Sivut

maanantai 16. joulukuuta 2013

Ei ole enää taitajia

Sunnuntain Hesarissa oli juttua kutojamummoista jotka pitävät pop up -kauppaa ja myyvät sukkia, lapasia ja muita neuleita (ja varmaan sitten myös noita mattoja ja poppanoita jotka vilahtavat tuossa pätkässä). Asiakkaat ovat heille sanoneet että kun teistä kutojamummoista aika jättää (voiko vanhuksia koskaan muistutella tarpeeksi siitä että kuolevat pian? Kamalaa!), ei ole enää taitajia!


Inspiroiduin sanottamaan:

Saimaan saaressa pikkuinen torppa
istuu portailla kutojamummeleita
neulepuikkojaan vispaa ja norppa
nousee pinnalle pärskähtäen
aallon alla se suunnisti neulojan luo
sille tuttua tutumpi on sävel tuo
laulu kertoo näin mitä on yksin kun jää
hyvin hylje sen ymmärtää

Neulottu koskaan ei Nestorin sukkia
aika vei kutojamummelit pois
konkurssiin menneitä viiksekkäitä
Novitan seitsemän veljestä on

Saimaan saaressa pikkuinen torppa
istuu portailla kutojamummeleita
lepokivellään iäkäs norppa
katsoo ystävää ymmärtäen
suuri Saimaa mut lankaa sen rannoilta vaan
ei näin vaikeaan kantapäähän saa  asettumaan
Kuten norpan, on määrä myös kutojamummon
olla sukunsa viimeinen

SIIS MITÄ HIIVATTIA OIKEESTI!?!?!?

Kyllä on taitajia! Kyllä osataan neuloa! TODELLA MONET OSAAVAT NEULOA! Ja ne jotka eivät osaa, varmasti oppivat jos kipinän siihen saavat. Taito on opeteltavissa ja todella monet osaa (ala-asteellahan se jo opetetaan!). Se ei ihmeitä vaadi sukkien neulominen. Kyse onkin siitä että kuka sen taidon yhdistää intohimoon ja neuloo harrastuksekseen. Ehkä nuoret ei myy toreilla sukkia mutta hyvin todennäköistä on että jos koskaan eläkeikää saavutetaan, kyllä joku sinne torillekin menee. Voi että mua kiukutti tämä! Toki lehtijutuissa on aina se mahdollisuus että toimittaja ei nyt ihan ole ymmärtänyt ja kertoilee niin sanotusti omiaan mutta jos joku asiakas on ollut tota mieltä, ja kutojamummo kompannut asiaa jopa lehteen asti niin aika surullista on. Opetelkaa itte tekeen sukkanne tai olkaa ilman, kutojamummot kun ovat uhanalainen laji! Ärsh!

51 kommenttia:

 1. Olen törmännyt tämän tyyppiseen asenteeseen muuallakin, kerrassaan outoa. Koska kyllähän meitä taitajia riittää. Ehkä nuoret vaan tekee enemmän muutakin kuin pelkkää sukkaa? Vai mikähän tässä on takana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja outoa on minusta myös se että kutojamummot tekee aika perussukkia kun sitten taas nuorempi polvi tekee enemmän erikoisilla tekniikoilla ja kansainvälisillä ohjeilla jne, jotenkin tosi monipuolisemmin. Ei sillä etteikö kutojamummotkin voisi tehdä mutta paljonhan niillä toreilla myydään just ihan tavallisia perussukkia. Voi tietty olla että ne on ne mitkä menee kaupaksi parhaiten mutta silti, ei vaan voi sanoa että taitajia ei ole heidän jälkeensä!

   Poista
 2. Samanlaisia ajatuksia herätti täälläkin...
  Mielestäni olen viime vuosina nähnyt julkisilla paikoillakin neulovia ihmisiä enemmän kuin koskaan aiemmin - ja varsin monella on mukana juuri sukkakudin. Enkä tosiaan asu missään neulojakommuunissa vaan ihan Tampereella.
  Siirrynkin tästä verenpainetta laskemaan sukkakutimen pariin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Tosi usein näkee neulovia ihmisiä. Ehkä he eivät sitten näe, tai pidä silmiään auki, jotka asioivat kutojamummojen pop up -kaupoissa.

