa sukkia ihan urakalla myös itselleni. Tammikuu vasta menossa ja jo kolmet villasukat valmiina nimenomaan itselleni. No, käyttötavaraahan ne ovat, eivät jää kaapin pohjalle lojumaan.

lauantai 25. tammikuuta 2020

Jämälankasukat

Tarvitsin työmatkoja varten jonkin simppelin neuletyön, joten aloitin jämälankasukat. Kuvittelin tekeväni kokonaan raidalliset, mutta hyvin nopeasti kyllästyin raitoihin ja aloin sooloileen. Sitten ne eivät enää olleetkaan ihan niin simppelit työmatkasukat, mutta onneksi pitsikuviot olivat helppoja ja jäivät nopeasti mieleen.


Tein siis raitojen lisäksi pienet pitsiosiot. Minusta niistä tuli todella sievät. Nykyään onkin tosi paljon ollut esillä sukkamalleja, joissa on sekaisin niin pintakuviota kuin kirjoneulettakin. Tämä on vähän samalla idealla tai että sieltä varmasti idea tällaiseen tuli.


Varren pitsikuvio on Cookie A:n Monkey -sukista ja jalkapöydällä oleva reunakuvio on Heidi Alanderin Aava-sukista. Hauskaa, että juuri nuo miellyttivät niin kovasti silmää noissa langoissa, sillä ne sukat, mistä kyseiset jämät olivat jääneet, olivat juurikin noista samoista malleista.


Vuosi sitten nimittäin neuloin eskarin henkilökunnalle kevätjuhlalahjaksi vihreitä pitsineulesukkia ja sinne vein mm juuri tuosta Adlibriksen Socki fine -langasta tehdyt Monkeyt ja Rva Silmu Solmun vaaleanvihreästä tehdyt Aavat. Muut langat tässä ovat jotain itse värjättyjä jämänöttösiä ja Silmu Solmun sukkalankajoulukalenterista tullutta vihreää. Resorit, kantapäät ja kärjet ovat Regia Premium Silk -jämää. Siitä langasta tein siihen eskariopejen sukkalaatikkoon Niina Laitisen villasukkien vuosi -kirjasta jouluaamut.


Nämä sukat ovat nyt kuitenkin ihan itselleni ja voi että, miten tykkään näistä!

tiistai 21. tammikuuta 2020

Vuoden ihanin taidenäyttely

Nyt on aivan ihanaa silmäkarkkia tarjolla Taidehallissa! Mutta täytyy pitää kiirettä, sillä Anu Tuomisen näyttely on siellä vain 1.3. asti. Näyttely aukesi viikonloppuna ja tänään ehdin paikan päälle, sillä tiesin, että tämä on nähtävä ja mieluusti vaikka useammankin kerran.


Olen kiertänyt aika monet museot ja taidenäyttelyt ja tykkään niistä, tottakai. En kuitenkaan ole sillä tavoin kiinnostunut muuta kuin katseleen, että jaksaisin esimerkiksi painaa mieleen, tai välttämättä edes tarkistaa, mikä oli taiteilijan nimi. Niinpä Anu Tuominen ei nimenä sanonut minulle yhtään mitään, vaikka heti ensimmäisestä mainoskuvasta tajusin, kenen töistä on kyse. Minulla on jopa ollut joskus vuosia sitten seinällä koristeena postikortti, missä kuva yhdestä hänen villasukka-aiheisesta työstään. En vaan ollut koskaan kokenut tarpeelliseksi muistaa, kenen nimi siellä kääntöpuolella pienellä präntillä luki.


Töitä olen nähnyt eri näyttelyissä aina muutaman siellä ja toisen täällä ja vaikka tiesin, että nyt on kyseessä kokonainen näyttely pelkästään hänen töistään, en voinut kuvitellakaan, millainen setti siellä Taidehallissa oli esillä.


