Sivut

keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Neuleita (Baby Born) nukelle, ohje villapaitaan ja myssyyn

Nuorempi lapsemme saa joululahjaksi Baby Born -nuken. Ei mennyt kuin muutama tunti ostopäätöksestä, kun jo hurahdin nukenvaatteiden tekemiseen. Muutamia vaatteita ehdin tehdä ja sovittaa ennen kuin nukke kääräistiin joulupapereihin ja kärrättiin niin sanotusti pukin konttiin, joten mallihommista vastaa tyttären viime vuonna saama nukke, oikein kelpo kaveri hänkin, pehmovartaloinen, jolla ei ole ruuansulatuskanavaa, toisin kuin sillä Baby Bornilla. Hän on vähän pitkäjalkaisempi ja saikin siis liian pitkät ja kapeat Baby Bornille tekemäni legginssit ja liian pienen Muita Ihania -kirjan Pilvenreunallatakin, minkä siis pienensin nukkekokoon ihan perstuntumalla (ja pieleen meni).


Takkia ja myssyä neuloessani kuvasin prosessia instagramin my storyyn ja verratessani Baby Bornin mittoja meidän esikoisen syntymämittoihin (syntyi pikkukeskosena), sain viestin, että eräs keskonen on tuotu kotiin juurikin nukelle tehdyllä villapuvulla, kun ei siihen hätään muutakaan vielä ollut niin pienessä koossa. Vähän siinä saatoin liikuttua kun mietin, että entä jos näihin pukisikin oikeata vauvaa, sniif.


Nukenvaatefiilistelyni instagramissa sai aivan valtavasti huomiota ja sain paljon pyyntöjä kirjoittaa ohjeita näihin neuleisiin. No, luonnollisestikaan en voi kirjoittaa ohjetta tuohon takkiin, se kun on suora pienennys olemassa olevasta toisen ihmisen tekemästä mallista ja kaiken lisäksi aivan liian pieni sille Baby Bornille (tälle pehmovartaloiselle nukelle se niukin naukin menee, vanutäyte kun antaa periksi), joten siitä ei olisi senkään vuoksi hyötyä yhtään kenellekään, joka sellaista nimenomaan Baby Born -nukelle havittelisi.Mutta nukkekokoisen myssyn ohjeen voin teille kirjoittaa ja samaten tuo frillavillapaidan. Ne ovat sopivia myös sille Baby Bornille.Aloitetaanpa vaikka siitä myssystä.

NUKEN MYSSY (n. 43 cm pituiselle nukelle, esim Baby Born, päänympärys rapiat 30 cm)

Lanka: Hjertegarn Merino 120 (sattui oleen jämiä tästä, varmaan esim Novitan Nalle menee about samaan paksuuteen)

Puikot: 3,5 mm

Menekki: 28 g

Perinteinen siksak-mallin kypärämyssy neulotaan tasona ja ommellaan lopuksi muotoonsa.


Luo 23 silmukkaa

1. krs: neulo 2 oikein, lisää 1 silmukka. Neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo loput kaksi silmukkaa oikein.
2. kirs: neulo kaikki oikein.

Toista näitä kerroksia yhteensä 11 kertaa.

Sitten jatka näin:
1. krs: neulo 2 oikein, neulo 2 oikein yhteen. Neulo oikein, kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Lisää yksi silmukka, neulo loput oikein.
2. krs: neulo kaikki oikein

Toista näitä kerroksia yhteensä 11 kertaa.

Neulo päälaki näin (eli jos et jaksa lukea tätä, niin käytännössä siis otsan lisäykset ja vähennykset tehdään vain joka toinen kerta, mutta niskassa normaalisti):