   Poista
 3. Niin tai sitten nuorempi väki arvostaa omaa työtään liikaa myydäkseen niitä sukkia sortohintaan toreilla ja turuilla. (Ihan niinkuin kuuluukin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on totta! Ei hitossa kukaan haluaisi myydä, kuin ehkä tutuille, siihen hintaan mitä mummot. Mutta ehkä sitten eläkeiässä ;)

   Poista
 4. Musta tuntuu, että toi on aika yleinen mielipide. Valitettavasti... Neulomaan kuitenkin oppii tosi nopeasti, ihan itsekseenkin, jos ei ole apujoukkoja saatavilla.. (ja monestiko kuulee puhuttavan esim kinnasneulaajien olevan uhanalainen laji, se on kuitenkin monimutkaisempi taito opetella kuin neulominen, ja enpä ole kovin moneen neulaajaan törmännyt itseni lisäksi... Neulojiin sensijaan kyllä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, neulomaan oppii kuka vaan kun ottaa vaan silmän käteen ja lukee ohjeet! Sama hommahan se on kaikkien neulomiseen liittyvien tekniikoidenkin kanssa. Sitä ehkä osaa perussilmukat valmiiksi mutta ei kukaan ole tullut kädestä pitäen perinnetietona opettamaan miten esim jotain erikoisempia kantapäitä tehdään.

   Poista
 5. Kylläpä nostatti verenpainetta täälläkin! Eiköhän meitä nuoriakin neulojia riitä aika tavalla, että ei kyllä ole taidot katoamassa mihinkään kutojamummojen myötä. Hinnat tulevat varmasti nousemaan (että viidenkymmenen vuoden päästä ei varmaan kukaan saa ostettua käsintehtyjä kuvioneulesukkia kympillä), kuten nimimerkki Jenni-täti tuossa yllä kommentoikin; nuoremmat neulojat eivät myy sukkiaan sortohintaan, mutta ei tule sukat maailmasta tai Suomesta loppumaan! Ärsyttää kun nuoria aina parjataan, ettei muka osata enää vanhoja taitoja kun tietokoneilla vaan istutaan, KYLLÄ MUUTEN OSATAAN! :D

  VastaaPoista
 6. Rakas Kutojamummo. Kyllä me osataan, älä aliarvioi meitä. Ehkä kaikki ei osaa, mutta kaikkien ei myöskään tarvitse. Maailma on muuttunut sen jälkeen, kun olet 8 vuotiaana ollut paimenessa. Silti, taidot ei katoa mihinkään. Sen sijaan taidot kasvavat, leviävät ja modernisoituvat -myös perinteitä kunnioittaen. Nuorissa on tulevaisuus.

  VastaaPoista
 7. Hmm, mun täytyy varmaan palauttaa mieleen peruskoulussa opittu sukkien neulomistaito, että voin vanhana ruveta kutojamummoksi. :D

  VastaaPoista
 8. Itseänikin huvittaa ja ihmetyttää miten yllättävän yleisesti neulominen edelleen tunnutaan yhdistävän mummoihin ja vähän naureskellenkin siihen suhtaudutaan, vaikka itsestä tuntuu että täähän on tosi yleinen harrastus ja ihan tosi monet nuoret nimenomaan harrastaa ja tekee kyllä ihan tosi mahtavia juttuja neuloen. En tiedä onko tämä nettineulemaailma sitten kuitenkin jossain omassa kuplassa vai oonko vain törmännyt niihin muutamiin epätietoisiin lyhyen ajan sisällä ja siksi tuo asenne tuntuu niin yleiseltä. Mutta ihmetyttää siis kuitenkin, tuntuu itsestä kuitenkin jopa aika tavalliseltakin harrastukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä me vaan eletään kuplassa. Monen muunkin asian kohdalla oon huomannut että koko maailma ei näe asioita samalla tavoin, heillä on eri piirit. Mutta luulisi kyllä että neulominen on niin yleistä että jokaiseen kuplaan mahtuisi joku neuloja! Ehkä ne ei vaan näe tai halua nähdä. Ostaa kutojamummoilta sukkansa kuten aina ennenkin ja kuvittelee vaan ettei kukaan muu osaa neuloa, koska ne ei myy niitä toreilla.