Teoksia oli aivan valtavasti, siis aivan valtavasti! Joka paikka täynnä silmäkarkkia, ihanan oivaltavaa ja inspiroivaa ja värikästä, söpöä ja yksityiskohtaista, pientä ja suurta ihasteltavaa. Olin niin tohkeissani ihan kaikesta, mitä näin, että pelkäsin, että en huomaa edes kaikkea.Lankahommien lisäksi oli tehty upeita asetelmia vaikka ja mistä esineistä. Niitä olisi voinut tuijotella tuntikausia.


Mun on aivan pakko kyllä ehtiä käymään täällä toinenkin kerta ennen näyttelyn vaihtumista, tämä sykähdytti niin valtavasti.
Oli kyllä todella inspiroivaa. Voisin veikata, että tän vuoden ehdottomasti lempparein näyttely. Vähän harmi, että tammikuussa jo tällaista tykitystä, tuntuuko loppuvuoden taide-elämykset enää missään. Kävin nimittäin viime viikolla katsomassa Kiasmassa sen Ragnar Kjartanssonin The Visitors -videoteoksen ja se oli myös aivan todella upea. Sekin on enää vain 2.2. asti.

maanantai 20. tammikuuta 2020

vaahtokarkkihattarapipo

Viime vuoden puolella, varmaan joskus marraskuussa neuloin tyttärelle hattaraisen vaahtokarkkipipon. Ei ole tullut sopivaa hetkeä vastaan ottaa siitä kuvia ja nyt se on jo tietenkin melko likainen ja vähän lörpsähtänyt. Ei se mitään, yllättävän vähän kulahtanut silti ja kyllä tämäkin oman blogipostauksensa ansaitsee.


Ohje on PetiteKnitsin the Oslo hat, lankana jämää tyttärelle neulomasta röyhelövillatakista (postaus siitä täällä) neulottu yhdessä jonkin harmaan ohuen cashmirhötön kanssa. Otsaan ompelemani merkin alkuperää en osaa sanoa, olen saanut ne siskoltani.


Huivin neuloin lapselle jo hänen ollessa vauva.


Kuvan ilmapallopatsas on Kotkassa, yllättäen lapsen lemppari.

lauantai 11. tammikuuta 2020

Vuoden ensimmäiset sukat

Vuoden ensimmäinen neuletyö on valmis. Aloitin nämä heti ensimmäinen päivä, ohje oli julkaistu muutama päivä aiemmin ja jotenkin se iski tosi kovaa, vaikka en äkkiseltään olisi uskonut innostuvani frillareunaisista villasukista.


Ohje: Sari Nordlund: Midnight Dancer
Lanka: Adlibris Socki Fine
Puikot: 2,5 mm

Muokkaukset: itse asiassa en edes katsonut ohjetta enää frillareunan jälkeen, vain tein ihan sellaiset normisukat siitä eteenpäin, mitä muutenkin teen.


Tuo Adlibriksen Socki fine on siitä jännä lanka, että vaikka se on juoksevuudeltaan ihan perus fingeringiä, se on silti olevinaan tosi paljon ohuempaa ja niin kuin sitä luulisi, että siitä sitten tulisi pienempi sukka, niin ehei, ei suinkaan, vaan näistä tuli ehkä aavistuksen verran liian isot, koska tietenkin käsiala oli sitten löysää, jouluna kun ei ollut mukana 2 mm puikkoja, vaan tein niillä 2,5-millisillä. Aion kuitenkin elää asian kanssa.


Niin hörhelöhörsöt nämä kuitenkin ovat, että päärin kuvata ne myös farkkusemman alaosan kanssa, kuin pelkät sukkahousut. On vähän tasapainoisempi näin. Ihanat nämä kyllä ovat!

maanantai 6. tammikuuta 2020

Lux Helsinki

Oi oi, Lux on täällä taas! Lempitapahtumiini kuuluva talven pimeän ilostuttaja ja valaisija, valotaidehäppeninki! Saavuttiin sunnuntai-iltapäivänä reilun kahden viikon jouluvapailta vanhempieni luota ja jatkettiin heti suorilta Helsinkiin kiertään tän vuoden Lux-reitti. Olin varma, että lasten kanssa tulee väittelyä siitä, onko moinen tarpeen heti tykkänään, kun kotona odottaa niin uudet kuin vanhatkin lelut, pelit ja vekottimet. Hekin kuitenkin pääsääntöisesti valotaidejutuista tykkäävät, joten ei tarvinnut turvautua kompromissiratkaisuihin, vaan mukisematta lähdettiin kierrokselle.


