Sivut

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

3 x miksi

Miksi sieraimia on kaksi? Ihan oikeasti hei, olen googlettanut vaikka kuinka mutta mikään selitys ei vaan tunnu riittävältä. Kyllä minä tiedän syitä miksi on hyvä olla olemassa kaksi nenäreikää mutta se ei riitä selittään sitä että miksi niitä on kaksi ja useimmilla eläimillä nimenomaan vierekkäin. Haluaisin kuulla että joskus joillain alkueläimillä ne ovat olleet eri puolilla päätä ja evoluution myötä ovat siirtyneet vierekkäin mutta google ei ole samaa mieltä mun kanssa.


Minkä takia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (meillä vain yksi poikkeus!) vauvoille suunnatut pahvikirjat ovat neliön muotoisia?

Ja sitten se kaikista tärkein kysymys, minkä helvetin takia ompelukoneen puolat on niin pieniä ettei mitään järjellisen kokoista asiaa pysty tikkaamaan ilman että alalanka loppuu kesken! Miksei se voi tulla normaalisti lankarullasta, hä?

55 kommenttia:

 1. Katselin juuri ensimmäistä kertaa Blogistanian jakson, jossa olet. Siitä jäi superhyvä mieli! Vastauksia kysymyksiisi en tosin osaa antaa.. :D

  VastaaPoista
 2. Tuo puolajuttu on NIIIn totta :) Mä hommasin semmoisen kantinkääntäjän ja ikävä kantata jotain tosi pitkää juttua ja huomata, että se alalanka on loppunut. Sit yrittää jotenkin virittää sitä sinne väliin ja koittaa jatkaa samasta kohtaa mihin se lanka loppui. Kantta kun ei voi vaan katkaista kesken ja jatkaa sitten uudella palalla. Ja miksi se lanka yleensä loppuu kaks senttiä ennen lopettamista??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaargh, niinpä, aina loppuu just vähän ennen kuin olisi valmista! Niin raivostuttavaa!

   Poista
 3. 1. Koska ihmisellä on kaksi etusormea.
  2. Neliö on kustannustehokas.
  3. Miesten salaliitto...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta entä muut eläimet, kaikilla ole edes käsiä mutta silti kaksi sierainta :O

   Mutta kolmoskohta on varmasti juurikin noin!

   Poista
 4. Jaahas, teilläkö menossa kyselykausi :D - Voi kun osaisi vastata...

  VastaaPoista
 5. Kimrantteja kysymyksiä!

  Tuo puolan koko on varmaan alunperin siksi, kun ylälankakiertää sen koko höskän, jotta tulee ommelta. Niin että siis sen on täytynyt joskus maailman aikaan olla pieni. MUTTA, mikä tosiaan estäisi, että se ylälanka kiertäisi isomman alalankarullan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllähän sitä lankaa riittäisi kiertään vaikka koko koneen!

   Poista
 6. Teollisuuskoneessa puolat riittää tosi pitkään, vaikkei ne kyllä vaikuta yhtään isommilta, ainakaan paljoa. Mikähän siinäkin on?

  Ja lastenkirjat on paljon helpompi laittaa hyllyyn, kun ne on neliöitä. Mä ainakin vihaan meidän ainoaa pyöreää kirjaa yli kaiken. Kolmio tietty toimisi ehkä paremminkin kuin neliö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, voihan se olla tosiaan sen vuoksi! Tosin missä sitten lastenkirjat hylyssä pysyy muutenkaan? Ei meillä ainakaan vaikka eivät olekaan pyöreitä. Jäbän lempipuuhaa on heti aamusta käydä vetämässä joka kirjan yksitelleen hyllystä alas jos olen erehtynyt ne illalla hyllyyn asettelemaan.

   Poista
 7. Ihanaan pohdintaa ja pähkäilyä, mutta niihin vastaaminen onkin sitten asia erikseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lastenkirja-asia mua askarruttaa ihan hirveesti! Onko siinä sitten jokin että pikkulapset jotenkin näkis ja hahmottais neliöstä paremmin kuin suorakulmiosta? Vai onko sitä helpompi itse pikkulapsen pitää kädessä ja selailla? En tajuu!

   Poista
 8. Argh, toi alalankajuttu on niin totta ja niiiiiin jumalattoman ärsyttävää, joka ikinen piipin kerta ainakin tässä taloudessa käy niin, että siinä viime senteillä se viimeistään loppuu! Sen ymmärtäminen on varmaan vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen! ;)
  Ja eikö sieraimia ole kaksi sen takia, että saa työnnettyä molemmat etusormet johonkin, ainakin niinkun jos kolmevuotiaan kannalta asiaa katsoo! :D

  -Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sit se on vielä niin hiton tympeetä kun voidakseen puolata, pitää se ylälankakin sit irrottaa. Vaikkei olekaan kova homma pujotella sitä takasin niin lisää silti ärsytystä!

