Sivut

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Näkyväksi neulottu Keravan taidemuseossa

Kyllä Kerava nyt osaa vetää meikäläistä puoleensa. Syksyllä siellä oli se virkattu talo ja nyt taidemuseossa, Sinkassa, on parhaillaan Näkyväksi neulottu -näyttely. Kokonaiset kolme kerrosta täynnä lankataidetta. Nykytaiteen ja käsityön ystävänä siis aivan pakko käydä -kohde. Yllättävän iso osa töistä oli sellaisia, jotka olen jo aiemmin nähnyt muualla. Enkä edes tarkalleen muista, että missä. No, virkattu poliisiauto (Kaija Papu) oli toki aikoinaan Kiasmassa ja virkattuja kyläläisiä (Liisa Hietanen) ja virkatun vessan (Liisa Hietanen) olen jossain myös nähnyt. Minusta se on kuitenkin vain hauskaa, että voi taas nähdä nämä mahtavat työt uudelleen. Ja lisäksi vielä paljon uutta!
Minä olen sellainen taidemuseoissa kävijä, jota ei kiinnosta pätkän vertaan ne selitystekstit. Katson ja ihailen, ja tulee sitten mieleen mitä tulee. Monesti se on jotain ihan muuta, mitä taiteilija itse on sillä hakenut. Nämäkin työt ovat siis vain yksinkertaisesti aivan ällistyttävän hienoja, ja se riittää minulle syyksi käydä niitä katsomassa.Paljon oli virkattua. Mutta myös esimerkiksi noita graffitiryijyjä (Niina Mantsinen) oli useampiakin, ja kirjottuja juttuja.Instassa jo hehkutinkin K-18 ristipistoja, mutta nyt jälkikäteen huomasin, että kanavatöitä ne tietenkin olivatkin, eikä ristipistoja. Olin niin keskittynyt hyvin yksityiskohtaiseen kuvaan ketun menemisestä koloon, että jäi pistojälki tarkistamatta. Nämä taulut (Kaija Papu) olivat isojen varoitustekstien saattelemana mustan verhon takana, ja syystä. Kyllä siinä meinasi vähän hihityttää, upeaa jälkeä! (Huolestuneille tiedoksi, että kävin museossa yksin, ilman lapsia)


No, pee oo är än oo -osastolta onkin hyvä hypätä takaisin kudottuun mummeliin (Sanni Weckman).


Ja seteleihin, joiden tekijä olikin vanha tuttu (Noora Schroderus). Ystäväni opiskeli hänen kanssaan taidekoulussa samalla luokalla ja ihastelin hänen töitään jo silloin! Ah. Oli kyllä ehdottomasti Keravavisiitin arvoinen kokemus! Huonosti olin etukäteen ottanut selvää, joten yllätyin todella positiivisesti näyttelyn laajuudesta.Tämäkin oli museokorttikohde, vaikka 5 euron pääsymaksu ei kyllä olisi paha ollut muutenkaan. Suosittelen aivan ehdottomasti. Tässä tosiaan vain murto-osa kaikesta mitä siellä oli. Vielä on runsaasti aikaa käydä, näyttely on siellä maaliskuun 5. päivään saakka.

38 kommenttia:

 1. Vaivalla tehtyjä töitä. Kuka ja miksi? Miksi tämä tekniikka? Eikö olis helpompi paperille piirustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis nämä ovat taiteilijoita, muotoilijoita, jotka ovat valinneet tekniikaksi tämän. Palkanhan he tästä saavat, tai apurahan, tai jotain, ei ne näitä ilmaiseksi virkkaile. Ei minua ainakaan kiinnosta paperipiirustuksia käydä katsomassa, eikä yleisisesti ottaen maalauksiakaan, mutta makunsa kullakin :) Hyvähän se on, että kaikille on jotain. Tänne on kerätty valtavan laaja kokoelma langasta tehtyä taidetta ja minua se ainakin kiinnosti tosi paljon, muuten en olisi Keravalle lähtenyt.