Tämä oli viides vuosi, kun käydään tapahtumassa ja toden totta enää tästä ei tarvitse blogata vinkiksi muille, vaan tapahtuma on varsin hyvin ihmisten tietoisuudessa ja väkeä on vuosi vuodelta enemmän. Tungos kuuluu tapahtumaan, siitä ei pääse mihinkään, mutta aina vaan pahentuva ryysis alkaa vähän jo kaivertaan viihtyvyyttä, vaikka koen sietäväni ihmismassoja ja ruuhkaa hyvin paljon keskivertoihmistä enemmän.


Nytkin jätettiin ihan suosiolla väliin teokset, joihin olisi pitänyt jonottaa ja jonot olivat todella masentavan pitkiä. Lisäksi yksi teoksista ei ollut lapsille sopiva, joten skipattiin sekin. Pöllö oltiin nähty jo aiemmin toisessa valotaidetapahtumassa. Muuten teokset olivat kyllä huikeita ja hienoja eikä yhdestäkään (paitsi se pöllö) tullut fiilistä, että nyt menee alle odotuksien. Joinain vuosina niinkin on käynyt, vaikka onhan se selvää, että aina ei voi olla kaikkien mielestä huikeinta ikinä.


Vaikka väkeä on paljon, ihmiset ovat onneksi pääsääntöisesti todella hyvällä tuulella ja töpöttävät menemään sulassa sovussa ilman kyynärpäätaktiikkaa ja kiilailua. Siitä tulee kyllä hyvä mieli.


Aina on toki jännitysmomenttina se, että hukkaako lapset pimeydessä vaeltavaan ihmismereen. Onneksi niin ei käynyt tänäkään vuonna, vaikka lopulta väsy ja kiukku voittivat ja molemmat lapset toivoivat päästä kotiin. Vedettiin kuitenkin kierros loppuun, sillä mitään toivoa ei ollut voida kääntyä takaisin ja lähteä vastavirtaan siinä vaiheessa.


Lopussa onneksi lapsetkin palkittiin urheudesta, kun saivat osallistua teokseen. Nämä ne on aina parhaita, kun voi jotenkin itse vaikuttaa valoihin tai liikkuviin asioihin.


Kannatti lähteä, vaikka matkalla tulikin punnittua, että voittaako elämys hiipivän vitutuksen, jääkö tasoihin vai kallistuuko kuppi siihen suuntaan, että ensi vuonna ihaillaan suosiolla vain somen kautta. EIköhän me mennä paikan päälle siis jatkossakin.

lauantai 4. tammikuuta 2020

Kässävuosi 2019

On taas aika koota edellinen käsityövuosi pakettiin. Melkoinen määrä on taas kaikenlaista tullut tehtyä. Alkuvuodesta käsityöaikaa toi työttömyys ja keväästä lähtien pitkät työmatkat. Käsityöt on edelleen yksi niistä harvoista asioista, joita pystyy harrastaan lapsiperheruuhkavuosikaaoksessa ilman sidottuja aikatauluja ja kaiken keskellä ilman sen kummempaa keskittymistä. Viime vuonna innostuin tosi paljon paitojen neulomisesta, tätä ennen olin neulonut edellisenä vuotena itselleni kaksi paitaa (toki lasten paitoja olen tehnyt monen monet vuosien saatossa ja miehellekin yhden), vuonna 2019 tuli itselleni kuusi paitaa, yksi mekko, miehelle paita ja tyttärelle paita sekä takki. Kaikki paidat ovat olleet ahkerassa käytössä, joten ihan huvin vuoksi kaapin täytteeksi niitä ei ole tehty.


Itselleni neuloin toisen Vertices Unite -huivin ja joulukuussa jämälankakaulaliinan. En juurikaan käytä huiveja, joten onneksi ymmärsin olle neulomatta niitä ihan hirveästi lisää. 