   Poista
 9. Mä oon törmännyt samaan. Anoppi kerran kyseli, että tarvitaanko meillä sukkia, kun joku mummo oli hänelle niitä tarjonnut ja samalla juteltiin siitä, kuinka villasukkia ei enää saa lahjaksi. Sanoin, että ei niin, koska jokaikinen kutoo ne itse. Että harvassa on ne (niin kuin anoppi), jotka ei osaa kutoa ja jotka ei itselleen ja lähipiirilleen kudo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on itse asiassa käynyt niin että olen jotenkin vaan olettanut ettei kukaan tarvitse tai halua villasukkia lahjaksi. Niin ja tuokin että eiköhän jokainen osaa itekin. Mulle on nyt vasta hiljattain selvinnyt että kyllä niitä sukkia itse asiassa voisi neuloa lahjaksi! :D :D

   Poista
 10. Neulominen on siirtynyt ihailtavan hyvin seuraaville sukupolville, siitä olen iloinen.

  Mutta on myös paljon niitä "käsityön lajeja", jotka eivät ole saaneet yhtä suurta suosiota ja joiden ei silti soisi katoavan mihinkään. Tietenkin peilaan tätä omaan lähipiiriini, koska en ole perehtynyt asiaan laajemmin, joten voin olla väärässäkin. (Ja toivon olevani.)
  Esimerkiksi näistä hommista mulla ei ole hajuakaan: karstaaminen, kehrääminen, matto-/poppanaloimien laittaminen kangaspuille, tuohityöt. Varmasti näidenkin taitajia on nuoremmissa sukupolvissa, mutta soisinpa osaajia olevan enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne muutkaan tekniikat minnekään katoa. Eivät vaan ole niin monipuolisia ja "muodikkaita" ja välttämättä yhtä tarpeellisiakaan (siis jokaisen osattavaksi) kuin neulominen :)

   Poista
 11. Kommentoinkin tätä Instagramissa jo, mutta siis oikeesti en voi tajuta! Meidän perheessä on käyny vähän niin että neulomistaito on hypänny yhden sukupolven yli, eli siis mummu neuloo hirveästi ja samoin minä, mutta äiti ei osaa ollenkaan. Se johtuu kuitenki ihan siitä että äiti ei oo jaksanu harjotella eikä sillä oo aikaa neuloa. Itte opettelin pari vuotta sitten kaverin (ihan itseni ikäisen...) avulla neulomaan, ja ei menny kun viikko nii olin tehny ekan sukkaparin, ja sen jälkeen kahessa viikossa vissiin ainaski kymmenen paria sukkia ja muutamat lapaset päälle. Että ei se kyllä oikeesti niin vaikeeta ole, ja sen kyllä oppii jos vaan viittii harjotella.

  Tällä hetkellä opiskelen ammatillisessa koulussa ja siellä oon tartuttanu neulomisinnostuksen myös tosi moneen muuhun. Kaikilla tuntuu tökkäävän sukkien neulominen siihen kantapähään, joten oon ottanu tehtäväkseni levittää sitä ilosanomaa että ei se oo niin vaikeeta. :DD Oon opettanu ainaski puolelle tusinalle kanssaopiskelijoita miten kantapää tehään, viimesin oli viime viikolla. Se ihminen oli ihan varma että on ihan toivoton tässä hommassa, mutta totes sitten että "täähän oliki aika yksinkertasta". Nyt alotti just eilen toisen sukkaparin ku eka tuli valmiiksi. :) Joo, kertoilen "käännyttämistäni" ihmisistä ja jaarittelen ehkä pikkusen turhia, mutta pointtihan siis oli se että ei se oikeesti ole niin vaikeaa ja nykyään tosi moni neuloo, nimenomaan nuorista, eikä se taito oo katoamassa minnekään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kaikki ei jaksa tai halua neuloa mutta se ei todellakaan tarkoita sitä etteikö osaisi tai voisi oppia!

   Ihanaa että oot tartuttanut innostusta ja opettanut muita :)

   Poista
 12. Yhdyn niin noihin sinun sanoihisi! mummot vapiskaa, uusi sukupolvihan on entistäkin tarmokkaampi neulomaan, jahka sinne kiikkustuoli-ikään ennätetään ja aikaa on vain neulomiselle enää. piste. niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Jahka tästä ruuhkavuosistamme päästään niin hyvinkin voidaan ruveta kutojamummoiksi!

   Poista
 13. Minullekin vasta sanottiin, että "jaa-a, vai neulot sinä. Niin harvat osaavat neuloa nykyään." Kyllä minä aika haavi olin, kun minun kuplassani on paremminkin niin päin, että kaikki osaavat neuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minun kuplassani! Tai vaikkei kaikki osaiskaan niin ainakin kaikki on varmasti tietoisia siitä että sitä kyllä harrastetaan!

   Poista
 14. Hip, hei, paras blogikirjoitus vähään aikaan. Juu ja miten onnekas olisinkaan, jos yksi vaikeimmista olisi kantapään tekeminen. terv. Nykyihminen

  VastaaPoista
 15. Täysin torvelo toimittaja! Mua nuoremmat työkaverit ja muut tutut neulovat ja luovat omia ohjeitaan ja julkaisevatkin niitä. Jos mä en osaa sukkaa kutoa (oikeesti, en enää muista miten tehdän kantapää) niin mä osaan neuloa muuta ja sitäpaitsi tehdä kaikkea muuta kivaa käsityötä. Mä saan ystävän neulomia villasukkia, mutta jos tiukka paikka tulee, niin kyllä se kantapään tekokin opetellaan uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varmasti säkin siitä kantapäästä selviäisit jos olisi tarve! On tuo kyllä jotenkin aivan käsittämätön heitto lehdessä että "ei ole enää taitajia". Hitto soikoon! Nykyneulojat on tosiaan vielä paljon aktiivisempiakin ja tekee erilaisilla uusilla tekniikoilla ja just luo omia ohjeita eikä vaan tikuta perussukkia.

   Poista
 16. Niinpä! Kuohahti täälläkin! Ei taida kutojamummo olla esim. Facebookissa todistamassa käsityöaiheisten ryhmien suosiota tai lukenut tätä sinun sekä monia, monia muita ihania käsityöblogeja! Ja näkyyhän meitä kaikenikäisiä neulojia joka paikassa. Viimeksi kaukojunalla matkustaessani omassa vaunussani oli minun lisäkseni vissiin kolme, joilla kudin kilisi. Nii, kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kutojamummot varmaankaan kovin aktiivisia pyörimään internetin käsityöaiheisilla sivuilla, ei. Jos olisivat niin voisivat sanoa tuollaisille asiakkaille että hölynpölyä!

   Poista
 17. Varmasti moni suomalaisista naisista on oppinut neulomaan, mutta moni ei koe osaavansa kun ne koulussa kerran neulotuista sukista tuli eripareja.
  tosiasia on että jos he olisivat tehneet vielä toisen parin niin niistä olisi varmasti tullut hyvät.
  minä olen viime aikoina neulonut paljon luennoilla. Ja yhden kerran yksi luennolla olleista naisista kysyi suoraan olisinko halukas opettamaan häntä ja hänen ystäviään neulomaan. Muutaman kerran on muutkin naiset huokailleet voisiko joku opettaa heillekin taidon. Eli sillä perusteella halukkaita olisi jos vain olisi opettajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on outoa että kaivataan opettajaa siihen kun itsekin olen kirjoitettujen ohjeiden perusteella opetellut yhtä sun toista tekniikkaa ja tiedän että moni muukin! Jos motivaatiota riittää ja oikeasti haluaa oppia niin kyllä niitä todella rautalangastakin väännettyjä ohjeita on olemassa. Joten jos ne haluaa isona kutojamummoiksi, he varmasti pystyvät siihen! :)

   Poista
 18. Jäh, olipa harvinaisen näköalattomasti työtään tekevä toimittaja! Eihän kaikki iäkkäät mummotkaan kudo sukkia tai tee muitakaan käsitöitä, -kö? Anoppini ei liene eläissään sukkapuikkoja käsissään pitänyt... niin että tarviiko kaikkien nuorempienkaan sitten kaikkia taitoja hallita. Kaikilla on ne omat kiinnostuksen kohteensa ja intohimonsa, mutta tosiaankin, kovin vähän on toimittaja vaivautunut asioista ottamaan selvää, jos tuota kädentaitajien loppumista aidosti hämmästelee. Kun päinvastoin, eikös nämä kaikenlaiset kässyt ole nimenomaan muodikkaitakin tällä hetkellä? Ja tosiaan, komps tuohon, että enemmän mahtaa olla niin, että nykyihmiset ei viitsi kädentaitojensa tuotoksia ilmaiseksi turuilla ja toreilla jaella, vaan arvostavat myös sitä valmiin tuotteen eteen tehtyä työtä. Itse annan mielelläni esim. lahjaksi jotain käsintehtyä, mutta ei tulisi mieleenkään viedä kirpparipöytään myyntiin sukkaparia neljällä eurolla, nöynöynöy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lahjaksi voi tehdä vaikka mitä mutta oikeasti kunnon hintaa ei käsitöistä saa. Joten turha on nuoria siitä syyttää, ei ole kannattavaa neuleilla itseään yrittää elättää. Joten ehkä eläkkeellä sitten aikansa kuluksi ja sosiaalisuuden vuoksi pop up -kauppa pystyyn! :)

   Poista
 19. Huomasin saman hesarista ja alkoi himpun verran ottaa pannuun tuollainen kommentti vaikka se onkin vain jonkun muutaman asiakkaan mielipide. Mutta, että ovat sen kuin totuutena lehteen painaneet. Voi juma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ainahan lehtijutuissa vähän alkuperäinen sävy ja tarkoitus saattaa muuttua mutta jotenkin tuo lausahdus on just semmonen minkä pystyn melkein ajatuksissani kuulemaan kun joku siellä tilittää että kun teistä aikaa jättää niin…. aaaargh!!!!

   Poista
 20. Amen to that! Nykyäänhän käsityökulttuuri nimenomaan kukoistaa kässäblogien ja verkkoyhteisöjen ansiosta, ja käsillä tekeminen on oikeasti varsin hip ja pop. Mutta ehkä niille mummoille tulee hyvä mieli siitä, että ne saa ajatella olevansa korvaamattomia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Ja onhan se hieno tunne se että luulee olevansa korvaamaton. Mäkin oon joskus luullut, tosin en käsitöiden suhteen mutta muissa asioissa, olihan se laimeeta huomata ettei olekaan :D

   Poista
 21. Kirjoitetaan yleisöosastolle. Noustaan barrikaadeille! Taistoon!!!
  Luultavasti joku on vaan halunnut olla ystävällinen mummoille... Joku joka on täysin pudonnut rattailta. On nimenomaa nykyajan juttu, että kaikki käsityötaidot nypläyksestä tiesmihin on elvytetty ja itseasiassa viety vielä paljon pidemmälle kiitos nettimaailman. Itse olen kutonut teinistä asti, pari taukoa on ollut, mutta nykyään kudon esim. aina kaksi sukkaa kerralla magic loopilla. Revi siitä mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just! Sais ne jotka luulee että mummojen jälkeen ei neulontaa osata, tulla katsomaan miten tehdään magic looppia!