   Mä melkein ootan innolla että poika oppisi kaivaan nenäänsä, ja mieluusti molemmilla käsillä yhtä aikaa, niin ei tarvis taistella suolaveden ja nenäfriidan kanssa :D

   Poista
  2. Ja siis jotain ommelustahan voi näpertää vaikka tuntikausia, mutta jestas, tuo menetetty minuutti tai kaksi joka hommaan menee, miten se voikin olla aina se kynnyskysymys! :D

   Kyllä melkein voin luvata, että se sormi sinne löytää, ja syvälle! :D Ja hei, sitä suolaliuosta saa semmoisena suihkeena, huikean kätevää on se!

   -Piia

   Poista
  3. No niinpä! :D

   Suihketta voisikin kyllä kokeilla!

   Poista
 9. Teille on vaan sattunut neliön muotoisia vauvan kirjoja. Meillä on pyöreitä, suorakulmioita, auton muotoisia ja kyllä, myös neliöitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta pakkohan on olla tilastollisesti neliön muotoisia eniten koska miten muuten meillä on yhtä poikkeusta lukuunottamatta vain sen muotoisia vaikka en ole itse kaikkia ostanut? :D

   Poista
  2. Kaksi sierainta on muuten tietenkin sen takia, että nuhan aikana on suurempi todennäköisyys pystyä hengittään edes jotenkin :D Tai sen takia, että voi saada rakon kumpaankin sieraimeen yhtä aikaa, koska kaksi rakkoahan on tietenkin kivempi kuin yksi. Nim. reilun kuukauden nenärakoista kärsinyt, auts.

   Poista
  3. Ja siksi että nenäsumutebisnes kukoistaisi koska ainetta menee tuplaten kun pitää kahteen sieraimeen laittaa!

   Poista
 10. Tuo viimenen kysymys on muuten aika hemmetin hyvä :D

  VastaaPoista
 11. Luulen, että sierainten lukumäärä on sidoksissa silmien ja poskien määrään.
  Jos nenässä olisi vain yksi sierain, luultavasti olisi myös vain yksi nenä/poskiontelo, jonka seurauksena vain yksi poski. Jos on vain yksi poski, jonka päällä on yksi silmä, mihin toinen silmä laitettaisiin?
  Yhdellä silmällä tiirailu on ihan onnetonta puuhaa, onneksi meillä siis on kaksi sierainta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo poskiontelohomma kuulostaa kyllä järkevältä! Vaikka jotenkin silti miettii että miksi pitää olla symmetristä vain symmetrian vuoksi. Vaikka tokihan kaksi silmää pitää olla jotta näkee siten kuin me nähdään :D Ja miksi on vain yksi suu vaikka päässä muuten on asioita yleensä pareittain? Oisi kätevää syödä toisella suulla ja puhua toisella samaan aikaan.

   Poista
  2. Otanpa samalla sekuntikellolla aikaa että kauanko menee ennen kuin joku tulee kertomaan että olen nähtävästi ehtinyt syödä ihan tarpeeksi ilman toistakin suuta ;D

   Poista
 12. Kyllä siinä justiin niin itse asiassa käy, että sieraimet on aluksi kaukana toisistaan ja vaeltaa sitten keskelle vierekkäin. Alkionkehitystä tutkimalla selviää, missä järjestyksessä ja milloin mikäkin ruumiinosa alkaa erilaistua kustakin osasta alkiota. Eli siis miten geenit ja induktiot aktivoi vaikkapa nenänreikien muodostumisen. Ja kutakuinkin kaikki keuhkolliset eläimet näyttää alkiona aikalailla samalta ja naamakin muodostuu samaan tapaan, siksi on kaksi muillakin elikoilla. Sitten vaan viimeistelyt menee eri lailla ja silmät jää reunoille tai tulee eteen jne.

  Tästä pitäis voida periaatteessa päätellä, että koska alkiossa sieraimet muodostuu ensin kauas toisistaan, niin ensimmäisillä sieraimillisilla eläimillä ne on todennäköisesti olleet kaukana toisistaan.

  Ns. "alkusuu" ja putken toinen pää eli "alkupersreikä" muodostuu jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja on alunperinkin vain yksi tuubilo joka kulkee alkion päästä päähän.

