Sivut

keskiviikko 26. joulukuuta 2018

26

Langat saatu somenäkyvyyteen / Kaupunkilanka

Niina Laitisen joulukalenterisukat 2018. Ne kirjoneulepolvisukat.
Kaupunkilangan Pyynikkiä, neljässä eri värissä. Puikot 3,5 mm.


Melkein säntillisesti päivittäin neuloin ja valmistuivat juuri sopivasti aatonaattona, tai no, jouluaaton puolella se jo oli.


Kahdelta yöllä sain pääteltyä viimeisen langanpätkän ja kipitin vielä viimeisteleen sukkia vanhempieni kylppäriin. En upottanut sukkia veteen, vaan kiireesti vain ajattelin hanan alan ne kauttaaltaan ja huolella kastella. Näin teinkin ja kun aloin rutisteleen sukista enimpiä vesiä pois, huomasin sen, mitä kukaan ei halua koskaan huomata näinkin isotöisen työn päätteeksi. Pinkki lanka päästi väriä. P A L J O N. Pinkkiä vettä valui solkenaan joka puolelle. Välitön hiljainen kiroaminen ja panikointi, sillä oli aivan selvää, että sukat ovat jo pilalla, mutta vielä pitäisi pelastaa kaakelit ja lavuaari.


Koska en ollut kotonani, vaan vanhempieni luona, en voinut mitään pyyhettäkään uhrata, vaan yritin kauhealla hädällä pelastaa, mitä pelastettavissa on, talouspaperiin imeyttämällä.


Aamulla kävin toteamassa vahingot ja kyllä, pinkkiä oli levinnyt sukan pohjaan ihan kiitettävästi. Jos nyt ihan suoraan sanon, niin saatana että vituttaa. Piti vielä lahjaksi nämä antaa.

Oma moka toki tavallaan, pitäisihän se tässä iässä jo osata varoa punaisen ja valkoisen yhdistämistä. Että vähintään värinkerääjäliinan kanssa vasta ryhtyisi kastelupuuhiin.

19 kommenttia:

 1. Kauniit sukat, harmittaa varmasti. Somenäkyvyys olikin nyt huono asia langalle.
  Kiitos tiedosta, en osta lankaa vaikka olisi millaisessa alessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahdon kuitenkin vähän nyt puolustaa, että se oli vain se pinkki, mikä päästi väriä ja yksivärisissä töissähän se ei mitään haittaa. Mäkin olen tehnyt tyttärelle tuosta samasta pinkistä sukat ja niitä kun pesee muiden saman väristen (tai mustien) kanssa ja värinkerääjäliinan kanssa, niin ei ole ollut mitään ongelmaa, enkä siis ole huomannut edes, että ne päästää väriä, vaikka samasta kerästä olikin. Ongelmana oli nyt vain nuo valkoiset kirjoneulekuviot, mitkä saivat osansa pinkistä. Kyllä mä itse voisin hyvinkin ostaa. Punainen tunnetusti on muutenkin se väri, mikä pahiten päästää väriä.

   Poista
  2. Ok, eli jos oikein hyvä tarjous sattuu kohdalle niin voisin sitten ostaakin :) Hyvä että olit rehellinen, joku toinen voi välttyä samanlaiselta harmilta.

   Poista
  3. Ja tosiaan voi olla, että jossain toisessa värjäyserässä tehty pinkki ei päästä väriä. Tää kerä päästi, mikä mulle osui, mutta ei välttämättä kaikki.

   Mutta ihan älyttömästi tämä kyllä ärsyttää!

   Poista
 2. O-ou, miten se noin levisi? :O
  Mutta joka tapauksessa kauniit sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista törmänneeni ennen teolliseen lankaan, mikä näin pahasti vuotaisi väriä. Käsinvärjättyjen kanssa näitä osaa varoa, enkä yhdistäisi pinkkiä ja valkoista samaan työhön, mutta tämä pääsi yllättään.