1. krs: neulo 2 oikein, lisää 1 silmukka. Neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo loput oikein.
2. krs: neulo kaikki oikein.
3. krs: neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo loput oikein.
4. krs: neulo kaikki oikein.
5. krs: kuten 1.
6. krs: kuten 2.
7. krs: kuten 3.
8. krs: kuten 4.
9. krs: kuten 1.
10. krs: kuten 2.
11. krs: kuten 3.
12. krs: kuten 4.
13. krs: kuten 1.
14. krs: kuten 2.
15. krs: kuten 3.
16. krs: kuten 4.
17. krs: kuten 1.
18. krs: kuten 2.
19. krs: kuten 3.
20. krs: kuten 4.
21. krs: neulo oikein, kunnes jäljellä kaksi silmukkaa, lisää yksi silmukka, neulo loput oikein
22. krs: neulo kaikki oikein.
23. krs: neulo 2 oikein, neulo 2 oikein yhteen, neulo, kunnes jäljellä 2 silmukkaa, lisää yksi silmukka, neulo loput oikein.
24. krs: neulo kaikki oikein.
25. krs: kuten 21.
26. krs: kuten 22.
27. krs: kuten 23.
28. krs: kuten 24.
29. krs: kuten 21.
30. krs: kuten 22.
31. krs: kuten 23.
32. krs: kuten 24.
33. krs: kuten 21.
34. krs: kuten 22.
35. krs: kuten 23.
36. krs: kuten 24.
37. krs: kuten 21.
38. krs: kuten 22.
39. krs: kuten 23.
40. krs: kuten 24.

Ja jatkuu tällä tavoin:

1. krs: neulo 2 oikein, lisää 1 silmukka. Neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo loput kaksi silmukkaa oikein.
2. kirs: neulo kaikki oikein.

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 11 kertaa.

Ja vielä jatkuu näin:
1. krs: neulo 2 oikein, neulo 2 oikein yhteen. Neulo oikein, kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Lisää yksi silmukka, neulo loput oikein.
2. krs: neulo kaikki oikein

Toista näitä kerroksia yhteensä 11 kertaa.

PUUH!

Nyt ompele aloitusreuna ja lopetusreuna yhteen sekä päälaelta kolmioiden kärjet ja sivut siten, että siitä nyt tulee se myssy.

Poimi myssyn ns korvaläppäosasta 3 silmukkaa ja tee kolmen silmukan icordia (eli neulo kolme, siirrä silmukat takas puikon toiseen päähän ja neulo ne uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, tästä muodostuu putkimainen nyöri) parikymmentä senttiä tai sen verran, kun koet tarpeelliseksi. Toista sama toiselle puolen poskea.

Tee kaksi tupsua esimerkiksi haarukan avulla (jos ei haarukkatupsutekniikka ole tuttu, googleta tupsun teko haarukalla). Kiinnitä tupsut päälaelle.

VALMIS!


Ja sitten se villapaita

FRILLAVILLAPAITA n. 43 cm nukelle, esim Baby Bornille

Lanka: Adlibris Socki fine (425 m / 100 g)
Puikot: 3 mm
Menekki: 52 g
Tiheys: en laskenut, samalla vaivalla kun tekisitte mallitilkun, neulotte jo puolikkaan paidan.


PÄÄNTIE:
Luo 80 s ja neulo pyörönä
1. krs nurin
2. krs oikein
3. krs nurin
4. krs oikein

KAARROKE:
neulo (edelleen siis pyörönä) oikeaa ja lisää joka toinen krs tasaisin välein 8 silmukkaa. Vältä tekemästä lisäyksiä perättäisillä kerroilla samoissa kohdissa. Itse tein lisäykset nostamalla kahden silmukan välisen lankalenkin puikolle ja neuloen sen takareunasta oikein.

Jos lisäyslogiikka tuntuu hankalalta, voit vaikka ensimmäisellä lisäyskerroksella neuloa näin: neulo 10, lisää 1, neulo 10, lisää 1 jne jne jne se 8 kertaa. Nyt sinulla on 88 silmukkaa. Välikerroksen jälkeen neulo vaikkapa 5 ja lisää sitten 1, neulo 11, lisää 1, neulo 11, lisää yksi jne ja sitten lopuksi neulot ne 6 jäljelle jäänyttä eli ikään kuin siirrät sitä lisäysrytmin kohtaa, jotta lisäykset ei osu samalle kohdalle joka kerta. Jatka samaan tapaan.

KUN OLET TEHNYT LISÄYKSIÄ 8 kertaa eli neulonut 15 kerrosta ja tulossa kerrokselle 16, mikä siis pitäisi neuloa ilman lisäyksiä oikein, niin neulo se kerros NURIN. Tästä kerroksesta poimitaan myöhemmin silmukat frillaa varten. Tässä vaiheessa pitäisi laskelmiemme mukaan olla 144 silmukkaa.

