Sivut

maanantai 23. tammikuuta 2017

Yllätysmatka Savonlinnaan

Isosiskoni kysyi taannoin, että kiinnostaisiko yhden yön kaupunkiloma Suomessa, kohde minulle ja lapsille mysteeri, hinta tiedossa. No tottakai kiinnosti! Kyllähän siinä vähän vihjeitä jo sateli, kun kysyi, että mennäänkö junalla vai bussilla kun matka-aika on neljä tuntia, mutta bussi huomattavasti halvempi. Valitsin junan pitkän matka-ajan vuoksi. Hotelliketjukin paljastui S-ryhmäksi, joten aika pieneen olisi vaihtoehdot saanut rajattua, jos olisi halunnut yllätyksen itseltään pilata. Mutta minä en halunnut pilata. Lauantaina herättiin kukon laulun aikaan ja mentiin lähijunalla Tikkurilaan. Siellä pystyikin jo arvaileen lähtevien junien taulusta, että onko suunta mahdollisesti länteen, itään vai keskelle. H-hetken lähestyessä siirryttiin laiturille, josta lähti juna Joensuuhun. Tässä vaiheessa jo oli käynyt ilmi, että määränpäämme on kaupunki, jossa ei kumpikaan olla aikuisiällä käyty. Se ei siis olisi Joensuu. Matka-aika oli kuitenkin sen verran pitkä, että ei tässä minnekään Lappeenrantaan oltu menossa.


Hyppäsimme junasta pois Parikkalassa ja sieltä jatkoi kiskobussi Savonlinnaan! Savonlinna, tietenkin! Olihan siitä ollut puhetta, että siellä olisi ihana käydä. Ja hei, kiskobussi! Ei olla koskaan jäbän kanssa uudella kiskobussilla matkustettu, ihana yllätys!
Meillä oli tarkoitus poiketa matkan varrella Lustossa mutta se mokoma olikin suljettuna koko tammikuun. Harmi! Mutta toisaalta, nyt on hyvä syy palata vielä uudelleen, sillä pitäähän niin valtavan kokoinen metsämuseo kokea!

Toinen kohteemme, perillä Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna, meinasin sekin järjestää yllätyksen, ja siellä itse asiassa olikin kaikki sisätilat täynnä roinaa illalla siellä pidettävän yksityistilaisuuden vuoksi, mutta päästiin kuitenkin katseleen paikkoja, se vähän mitä siellä oli. Verrattuna siis Turun ja Hämeen linnoihin, oli aika vähän kierrettävää, ainakaan ilman opasta.


Ollaan aina sitä mieltä, että tällaiset kesäkohteina tunnetut kaupungit ovat mitä parhaimpia reissukohteita sesongin ulkopuolella, mutta täällä kyllä mentiin jo vähän siinä rajoilla, että onko koko Savonlinna unten mailla talvella. Ei saatu torilörtsyjä, museoissa oli näyttelyvaihdokset meneillään ja se Lustokin oli suljettuna. Sisävesiristeilyjä ei tietenkään järjestetä umpijäisessä järvessä (no se nyt oli tiedossa tietenkin). Mutta kyllä Savonlinna silti tarjosi paljon. Linna on linna talvellakin, leikkipuisto oli aivan huikean hieno, Riihisaaren museo oli mukava ja henkilökunta joka paikassa todella ystävällistä. Maisemat olivat todella kauniit ja hyvin eksoottiset tietenkin Länsi-Suomen kasvateille. Paljon saaria ja paljon siltoja. En kiellä, etteikö varmasti olisi kesällä aivan mielettömän hieno kohde!

Yövyttiin Sokos hotel Seurahuoneella ja näkymä ikkunasta oli todellakin kohdillaan.


Sunnuntaina palattiin kotiin ja sattuikin sopivasti oleen VR:llä joku sekoilupäivä ja junat myöhästelleet koko maassa tuntikausia. Kiskobussia odotellessamma paikalle pelmahti Itä-Savon toimittaja ja valokuvaaja tullen kertoon, että ovat Itä-Savosta ja kysyyn ollaanko matkalle lähdössä. Koska ei tiedetty että se on sen niminen lehti, kesti meillä jonkin aikaa tajuta, että tässä nyt tehdään jotain lehtijuttua. Melkein siis vastasin, että ai jaa, no me ollaan Länsi-Vantaalta. No, saatiin siinä sitten tietää näistä VR:n ongelmista, kukapa sitä nyt lomalla niin tarkasti olisi uutisia seurannut. Vaikka itse asiassa luulin vielä haastattelun jälkeenkin, että ongelmat olivat paikallisia. Vasta puhelu miehen kanssa sai tajuaan, että nyt on oikeasti koko maassa junaliikenne aivan sekaisin. No hieno homma! Meidän juna saapui lopulta Helsinkiin vain tunnin myöhässä. Puoli tuntia odoteltiin Parikkalassa ja se meni tosi nopeasti ulkona kun lapset saivat vähän purkaa energioitaan. Toinen puoli tuntia meni ihan hyvin junassa sekin, leikkivaunussa kun oltiin. Tunnin myöhästymisestä saa kuitenkin pienen korvauksenkin lippujen hinnoista, joten ei me kärsitty tästä lainkaan.

Kaiken kaikkiaan ihan tosi kiva yllätysmatka, vaikka sisälsi muutaman negatiivisenkin yllätyksen. Onpahan mitä muistella!

