Sivut

tiistai 8. elokuuta 2017

Kansallismuseon vintillä

Olen kyllä tiennyt, että Kansallismuseossa on lapsille suunnattu työpaja Vintti, mutta ei ole tullut mentyä, koska olen ymmärtänyt sen olevan suunnattu kouluikäisille. Esikoinen on kuitenkin pitkään toivonut pääsevänsä Kansallismuseoon ja kun kerroin siellä olevan lastenkin juttuja, tajusin itsekin, että tottakai meidän on sinne mentävä! Viikonloppuna vietettiin sadepäivä siellä ja voi että miten oli mukavaa! Tottakai siellä siis oli monissa jutuissa ikäsuositus 9+ tai 7+, mutta kyllä niistä nuoremmatkin irti saivat. Meidän taaperokin oli ihan innoissaan kaikesta ja about kaikki muutkin siellä olevat lapset olivat relusti alle kouluikäisiä. Eli ehdottomasti kannattaa mennä pienempienkin kanssa, mutta paikasta saa tosi paljon irti vielä paljon vanhempanakin. Eli joka jutusta saa tehtyä niin leikin, kuin toiminnallisen opetushetkenkin.

Vintillä tutustutaan jos jonkinlaiseen historialliseen tekemiseen. On vanhaa koululuokkaa, kauppaa, keittiötä puuhelloineen, ja tehdas ja rakennustyömaa yms. Me myllättiin jyviä ja kahvipapuja, kuivaharjoiteltiin separointia ja kirnuamista ja kudottiin mattoa (5-vuotias ei ylettynyt itse kangaspuiden polkimiin, mutta yhteistyönä saatiin ihan kiva pätkä mattoa aikaiseksi), sekä rakennettiin hirsi- ja tiilitaloa.

Lasten ehdoton suosikki oli kuitenkin liukuhihnatyöskentely. Työtakit olivat liian isoja, mutta homma toimii kyllä ilmankin. Itse aikoinaan opintojani rahoitin liukuhihnan äärellä ja pääsinkin päteen lapsille hitokseen nopealla liukuhihnatyöskentelylläni. Molemmat kädet kävivät kokeneesti semmosta tahtia, että hihna oli meikäläiselle auttamattomasti liian hidas.


Puuhellassa riitti ihmeteltävää ja pöytää sai kattaan monen eri vuosikymmenen astioilla.


Kaupan puolella oli leikkiruokia, joita punnita vaa'alla punnusten kanssa ja kääriä voimapaperiin.


Paikasta tuli monella tapaa mieleen Lasten kaupunki Helsingin kaupunginmuseossa, mutta tämä oli opettavaisempaan tyyliin toteutettu. Leikit sujuvat kuitenkin oikein hyvin molemmissa, joten ei kannata aristella mennä pienempienkään kanssa.Lapset pääsivät museoon ilmaiskesi, itse hyödynsin jälleen kerran Museokorttiani. Vintin aukioloajat eivät ole täysin samat, kuin itse Kansallismuseon, kannattaa siis tsekata ennen lähtöä. Me oltiin tarkistettu vain Kansallismuseon aukioloajat, mutta oli tuuria matkassa ja jouduttiin odottaan Vintin aukeamista vain alle 10 minuuttia. Sinä aikana tosin lapset ehtivät jo turhan monta kertaa toteaan, miten hyvin Kansallismuseon aulassa kaikuu...

5 kommenttia:

 1. Miten uskomattomia paikkoja siellä isossa stadissa onkaan vierailuille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Aivan mielettömästi kaikkea, kun vaan menee! :)

   Poista
 2. Oi miten hienon näköistä!

  Täytynee lainata lapsi lähipiiristä ja suunnistaa tuonne - tällä iällä en välttämättä ihan vain keskenäni kehtaa mennä tuonne 'leikkimään' :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne kehtaa, ei kukaan huomaa, jos on paljon väkeä, että joku aikuinen on siellä ihan keskenään :D

   Poista
 3. Eikä muuten tarvitse edes kätkeytyä. Opas ystävällisesti pyysi mukaan kaikki ovella kurkkineet aikuiset. Kyllä siellä oli monta aikuista ilman lasta, kun torstaina kävin.

  VastaaPoista