Sivut

perjantai 29. toukokuuta 2015

Spårvägsmuseet Tukholmassa

Terveisiä Ruotsista! Kesälomaristeilyllä oltiin ja päivä Tukholmassa vietettiin ihan Viking Linen terminaalin läheisyydessä, Spårvägsmuseetissa ja Södermalmilla. Niin ihana kun Djurgårdenin Junibacken onkin, oli tämä museo kyllä meidän perheelle aivan ykkönen! (Katsellaan sitä Junibackenia sitten taas vaikka ensi kerralla.)


Julkiseen liikenteeseen keskittynyt Spårvägsmuseet ei kyllä ole liiemmin itseään mainostanut, kotisivutkin ovat jotenkin epähoukuttelevat eikä rakennus ulkoa päinkään ollut silmiinpistävä. En edes muista mistä tämän olemassaolon alunperin bongasin mutta sen jälkeen se on kummitellut mielessä. Ja kun se tosiaan on ihan todella lyhyen kävelymatkan päässä terminaalista niin mikäs sen parempi. Sisäänpääsymaksu aikuisilta oli vain 50 kruunua, alle kouluikäiset pääsivät ilmaiseksi. Minitunnelbana-ajelusta tosin veloitettiin ylimääräiset 10 kruunua. Kahviteltiinkin museossa mutta en muista lainkaan hintatasoa, oli niin kamala nälkä että ihan sama paljonko se sämpylä maksaa siinä vaiheessa. Tästä voinee päätellä että viihdyttiin museossa pitkään ja hartaasti. Ja paljon siellä olikin katseltavaa! Todella paljon!
Edustettuna olivat raitiovaunut, metrot, bussit ja junat. Oli siellä jotain pientä laivoihinkin liittyvää. Osaan kulkupeleistä ei saanut mennä sisälle ollenkaan, joihinkin sai mennä tiettyyn merkittyyn alueeseen (eikä kukaan näyttänyt perseilevän ja menevän köysien yli, mutta eipä siellä muita suomalaisia näkynytkään) ja sitten oli ilahduttavan paljon niitä joissa sai kulkea aivan vapaasti. Paikalla oli myös ihan nykyaikainen metrovaunu. Parasta oli että osassa kulkuvälineistä pyöri etuikkunassa video jolloin rattiin tarttuessaan pystyi paremmin kuvitteleen itsensä kuskiksi. Voin kertoa että kolmevuotias oli aivan liekeissä sekä ohjatessaan metroa raiteilla että vanhaa bussia todella retromaisemaisessa Tukholmassa vanhojen autojen seassa (mistä ne ovat sellaista videota edes saaneet?).

En tiedä kiinnostaako tämä ketään muuta puoliksikaan niin paljoa kuin meitä mutta jos tuntuu vähäänkään siltä että kiinnostaa niin menkää ihmeessä käymään!!! Aivan huikea museo (vrt. raitiovaunumuseo Suomessa jossa on tasan kolme vaunua sekä rautatiemuseo jossa mihinkään junaan ei saa mennä sisälle) jossa sai tehdä paljon pelkän katselun sijaan!

Ja ai että oli kiva sekin kun sai juosta sellaisen tukholmalaisen metroportin läpi ees taas!

12 kommenttia:

 1. Mä oon käynyt ja on toi kyllä aika superkiva paikka näin aikuisnäkökulmastakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä joo aikuisnäkökulmastakin todella käymisen arvoinen paikka :)

   Poista
 2. Me kävimme tuolla viimeksi Tukholman reissullamme ja vietimme siellä monta tuntia. Kiva paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla saa kyllä vierähtämään helposti monta tuntia! :)

   Poista
 3. Toi kuulostaa kyllä mukavalta paikalta! Täytyykin painaa mieleen, jos joskus ipanan kanssa tuonne suuntaan eksyisi. :)

  VastaaPoista
 4. Teille todella sopiva paikka! Näytti olevan kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ollaan suuntaamassa Tukholmaan kesällä ja tuo voisi olla juuri oikea paikka meidän lapsille, joille junat ja bussit on niitä mieluisampia kulkuvälineitä! Metrot ja ratikat tietysti kans, mutta niitä vähemmän täälläpäin liikkuu ;)

   Poista