Sivut

maanantai 30. tammikuuta 2017

Peppimekko, ja ohje sen kaavan piirtämiseen

Halusin ommella tyttärelle essumekon, jota myös Peppimekoksi kutsutaan, mutta eihän minulla tietenkään ollut sellaiseen kaavaa. Yritin googlettaa ohjetta, turhaan. Ei siis auttanut, kuin laittaa omat aivot töihin. Voi olla, että tein vähän vaikean kautta, mutta itse olen ainakin tyytyväinen tapaani ja lopptulokseen. Eihän se täydellinen ole, mutta oikein kelvollinen.



Kangas on todella kuluneesta Marimekon mekosta, minkä siskoni löysi kirpparilta, vai oliko peräti kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. Se ei kuitenkaan näytä enää lainkaan häiritsevän kulahtaneelta, kun sen reunustaa uudenkarhealla vinonauhalla ja laittaa pienet taskut ja kissan naaman kulahtamattomista kankaista koristeeksi. Nyt on kiva kulttuurikaapu, ei muuta kuin taaperotaidepajalle, tai jonnekin.

Mutta tässä kuvasarja siihen, miten minä tähän kaavan järkeilin.

Ota olemassaoleva tarkoitusta varten sopivan kokoinen olkainmekko, ja laita se kaksinkertaisen kaavapaperin päälle. Piirrä ääriviivat paperille ja leikkaa irti.
Koska kaavapaperi oli kaksinkertainen, sait kaksi kaavaa, joista toiseen suurenna tarpeen mukaan vähän pääntietä, jos ja kun piirtämästä mekostasi tuli se takakappaleen pääntie. Taita mekkokaava kahtia ja leikkaa halki. Toisesta kaavasta leikkaa toisen olkaimen sisäreunasta vastapuolen kainalon alle jäävä osio pois. Samoin olkaimen alapuolelta vastakkaiseen helmaan.

Suosittelen tekeen ensin koeversion jollekin hyödyttömälle kankaalle ja sitten sovittaa ja tsekata tarvitseeko tehdä jotain muutoksia, ennen kuin leikkaat varsinaisesta mekkokankaasta.

Aseta kaksinkertaisen kankaan taitteelle ensin puolikas mekkokaava ja sen rinnalle suikaleosa siitä toisesta mekkokaavasta. Kainalo-osast vierekkäin, mutta kaavaosien väliin jäävää kulmaa suurentamalla saa säädettyä helman leveyttä. Helman sulava pyöreys tulee leikkausvaiheessa säätää itse. Voi toki piirtää esim liidulla kankaaseen, jos tuntuu helpommalta. Leikkaa kappaleet irti siis yhtenäisenä, koko mekko rakentuu tästä yhdestä kappaleesta. Muista lisätä saumanvarat olkainten päihin!



Ompele olkasaumat oikeat puolet vastakkain siten, että olkaimet menevät takaa ristiin. Sovita. Ompele vinonauha koko höskän ympärille ja lisää mahdolliset koristeet.

Kun näette nämä ottamani vaihekuvat maailman ryppyisimmästä kankaasta ja potan vieressä poseeramisesta, ette enää ihmettele, miksi piirsin kuvat tietokoneella. Laitan nyt kuitenkin, jos se auttaa hahmottamisessa. Mulla taisi tulla vähän turhan leveä helma, mutta ensimmäinen versio jäi kapeaksi, niin piti sitten käydä siellä toisessa ääripäässä.

14 kommenttia:

  1. Sun lapsistasi tulee niin selvästi luovan alan ammattilaisia, kun äiti pukee ja kouluttaa asianmukaisesti lapsesta asti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei me oikeasti missään taaperotaidepajoissa käydä, se oli vaan eka mielleyhtymä tästä mekosta :D

      Poista
  2. Todella suloinen kulttuurikaapu! <3 Tekisi mieli itsellekin tuollaista. :D

    VastaaPoista
  3. Just hyvät nuo piirretyt ohjekuvat! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! :D :D :D Näillä graafikkotaidoillahan voisi jo melkein tehdä oman kaavakirjan (haha).

      Poista
  4. Heips, Olen tehnyt jollain muutaman vuoden vanhoilla Ottobre-lehden kaavoilla tuon mallisen peppiessun, siihen tunikan etunappilistalla ja pussishortseihin liitetyillä leggarinlahkeilla. Keräilin eri lehdistä ja sävelsin. Tuosta essusta oli kaavassa ehkä pyöreämpi tuo helman linja. Kaupasta tossut, peruukki ja Herra Tossavainen. Kyllä tuo varustus kuuluu jokaisen pikkuneidin vaatekaappiin! ;)

    Siiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huikee varustus!!!! :) Ja joo, voin hyvin kuvitella, että tässä tosiaan "kuuluisi" olla pyöreämpi helma. Ja taitaa olla ohuemmat ne takaa kulkevat soirot, kuin tässä.

      Poista
  5. Ostin joskus muutama vuosi sitten tuollaisen kaavan muistaakseni Iinulta. Kaavassa oli koot 82cm -xl kokoon aikuisille.
    Olen ollut siihen todella tyytyväinen. Voi olla, että hänellä olisi yhä niitä. Kannattaa kysyä.
    T. Minnuli Peikkomuorin pesästä

    VastaaPoista