Sivut

tiistai 29. joulukuuta 2009

Varmaan pitäisi tätäkin päivittää taas

Joten kerronpa teille kolme äärimmäistä ketutuksen aihetta liittyen neulontaan jota olenkin nyt joululomalla harrastanut käteni kipeiksi.

1) Huopuvat langat, hyvänä esimerkkinä Novitan Puro. Mitä helkuttia kukaan ensinnäkään tekee langalla joka huopuu pesukoneessa, jos työ ei ole sellainen mikä on tarkoituskin huovuttaa. Siis kun tiedän että tyypit tekee Purosta juttuja joita ei ole tarkoitus huovuttaa. Neulo sellaista lankaa niin se perhana huopuu jo siinä. Yksikin virhe ja purettua ei saa koska se paska on jo huopunut kiinni. Jos lanka menee solmuun tai sykkyrään, sitä ei saa auki koska se on jo huopunut. Jos sitä saa purettua ja kerit langan uudestaan, se perhana huopuu kiinni siihen kerään. Uskoisin että jos siitä tekee sukat, huopuu ne säärikarvoihin kiinni.

2) Bambupuikot. (ja muutkin pilipalipuikot). Vähänkin kireämpää neuletta niin puikot taipuu kaksinkerroin kun niillä vääntää. Bambupinnan kitkakerroin on sitä luokkaa ettei lanka luista puikolla eteen eikä taakse. Kärjet kuluu tylpiksi kuin lyijykynä jota painaa pulpetin kantta vasten. Lisäksi huokoinen materiaali + neulomisesta hikoavat kädet saavat aikaan ällötysmielikuvia. Mikään ei voita kunnon muovipäällysteisiä metallipuikkoja, jotka ei taitu ellei kyseessä ole erityistapaus, lanka luistaa kuin unelma ja mielikuva tehdassteriileistä puikoista on miellyttävä.

3) Kierrepuikot. Puikot itsestään ovat lyhyet, niistä ei tällaisella ronskimman kokoisella kädellä saa mitään otetta. Lisäksi silmukat ei kulje vaijerilta puikolle tanssien. Ei todellakaan. Semmosta hemmetin nyhräämistä että piti lähteä 50 kilsan päähän lähimpään puikkoja myyvään kauppaan ostaan kunnon normaalit pitkät neulepuikot. Nyhrätkööt muut vaijereitten kanssa, minä haluan kunnon puikot ja kunnon otteen, perhana!

12 kommenttia:

 1. Sain joululahjaksi Puro-langasta neulotut sukat. Voin vajaan viikon yökäyttö-kokemuksesta kertoa, että nukkaantuvat ja nyppyyntyvät tolkuttomasti :/ Mielettömän kauniin väriset kyllä ovat...

  VastaaPoista
 2. Ostin kerän purolankaa, ja vielä on harkinnassa mitä siitä valmistuu. (+ mulla ei oo mitään hajua missä koko kerä muuton jäljiltä on..)

  Itse en saa ikinä kierrepuikkoja toimimaan! sellasta vaijerin kiskomista suuntaan ja toiseen. arg!

  VastaaPoista
 3. "Uskoisin että jos siitä tekee sukat, huopuu ne säärikarvoihin kiinni." Hahah, repesin. :-D

  Itsekin olen katsellut Puro-lankaa kaupoissa, mutten juuri tuon huopumisen takia ole raaskinut ostaa. Sääli, sillä todella kauniin näköistä se on.

  VastaaPoista
 4. Bubble: :D

  Anonyymi: Voin vain kuvitella, harmillista. Värit tosiaan on ihanat mutta ei siitä mitään käyttökelpoista voi neuloa!

  Norppis: Mullakin oli yksi kerä, lähinnä kokeilin että miten se käyttäytyy eli kannattaako siitä lähteä tekeen mitään ja voin kertoa ettei kannata :D Varmaan jos tekee villapaidan, huopuu hihat kylkiin kiinni jos ei koko ajan heiluta käsiään. Kierrepuikot on kauheita. Mielestäni ovat vain hyvin harvoin kätevämpiä kuin normaalit puikot.

  Anonyymi: Joo ei kannata ostaa. Mieluummin sitten etsii jotain muuta kuin Novitan lankaa mikä on nätin väristä myös mutta ei huovu. Mikäli olen ymmärtänyt juoruilut oikein, on kevätmallistoon tulossa Puroa jonain keinokuituversiona eli ei varmastikaan sitten huovu. Joten sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 5. Joo, ei sukkia purosta kannata tehdä. Se olisi ihan turhaa hommaa. Hötöisyys on mun mielestä enemmänkin feature ku vika.
  Ei kandee tehdä mitään missä menis hermo :D

  Suosittelen huippuhyviä puikkoja muuten, esmes knit picksin puikot. Ruuuuules.

  (mun pitää ajaa säärikarvat muute, mä luulen et kohta muhun huopuu mikä tahansa kiinni)

  VastaaPoista
 6. Markka: Mä en ole vielä toistaiseksi keksinyt että mitä Purosta (tai ylipäätään huopuvista ja nyppyyntyvistä ja harottavista langoista) kannattaa tehdä :D Ellei sitten tosiaan jotain, minkä huovuttaa tarkoituksellisesti. Mä olen toistaiseksi tykännyt tosi paljon ihan normaaleista marketti-puikoista :D Ehkä en ole vaan päässyt vielä hifistelyn makuun x)

  :D

  VastaaPoista
 7. Voi perhana, se äskettäin virkkaamani pipo oli purosta.:D Varmaan aika turha alkaa enää muuttaa sitä.:D

  VastaaPoista
 8. AnneVee: Varo ettei huovutu tukkaan kiinni xD Ei vaan, kait se pipona ihan hyvin toimii kun ei ole niin samalla tavalla kuluvaa tavaraa kuin esim sukat. Mulla tosin meni Puroon hermot jo ennen kuin sain mitään valmiiksi asti.

  VastaaPoista
 9. Kiitos varoituksesta! Mulla on tuolla muutama kerä Puroa odottamassa, että teen niistä jotain. Osaanpa olla tarkkana. Äitini tosin teki Purosta pipon, parit lapaset ja kynsikkäät, eikä valittanut. Nähtävästikin hänen viileänkuivat kätensä ovat riittävän nopeat, ja Puro toimii.

  Mun harmaat metalliset puikot (tai mitä ne nyt onkaan, no jotain metallia kai) kokoa 2 ja 2,5 on ihanasti taipuneet, kun olen neulonut niillä puuvillalangasta pitseneulesukkia. Ihan epätoivoista hommaa, ihme ettei oo puikot katkenneet.

  VastaaPoista
 10. Puro näyttää kivalta ja innoissani ostin pari kerää heti kun sitä tuli kauppoihin. Suunnitelmissa on huovutettu hattu. Tosin jostain luin, ettei se huopuisi kovin tasaisesti.
  Mä en taas muilla suostuisi neulomaan kuin bambupuikoilla tai muilla puisilla. Metallipuikot painaa ja tippuilee työstä pois, muovipuikot hikoaa käsissä. Neulomalla en ole saanut yhtäkään puikkoa poikki, muilla keinoilla kyllä :)
  Uusin rakkauteni puikkorintamalla on Knit Picksin pyöröt. Todella suurta rakkautta ja tavallisiin pyöröihin ei enää ole paluuta. Vaijeri - olipas hankala sana, kirjoitin eka Baijeri ja sitten Veijari :D - pysyy kiltisti oikean muotoisena eikä tee ärsyttäviä lenkkejä ja kaartoja niinkuin jossain muissa pyöröissä.

  VastaaPoista
 11. Aija: Voi tietysti olla että Puro-ongelmat ovat yksilöllisiä :D Pitsineuleissa ja palmikoissa mullakin meinaa puikot katketa.

  Mari: se on kyllä totta että metallipuikot irtoaa helposti silmukoista. Mutta muuten voittaa bambut kyllä 6-0.

  VastaaPoista