Sivut

maanantai 12. joulukuuta 2016

12

Yhteistyössä: Visit South Coast Finland

Varoitan jo valmiiksi, että mulla on tällä hetkellä valittuna 50 valokuvaa tätä postausta varten. VIISIKYMMENTÄ. Katsotaan, jos raaskin karsia niistä yhtään. En haluaisi kuitenkaan jakaa reissua moneen postaukseen. Niinpä, reissua. Olin lauantaina Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu oy:n kutsumana kiertämässä muutaman muun bloggaajan (jotka olivat suurimmaksi osaksi ruokabloggaajia) kanssa Tammisaaren ja Lohjan joulumarkkinoilla, sekä Fiskarsissa. Se oli taas näitä hetkiä, kun kiljuin riemusta ja tuuletin huomiotaherättävästi lukiessani sähköposteja, kun kutsun sain. Onneksi ajankohta sopi ja pääsin mukaan! Rakastan joulumarkkinoita! Rakastan Tammisaarta ja Fiskarssia ja Lohjaa! Täydellistä.

Lähdettiin pienellä bussilla Helsingistä aikaisin aamulla ja oltiin Tammisaaressa juuri sopivasti vähän ennen markkinoiden aukeamista.


Kävimme aamupalalla torin laidalla olevassa Carl de Mummassa. Miten ihana nimi kahvilalla!


Aamupalan jälkiruuaksi valtsin tuon alahyllyllä olevan suklaakakkupalan. Se oli piparimausteinen ja ihanan tahmea. Voi slurps! Miten ihmeessä osaan kirjoittaa koko postausta hehkumatta ihan liikaa kaikkea.


Päästiin tutustuun myös leipomon puolelle, pullan tuoksu oli hurmaavaa ja leipurin nopea pullanpyörittely kertakaikkiaan vaikuttavan näköistä.


Itse markkinat sitten. Viimeistään markkinahumuun astuessa tuli olo, että nyt ollaan ulkomailla. Koska ruotsi. Vanha kaupunki jo miljöönä luo tietynlaisen tunnelman, ainakin siis tällaiselle turistille. Markkinoilla oli perinteisten metrilakumyyjien ja pärekorien yms lisäksi järjestöjen ja koulujen myyntikojuja, paljon leivonnaisia ja käsitöitä. En hirveästi tietenkään itse käsitöitä tekevänä ostele valmiita käsitöitä, mutta nopeasti kuitenkin huomasin, että täällä oli alhaisempi hintataso, kuin mihin olen tottunut. Harmi, että asettamani budjetti oli hyvin rajallinen, muuten olisin varmasti poistunut paikalta toisessa kainalossa havupukki ja toisessa aivan överikreisisti koristeltu piparitalo.













Ja tottakai käsityöbloggaaja aina alpakoita ja lankaa löytää!



Markkina-alueella oli tosiaan pop up -maatila vasikoineen ja poniajeluineen. Lisäksi alueella oli paloauto, joten lasten kanssa olisi tosi kiva mennä! Myyjiä oli satakunta, joten kierrettävää riitti. Me kuitenkin jatkettiin matkaa kohti kaunista Fiskarsia.


Olen käynyt Fiskarsin ruukissa kerran aiemmin, melkein jo 10 vuotta sitten. Sain nyt tietää, että tänne järjestetään joulun aikaan bussikuljetuksia Helsingistä. Ja kun nyt äitinä näin, miten kiva leikkipuisto siellä oli (ja höyryveturi!!!), tuli kyllä vahva fiilis siitä, että tänne voi lähteä lastenkin kanssa, vaikka muuten en tätä lapsikohteeksi laskisikaan. Todennäköisesti olen tässäkin asiassa silti väärässä, pitänee tutustua paremmin mitä kaikkea täältä mahdollisesti löytyisi lapsivieraille.


Meillä oli täällä nyt todella vähän aikaa, joten putiikkien kiertely jäi hyvin minimiin, ja museoon ei ehditty lainkaan. Siellä olisi ollut villaan liittyvä näyttely!

Kävimme syömässä lounaan ravintola Kuparipajassa. Tässä vaiheessa viimeistään huomasin olevani hieman ruokajuntti verrattuna ruokabloggaajaseuraan, mutta ei se mitään. Minä neuloinkin bussimatkan aikana yli puolikkaan villasukan. Mutta siis jopa minä osaan kuitenkin sanoa, että ruoka oli aivan taivaallisen hyvää! Ja join täällä parhaan glögin, mitä olen koskaan saanut.



Joulupöytä. NAM! Vaikka olen sillinirso, silakkanirso, kraavilohinirso ja rosollinirso, sain kuitenkin lautasen täyteen herkkua ilman, että näkyy kilometrin päähän, että hei, tuo otti pelkän perunan ja tomaatin.


Possunposkea pääruuaksi ja jälkkäriksi vielä karpalopannacottaa. Ja kierien takas bussiin.



Käytiin ruuan jälkeen vielä Ägräs tislaamolla maistamassa heidän kohta julkaistavaa uutta tuotettaan (joka oli vielä shhh). En normaalisti niin tiukoista välitä, mutta nyt ei tehnyt tiukkaakaan (heh heh), oli nimittäin niin hyvää tämäkin! Ei tule kaiken hehkuttamiselle loppua, ei.


Lopuksi vielä suuntana Lohja, jonne ehdimme juuri tuntia ennen joulumarkkinoiden sulkeutumista.



Nyt olen kyllä vähän katkera siitä, että kukaan ei ole koskaan aiemmin kertonut, että Lohjalla on tällaiset aivan mielettömän hienot ja tunnelmalliset joulumarkkinat! Täällä ei myyty pölynimuripusseja, eikä metrilakua. Kaikki kojut oli koristeltu sisältä ja ulkoa jouluisesti, eikä ollut eri värisiä pressuviritelmiä.



