Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Jättisaippuakuplat

Veikkaan, että aika monella muullakin, kuin vain meillä, on kokemuksia kaikenlaisista jättisaippuakuplavälineistä ja -aineista, jotka eivät vaan kertakaikkiaan toimi ja sitten menee hermot. Tavalliset saippuakuplat on toki ihania nekin, mutta kyllähän jättikupla on aina jättikupla.

Internet on pullollaan reseptejä, mutta lisään kuitenkin omani joukkoon. Tämä on Terhi-tädin överimpi jättisaippuakuplamönjä, jossa on pelattu todellakin varman päälle. Varmasti pienemmilläkin glyseroli/tiskiaine/siirappimäärillä (tai isommalla vesimäärällä) toimisi, ainakin jos googleen on luottaminen, mutta mä tein tällä tavalla:

50 ml glyserolia (lähinnä koska mulla oli sitä 100 ml:n pullo ja siitä oli helppo löräyttää puolet sotkematta mitta-astioita siihen)
50 ml Fairya (ostin tätä varten Fairya, vaikka käsitiskiin käytetään normaalisti kotimaista ja hajusteetonta, mutta luotin kuplakäytössä klassikkoon)
5 dl vettä (koska astiaamme ei mahtunut enempää)
reipas loraus siirappia (koska en jaksanut keitellä vettä ja sokeria)

Vähemmän insinööreille tiedoksi, että 50 ml = 0,5 dl.
Ja glyserolia voi ostaa apteekista.


Meillä on Lidlistä ostetut jättikuplanarukepit, mutta sellaiset voi toki tehdä itsekin, jos jaksaa. Meidän paikallisesta Lidlistä nämä loppuivat eilen. Osa naapureista nimittäin ehti hakea omat meidän kuplasession jälkeen, kaikille ei ollut riittänyt.

Kahden kepin välissä on siis narut. Muodostuneen narulenkin yläosa on lyhyempi, alaosa pidempi ja alhaalla roikkuu painona prikka. Googletin, että huokoinen ja paksu naru toimii parhaiten, eli vaikka paksua puuvillanyöriä mieluummin, kuin muovinarua.


Kaiva astialle kuoppa hiekkaan, jotta ilakoivat lapset eivät vahingossa potkaise sitä kumoon.


Narut dipataan liemeen ja nostetaan ylös. Kun keppejä loitontaa varovasti toisistaan, alkaa kupla muodostua ja kun kepit tuo varovasti yhteen, kupla irtoaa. Parhaimmillaan yhdellä dippauksella saa monta jättikuplaa tai sitten voi tehdä megalomaanisen isoa kuplamakkaraa.
Maltti on valttia ja lapsilla saattaa herkästi mennä hermot liian hätäisine liikkeineen. Siinä vaiheessa onkin hyvä luovuttaa kepakot äidille ja muille pihan aikuisille ja keskittyä ihaileen vierestä (ja rikkoa kaikki kuplat, yhyy)Kuplien rikkominen toki onkin ihan suotavaa, ennen kuin tämmöiset kuutiometrin kokoiset glyserolipommit läsähtää naapurimummojen vastapestyihin ikkunoihin. Lisäksi en suosittele missään nimessä harjoittaan jättikuplailua asfaltilla, ainakaan omassa pihassa, ettei aiheuta liukastumisvaaraa. Ja en ota minkäänlaista vastuuta siitä, että miten liemi tämä lähtee vaatteista pesussa.

Mutta noin niinku muuten, niin ihan parasta kesätekemistä nämä jättikuplat! 

16 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä niin hauska lelu! Onneksi tänä vuonna satuin just sopivasti käymään lidlissä ja löysin :)

  VastaaPoista
 2. Lapsenlapsen luokka oli koulun tapahtumaa varten virkannut nauhoja ja tyttären kanssa keräsimme risuja ja kinnitimme virkatut nauhat ja painoksi mutterit. Kaikki meni kaupaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkkaamalla tosiaan saisi hyvät narut! Pitäisikin melkein kokeilla!

   Poista
 3. Upeita kuplia!

  Hiukan aiheen vierestä: tein vaunulokerikon, johon otin inspiraatiota sinun tekemistäsi vaunulokerikoista. Kiitos siis inspiraatiosta ja ohjeesta, tästä tuli yksi lempparikäsitöistäni :) http://hilmukka.blogspot.com/2018/06/nappara-vaunulokerikko.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hieno vaunulokerikko! Se on kyllä älyttömän kätevä!

   Poista
 4. Miksei minun lapsuudessa ollut tälläisiä jättikuplia!?!? :D

  VastaaPoista
 5. Tuo näyttää kyllä hauskalta! Mutta enpa haluaisi päälleni moista kuplaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se niin paha ole, mun päälle tuli aika hemmetin monta :D

   Poista
 6. Ei tuossa kyllä mitään kemikaalia ole joka ei lähtisi pesussa pois, vesiliukoisia kaikki ja tensiditkin itsessään mukana 😎. Joskus ollaan sellaisella liisteristä ja oluesta (oli muutakin en vain muista mitä) valmistetulla liemellä tehty jättikuplia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvin kyllä lähti pesussa kaikki! Vähän pelotti se siirappi ja glyseroli, mutta hyvin lähti. Kengät toki on ihan siirapissa, mutta kyllä nekin siitä ajan kanssa putsaantuu :D

   Poista
  2. voit jollain retkellä saada muurahaismagneetit niistä :D

   Poista
  3. Jep :D Ja voi tuossa pihassakin alkaa muurahaiset viihtyyn.... Kääk!

   Poista