Sivut

maanantai 16. marraskuuta 2015

Osta työtä Suomeen -päivä 4.12.

Kirjoitin syyskuussa valaistumisestani vaippahyllyllä ja olenkin sen jälkeen pyrkinyt löytään kotimaisia vaihtoehtoja muillekin asioille, kuitenkaan hinnasta juurikaan tinkimättä. (Mainitsen nyt vielä tässäkin että elintarvikkeissa olen pyrkinyt koko ajan kotimaisuuteen joten tässä en sitä nyt sen enempää erikseen hehkuta.) Eli yrittänyt toteuttaa sitä vähintään 10 euroa LISÄÄ kotimaisiin tuotteisiin kuukaudessa, suomalaisen työn ja sen lisääntymisen puolesta. Minähän oikeastaan hurahdin sen verran että ostin talvikengät kotimaisena (Sievin vapaa-ajan mallistosta) joten mulla on ensi vuodenkin kymppi kuussa jo kuitattu. En nyt kuvaa kenkiä koska ne ovat kurassa ja en ole niin innokas bloggaaja että kuvan takia jaksaisin putsata.

Otin kuitenkin kuvan johon haalin asunnostamme pienen kokoelman kotimaisia tuotteita, osa on ollut käytössä pitkään, osaan oleen vaihtanut nyt vasta tämän syyskuisen ajatteluni jälkeen.


Vessapaperista pauhasin jo aiemmin, Muumivaipat tulivat kuvioihin nyt kun tyttärelle ne sopivat. Vuokkosia olen käyttänyt varmaan jo 15 vuotta (tosin viimeiset 10 vuotta kuukautiskupin ohella aika harvakseltaan). Pyykinpesuaineen vaihdoin nyt kotimaiseen. Me käytettiin Sertoa ennen lapsia jo mutta lasten myötä ajauduin harhateille. Nyt avainlippu kuitenkin koristaa taas tälläkin osastolla. Shampoot on kotimaisia suurimmaksi osaksi ja loputkin voin kyllä vaihtaa. Jossain vaiheessa käytin pelkästään Tolun pesuaineita ja luulin itse asiassa että vieläkin olisi näin ja mietin että pitää vaihtaa avainlipulliseen tuotteeseen mutta ylläri oli kun siivouskomeroa kaivelin että ne itse asiassa oli jo kaikki Kiiltoa, jes!
Viimeksi aiheesta kirjoitettuani sain paljon vinkkauksia myös kotimaisiin vaatteisiin, erityisesti Hillaan. Ostin kokeeksi Hilla Clothing -vaatteen sekä vauvalle että pojalle. Hillan haalari vauvalle maksoi neljä euroa enemmän kuin aiemmin yöpukujen osalta suosimani Tutta joten hintaero ei kovin suuri ollut mutta tuote on valmistettu Suomessa, toisin kuin se Tutta. Tässä mallissa ei kyllä ollut umpinaisia lahkeita kuten olisin toivonut, kuva oli nettisivuilla hämäävä.


Pojan housut ovat todella pätevät myös. Niiden hintaa en nyt enää muista enkä äkkiseltään löytänyt samoja enää nettisivuilta.


Lasten vaatteita hankin paljon kirpputoreilta ja teen jonkun verran itse, en siis ole itseltäni vaatinut enää että uudetkin pitäisi olla nimenomaan kotimaisia mutta tämä Hilla on kyllä oikein varteenotettava vaihtoehto. Kivoja vaatteita kohtuulliseen hintaan.

Ja siis tosiaan, 4.12. vietetään Osta työtä Suomeen -päivää ja mua pyydettiin kirjoittamaan aiheesta (tämä ei kuitenkaan ole mikään sisältöyhteistyö joten ei pelkoa että olisi maksettu mainos). Teen sen ilomielin koska olisin muutenkin kirjoittanut, en välttämättä tästä tapahtumasta vaan aiheesta ylipäätään. Tapahtuman Facebook-sivu löytyy osoitteesta:

https://www.facebook.com/events/1475956942712414/

ja päivän tarkoitus on että ostettaisiin silloin vain suomalaista. Minä en kuitenkaan kannusta äärimmäisyyteen sillä se yleensä koituu liialliseksi taakaksi ja sittemmin vastareaktioon. Minä kehoitan että niitä pieniä valintoja tekisi edes silloin tällöin! Nuo pyykinpesuaineet esimerkiksi olivat halvempia kuin ne ulkomaalaiset ja vessapaperit ym samaa hintaluokkaa. Kannattaa pohtia. Veikkaan että aika monella on tuttu joka on jäänyt työttömäksi viime vuosina. Minulla ainakin on ja toivon täydestä sydämestäni että heille vielä löytyisi työpaikka. Ei voida olettaa että esimerkiksi tehdastyötä Suomesta löytyy jos kukaan ei niitä tuotteita osta.