   Poista
 2. Oooo, miten jotkut osaa! Ja miten mielikuvituksellista!

  VastaaPoista
 3. Luulen, että on tehtävä matka Keravalle, kun näyttää niin mielenkiintoiselle. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 4. No höh, sanoo täällä ihan eri suunnissa asuva ihminen. Vaan jos mainostaisi tuota paikalliselle museolle, niin auttaiskohan se?;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei siitä ainakaan haittaa voi olla! :)

   Poista
  2. Jos Kajaanin suunnassa Outu olet niin saattaapa onnistaa. Näyttely matkaa tänne ensi vuonna.

   Poista
 5. Oho, vau! Nyt tekee mieli Keravalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään Keravalla muuten ole juurikaan käynyt, mutta tämän vuoksi kannatti lähteä :D

   Poista
 6. Wau! Aivan huippumielenkiintoisen näköinen näyttely! Näin itsekin kuvataiteilijana toivoisin, että taiteilijoiden nimiä olisi mainittu tässä, jotta voisi etsiä lisätietojakin teoksista ja tekijöistä :) Tuohon johonkin aiempaan kommenttiin kommenttina, että usein taiteilijat eivät saa palkkaa tai apurahaa, vaan työt tehdään intohimosta ja omalla kustannuksella, usein joudutaan itse maksamaan, jotta saadaan työt johonkin esille. Toivottavasti tässä tapauksessa ovat taiteilijat saaneet asiallisen korvauksen, kun ovat luoneet sisällön näin hienoon näyttelyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin ja kaivelin ja etsin nimet linkkeineen mainitsemiini taiteilijoihin.

   Pahoittelen väärästä tiedonjaosta palkkauksen suhteen. Oletin automaattisesti, että jos taidemuseo ottaa teoksen näyttelyyn, siitä saa taiteilija korvauksen.

   Poista
 7. Olen junassa matkalla tuohon näyttelyyn... Ajattelin mennä jo ennen postaustasi, eilen illalla päätin, että huomenna voisi mennä.. Mutta sitten sinä annoit lisää puhtia. Matkaa on kyllä, mutta junalla pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeeta! Minusta näyttely oli tosiaan sen verran laaja, että kannattaa ajella junalla vähän kauempaakin :)

   Poista
  2. Käyty tuli (junassa kotiinpäin) ja kyllä kannatti! Voisin mennä uudelleenkin, sitten ottaisin lapsen mukaan. Sinne mustaverhoiseenpaikkaan emme menisi kolmea kanavatyötä katsomaan. Ne on nähty jo ja se riittää myös minulle. Minä luon kaikki tekstitkin ja kannatti sekin. Tiedän lisää mm. Islannin lääkeyrteistä, mummon tarinaa ja poliisiauton lankamäärän.

   Poista
  3. Ihanaa, että tykkäsit! :)

   Ja mäkin siis luen tekstit silloin, jos joku asia jää askarruttaan. Esimerkiksi muovipussityöstä luin, ja ymmärsin heti paremmin. Mutta silloin en lue, jos ei mitään kysymystä herää :) Toki niistä selviäisi varmasti vaikka ja mitä mielenkiintoista, ei sillä! :D

   Poista
 8. Mulla oli kyllä Keravan taidemuseo tämän vuoden kohteiden listalla, mutten ollut vielä kerinnyt katsoa mitä siellä on esillä. Olin ajatellut reissua vähän myöhemmäksi, mutta nyt kyllä täytyy käydä kohtapuoliin, kun mä haluan nähdä nämä livenä. En oo normisti mikään nykytaidefani, mutta tällaista taidetta voisin katsella useamminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tämä taide kolahtaa tosi moniin sellaisiin, jotka eivät muuten nykytaiteesta niin välitä :) Suosittelen ehdottomasti tsekkaan nimenomaan tämän näyttelyn :)