   Poista
 22. Musta on jotenkin hassua, että tyypit, jotka ovat neuloneet villapaitoja sanovat etteivät osaa sukkaa, kun se kantapää on niin vaikea. Vaikeus ja helppous, osaaminen ja osaamattomuus on aika suhteellista. Motivaatiolla pääsee pitkälle ja some on hyvä mahdollisuus opastamiseen ja neuvomiseen. Meidän suvussa kutominen (ja kirjeiden kirjoittaminen) on hypännyt yhden laiskan 50-lukulaisen sukupolven yli, mutta jatkuu ja on hyvillä kantimilla. Ja tänään lapseni omahoitaja oli varsin tyytyväinen saamaansa itsekudottuun sukkapariin. Lapsi kun painosti avaamaan paketin samantien :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Se on motivaatiosta ja halusta kiinni. Netti on täynnä todella yksinkertaistettuja ohjeita. Jos kuvittelee että kantapää on vaikea eikä ikinä edes yritä niin siinä se ongelma tasan on eikä itse kantapään "vaikeudessa".

   Poista
 23. Kyllä multa kaikki käsityölajit sujuu enkä ole vanha!! Mun Mummo jakso hokea itse ajan jättämisestä mutta aina sanoin hälle ettei moisia puhuis...Se tuntu niin kaameelle...No,nyt Mummot ja
  Papat on poissa mut mä jatkan karjalaisia perinteitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nuo vanhemmat ihmiset on aika usein sinut sen asian kanssa että kohta aika jättää. Mutta sitä heidän on turha murehtia ettei kukaan osaa enää neuloa sukkia sen jälkeen.

   Poista
 24. Sä oot Terhi just paras kun nostat reilusti kissan pöydälle, etkä ala hymisteleen kotona itekses! Mä oon samanlainen, että kun joku asia nostaa savun korviin niin sanon oman mielipiteeni suoraan, eikä siitä kyllä sitten kaikki tykkää. Mutta eipä haittaa meikäläistä! :D Kiitos taas tästä. Kivaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa olla hiljaa vaikka tän blogin suhteen sitä kovasti yritän, etten provosoisi, mutta tämä aihe oli sellainen että oli pakko älähtää :D

   Poista
 25. Niin, mutta. Nykyään yleisesti ihmiset vaan vähemmän tekee käsillään. Kun ne sukat ja lapaset on niin kätevästi saanut niistä marttojen joulumyyjäisistä, tai paremmalla tuurilla omilta sukulaismummoilta. Niinkuin esimerkiksi minä. Tälläkin hetkellä on kyllä yhdet sukat, lapaset ja säärystimet puikoilla, mutta siihen kutojamummeleiden tahtiin en ikinä kykene.
  Äitini kanssa (synt. 40 luvulla) oli puhetta että hän muistaa, kun naiset kylään/kauppaan/kirkkoon ym. kävellessään neuloivat samalla. Kerä vain esiliinan taskuun ja menoksi. Eikä puikkoja vilkuiltu. Tuota jos jotain ihailen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki mummotkaan neulo. Eikä taitajat silti ole häviämässä vaikkei ihan jokainen neuloisikaan.

   Poista
 26. Haminan käsi- ja taideteollisuuden tekstiilialan artesaanin luokan opettaja ja opiskelijat ovat huolissa tekstialan tulevaisuudesta. olen itse opiskelemassa tekstiilialan artesaaniksi toinen vuosi. ihana opiskelu tekstiilialaa. monta erikoistekniikoita erilaisilla kangaspuilla. miun mammani kävi haminan kutomakoululla 1923-1924. miulla on käsityön perinnöt mummilta ja mammalta. käsityö on arvokas.

  VastaaPoista