Sivut

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Vauva tulee, mitä voisi tehdä itse?

Odottaessani esikoista, mulla oli todella pitkään vaihe että ajatuskin mistä tahansa vauvatavaran ostamisesta, hankkimisesta tai tekemisestä ahdisti. Siis siitäkin huolimatta että lapsi oli toivottu ja haluttu. Kai se oli joku hormonijuttu sekin. No, sitten kun pääsin viimein vauhtiin, sainkin pakkolepomääräyksen ja kohta pikkukeskonen olikin jo teho-osaston kaapissa. Ompelematta jäi esimerkiksi hörsöt äitiyspakkauksen ympärille ja vauvaparka nukkui päiväunensa paljasseinäisessä pahvilaatikossa. Mutta kaikkea ei toki tarvinnut olla valmiina ja ihmeen paljon sitä sitten kuitenkin sai tehtyä. Ja vauvalahjoiksi on tullut myöhemmin tehtyä kavereille vino pino kaikenlaista mutta tässä nyt niitä mitä oon tehnyt meidän omaan käyttöön.

Neuletakeista toisen tein raskaanaollessa, toisen vauvan jo synnyttyä. Tuo ihana lakki valmistui ekalla automatkalla mummulaan. Lakki kutistui pesussa ja takit olivat molemmat ehkä vain kerran tai kaksi käytössä. Kyllä kannatti tehdä... Mutta onneksi pääsevät nyt kakkoskierrokselle mukaan! Keskoskokoiselle kesälakille tosin toivottavasti ei tule tarvetta.


Hoitopöytään pyykkipussi ja hoitoalustan päällisten tuunaus nätimmäksi olivat nekin kesken lapsen synnyttyä mutta oli nopeita viimeisteltäviä kun lapsi nukkui käytännössä päivät läpeensä. Tilkkupeiton tein vauvan ollessa jo useamman kuukauden ikäinen.


Ilman vauvapeittoa tyyppi ei kuitenkaan joutunut oleen sillä neulepuikoilta tipahti tasaiseen tahtiin niin ennen kuin jälkeen syntymänkin. Ja nyt tajusin että tästä puuttuukin vielä yksi!


Neuloin raskausaikana myös vaunusuojan mutta sen lahjoitin myöhemmin vauvan saavalle kaverille koska itse ei tullut tuota käytännössä koskaan käytettyä. Virkkasin muutaman vaunusuojan myös Suomen langalle mutta ne jäivät heille mallikappaleiksi joten itse asiassa vaunuverhon mentävä aukko meidän vauvatavaroissa on, ei muuta kuin ruutupaperilehtiö kouraan ja suunnitteleen! Kun eihän sitä koskaan tiedä että tarviiko kuitenkin tällä kertaa vai ei joten on hyvä olla valmiina joku.


Vauvalle tein muutaman lelun jotka itse asiassa eivät osoittautuneet hiteiksi. Paitsi nuo keskellä olevat hernepussit, ne on edelleen hitti! Mutta ne ei kyllä vauvalle olleetkaan vaan vasta taaperolle. Laitoin nyt kuitenkin mukaan tähän kun sattui sopiin.


Mutta kun niitä hittilelujakin alkoi kertyyn, on sitä muutama lelukori tullut tehtyä. On virkattu matonkuteesta (se jäi mummulakäyttöön) ja puuvillalangasta. Yhden ompelin Pirkan kestokassista.


Ja ruokalappuja on tietenkin myös näppärä ja kiva ommella, ja ompelin minä matkasyöttötuolinkin ja se oli oikeasti tosi tarpeellinen, onneksi on vielä tallella sekin.


Kirppisvaatteiden tuunailua.


