Sivut

torstai 7. tammikuuta 2016

Suomen luontokeskus Haltia

Museokortin ja loppiaisvapaapäivän innoittamana käytiin eilen Nuuksiossa Suomen luontokeskus Haltiassa.


Odotukset olivat korkealla vaikka aika vähän kokemuksia tästä pari vuotta sitten avatusta kohteesta googlelta löysinkin. Toki se varmaan onkin lähinnä koululaisryhmille ja ulkomaalaisille turisteille suunnattu kun sijainti on hieman ehkä hankalahkosti saavutettavissa ja aukioloajatkin viikolla työssäkäyville mahdottomat (mutta onneksi on viikonloppuja ja loppiaisia). Luulin keskusta vähän isommaksi ja laajemmaksi ja paikan ravintolasta oli paremmat näköalat kuin itse näkötornista mutta muuten kyllä aivan HUIKEA kohde!

Saatiin todella hyvää palvelua henkilökunnalta, siis niin ystävällistä että melkein tottumattomana jo ihan hämmentyi. Aloitettiin kiertely auditoriosta jonne tultiin laittaan video haluamallaan hetkellä (mentiin aluksi kun lapsi jaksoi vielä keskittyä). Neljä minuuttia kestävä Riku Karjalaisen Timelapse-pätkä Suomesta oli upea ja lapsi halusi katsella sitä vielä kotonakin. Ja itse asiassa sain hankalasti unen päästä kiinni saavan pikkumiehen nukahtaan katsomalla sitä ja muita vastaavanlaisia teoksia Youtubesta!

Päänäyttely oli hieno ja täynnä paljon kivoja lastakin kiinnostavia juttuja. Salissa oli käytetty paljon valo- video- ja ääniefektejä lattioita myöden. Suomen luontoa esiteltiin kauniilla ja erilaisella tavalla mihin museoissa on tottunut. Tunneli nukkuvan karhun pesään ja linnunpöntössä hengailu on varmasti hitti kaikille pikkuihmisille. Ellei sitten pelkää karhuja. Meillä onneksi ei, vaan karhua haluttiin silittää.
Erikoisnäyttelynä oli nyt "liikutus" mikä esitteli 140 tapaa luontoilla. Siellä oli paljon kaikkea mitä sai kokeilla itse eli just kiva! Jos Kiasman hajupöntöt teki aikoinaan vaikutuksen niin täälläkin sai kokea vähän vastaavaa. Hyttysmyrkky ainakin toi kivan tuulahduksen kesäfiilistä.Kahvilan pullat todettiin hyviksi, lounasta ei kokeiltu vaikka ainakin Elsa on sitä kehunut. Teemu Järven Forest Greetings -näyttely ravintolan vieressä oli hieno myös.Todellakin siis suosittelen käymään pientenkin lasten kanssa (alle kouluikäiset pääsevät ilmaiseksi). Rattaiden kanssa pääsi esteettömästi kulkeen ja pihasta lähti esteetön muutaman kilometrin pituinen luontopolkukin mutta se jätettiin nyt testaamatta erittäin kovan pakkasen vuoksi kun vauvaa ei viitsi turhanpäiten ulkona käyttää.

Ps. Museokaupat ovat mun heikkous eikä täälläkään tarvinnut pettyä.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä jutusta! Haltiassa on pitänyt meidänkin käydä jo kauan, mutta nyt vahvistui, että tänä talvena reissu tehdään. Kesään kasaantuu aina niin paljon kohteita ja tämä voisi todellakin olla talvikohde joku launtaipäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! :) Kannatan ehdottomasti talvikohteeksi, kesäisin on tosiaan aina niin paljon muutakin!!! :)

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen paikka. Kun olisi vähän lähempänä...

  VastaaPoista