18 kommenttia:

 1. Joo suosittelen todellakin käymään kesäaikaan uudelleen! Paikka on aivan toisenlainen tuolloin :)
  Mutta mukava lukea että viihdyitte! Terv. Entinen savonlinnalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesät on aina niin lyhyitä, ei ehdi kaikkialle millään :D Mutta viihdyttiin oikein hyvin näin talvellakin :)

   Poista
 2. Sää teillä oli hieno! Savonlinna on kiva kaupunki, olen opiskellut siellä. Ja pakko käydä säännöllisesti katselemassa.

  VastaaPoista
 3. Asuin Savonlinnassa kouluikäisenä. Yksi kauneimmista, ellei jopa kaunein, kesäkaupunki Suomessa. Talvella kylläkin aika kuollut. Suosittelen käymään kesällä, torilla on heinäkuussa aivan kansainvälinen tunnelma. Lörtsyt torilla on must!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lapsena käynyt kesällä tuolla, muistan hyvin torin, lörtsyt ja järviristeilyn. Nyt jäi tosiaan lörtsyt syömättä, mutta muuten oli kyllä oikein kiva kohde talvellakin. Leikkipuisto oli lapsille todella mieluinen, ei meillä Vantaalla ole lainkaan niin hienoja kiipeilytelineitä missään :(

   Poista
 4. Hih Parikkalassa on mun mummola!
  Mut on siellä tosi hiljasta talvisin myös Savonlinnassa. Ihan pystyyn kuollut paikka ;)
  Mut hei te kävitte linnassa asti. Mä en oo 34vuoteen ehtinyt sinne sisälle asti :D aina vaan ollaan menossa mut ei oo vaan ehditty. Niin ja Lustokin on käymättä edelleen. Mutta maisemat on siellä suunnalla mahtavia! Punkaharjulla pitää ajaa Harjujen läpi ihan joka ikinen kesä ja talvella jos on nätti ilma!

  Irma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tutuissa paikoissa tule niin nähtävyyksiä kierreltyä :D Itse opiskelin pari vuotta Oulussa ja sitten viimeisellä viikolla ennen poismuuttoa aloin kauheella kiireellä kiertään turistikohteet läpi!

   Kiskobussi ajeli upeissa maisemissa, oli sen verran lumista, että ei ihan ehkä oikeuksiinsa päässyt kansallismaisema. Pakko palata joskus! Sehän on just kiva fiilis matkoilla, että täytyy vielä palata joskus!

   Poista
 5. Me käytiin miehen kanssa viime talvena ensimmäistä kertaa Savonlinnassa ja Olavinlinnassa Pimeällä kierroksella, reissu oli erittäin hieno kokemus! Samalla käytiin Lustossa, joka oli näkemisen arvoinen paikka, vaikkei olisi ensimmäistäkään infolappua siellä lukenut! :D Ja siellä on paljon kaikkea kivaa lapsille. :) Miestä ei olisi millään saanut irti jossain koulussa opetuskäytössä olleesta metsätyökoneesta, jolla sai pinota puupalikoita. :D Se vaan Lustossa ihmetytti miksi puuaiheinen museo kauniisti metsän keskellä on kuitenkin rumasti rakennettu enimmäkseen betonista?? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, Lustoon on kyllä aivan pakko päästä vielä!!! Kuulostaa niin hyvältä!

   Poista
 6. Voi Terhi, parhaat lörtsyt olisit saanut talvellakin - torin luona olevalta nakkarilta. Ne lihaiset.
  Ihanalta näyttää talvinen maisema synnyinkaupungissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo nakkaria siinä enää, lähimmät jäähallilla ja viiskulmassa! Lörtsyjä saa kaupastakin.

   Poista
  2. No, lörtsyjä myytiin ruokakaupassakin :) Mutta en sitten kuitenkaan ostanut, koska olisin halunnut hillolörtsyn ja siellä oli vain liha- ja kasvislörtsyjä.

   Poista
 7. Ihana tuollainen yllätysreissu! Ja noin ihana ilmakin teillä oli :-)
  Muuten, bongasin Eurokankaasta täältä Jyväskylästä ihanaa junakangasta, oletko huomannut, ehkä muissakin Eurokankaissa on? Ompelin meidän junafriikkipojalle paidan, blogissani on kuvia: http://villapallo.blogspot.fi/2017/01/junapaita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau mikä kangas!!! Kiitos vinkistä! Ehdottomasti ostan, jos löydän. Pitääkin käydä Eurokankaassa!

   Poista
 8. Savonlinnassa vuosia opiskelleena voin todellakin kertoa, että kaupunki on kuollut talvisin eli juuri silloin kun opiskelija ovat siellä. Kesällähän Savonlinnassa ei juuri ole opiskelijoita, sillä suurin osa opiskelija-asunnoista toimii kesähotelleina. Itse muutin Savonlinnaan paljon pienemmästä kaupungista, mutta silti Savonlinna tuntui aina vain paljon pienemmältä, sillä mikään ei ikinä ollut auki kuuden jälkeen, paitsi cittari, ja jos et ollut venäläinen et saanut kaupoissa minkäänlaista palvelua. Myöhemmin tuli kuljettua Savonlinnassa Joensuusta ja tuo Parikkalassa hengailu on vähän turhan tuttua. Usein, jos junat olivat myöhässä, antoivat konnarit odottaa kiskobussissa ettei tarvinnut pakkasessa jäätyä. Ainoa hyvä puoli siinä kaupungissa oli se, että OKLn opettajat olivat loistavia.

  VastaaPoista