Kuten olen jo monesti maininnut, meillä on kaikki vauvakamat tallella (paitsi se vaunuverho jonka lahjoitin eteenpäin). Yksi lisäpoikkeus kuitenkin on sillä pieneksi jääneistä Littlephant-vaatteista ompelin tyynyn. Ja olen kyllä onnellinen päätöksestä sillä nyt ne kuosit ovat ilahduttaneet meitä joka ikinen päivä. Ja mitä tulee Valpuri mummulassa -kuvakirjaan, luulen että on aika kuvata tälle hittikirjalle jatko-osa missä on ne jutut mitkä jäbää mummulassa aina eniten kiinnostaa: traktori, toinen traktori, mummun auto, mummun vanha auto, mansikkamaa jne.


Ja hitsi vieköön, yksi tärkeä unohtui! Kyllähän minäkin päällystin kirpparilta ostetun äitiyspakkausmakuupussin! Siitä en vain koskaan tainnut tehdä mitään kunnon postausta joten kunnon kuviakaan ei liiemmin ole. Tein sen matkarattaita varten eli siinä on myös reiät turvavöille. Tästä näkyykin tosi hyvin, huurteisen sadesuojan alta lumisateisessa naapurimaassa vuonna 2012.



Tästä yhteenvedosta pääsenkin nyt siihen että mitä voisin tulevalle vauvalle vielä tehdä! (Hitsiläinen kun vauva piti jalat tiukasti yhdessä rakenneultrassa niin ei edes tiedetä kumpaa merkkiä sieltä on tulossa! Sillä valehtelisin jos väittäisin etteikö se saattaisi vaikuttaa värimaailmaan.) Vaikka mikään näistä ei pakollinen olekaan.

- Se vaunuverho/suoja minkä jo mainitsin.
- Tuttinarut. Jäbällä ei ollut aikoinaan yhtäkään omatekemää tuttinarua ja ne muutkin oli aina hukassa. Tilasin jo osia Nappikauppa punahilkasta.
- Pinnasängyn reunasuojuksen tuunaus. Meillä on se valkoinen ikealainen. Onhan se kätevä kun sopii kaikkien lakanoiden kanssa mutta jos jostain syystä on ylimääräistä aikaa ja inspistä ja iskee hillitön pesänrakennusvietti niin voisihan sen päällystää.
- Se äitiyspakkauslaatikon verhoilu!
-Harsojen tuunaus. Niitähän kulahtaneita ja harmaantuneita riepuja voisi värjätä tai maalata tai vaikka kirjoa jotain.
- Sitterin tuunaus. Meidän sitteri ostettiin aikoinaan samalla periaatteella kuin hirveän moni muukin vauvatarvike: ensimmäinen mikä tuli vastaan. Koska etukäteen ei oltu juuri mitään hommattu ja sitten iski se paniikki kun tajusi tarvitsevansa yhtä sun toista. Se sitteri on sanalla sanoen ruma. Mutta en jaksanut tehdä asialle mitään silloin koska mittavan puklausongelman vuoksi se piti aina vuorata pyyhein ja kankain ja silti piti ostaa vielä toinen samanlainen jotta sitä voisi pestä ja toinen olla sillä välin käytössä. Jos nyt käy niin hyvä tuuri että maito pysyy sisällä, ja jopa mahdollisesti jopa ilman maidonsakeuttajaa, niin olisihan se kiva päällystää jollain vähän kivemmalla kankaalla kuin alkuperäinen. Vaikka toisaalta meidän kämppä muistuttaa niin kaatopaikkaa nykyään (saako syyttää lasta, saahan?) että yksi ruma sitteri ei tilannetta oikeastaan pahenna yhtään.
- Imetysvaatteet. Ei vauvalle vaan mulle. Jos vaikka tällä kertaa semmoinen toiminta onnistuisi!
- Ja voisihan sitä tietenkin uudelle vauvalle uuden vauvanpeiton neuloa. Ehkä yksi, eikä viittä, hmm... Ja niitä junasukkia tarvitsee aina. Merinovillasta jotta voi pitää paljaissakin jaloissa ilman kutinaa. Oli niitä jäbälläkin, en vaan jaksanut listata tähän.