Käsitöitä ja leivonnaisia ja ruokaa oli luonnollisesti täälläkin runsaasti. Ja koulujen ja järjestöjen myyjäismeiningillä hinnat kohdillaan. Myyjiä oli 230. Vaikka kyseessä oli menneen ajan markkinat, oli täällä monessa pöydässä huomioitu trendikäs gluteeniton ruokavalio.





Keskiaikainen kirkko taustalla takasi sen, että markkinoilla oli aivan eri tunnelma, kuin perinteisellä torilla. Sekä täällä, että Tammisaaressakin, olisin kyllä kaivannut vähän musiikkia. Toisaalta Tammisaaressa oltiin juuri markkinoiden alettua ja Lohjalla juuri niiden päättyessä, joten mistäs tiedän, vaikka keskipäivällä olisi molemmissa ollut ties millainen meininki! Mutta Lohjan menneen ajan joulumarkkinat saavat minulta kyllä täydet 10 pistettä musiikin puutteesta huolimatta. Ja kirkossa sisällä kuulemma oli ainakin meidän saapuessa alueelle ruotsinkieliset kauneimmat joululaulut tms. Mutta meillä oli vain tunti aikaa, joten en ehtinyt lainkaan kurkistaan kirkkoon sisälle.









Viimeinen kohde vielä, Lohjan keskustassa oleva Cafe Lauri. Ihan älyttömän hyvää pullaa! Oikeasti! Tänne kyllä varmasti palaan vielä. Omistajat vaikuttivat todella mukavilta ja kertoivat olevansa itse paikalla aina kahvilan ollessa auki. Mä en totisesti pääse nyt yli siitä pullasta. Ei ollut pään kokoinen korvapuusti, mutta maultaan aivan ykkönen. Glögikin oli, kuinkas muutenkaan, itse mehumaijalla oman pihan herukoista keitelty.




Ilta jo hämärsi palatessamme Helsinkiin. Olo oli klassisen väsynyt, mutta onnellinen. Mikä ihana matka! Tosi kivaa seuraa ja aivan mahtavan mukava opas! Sain myös liudan vinkkejä tuleville omatoimimatkoillemme Lohjan suuntaan, sillä minähän rakastuin kesällä Lohjaan ja pöyristyin siitä, miten paljon siellä on näettävää ja koettavaa (vanhat Lohjapostaukset: Karkalin luonnonpuisto, Paavolan tammi, telttaretki Rauli-myrskyssä ja Lohjansaari). Joten Lohjalle palataan vielä. Ja toki Tammisaareenkin, sielläkin nimittäin heti äitiviisarit värähtivät kun näin millainen leikkipuisto rannalla oli! Puhumattakaan siis, miten sympaattinen ja kaunis pieni kaupunki se on.

Vielä kerran suuren suuri kiitos kutsusta, kiitos mahtavalle oppaalle, Tuula Kleimanille, ja sylin täydeltä hyvän joulun toivotuksia ihan kaikille kaikkialla. Tämmöisen reissun jälkeen sitä todellakin on ihan jouluhuppelissa vaikka olisi glöginsä ilman terästystä juonutkin (itsehän toki en, haha).

12 kommenttia:

  1. Tää oli ihana postaus. :) Kyllä saa ja pitää hehkuttaa kun on hehkuttamisen aihetta!

    JK

    VastaaPoista
  2. Hyvin on tunnelma taltioitu kuviin, eikä niitä ollut yhtään liikaa :)
    Alkoi soimaan päässä, että "....oi jospa oisin saanut olla mukana"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos kuvat olivat sopivia, eikä niitä ollut liikaa :)

      Poista
  3. Aivan ihanaa että sut oli kutsuttu mukaan tuollaiselle retkelle! Ja kuvien perusteella hehkutuksesi oli ihan paikallaan! Mukavaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi. /Liisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, oli kyllä itselläkin sellainen olo, että olen niiiiin oikea ihminen tälle retkelle :D Vaikka en kovin informatiivista postausta tainnut kirjoittaakaan, kun meni vain hehkuttamiseksi. :D

      Mukavaa joulunaikaa sinullekin!

      Poista
  4. Kyllä harmitti lasten tultua kipeäksi ja Lohjan markkinat jäi väliin. Jo monena vuonna sieltä ostettu kranssi oveen ja kahviteltu. Nyt ei voi muuta kuin niellä pettymys.
    En olekaan ennen yhdistänyt noita kolmea paikkaa samalle kertaa. Kaikissa toki tullut käytyä, mutta eri kerroilla.
    Ihanat kuvat ja välittyi se ihana joulutunnelma, mikä noissa paikoissa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noita kannatakaan kaikkia kerrallaan kiertää, jos vaan on aikaa käydä erikseen :) Kaikissa näissä olisi mielellään viettänyt aikaa paljon enemmänkin :) Eri kerroilla sitten!

      Ja kiitos, ihana kuulla että sain välitettyä tunnelmaa kuvien kautta :)

      Poista
  5. Kiitos kivasta seurasta tällä päiväreissulla :) Paljon ehdittiin nähdä yhden päivän aikana ja itsellenikin niitä kuvia kertyi ja jaoin lopulta kuvat siten, että tulikin kaksi postausta eetteriin. Oikein mukavaa joulunodotusta :) ja hyvin olit tallentanut kuviin päivän fiiliksiä.

    VastaaPoista
  6. Oikein kivoja kuvia. Jälleen kerran saa todeta, että kivoja paikkoja turhan kaukana meiltä. Nuo havupukit ovat hauskan näköisiä!

    VastaaPoista