Tee vielä yksi lisäyskerros (tämän kerroksen jälkeen työssä on yhteensä 152 silmukkaa)

Nyt jatka ilman lisäyksiä neuloen oikeaa, kunnes kappaleen korkeus on 8,5 cm.

HIHOJEN EROTTAMINEN:
Neulo 23 silmukkaa, ota seuraavat 30 silmukkaa sivuun esim sukkapuikolle, luo kainaloon 2 silmukkaa, neulo seuraavat 46 silmukkaa oikein, ota seuraavat 30 silmukkaa sivuun esim sukkapuikolle, luo kainaloon 2 silmukkaa, neulo loput 23 silmukkaa.

VARTALO:
Neulo vartalosilmukoilla oikeaa kunnes koet paidan olevan visioosi nähden sopivan pituinen. Voit tehdä myös mekon, lisää tällöin heti kainaloista lähtien silmukoita molempiin sivuihin sopivin väliajoin. Neulo helma näin:

1. krs nurin
2. krs oikein
3. krs nurin
4. krs oikein
5. krs nurin
6. krs oikein
7. krs nurin

Päätä silmukat löyhästi.

HIHAT:
Ota hihasilmukat puikoille ja poimi kainalosta 4 silmukkaa lisää. Neulo pyörönä oikein, kunnes olet neulonut kainalosta laskien n. 8 cm. Lopuksi:

1. krs nurin
2. krs oikein
3. krs nurin

Päätä silmukat löyhästi.

Tee toinen hiha samalla tavalla.

FRILLA:
Poimi kaarrokkeen nurjasta kerroksesta silmukat puikoille (144 kpl). Aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan (esim olkapään kohtaan)

Neulo 1 krs oikein (pyörönä)

Seuraavalla kerroksella *neulo 5, lisää 1*, toista tätä koko kerros. Silmukat ei mene tasan, mutta sovella lopussa, ei tässä yhteen eikä kahteen silmukkaan ole kukaan kuolemassa.

Neulo 2 kerrosta oikein.

Seuraavalla kerroksella *neulo 4, lisää 1*. Toista koko kerroksen ajan.

Neulo 2 kerrosta oikein.

Seuraavalla kerroksella *neulo 3, lisää 1*. Toista koko kerroksen ajan.

Neulo 5 kerrosta oikein.

Lopuksi:

1. krs nurin
2. krs oikein
3. krs nurin

päätä silmukan löyhästi.


Päättele kaikki langanpäät ja viimeistele työ esim höyryttämällä tai kastelemalla (ja tasolla kuivaten muotoonsa asetellen). Jos vaatii pingotusta, pingota.


Ohjeita ei ole testineulottu, joten siellä saattaa olla virheitä. Jos tulee epäselvyyttä, kysy ihmeessä ja korjataan sitten ohjetta.Nyt alan neuloon nukkeparoille varpaiden lämmikettä. Löysin Ravelrystä ohjeen Baby Bornin villasukkiin.

6 kommenttia:

 1. Ihania neuleita. Tuo frillapaita olisi suloinen myös pikkutytöllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Viime talvena neuloin tyttärelle tuon tapaisen frillapaidan, tai siis se oli mekko, siitä inspis tehdä nukelle myös :)

   Poista
 2. Toi Pilvenreunalla on niin liikkis! :D Hauskasti menee tossa frillapaidassa nuo specklet tollee raitasesti, sukissa mulla vaan läiskittyy typerästi tuo lanka..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tykännyt, että raidoittuivat, vaikka toki tuo suht säännöllinen vinoraita kivempi on, kuin läikittyminen!

   Poista
  2. Joo olis se paras ku olisivat oikeesti sillee sielä sun täällä, mutta tosiaan parempi noin ku yhessä kasassa :D

   Poista
 3. Iso kiitos ohjeesta! Neuloin lapsen toiveesta Baby Born sister-nukelle jouluksi frillamekon. Lopputulos oli todella onnistunut ja lapsi onnellinen❤️

  VastaaPoista