10 kommenttia:

  1. Mun piti kanssa tehä kaikenlaista ite vauvalle; mobilea ja ommella kivoja lakanoita ja jotain tilkkutäkkipeittosysteemiä yms. Ja paskat! Lähinnä kiertelin kauppoja ja kirppareita hokien "mitä mä tarviin, mitä mä tarviin, mikä TÄMÄKI on?!" :D Hyvin kai kuitenkin oli lapsella asiat, kun edelleen on kahden vuoden jälkeen hengissä! ;)
    Hernepusseja voiski lapselle tehdä! Tosin jos vaikka koittaisi ensin kitkeä siltä tavaroiden heittelyn (paitsi pehmeitten pallojen), kun se tulee puolen metrin päähän ja viskasee kaiken suoraan päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo, ompelin mä parit pussilakanatkin vauvalle! :D Mut joo, aina ei mee niin kuin kuvittelee että menisi. Ja vaikea on tietää mitä oikeasti tarvitsee.

      Poista
  2. Ihania juttuja!
    Ajankohtainen aihe, vaikka mun vauva onkin jo 2kk. Raskausaika oli vaikea niin silloin pääasiana oli pysyä muuten kasassa niin jätin sit kaiken 'ylimääräisen' tekemättä. Mä meinasin kans päällystää pinnasängyn suojan kivalla retrokankaalla, mutta laiskuuksissani ostinkin valmiiksi retron. Vanhat harsot värjäsin oranssilla ja ne varmasti kestävät paremmin kuin nuo juuri reklamoimani 9e kappalehintaiset brändiharsot.
    Tuttinauhoja haluaisin kans itse väsätä. Samasta paikasta kattelin nuita osia, mutta kunhan sais keksittyä mitä nauhoja hommais, vai ompelenko vaan jostain kankaasta :)

    Tsempit sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy kyl värjätä harsoja! Viimeksi typeryyttäni ostin muutamia valmiiksi värillisiä (mutta ei kuvioituja, tosin ostin myös niitäkin) harsoja ja helkkari kun olikin tosi haaleat ne värit (netistä tilasin) ja maksoi pirusti verrattuna valkoisiin mitkä olis voinut itse värjätä vähän intensiivisemmillä sävyillä.

      Mä ostin kertalaakista kunnon kokoelman tuttinaruosia, saa sit nähä mitä tulee tehtyä vai tuleeko tehtyä yhtään mitään :D

      Kiitos!

      Poista
  3. Ihan nerokas toi matkasyöttötuoli! Oliko sulla joku kaava vai teitkö vaan onasta päästä?

    Meillä kovassa käytössä oli myös ihan perinteiset kypärämyssyt sekä kauluri pikkuisen isommalla vauvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut kaavaa, googlettelin matkasyöttötuoleja ja niiden kuvien perusteella ja tuoleja mittaamalla leikkasin osat. Myöhemmin tajusin että mulla olis ollut sellainen kässälehden numero missä olisi ollut matkasyöttötuolin kaava :D :D No, hyvä tuli noinkin!

      Poista
  4. Iiihihii! Meillä on aina puhuttu pimittäjien olevan tyttöjä. Tytöt panttaa viimeiseen asti, kun pojat esittelee helpommin.
    Voihan poikakin pimittää, mutta 4/4 on olleet tyttöjä ja pitäneet polvet todella tiukasti yhdessä.
    Oli miten oli, onnea odotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä neuvolatätikin sanoi että tytöt yleensä pimittää. Saas nähdä :D

      Kiitos! :)

      Poista
  5. Kestovaipoissa on käsille puuhaa 😊 ei oo kyl kaikkien juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä niitä ala etukäteen ompeleen kun ei tiedä minkä mallinen pötkylä on tulossa :)

      Poista