Sivut

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Noormarkun ruukki

Kun alkuvuodesta ajeltiin Porin suunnilla tutulla tiellä pitkästä aikaa, oli sinne ilmestynyt valtavat hannuvaakunaopasteet Noormarkun ruukille. Välitön reaktio oli tietenkin, että what what what!?!?!? Pikainen googletus ja entisen paikallisen asiasta haastatteleminen saivat aikaan "pakko päästä" -reaktion ja nyt kun ajelimme samaa tietä uudemman kerran, olin jo etukäteen suunnitellut, että poiketaan katsomassa huudit.


Wikipedia osaa kertoa, että Noormarkun ruukkialuetta pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä kulttuurimaisemista. Enkä ihmettele, kun sen nyt livenä näin.Alue on ollut aiemmin enemmän pimennossa satunnaisilta kulkijoilta, mutta nyt sinne on perustettu yöpymispaikkoja ja ravintoloita ja alueella oleva vanha saha on museoitu, joten näiden myötä tulleet myös ne tienviitat.
Paikan historiasta en sen kummemmin tiedä, kuin mitä jälkikäteen Wikipediasta luin. Ahlström nimenä on kyllä ollut tuttu lapsuudesta asti.

Me oltiin ihan vain iltakävelyllä fiilistelemässä, joten alueen turisteille suunnatut sisätilat (näyttelyt, museo) jäivät kaikki tsekkaamatta, tokkopa siis tuohon aikaan illasta olisivat edes olleet auki.


Suosittelen kyllä tsekkaan, jos tuolla päin ajelette. Todella kaunis paikka, hoidettua puistoaluetta, upeita rakennuksia, paljon siltoja ja hieno vanha vesivoimala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti