Sivut

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

12

Joulukorttikorit. Niitä on tässä blogissa nähty jo useaan otteeseen, mutta vielä löytyi inspistä tehdä vähän erilainen, vaikka vanhatkin ovat niin sanotusti käytössä. Kolmiopaloista tehty sai sittemmin ripustusnarut ja siitä tuli hyasinttiamppeli ja punasävyinen on karkkikippona. Se kuitenkaan ei sovi värimaailmaltaan keittiöön, missä ne karkit ovat, jos niitä on, joten tein sitten keittiön jouluasuun sopivamman ja lapsuudestani tutun kulmikkaan muodon vaihdoin enemmän tätä päivää olevaan pyöreämpään versioon.


Muistan kuin eilisen päivän sen, kun neljä vuotta sitten tein sen ensimmäisen korin aikuisiällä enkä ihan tarkalleen muistanut, miten niitä lapsena oltiin tehty. Äitini oli käymässä meillä ja lähti siskoni ja silloin taaperoikäisen esikoisen kanssa kylille antaen mulle omaa aikaa ja käytin sen vaihekuvien ottamiseen blogia varten siitä joulukorttikorista. Kun he palasivat alkuillasta, sain tietää, että olin tehnyt sen korin eri tavalla, paljon vaikeammalla tavalla, ja sen vuoksi tuli vähän hutitutoriaali siitä. Ei se mitään, otetaanpa vähän uusiksi, tosin vähemmän informatiivisemmilla vaihekuvilla. Tämä seuraavaksi esitelty ompelutapa on siis ensinnäkin tuhannesti helpompi toteuttaa, kuin se väärinmuistettu tapa ja sen lisäksi myös nätimpi ja käytännöllisempi.


Eli, tällaiseen koriin tarvitsee 12 joulukorttia. Kaksi pohjapalaa ja kymmenen reunoille. Toki, jos ei halua tehdä kaksinkertaista, vaan että tekstipuolet jää korin sisäpuolelle, sitten pärjää puolet pienemmillä määrillä, joskaan seinät eivät sitten ole yhtä tukevat.

Pohja on säännöllinen viisikulmio ja reunapalat alhaalta ylöspäin levenevät siten, että alaosa on mitaltaan viisikulmion yksi sivu ja mielellään jopa muutama millimetri kapeampi.

Kannattaa piirtää osista itselleen kaavat. Säännöllisen viiskulmion voi toki piirtää viivoittimen ja kulmaviivaimen avulla, mutta jos on laiska, kuten minä, googlettaa viisikulmion, siirtää sen esim Wordiin, suurentaa/pienentää sopivan kokoiseksi Wordin viivaimen avulla ja tulostaa. Kannattaa ottaa huomioon, että koko kulmion levein kohta olisi alle sen 10 cm, kun normaalikokoinen postikortti on 10 x 15 cm. Itse en tätä ottanut huomioon kiinnittäessäni fokuksen vain siihen, että yksittäinen sivu on alle sen 10 cm. Tästä syystä jouduin pohjapalat leikkaan isommista tai esim neliön muotoisista korteista.

Sivupaloissa tosiaan mitä enemmän osia leventää, sitä matalampi ja leveämpi ja vähemmän tukeva korista tulee. Ei siis kannata lähteä keulimaan tässä asiassa, muutama sentti riittää. Ei nyt ole antaa valmista kaavaa, mutta etteköhän te pärjää. Kaksinkerroin taitetun paperin kanssa saa symmetrisen kaavan ja alaosa tosiaan muutaman millimetrin kapeampi kuin viiskulmion yksi sivu. Ei hemmetti, että tää on nyt olevinaan vaikea selittää. Jos joskus teen sen joulukäsityökirjan, joku graafikko varmaan piirtäisi siihen kaavat. Nyt joudutte pähkäileen itse.


Sitten asetetaan kaksi sivupalaa päällekkäin (sisäpuolet vastakkain) ja puhkotaan parsinneulalla reiät koko kappaleen ympäri (en siis liimannut kortteja yhteen, kuten siinä aiemmassa tutoriaalissa ja hyvin toimi näinkin) ja ommellaan joka reuna pykäpistoilla. Nämä vaiheet voi toki myös yhdistää, mutta itse koin helpommaksi tehdä reiät ensin.


Toista jokaisen kaksinkertaisen reunapalan kanssa ja tee sama myös kaksinkertaiselle pohjapalalle. Ei ole merkitystä sillä, onko reiät joka korttiparissa samoissa kohdissa tai edes sillä, onko niitä yhtä paljon.Lopuksi ompele palat toisiinsa kiinni pykäpisto-ompeleista. Langanpäät voi pujotella korttien sisään.


Tadaa, se on valmis!Tää toimisi varmasti tosi kivasti myös joulukukan ruukun "suojuksena".

14 kommenttia:

 1. nää on ihania <3 käytätkö aina näihin viime vuoden kortit vai hankitko ihan uudet...? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan ihan vain muutaman joulukortin vuodessa, niistä about kaikki on joko valokuvakortteja jonkun lapsista tai itse askarreltuja, joten en niistä tietenkään jatkojalosta mitään. Joten joo, ostan jonkun verran nättejä kortteja meille ihan koristeeksi, näistä osa on viime vuonna ollut seinällä koristeena, sitten on jonkin verran mainoskortteja ja kaupanpäällisiä ja jonkin verran ihan vaan oon ostanutkin. On tässä kyllä muutama saatukin kortti. Joskus on muistanut joku muukin, kuin pankki ja kuntokeskus.

   Poista
 2. Vanha tuttu askartelu, vain korttien tyyli vaihtuu vuosikymmenien kuluessa. Irmeli

  VastaaPoista
 3. Ompa hyvä idea! Pitää kyllä kokeilla, tulleepahan korteille oikeasti käyttöä. Mielummin niitä katselee nuin kuin tuolta kaapin kätköistä yksitellen. Kiitos vinkistä! 😌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hyötykäyttöön vaan :) Näistä tulee kivoja ja varmasti muistorikkaitakin, jos on saanut kortteja sen verran, että niistä saa tehtyä korin.

   Poista
 4. Aivan ihana! Ihan pakko matkia jossain vaiheessa, täksi jouluksi en enää ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli kyllä tosi ihana, tee ihmeessä vaikka sitten ensi jouluksi :)

   Poista