   Poista
 9. Kävin joskus ennen joulua tässä näyttelyssä ja oli kyllä ihan mielettömän inspiroiva ja upea! Itsekin käsitöitä tekevänä osaa arvostaa jo sitä työmäärää mikä moniin teoksiin on tarvittu. Harmittaa etten hoksannu noita k18-kanavatöitä käydessäni, muutenkin meinas jäädä yks kerros käymättä kun en tajunnu ensin et näyttely jatkuu vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle onneksi se lipunmyyjä kertoi missä järjestyksessä kannattaa mennä ja että on tosiaan kolme kerrosta, muuten olisi voinut itseltäkin jäädä ylin kerros huomaamatta. K-18 töistä tiesin etukäteen niin osasin etsiä ;)

   Mutta kertakaikkiaan upea näyttely! Ja tosiaan, itse käsitöitä tekevänä tietää, miten valtava duuni esimerkiksi sellaisesta virkatusta ihmisestä täytyy olla! Huh huh!

   Poista
 10. Kiitos hei tästä postauksesta! Täytyy nyt itsekin suunnata kohti Keravaa. Noi graffitti-ryijyt on todella hienoja. Luin niistä juuri Pehmeä taide -kirjasta. K-18 osasto kiinnostaa myös 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti Keravalle suunta! Mä olen muistaakseni kässälehdestä joskus lukenut jutun noista graffitiryijyistä, aivan mielettömän hienoja! Mä en olekaan vielä Pehmeä taide -kirjaa lukenut!

   Poista
 11. Aivan käsittämättömän hienoja töitä! Miten voi edes tehdä virkkaamalla tuollaista? No, taitava voi selvästikin. Pitäisköhän lähteä käymään Keravalla ihan asiasta tehden... mä sain muuten museokortin joululahjaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt jos museokorttikin on, niin ehdottomasti museoita kierteleen Pääkaupinkiseudulle ja Keravalle!

   Poista
 12. No oho... kiitos kun jaoit kuvia. Mietin vaan että millä ajalla nuo on tehty!? Aivan tajuttoman hienoja ja kovatöisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmasti ihan täysipäiväistä työtä on! En tosiaan lukenut niitä tekstejä, mutta muistelisin jostain leihtijutusta, että esim poliisiauton virkkaamiseen olisi mennyt kolme vuotta. Voihan olla, että joissain töissä on ollut apulaisiakin.

   Poista
 13. Vau! Nyt mietin miten ehtiä Keravelle ennen kuin näyttely loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttelyn avoinnaoloaikaa on muuten jatkettu kahdella viikolla. Se päättyy vasta 19.3.

   Poista
  2. Eipä hätiä mitiä, näyttelyaikaa on jatkettu 19.3. saakka! Kiitos Terhi hienoista kuvista.

   Poista
 14. Vau, kiitos vinkistä! Täytyy ehdottomasti lähteä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Nyt on hyvä mieli, että kävin ja bloggasin tästä nyt, enkä vasta kun viimeiset päivät näyttelyä jäljellä, niin moni näyttää innostuneen, enkä ihmettele! :)

   Poista
 15. Onpas kyl huikeaa! Jotenkin hauska semmonen arkisuus. Ainakin nuo virkatut tyypit. Täytyypä katsoo jos ehtisi käymään. Kylläpä Keravalle on nyt keskittynyt isosti tällaista lanka-teemaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaaleanpunainen talo kuului osana tätä näyttelyä. On mukana vielä tuollakin...

   Poista
 16. Voi että en ollut tällaisesta kuullutkaan, talosta kyllä ja poliisiautonkin joo, mutta kokonainen näyttely! Mahtavaa!!! Ihanaa taidetta!

  VastaaPoista
 17. http://9gag.com/gag/a8jzA0O Tuollaiseen törmäsin joskus aikanaan, näyttäis ainakin tuolta Veli-teokselta

  VastaaPoista