  Tsekkaa video naaman muodostumisesta: https://www.youtube.com/watch?v=wFY_KPFS3LA

  Mää niin tajuan alalanka-angstin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaah, ihanaa! Siis että periaatteessa voi päätellä että ensimmäisillä eläimillä olisi olleet sieraimet kaukana toisistaan! Pitääkin tsekata video! :)

   Poista
  2. Hankala sanoa. Keuhkokaloilla on jo ns. sisäiset sieraimet ja sammakkoeläimillä taitaa olla yleensä neljä sierainta (suun sisäpuolella kaks sisäistä ja kuonon päällä kaks ulkoista sierainta) ja se vaihtelee aika paljon lajeittain että miten kaukana ne on toisistaan. Kaloilla muuten on semmoiset epäsieraimet, joilla ne "haistaa", mutta jotka ei liity hengittämiseen mitenkään. Voi myös olla, että on vähän sattumaa, miten kaukana toisistaan ne kullakin eläimellä on eikä suunta oo mitenkään suoraan se että sieraimet on lähentyny toisiaan kun evoluutio on edennyt. Voihan se olla, että jossain evoluution vaiheessa niistä on ollu just sellasta samanlaista hyötyä kuin kahdesta silmästä ja korvasta, että havaitsee myös vähän hajun tulosuuntaa. Etenkin jos on ollu vaikka sen kalan kuonon eri puolilla ne reiät.

   Stanfordin yliopiston heput muuten on arvelleet, että kahta sierainta tarvitaan siksi, että eri sieraimet haistaa vähän eri tavalla. Ja jompikumpi sierain dominoi aina tietyllä hetkellä. http://io9.com/5880616/why-we-evolved-two-nostrils-hint-its-all-about-domination

   Poista
  3. Sitä just meinasinkin että jos aikojen saatossa olisi olleet kaukana toisistaan jolloin hajun suunta olisi selvillä. Tää on tällainen mielikuva jossa haluan elää xD

   Pitäneepä katsoa linkki, kiitos! :)

   Poista
 13. Mun oli pakko alkaa ettiä tota sierainhommaa ja löysin selityksen! Googleta nasal cycle! Jos nyt tajusin oikein niin kun ilma kulkee sieraimis eri tahtia niin hajuaisti toimii paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no hitto, junttina oon googlettanut vaan suomeksi!!! Ah, nytkö löytyi viimein selitys joka kuulostaa pätevämmältä kuin "on hyvä olla kaksi sierainta jos toinen sattuu meneen tukkoon" :D

   Poista
 14. Meinasin ehdottaa, et laitat tieteen kuvalehteen kysymyksen noista sieraimista! Mutta se selviskin jo täällä! Onneksi selvis, oisin varmaan nyt ite sit hajoillu koko päivän tuota. En nimittäin jaksa ikinä googlettaa mitään järkevää. Kuten eilen sitä, miten alfasäteily menee ja mitä säteitä röntgensäteet on (ne on gammasäteitä), onneksi siskon mies muisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieteen kuvalehdessä on käsitelty jo asiaa mutta mun mielestä se oli ihan pilipalijuttu!

   Monesti mäkin kysyn joltain ennemmin ku googletan, en tiedä miksi :D Mäkään en yhtään muista säteilyjutuista mitn, ärsyttää miten kaikki unohtuu!

   Poista
 15. Buahhahhahhahhahaaa!!! =D Neloskysymys voisi kyllä oikeasti olla, että miksei ompelukoneeseen ole kehitetty sellaista systeemiä, että ylälankaa ei tarvitsisi aina irroittaa puolatakseen. Mur... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!!! Tosin en tiedä että oisko jossain uusissa koneissa jo silleen, mutta ei ainakaan mun 60-70-luvun Singerissä :D

   Poista
  2. Ainakin Husqvarnalla on sellainen systeemi,että saa puolattua niin että lanka on jopa neulassa kiinni. Ainakin siinä mallissa toimii, joka mulla on (vuodelta 1999). Tuo ominaisuus vähentää turhautumista ehkä ihan vähän.

   Poista
  3. Edistystä on siis tapahtunut, mahtavaa! :)

   Poista
  4. Mulla on kans semmoinen systeemi. Eikä oo ees mikään ns. laatumerkki vaan Lidlin Victoria-merkkinen kone. Periaatteessa sillä pitäisi pystyä puolaamaan samaan aikaan kun ompeleekin, kuten esim. teollisuuskoneissa. Mutta yritäpä seurata puolaa samaan aikaan kun ompelet jotain muuta.... Ei onnistu, vaikka olis mimmoset spagettiaivot ja hajataitto.

   Poista
 16. Vaikeita kysymyksiä..

  Sierainten mysteeri taisikin jo selvitä.
  Kirjoista: ei hajuakaan! Meilläkin on kyllä monen muotoisia kirjoja, mutta olisiko niin että kirjaa on helppo pidellä ja hahmottaa kun se on neliö..?
  Alalanka! Miksi oi miksi ei voi mennä normaalikoneessakin niinkuin saumurissa?
  Samankokoiset rullat, jotka NÄKYY! Ja loppuu suunnilleen samaan aikaan.
  Teollisuuskoneessa sentään saa puolattua toisesta rullasta samalla kun ompelee, mutta yhtä pieni se puola silti on.