Niinpä siis:

17 kommenttia:

 1. Hyvä että postasit tästä. Mulla on ollut jossain vaiheessa kova yritys ostaa enempi kotimaisia juttuja (siis muutakin kuin ruokaa), mutta asia pääsee unohtumaan liian usein. Sievin talvikenkien hankinta on ollut suunnitelmissa, mutta täytyy tuon teemapäivän kunniaksi sitten ihan oikeasti käydä ostamassa ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan itseni niin tuosta että jotenkin se vaan pääsee aina välillä unohtuun (paitsi elintarvikkeissa). Munkin on pitänyt iät ja ajat ostaa ne Sievin kengät mutta nyt on tosiaan ostettu! :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Kiitos vinkistä

  VastaaPoista
 3. Jez, täyttä asiaa. Kun on kerran ostanut nuo suihkepullot niin sen jälkeen kannattaa ostaa samaa ainetta isommassa pullosta josta laimennetaan suihkepulloon, vähenee muovijätekin. Siis tuota pullokokoa kuin sulla on lattianpesuaineet. Joka pinnallehan Kiilto-tuotetta löytyy. Mä käytän tosi paljon kotimaisia tuotteita. Tarkkana saa kyllä olla että tuote on oikeasti täkäläinen. Elma-messuilla oli just puhetta siitä, kuinka monia tuotteita mielletään suomalaisiksi vaikkei ne ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tarkkana pitää olla! Itse koen olevani hyvin perillä siitä mikä tehdään edelleen Suomessa ja mikä ei mutta silti itsellenikin niitä ylläreitä tulee toisinaan. Ja tosiaan kun miettii mitä yleisesti ottaen mielletään kotimaiseksi mutta ei todellakaan ole. Niitä on paljon.

   Poista
 4. Kyllä pitäisi skarpata tässä asiassa minunkin. Mutta kenkäpuoli on hallinnassa: multa nimittäin löytyy tällä hetkellä viidet Sieviläiset ! :)
  MK

  VastaaPoista
 5. Mäkin yritän ostaa mahdollisimman paljon Suomessa valmistettuja tuotteita. Mun suosikkeja on esim. Herbina, Lemon Juice & Glycerine, Kiilto ja Serto. Sievin talvikengät löytyy täältäkin, kolme talvea ollut jo käytössä eikä mitään kulumisen merkkejä näy, vaikka noita on kyllä käytetty paljon. Ja plussaa siitä, että naisten kengissä on kokoja isompijalkaisillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isojen kokojen vuoksi itsekin Sievistä kiinnostuin, niillä on kyllä kivoja kenkiä ja vaikuttaa tosi laadukkailta!

   Poista
 6. Nyt on pakko mainostaa vielä yhtä suomalaista vaatevalmistajaa, jolla myös kuosit ovat omat, nimittäin Design House Hellapuuta. Hellapuu sai myös Noste-palkinnon vuoden kädentaitoyrittäjinä. Katsokaapa täältä ja he löytyvät facebookista täältä . Paapii on saanut jo hienosti nostetta ja minussa näissä neidoissa on kyllä myös ainesta! Minulla ei ole heihin mitään kytköstä, olen vain ihaillut heidän kättensä tuotoksia.

  VastaaPoista
 7. Mä uhosin about kuukausi sitten miehelle, että nyt aletaan panostamaan suomalaisuuteen ja luomuun ja diipidaa! No mites käy, kun meet kauppaan? Ei oo siitä uhosta mitään tietoa enää... Samat hyväks todetut ostetaan eikä muistu mieleen kattoa mistä se on kotoisin tai mitä se sisältää. Saati, että jaksais siellä hyllyjen välissä sitten tutkia. Pitäis ottaa etukäteen selvää ja kirjoittaa kauppalappuun, että TÄTÄ merkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siinä menee hetkensä että saa rutiinit vaihdettua :D

   Poista
 8. Itse olen tykännyt Hillan vaatteiden laadusta. Tutta tuntuu nykyään olevan kovin vaihtelevan tasoista. Itse olen tykästynyt Maitotytön vaatteisiin, joille tuli nyt myös lastenvaatemallisto. Tosin ne alkavat vasta 80 cm ylöspäin. Ovat kuitenkin värikkäitä, laadukkaita ja kivoja mielestäni.

  Itsekkin olen pyrkinyt yhä enemmän valitsemaan suomalaisia tuotteita. Joululahjaksi valikoitui mm. kotimaisia heijastimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutalla ei ole nyt ollut ihan lähiaikoina edes mitään tosi kivoja kuosia.

   Poista
 9. Tosi hyvä muistutus meille kaikille! Tosiaankin, eihän Suomessa tehtaita ja tehdastyöläisiä tarvita, jos kukaan ei niiden valmistamia tuotteita osta. Itse olen aina ostanut pääasiassa suomalaista ja jokaisen kaupasta ostamani tuotteen kohdalla mietin, että saisiko sen kotimaisena. Minäkin vaihdoin pyykinpesuaineen Sertoon ja shampoona meilläkin on Linna. Kyllähän se kaupassa käyminen vie ehkä hiukan enemmän aikaa, kun katsoo paketin kyljet tarkemmin, mutta mielestäni on vaivan arvoista. Tulee itsellekin hyvä mieli! Paljonkaan kalliimmaksi ostokset eivät itse asiassa tule, vaikka niin ehkä yleisesti luullaan.

  Poitsulle ostin jo joulupakettiin Reinot ja täytyy todeta, että ei kyllä tullut mieleenikään, että olisin ostanut jotkin kiinalaiset kopiot. Meillä on ollut lapsilla myös parit ihanat Tepsut kengät sekä tietysti legendaarisia Kuomia ja itselläni Janitat ja Sievit. :-)

  VastaaPoista