Sivut

tiistai 13. marraskuuta 2018

Kässämessut tulevat, oletko valmis?

Postaus kirjoitettu messujen blogipassia vastaan

Viikonloppuna on Suomen kädentaidot -messut Tampereella. Tuo vuoden odotetuin ja kovin juttu, minkä vuoksi marraskuut eivät koskaan tunnu ankeilta!


Etukäteisvalmistelu saattaa kannattaa ja itsekin olen käyttänyt jokusen hetken messuhommien suunnitteluun. Etukäteisvalmistelu ei tosin suinkaan ole pakollista, vaan päätön haahuilu on sekin mukavaa. Monesti vaan saattaa sitten jälkikäteen iskeä valtava harmistus, jos ei ole jotain asiaa tajunnut. Esimerkiksi sitä, että monien skippaamassa E-hallissa ON TÄNÄ VUONNA MYÖS LANKAA! E-halli on perinteisesti ollut keskittynyt muotiin ja designiin eli valmistuotteisiin ja sinne ei materiaalihamsterit ole välttämättä ajan puutteen vuoksi menneet lainkaan. Itselläni on kuitenkin ollut tapana piipahtaa kuohuviinibaarissa, mikä sijaitsee E-hallissa ja samalla olen kierrellyt kojutkin ja monesti tehnyt sieltä aivan huikeita löytöjä. Joka tapauksessa, tänä vuonna kannattaa pitää E-halli mielessä, sillä siellä on teema-alueena "maailman langat" ja esim Lentävä lapanen, Pitsi ja palmikko, Lanitium ex machina ja Sandnes Garn ovat siellä. Itselläni tämä olisi saattanut mennä ohi, ellen olisi tulostanut karttoja ja alkanut ympyröimään sieltä kohteita.

Kässämessujen nettisivuilla on tosiaan tulostettavat kartat, joihin voi väritellä näytteilleasettajaluettolosta löytyviä kohteita. Melkosta etsimistä se kyllä on, en edelleenkään ymmärrä logiikkaa, miten paikkanumerot juoksevat ja mulla meni aivan älyttömästi aikaa kartan tutkimiseen. Ei ole lainkaan välttämätöntä, että messujen aikana edes vilkaisen värittämääni karttaa, mutta se pieni etukäteishahmotus kuitenkin mielestäni on aina kannattanut.

Karttoihin merkitsin kohteita, jotka ovat jo ennestään tuttuja, mutta aina onneksi löytyy jotain aivan uutta ja niistähän on hankala etukäteen mitään tietääkään, sillä luettelo kaikista näytteilleasettajista on tosiaan niin pitkä, että sen tarkka tutkiminen ja läpikäyminen veisi aivan tolkuttomasti aikaa.

Lankahommissa itseäni messuilla kiinnostaa toki kaikki ns herkut, mutta koska tykkään neuloa myös peruslangoista, tsekkaan esim Kaupunkilangan ständin (A 549), sillä niitä ei myydä missään sellaisissa kaupoissa, joissa normaalisti asioin. Lisäksi Suomen lanka (A 1149) kiinnostelee aina, sillä yleensä kalalangoista on ollut hyviä tarjouksia, normaalisti ne ei ole ikinä missään alennuksessa. Tosin en tiedä, mikä tän vuoden hintatilanne messuilla on. Messuilla on myös Adlibris (C 169) eli edullisia lankoja varmasti tarjolla. Mitään lankatarpeita mulla ei kyllä varsinaisesti ole, enkä ole etukäteen bongannut mitään pakko saada -uutuutta, mikä julkaistaisiin messuilla. Oletan, että tän vuoden hittinä on silkkimohairit. Näyttävät olevan huimassa nousukiidossa oleva trendi ja se varmasti näkyy messuillakin. Ovat onneksi kevyitä ostoksia, verrattuna esim kalalankaan.

Kangashankintojakaan ei ole mielessä, mutta aion toki silti kiertää kangaskojutkin. Kankaita enemmän ehkä kiinnostee esim nahkaiset / keinonahkaiset ompelumerkit ja tarviihan niitä neuleisiinkin, esim nyt niin pinnalla olevaan Oslo-pipoon sopii mainiosti. Ainakin Ommelkupla (C 349) myy kivoja. Ja pipotupsut kiinnostaa, oletan niitä löytyvän tänä vuonnakin mahdollisesti ainakin Paapolta (A 460). Eurokangas (A 950) on ensimmäistä kertaa mukana messuilla, pakko ehkä käydä vähän vilaisemassa, millaisilla kankailla ovat lähteneet paikan päälle, vaikka eniten minua houkuttaa kyllä ne pienemmät kangaskauppiaat kuositrikoineen.

Viime vuoden messuilla ja tän kesän neulefestareilla näkyi vahvasti kaikenlaiset oheistarvikkeet ja tälle vuodella ainakin Taito-lehti (A 869) on julkaissut messuilla ekaa kertaa myynnissä olevan pinssisetin, jos jotakuta 90-luvulla vähemmän mainospinssejä kerännyttä kiinnostaa, niin tiedoksi. Itse en vielä kykene. Sellaisten perässä kannattaa tsekata myös ainakin Kässäkerho pom pom (C 350).

Itse katselen messuilla sillä silmällä myös joulukorttitarjontaa, yleensä on löytynyt jotain aivan helmiä, mitä ei ole sitten edes malttanut kenellekään lähettää, vaan olen ripustanut omalle seinälle.

Yleisesti ottaen messuista vielä sen verran, että vesipisteitä on lisätty, samoin levähdyspaikkoja ja kartasta löytyy myös imetyspaikkoja. En koskaan unohda sitä messureissuani vauvan kanssa, kun oli tehty niin mahdottoman hankalaksi vauvan huoltotoimenpiteiden suorittaminen. Toivottavasti tosiaan nykyään olisi paremmin, joskus sitä kuitenkin on ihmisen pakko ottaa vauva mukaan, mikäli mielii kotoaan poistua yhtään minnekään. Joten lempeästi suhtautukaamme lastenvaunuihin ja -rattaisiin ja muutenkin psyykataan itsemme ruuhkiin ja tungokseen, ettei sitten tarvitse paikan päällä hermostua. Ja pientä evästä mukaan, ettei nälkäkiukku yllätä. Hyviä messuja kaikille!

Ps. Bloggaajien ja lukijoiden tapaaminen lauantaina Seminaaritila Marsissa. Seminaarikeskukseen pääsee pääaulasta ja se sijaitsee toisessa kerroksessa. Tervetuloa!


2 kommenttia:

  1. Voi, pääsisipä! Taitaa tänä vuonna jäädä väliin :( Olen sellainen vapaahaahuilija - tyyppi ollut. Tosin monen kojun on vuosien varrella oppinut, aika samoissa paikoissa ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, monesti ovat samoilla paikoilla, se on kyllä hauskaa :)

      Poista