  Ps. Oli kiva nähdä ihan livenä, minä, äitini ja tytär häiriköitiin sua ja Joonaa siinä taaperokylttikojulla :) Sinä ja sinun ihana mekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kirjajuttu mua nyt kyllä häiritsee entistä enemmän nyt kun sierainasia on jo tiedossa. Ja voi miten olisi ihanaa jos ompelukoneessa olisi langat kuten saumurissakin sillä poikkeuksella toki että helpommat pujottaa paikoilleen kuin saumurin langat ;D

   Oli kyllä hauskaa että tulitte moikkaamaan :) :) Muutama muukin tunnisti mekon ;D

   Poista
 17. Kaksi sierainta ja neliskanttiset kirjat ei nostata mitään suuria tunteita tai edes ihmetystä... Mutta noi ompelukoneen puolat risoo senkin edestä! Olen kanssa ihmetelly, että eikö vois olla kaks rullaa, joista toisesta menis lanka sinne alakertaan. Mun vanhassa, isoäidiltä perityssä, 60-luvun Husqvarnassa pystyi puolaamaan irrottamatta ylälankaa. Se vaan vedettiin suoraan neulasta takakautta sinne puolaustsydeemeihin. Mutta kone ei enää olehengissä :(

  Ja kiva oli nähdä messuilla :) Mekko toimii :D

  VastaaPoista
 18. Enemmän mä kyselisin sitä, että miksi ihmisellä pitää vieläkin olla se häntäluu evoluution jämänä vaikkei ihminen sitä mihinkään tarvitse! Ja kun se kipeytyy niin se vaikuttaa elämän laatuun huomattavasti. Joten miksi sen on tarve tuolla perässä roikkua kun ei siitä ole mitään hyötyä, pelkästään vain suunnatonta kipua kun sille päällee sattuu?

  Mun ompelukoneessa ainakin puolaaminen onnistuu kun lanka on neulan silmässä kiinni. Vanhemmat (siis vanhat) ja halpisversiot (?) on semmosia, joissa pitää lanka ottaa pois ohjureista puolausta varten. Ei munkaan kone mikään hifistely vehje ole, mutta ei nyt ihan satasen hobbyhall versiokaan.

  Onhan noi lasten kirjat hauskoja kun ne on muidenkin muotoisia kuin neliön, varmaan niin kun lapsen näkökulmasta. Mutta kyllä mua ärsyttää, kun niitä hyllyyn laittaa, että ne on eri muotosia ja kokosia. Neliöt nyt vaan sopii paremmin hyllyyn! Mä luulen myös, että niitä on helpompi käsitellä. Mieti nyt jos joutuis lukemaan pyöreän mutoisesta kirjasta romaania :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tarkoitin sitä että miksi ne on neliöitä eikä suorakaiteen muotoisia niin kuin ns. aikuistenkin kirjat. Kaikki nyt vaan luullu että oon ihmetellyt miksei ne ole pyöreitä tai kolmioita, aaargh!

   Poista
 19. Koska tossa sanotaan vain "miksi kaikki ovat neliön muotisia", joten oivallus siitä olisi se, että kaipaat myös muun muotoisia kuin vain niitä neliöitä. Suorakaidekin on neliö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliö ja suorakaide eivät ole sama asia. Neliössä kaikki sivut ovat yhtä pitkiä. Geometria, anyone? :D

   Poista
 20. Hei. Miten en ole blogiasi aiemmin bongannut. Onneksi sen nyt tein ja liityin lukijaksi. Tämä on mahtava postaus ja taitaa ilta jos toinenkin vierähtää kun vahoja tekstejäsi selailen.

  itse olen pohtinut samoja asioita ja muutamaa muuta. Esimerkiski missä on pulu "vauvat"?

  VastaaPoista
 21. Ihan pakko vastata näin kuukausi kirjoituksesi jälkeen, mutta tutkijatuttavani aikoinaan selitti, että kahden sieraimen olemassaolo mahdollistaa ns. stereoskooppisen hajuaistin: ihminen kykenee haistamaan tuoksun/hajun suunnan paremmin kahdella sieraimella. Jos olisi vain yksi sierain, niin porukka haistaisi kyllä tulipalon, mutta ei sitä että missä suunnassa tulipalo on. Että simmottis :D

  -Keksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärtäisin ton jos ne sieraimet olisivat eri puolilla päätä mutta vierekkäisten sieraimien suhteen en ihan tuota tajua :P

   Poista
  2. Onhan silmätkin ihan vierekkäin, ja silti näet melko hyvin ympärillesi :D

   -Keksi

   Poista