   Poista
 3. Komiat sukat, surku tuo värien valuminen, kaiken työn jälkeen kun jo hyrisee mielihyvää valmistumisen kunniaksi. Kankaat voi pestä etukäteen, suositeltavaakin, mutta entäs nuo langat? Joulun jatkoa .Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi vaan pitänyt upottaa ne veteen värinkerääjäliinan kanssa eikä kastella hanan alla.

   Poista
 4. Tuo lanka nyt ei kovin mairittelevaa kuvaa saanut mainontamielessä... Voi mikä harmi! Upeat sukat muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ehkä sovellu samaan neuletyöhön valkoisen kanssa, mutta yksinään tai mustan kanssa toimii kyllä. Kunhan ei pese samaan aikaan vaaleiden kanssa. Mielelläni olisin ollut mainitsematta asiasta, koska kyseessä oli mainoslanka, mutta haluan olla rehellinen.

   Poista
 5. Minulla kävi näin vanhojen silkkimekkojen paloista ommellulle häämekolle, sen ekan käyttökerran jälkeen. Oli turkoosia, valkoista ja pinkkiä silkkiä ja ei käynyt mielessäkään, että kymmeniä vuosia vanhasta käytetystä silkistä mitään väriä irtoaisi. No sitten kun alkoi pesemään hääpäivän jälkeen ja pinkki liemi levisi ympäriinsä niin eihän siinä muuta mahdollisuutta ollut kuin yrittää varmistaa, että se valkoinen osuus värjäytyy ainakin mahdollisimman tasaisesti vaaleanpunaiseksi sitten, eikä laikukkaaksi. Suosittelen samaa, upota sukat saaviin ja rutistele runsaasti ja anna värin imeytyä kaikkialle tasaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä parasta olisi vain levittää väriä kauttaaltaan niin että kaikista valkoisista kohdista tulisi vaaleanpunaista. Värinkerääjäliinoja käytän paljon pyykätessä, olisinpa tajunnut näidenkin kanssa käyttää. Tosin väriä tuli niin paljon, että en tiedä, olisiko värinkerääjäliinassa tehot riittäneet.

   Poista
 6. Voi räkä. Just katoin, että onpa ihana väriyhdistelmä, mutta tuo leviäminen on kyllä harmi. Tylsä juttu. Pitääkö sukat siis upottaa veteen? Mie aina vaan silitän/ höyrytän ne valmistumisen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvi upottaa. Viimeistelytapoja on tosi monia ja kaikki ei viimeistele lainkaan. Höyrytys on ihan yhtä hyvä tapa sekin, mutta mulla on niin sysipaska silitysrauta, että en yleensä jaksa edes harkita höyryttämistä, kastelu on helpompi, joskin hitaampi tapa, kuin höyrytys. Ja ylipäätään oon laiska hakeen silityslautaa ja -rautaa esille :D

   Poista
 7. On kyllä superihanat sukat, voin vaan kuvitella sitä vitutuksen määrää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vieläkin vähän kirveltää. No, jatkossa ainakin osaan sitten varoa.

   Poista
 8. Pystyt ehkä vielä pelastamaan niitä, jos peset ne värinkerääjäliinojen kanssa. Mulla on punavalkoraidallinen huivi, jolle kävi noin kun kastelin sen. Levinnyt väri lähti, kun pesin huivin pesukoneessa muutaman värinkerääjäliinan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti juu värinkerääjäliinan kanssa näiden pesu, toivon mukaan tosiaan pelastaisi vähän jo värjäytyneitä osia sen lisäksi, että ehkäisisi uusia värin leviämisiä.

   Poista
 9. Punaisen kanssa mullekin on käynyt vastaava kun Anonyymi kirjoitti silkkimekostaan... Vanhoista kierrätysmateriaaleista kudotun maton punaiset osiot levittäytyivät eikä tosiaan mielessä käynyt että niistä enää mitään väriä voisi lähteä. Mutta voi olla että värjäystavatkin on ajan saatossa parantuneet, tässä oli kyse vanhasta trikoosta muistaakseni.

  VastaaPoista