Sivut

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

21

Joululautaset! No nyt! Ikeasta lautasia, posliinitussi askarteluliikkeestä. Tussin mukana tulleen ohjeen mukaan toimin eli pesin lautaset ensin, piirsin kuviot, ja käsittelin uunissa. Tussi lupasi kestää konepesua ja hyvin on kestänyt, useaan otteeseen olen nämä jo tiskikoneessa ehtinyt pyöräyttään.


Näitä kuvatessani en ollut vielä pessyt, ja joissain lautasissa on jotain ruskeaa likaa, mikä tuli uunista. Mutta siitä päästiin eroon ensipesussa, joten ei hätää. Pakko oli vain ymmärrettävistä syistä kuvata silloin, kun valoa riitti.




Itselleni tein neuleaiheisen, eikä siitä loppupeleissä sitten edes tullut lainkaan jouluinen. Voipahan sitten käyttää ympäri vuoden.







Olen aiemmin koristellut vastavaanlaisella posliinitussilla mukin, ja se on kestänyt hyvänä, vaikka on pesty koneessa todella usein. Lautasten suhteen olen henkisesti varautunut siihen, että saattavat kärsiä haarukasta ja veitsestä. Tosin nämä ovat isoja leipälautasia, eivät niinkään ruokalautasia, joten ei ne varmaan paljon kulu voileivän alusena. Ja toisaalta taas meillä on vähän semmoinen kokemus Ikean lautasista, että menevät muutenkin yllättävän nopeasti tosi huonon näköisiksi ja naarmuisiksi. Onneksi aina voi koristella uusia, ja lautasia materiaaliksi saa toki kirppariltakin.



Aika ihania, vaikka itse sanonkin.

35 kommenttia:

  1. Voi pojat kun mahtava idea! Täytyypä kokeilla joskus itsekin.

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana idea. Ja hienosti olet piirtänyt hauskoja kuvia.

    VastaaPoista
  3. Tosi ihania! Nyt harmittaa, että Ikean reissu tuli heitettyä eilen, koska tähän ideaan olisin varmasti tarttunut! Mutta ehkäpä ensi jouluksi :) mukava tietysti kuulla, että tussi kestää hyvin käyttöä, niin voisi tehdä joulun jälkeen jotain vähemmän jouluista. Käsityöaiheisia mukeja yms. kun on harmittavan vähän kaupoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta ei hätää, kyllä edullisia yksivärisiä lautasia (valkoisia ainakin) saa ihan joka marketista :)

      Poista
  4. Ihan loistoidea! Kivan näköisiä. Ikean astiat on kyl muuten varsinainen murheenkryyni noin muuten. Kerran puolessa vuodessa pitää hankkia uudet juomalasit hajonneiden tilalle ja lautasista (erityisesti kiiltäväpintaisista, joita nykyisin vältän) lohkeaa aina palasia. Ärsyttää... jos oisin varakkaampi, ostaisin kyl mieluusti jotain muuta. Mut näillä mennään toistaiseksi meilläkin.
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle on teini-iässä kerätty sukulaisten toimesta ruoka- ja kahviastiastot silloista Arabiaa, nykyään Iittala, mutta säästelin niitä vain juhltarkoitukseen ja oli arkena sitten Ikeaa ym. Meni hermot, kun eivät kestäneet hyvän näköisinä, joten nyt meillä on ne Arabiat ihan arkikäytössä (paitsi kahviastiasto), mihinpä niitä säästellä :) Ne ovat kyllä säilyneet kauniina ja ehjinä. Paitsi Iittalan juomalasit meillä kyllä hajoaa vähän väliä, mutta lautaset ei.

      Poista
  5. Ihan huippu idea! Mulla on kyllä nuo posliinitussit ja oon pilttipurkkeihin jotain piirrustanu.. Mutta ikeastahan saa halvalla lautasia ja laseja, niistähän saa tehtyä aivan uniikkeja lahjoja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja saa kivoja lahjoja (joulu, isänpäivä, mitä näitä on) kun laittaa lapset piirtään :)

      Poista
  6. Voi miten kauniita! Tekisi mieli kokeilla (matkia), saisi mieluiset joululautaset ilman kultareunaa ja cocacolapukkeja!

    Voitko kertoa merkkistä tussia käytit, ja minkä paksuista kärkeä (vai onko liikesalaisuus;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis ostin sen ainoan mustan posliinitussin, mitä askartelukaupassa oli tarjolla, en edes miettinyt, että olisi jotain eroa :D

      Tämä on Marabu porcelain painter ja 1-2 mm kärki.

