Sivut

maanantai 24. heinäkuuta 2017

Tikkupullaa

Vuosi sitten juhannuksena otin vanhempieni luota kotiin palatessamme muutaman oksan juhannuskoivuista mukaan ja veistelin ne sopiviksi tikkupullien paistoa varten. Siinä ne nököttivät aikansa eteisessä ja sitten sivummalla. Meni kesä, mutta ei mennyt toista. Sillä nyt kuulkaas hyvin marinoidut kepit pääsivät tositoimiin! Kastelin ne ensin huolella, koska tietenkin olivat ehtineet jo kuivua niin paljon, että syttyisivät tuleen ennen kuin pullataikina on ottanut edes väriä.


Eilen grillattiin ja vaivasin pienen pullataikinan tikkupullia varten. Olen kokenut haastelliseksi tämän homman aikatauluttamisen, sillä taikina pitäisi kuitenkin ehtiä kohoaan, mutta ei liikaa. Ja lasten kanssa kun aikataulut on aina vähän niin ja näin. Taloyhtiön grillipaikalle oli kuitenkin helppo mennä pullataikinapötköjen kanssa, vaikka ihan ei nuotiolle nyt päästykään.


Tikkupullahommat olivat lapsena mielestäni kivoja. Tajusin kuitenkin hyvin nopeasti, että niin, partiolaisena olin toki tuplasti vanhempi, kuin poikani nyt. Ei nimittäin ollut pullanpaisto ihan viisivuotiaan hermoille sopivaa hommaa. Makkara paistuu aika paljon nopeammin, kuin pullat. Vaahtokarkeista puhumattakaan.Niinhän siinä kävi, että pääruoka jäähtyi ennen kuin olin saanut mieheni kanssa kaikki pullaspiraalit paistettua, kun ei niitä voinut odottamaankaan jättää, ettei taikana paisu pilalle ja lapset kyllästy grillin ympärillä pyörimiseen.


Kivaa hommaahan se oli, mutta yllättävän haastavaa. Ei sitä varmaan pienenä partiolaisena niin välittänyt, oliko se leiripulla kypsä vai ei, mutta nyt yritettiin ihan tasaisesti paistunutta saada aikaiseksi. Osa pullista pääsi kepin ympärille kahteenkiin otteeseen, kun kaikesta tarkistamisesta huolimatta sisällä odotti taikinayllätys. 

Aika hauskaa, kun grillistä levisi pihaan pullan tuoksua!Ihan kivaa hommaa ja ihan hyvää pullaa hilloon dipattuna, mutta pakko myöntää, että samaan biojäteastiaan päätyivät paistokepit, mihin kaikista epäonnistuneimmat (sisältä raa'at, päältä karrelle palaneet) pullatkin. Nimittäin esikoinen pyysi, että tehdään pullaa ensi kerralla uunissa, jotta tulee parempaa.

Jep.

12 kommenttia:

 1. Nam, tikkupullaa! En olekaan tullut ajatelleeksi, että se taikina voisi kohota liikaa. Olemme muutaman kerran paistaneet tikkupullia lasten kanssa, ja kovasti ovat tykänneet, vaikka ekalla kerralla meillä jäivät pullat sisältä hieman raaoiksi ja tokalla kerralla taikina olisi saanut olla maukkaampi. Se taitaa olla se nuotiolla paistamisen viehätys, joka saa pullat maistumaan lasten suussa hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä joskus päässyt käymään niin, että taikina on totisesti ehtinyt seisoon liian kauan ja haisee ja maistuu vain ja ainoastaan hiivalta. Joillain on ongelmana saada pullataikina kohoaan, mun ongelma on hieman päinvastainen, loputtomasti kulhojen yli tursuava taikina :D Tästä syystä olen miettinytkin, että miten sen taikinan muka saa metsään asti vietyä, vai pitääkö se olla jotenkin erilaista, nyt tein siis ihan normaalin pullataikinan.

   Poista
  2. Luin jokin aikaa sitten kirjan Mistä ruoka tulee?: Mukulat maalla - Lasten ruokaretki. Siinä oli muistaakseni tikkupullien ohje. Olisiko ollut vielä sellainen, jonka saa metsäretkelle termarissa mukaan? Se voisi toimia. :) http://luetaankotama.blogspot.fi/2017/05/mista-ruoka-tulee-mukulat-maalla-lasten.html

   Poista
  3. Kun taikinan tekee kylmään nesteeseen, saa sen sinne metsään astikin. Tikkupullia enemmän tykkään tikkusämpylästä, varsinkin kun taikinaan laittaa juustoraastetta. Ja se olennainen osa eli kunnon paksu tikku! Ja taikinaa ihan sieltä tikun päästä asti. (Että saa tarpeeksi hilloa tai voita sisään, tietty.)

   Poista
  4. Oi, tikkusämpylä kuulostaa hyvältä!

   Poista
 2. Yrittänyttä ei laiteta! Ps. Mulle olisi kelvannut vaikka raaka tai musta tikkupulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä herkuttelen liikaa muutenkin, niin en viitsi pinnalta mustaa ja sisältä raakaa ja hiivaista sokerivoimössöä vetää. Nautin voin, sokerin ja vehnäjauhon mieluummin sellaisessa muodossa, että se edes maistuu hyvälle eikä vain aiheuta pelkkiä terveysongelmia ilman pienintäkään makuelämystä :D

   Poista
 3. Kokemusta rikkaampina ja ei se kaikkien mieleen ole, itse muistan kun leirillä pentuna tehtiin ja ei ollut minun mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan tässä hauskuutta paljonkin näiden pullien kanssa, vaikka ensi kerralla sitten taidetaankin tehdä normipullia uunissa :D

   Poista
 4. Koeta seuraavalla kerralla tikkukorvapuustia, eli sisälle rasvaa, sokeria ja kanelia(kaakaojauhetta). Voi tosin olla vielä haastavampaa aikataulullisesti, mutta on hyvää ja ei haittaa vaikka jää hieman raa´aksi sisältä :)

  VastaaPoista