Sivut

tiistai 16. tammikuuta 2018

Lankakilot 2017

Monta kertaa jo olen viitannut lankatilastoihin vuoden vaihteen aikoihin, mutta unohdin tehdä varsinaisen postauksen aiheesta. Aloin tammikuussa 2016 merkata Exceliin ostetut, saadut, käytetyt ja pois annetut/myydyt lankamäärät grammoina (postaus tuolta vuodelta täällä), jatkoin tilastointia vuonna 2017 ja ajattelin kyllä jatkaa vielä tänä vuonnakin, sillä se on yllättävän koukuttavaa hommaa ja ainakin pysyy hyvin perillä siitä, paljonko sitä lankaa tulee ja menee. Alkuvaraston suuruutta en ole edelleenkään punninnut, ehkä joskus huvikseen voisi punnita!

Aika plus miinus nolla meni koko vuosi, mutta lopputulema jäi kuitenkin jonkin verran plussalle, sillä jouluna varasto oli vielä miinuksen puolella, mutta välipäivinä tehty perinteinen lankakauppavisiitti toi jonkin verran plussaa. Niinhän se tilanne kuitenkin koko ajan elää suuntaan ja toiseen, pääasia että about samassa suhteessa tipahtelee puikoilta valmista, kuin mitä sitä lankaa raahaa kotiinsa.

Eli, vuonna 2017 ostin 8780 grammaa lankaa. Sain (joko bloginäkyvyyteen, lahjaksi tai kavereiden jämiä) 3677 grammaa. Annoin tai myin pois 1359 grammaa ja neuloin tai virkkasin aivan älyttömän hurjat 10 840 grammaa eli yli kymmenen kiloa! Tässä vaiheessa haluan huomauttaa, että neuloin aika paljon paksuistakin langoista ja etenkin monella jämälangalla yhtä aikaa virkatut lelukori ja tyyny tyhjensivät varastoa parilla kilolla.


Tässä vielä tuo taulukon alin rivi kaaviomuodossa eli paljonko kuukausitasolla varastoa kertyi ja väheni grammoina.


Ihan huvin vuoksi laskin myös omalla rahalla ostettujen lankojen prosenttiosuuksia ja kyllä kuulkaas, Novitaa on eniten tullut ostettua (tosin tässäkin tilastoharha siinä mielessä, että se seiskaveikka on painavaa verrattuna tuohon "käsinvärjätyt"-sektoriin, mitkä ovat kaikki olleet ohuita sukkalankoja eli kevyttä tavaraa). Dropsia on myös tullut ostettua aika paljon ja Gjestal näkyy isona lohkona, sillä ostin kilon Maijaa mieheni Luotolaista varten.

Olisi pitänyt jaksaa nyhrätä vähän pidempään näiden kaavioiden kanssa, nyt ei värit erotu toisistaan ja fontit on liian pieniä, mutta ei tässä ruuhkavuosikiireissä kerta kaikkiaan ehdi ja kaikki tämäkin vähä oli pois potentiaalisesta neuleajasta.

Ja omasta mielenkiinnostani tsekkasin myös, kuinka iso osa valmistuneista töistä on ollut jämälankaprojekteja ja tästä voinee päätellä, että jämälangat ovat todellakin loppumattomia ja niitä tulee koko ajan lisää. Mitään se ei kuitenkaan haittaa, sillä rakastan jämälankatöitä.


Lankavarasto kasvoi tosiaan viime vuonna 258 grammaa. Mihinkään langanostolakkoon en aio ryhtyä, sillä tilanne ei vaikuta erityisen pahalta ja jonkin verran on hyvä olla varastoa, jotta harrastus on mielekästä.

18 kommenttia:

 1. Ihanaa tilastonikkarointia ja mielenkiintoisia, uusia tarkastelutapoja! Tilastot ovat koukuttavia, varsinkin kun niitä alkaa kertyä useammalta vuodelta.

  VastaaPoista
 2. Sie vietkin lankatilastoinnit ihan uudelle tasolle 😅 Mahtava vuosikulutus! Ihan uteliaisuudesta, osaatko arvioida suunnilleen lankavaraston kokoa? Vaikka viiden kilon tarkkuudella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein uskaltaisin väittää, että ei mulla paljoa yli kymmentä kiloa lankaa ole. Eli ehkä joku 5-15 kg. Pitäisi kyllä melkein joku päivä ottaa projektiksi laskea, tarvisi muutenkin vähän järkkäillä.

   Poista
 3. Insinööri on insinööri, neulojanakin :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D Ja Excelhän kaiken työn tekee sen jälkeen kun on vaan itse kirjannut sinne ensin mitä osti ja mitä neuloi. Loputtomiinhan niitä lukuja vois sitten pyöritellä silkasta ilosta :D

   Poista
 4. Hauska tilastointi. Numerot on mukavia ja erilaiset tilastot!:)
  Paljon olet ehtinyt vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tosiaan ehdin, mutta palasin töihin vasta elokuussa, joten isoin osa toki neulottu ennen sitä :)

   Poista
 5. Aikamoinen määrä tuo melkein 11 kg!
  Lisää dimensiota tilastointiin saisi ottamalla kehiin metrimäärät. Edes likimäräisesti, joka nöttösen vyöte kun ei voi olla tallella.
  Mirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, metrit kyllä olisi tarkempi mittari, mutta kilot on niin helppo todeta, kun heittää vaan neuleen puntarille eikä tarvi sit enää yksinkertaista laskutehtävää tehdä lisäksi :D

   Poista
 6. Hui hitsi, kymmenen kiloa on toooosi paljon! :D toi excelöinti ois ihan superhyödyllistä, pitäis alottaa itekin! Tai vähintään kirjata neulemuistikirjaan ylös ostot ja kulutukset. :)
  Saimi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitäisi laajentaa tämä excelöinti kyllä muillekin elämän osa-alueille, mutta ei riitä mielenkiinto vielä ainakaan listata muuta (esim ylipäätään rahan käyttöä).

   Poista
 7. Luin tuon otsikon ensin lankailot, mutta onhan tässä kyse siitäkin. 😊 t. Leena

  VastaaPoista