      Poista
  7. Voi apua, miten ihanat!! :O

    VastaaPoista
  8. Wauuuuu ♡ Tosi upea idea ja hienosti toteutettu! Mäkin haluan tuollaiset, mutta tarvitsen kyl ensin lautasia mille piirrellä. Mä olen Ikealle allerginen, mutta kiertiksestähän vois katsoa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullisia lautasia on kirpparit ja marketit pullollaan, ei ole tosiaan pakko käydä Ikeassa, vaikka minä kävinkin :D

      Poista
  9. Ihania.
    Itsellä ei piirustustaidot noihin riittäisi, mutta lasten kanssa saisi persoonallisia yhdessä tehden. Kiitos ideasta. Oon aina ajatellu ton tussin liukenevan tosi nopeasti pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirsin lapsen kanssa isänpäiväksi mukiin vuonna 2013 ja sitä on käytetty tosi paljon ja pesty nimenomaan koneessa, eikä ole mennyt miksikään. Tosiaan posliinitussi ja ohjeen mukainen lämpökäsittely, ihan priimaa on tullut.

      Poista
  10. Aivan loistava idea ja hieno toteutus. Tykkään!

    VastaaPoista
  11. Ihana idea ja hienosti piirretty! Toivottavasti näkevät monta joulua :)

    VastaaPoista
  12. Ihana idea, voisi itsekkin toteuttaa :)

    VastaaPoista
  13. Oot kyllä huikee ideoija!! Ja vau, en osais ite piirtää noin siistiä jälkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä harjottelin paperille ensin :D Silti lautaselle oli yllättävän vaikea piirtää, kun oli kalteva.

      Poista
  14. Taas huikee idis! Varmaan loppuu kohta nuo tussit kaupoista. Eiku kauppiaat tussivarastoja täydentämään. Sitä jäin miettimään, ovatko syötäviä? Persastioissahan on lasitus siinä kemikaalien päällä...tässä ei. Siksi itse koristelisin vaikka niitä pilttipurkkeja. Nykymaailmassahan tulee noita kemikaalikertymiä liiaksi muutenkin. Mutta iteppä taiat tietää paremmin ammattis puolesta että miten on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minusta olisi todella outoa, jos myytäisiin tussia, jolla koristella astioita, ja sitten se olisikin myrkyllinen astia sen jälkeen. Ymmärrän tottakai huolen kemikaalikertymistä, mutta kyllähän näitä maahan tulevia tuotteita valvotaan, kun en ole mistään kiinasta suoraan tilannut vaan kotimaiselta jälleenmyyjältä. Kuluttajille tuskin saa myydä yhtä väkeviä aineita, kuin mitä teollisuudessa käytetään. Hyvänä esimerkkinä se, että värjäsin vuosia hiuksiani itse kaupassa myytävillä väriaineilla ja sitten kun värjäytin kampaamossa, missä ammattilaisten kamat, sain niin pahan allergisen reaktion, että sen koommin ole voinut tukkaani laittaa mitään väriainetta. Samoin aina kun värjään vaatteita, ollaan huolissaan kemikaaleista, vaikka aivan varmasti on paljon kovemmat myrkyt siellä kangastehtaalla, mistä valmiiksi värilliset vaatteemme ovat peräisin. Kyllä minä siis uskallan voileipäni laskea lautaselle, johon olen nimenomaan astioiden koristelua varten tehtyä tussia käyttänyt.

      Poista
    2. Ihan hyvät perustelut on... houkuittais itekin kokeilla nimittäin. Mutta uskaltaako, uskaltaako... oma kauhuskenaarionihan on, että se tussius leviäisi astianpesukoneessa ja sitä myöten voiveitsiin ynnä muihin nuoltaviin astioihin. Toki leivän uskaltaa laskea vaikka vessanpöntön kannelle. Mutta joo, pitää pistää harkintaan. Summa summarum, kiitti vinkistä.

      Poista
    3. Voihan sitä vaikka piirrellä mukien ulkoreunoille niin ei ole suorassa kosketuksessa ruokaan (ja sen verran alas ettei alahuuli osu). Ei nämä kyllä tiskikoneessa leviä, jos on ohjeen mukaan polttanut astian uunissa piirtelyn jälkeen. Mutta ainahan voi toki myös tiskata erikseen käsin. Jos menee liian hankalaksi, niin sitten tietenkin kannattaa jättää kokonaan tekemättä. Ihan hyvähän se on varovainen ja kriittinen, itse en vain näe tässä mitään kovin suurta riskiä, onhan sitä posliininmaalauskin ollut harrastuksena opistoissa olemassa iät ja ajat.

      Poista
  15. Voihan hitsi miten ihanat kuvitukset lautasissa!
    Itse jos tekisin, niin voin vain kuvitella lopputulosta, siinä menisi ruokahalut itse kultakin niitä tikku-ukkoja katsellessa.. :D

    VastaaPoista