Pääasioita valmistui itselleni kaksi pipoa, kolme pantaa ja kaksi hiusdonitsia. Lisäksi molemmat lapset saivat uudet pipot, tyttären pipo on tosin edelleen kuvaamatta ja saas nähdä, onko se enää siinä kunnossa, että kannattaa edes ikuistaa, tiedättehän pikkulapset ja pastellisävyiset pipot loskasäässä. Lapasia tein tasan yhden parin, tyttärelleni.


Vuonna 2019 neuloin kaksi tyynynpäällistä ja yhden keittiöpyyhkeen. Virkkasin sukulaisvauvalle peiton ja olkkariin maton. Kuvassa myös se mekko, mikä ei mahtunut paitakollaasiin.


Sukkia on tullut tehtyä valtavasti, eikä kaikista ole edes kuvaa ja kaikista niistä, joista onkin, en ala nyt tähän enää erikseen kuvia kerään. Itselleni tein neljä paria sukkia (kollaasin neljä ensimmäistä), pojalleni yhdet sukat, molemmille lapsille palatossut, hyväntekeväisyyteen sukkia sekä lapsille että aikuisille ja eskarin henkilökunnalle vein keväällä laatikollisen vihreitä pitsisukkia. Lahjalaatikkoon on tullut neulottua myös yksittäisiä sukkapareja. Yhteensä sukkia tuli neulottua 25 paria, joista neljä lasten kokoa ja loput 21 aikuisten. Huhhuh!


Lankavarastoni täydentyi vuonna 2019 reilulla 11 kilolla lankaa, joista muutama sata grammaa saatu blogin kautta ja loput ostettu itse. Eskarille lahjoitin kilon verran itselleni turhaa lankaa ja myin 400 g. Vuoden lopussa lankavarasto näytti onneksi 879 grammaa miinusta, mikä on aika hyvin, sillä lankavarastoni ei ole kovinkaan jättimäinen. Neulon ja virkkasin yhteensä 8968 grammaa lankaa. Matonkuteet eivät ole laskuissa mukana.

Ompelurintamalla oli yllättävän hiljaista ja kaikki ompelemani asiat mahtuvat tähän 9 kuvan kollaasiin. Tyttärelle kaksi mekkoa ja kahdet legginssit. Itselleni yhdet legginssit ja neljät culottes-housut ja yksi vauvanpeitto tilkuista. Se on jo löytänyt kotinsa, vaikka sitä tehdessä en vielä tiennyt, minne se lopulta päätyy.


Että näin! Tervetuloa kässävuosi 2020!


torstai 2. tammikuuta 2020

Kukkapaita

Viime vuonna neuloin itselleni KUUSI paitaa ja yhden mekon. Tämä viimeisin paita valmistui noin puoli tuntia ennen vuoden vaihtumista, joten tiukoille veti, mutta sain kun sainkin sen viime vuoden langankäyttötilastojen kaunisteluun.


Malli on Maxim Cyrin "Once and Floral". Alotin sen elokuussa, mutta se jäi kesken jouluneuleiden tieltä, mutta nyt se on tosiaan valmis. Lankana on Hjertegarnin Lana Cotton 212, mikä on ohutta merinon ja puuvillan sekoitusta.

Ohjeesta oikeastaan otin vain silmukkamäärät ja kaarrokkeen kuvion ja tein ihan omien mieltymysteni mukaan pääntien, niskan lyhennetyt kerrokset, helman ja hihojen pituudet yms.


Kuvat on nyt tosi hätäiset räpsyt vesisateessa, vähän harmittaa, mutta en jaksa ihan tolkuttomasti viivästyttää paidan käyttöön ottamista kuvien takia. 


Melkoinen paitavuosi on siis takana ja yhdet paitalangat on tällekin vuodelle jo hankittu ja malli valittu. Eihän näitäkään ole järkeä ylenmäärin neuloa, mutta toistaiseksi kaikki ovat kyllä olleet todella paljon käytössä.