Sivut

perjantai 13. syyskuuta 2013

Kettupaita ja -pipo

Noin kuukausi sitten ostin kettutrikoota kotopuolessa paikallisesta kangaskaupasta (samaa saa myös Eurokankaasta jos sieltä saisi sen verran palvelua että joku sitä kangasta tulisi leikkaamaan) ja oli hirmuinen into ja tarve päästä heti siitä ompelemaan vaikka äitini saumuri oli rikki enkä ole koskaan ommellut ompelukoneen joustinompeleella. Kaava oli myös hakusessa mutta viimein löytyi, en kyllä enää muista että mistä numerosta, mutta suuresta käsityö -lehdestä kuitenkin ja tältä vuosituhannelta (80-luvulla ei taidettu harrastaa trikoovaatteita, ainakaan kaavoista päätellen). Päätin siis heti että mitään nappeja ja neppareita en nyt ala laittaan vaan nopeesti tästä surautan tuollaisen pääntien missä nuo osat menevät hartioilta päällekkäin (löysin siis kaavan ihan sellaista varten, en siis itse soveltanut), onhan se helpoin malli pukeakin. Koska mulla ei ollut trikoovinonauhaa (vai mitä se on?), laitoin resorit. Liian leveät resorit ja nyt olkapäät ovat aika kuninkaallisen näköiset. Ajatuksissani kai oli lisätä resorit hihoihin ja helmaan sitten kotona saumurilla mutta nyt paidantekeleen löytäessäni ja päättäessä tehdä sen valmiiksi, en moista muistanut vaan käänsin reunat ja surautin saumurilla. Hihoista tuli siis vähän lyhyehköt mutta eivätpähän ui puurolautasessa. Helman pituus onneksi juuri ja juuri riitti. Jämämatskuista surautin vielä pipon jossa oranssi kangaspallero tupsuna.

Kuvan otin epähuomiossa niin että tarkensin johonkin minkä lopulta rajasin kuvasta poiskin eli sumeana näkyy varsinainen kohde. Hyvä niin sillä paidassa oli jo räkää. Pipoa ei tietenkään voitu pitää edes kuvan ottamisen ajan koska ollaan sisällä ja "äiti pliis, jätä mut rauhaan, mulla on kuumetta ja nuha".Flickr ei tietenkään toimi tänään joten pitää ladata kuvat bloggerin kautta sillä täytyyhän mun nyt saada blogata just silloin kun haluan.

12 kommenttia:

 1. Pitää ihan kommentoida, että kyllä 80-luvullakin harrastettiin trikoovaatteita. Ei se nyt niin kivikauden aikaa ollut.

  Blogisi on kerrassaan hauska ja inspiroiva! Käyn päivittäin lukemassa ja ihailemassa aikaansaannoksiasi.

  - mamma 80- ja 90-luvulta, mummi 2000-luvulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mutta selatessani 80-luvun kässälehtiä, en löytänyt kaavoja trikoopaidalle, siitä vedin johtopäätökseni. Olenhan itsekin 80-luvun elänyt, mutta ilmeisesti en ainakaan kotona ommelluissa trikoopaidoissa vaikka monet vaatteet äitini ompelemia olivatkin.

   Poista
 2. Ei vitsi miten ihanaa kangasta! Ja mahtavat tekeleet. Sinun blogisi on ihan huippu :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi kangas on aivan mielettömän ihanaa! Harmi kun ostin vain puoli metriä, luulin saavani siitä itsellenikin pipon mutta eihän se riittänyt! Tosta kyllä mielellään tekisi itselleen vaikka mitä muutakin kuin pipon! :)

   Poista
 3. Voi miten sekavaa ja vaikealukuista tekstiä! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä saamieni kommenttien perusteella tyypit katsoo vaan kuvat ja sitten kysyy jotain mikä kävisi ilmi jos vaan lukisi tekstit! Positiivinen yllätys siis että joku on yrittänyt lukea, pahoillani olen että se on sekavaa. Tämä oli tällaista tajunnanvirtatyyppistä tekstiä eikä se tunnu enää omalta jos alkaa liiaksi hiomaan.

   Poista
 4. Pakko päteä;) kun kerrankin voin sulle jotain sulle neuvoa :) se trikookantti tehdään resorista. Siihen on monia eri tyylejä miten se tehdään. Mut kaksoisneula ja resori on välineet joilla syntyy. Tai ei ees kaksoisneulaa tarvihe jos tekee jollain joustavalla ompeleella sen päälitikkauksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa, kiitos hei! :) Mä en tiedä näistä ompelujutuista kauheesti mitään. Mutta voi sentään, mun perintö-singerissä ei ole kaksoisneulaa eikä edes joustavaa ommelta mutta hitsi vieköön, äitini ompelukoneessa on! Joten ehdottomasti siis pitänee tutustua aiheeseen ja joskus kotikotona käydessä kokeilla. Siellä on muutenkin parempi ompelurauha :D

   Poista
 5. Tutki, voisiko nykyisen neulan irrottaa ja laittaa tilalle kaksoisneulan, kanta on ihan samanlainen kuin "yksöis"neulassa. Ylälankoja on kaksi, alalankoja yksi. Ylälangat pujotetaan ensin toinen sitten toinen samalla tavalla, toinen neulan toiseen ja toinen toiseen reikään. Joku systeemi tarvitaan toiselle lankarullalle, että juoksee sujuvasti. T:Mari

  VastaaPoista
 6. Onpa ihanaa kangasta!
  80-luvun hitti tais olla ohjeet college-kankaille trikoo-kankaitten sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, semmosia oli ja sitten ihan täysin joustamattomista kankaista tehtyjä juttuja. Mut semmosiahan sitä lapsena paljon kyllä päällä olikin, trikoovaatteet tulivat vähän myöhemmin.

   Poista