Sivut

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sinivalkoisia vauvasukkia

Itsenäisyyspäivänä kirjoitinkin, että olen neulonut sinivalkoisia sukkia tänä vuonna (Suomi 100) syntyville vauvoille "villasukkakeräys juhlavuonna syntyville" -facebookryhmän innoittamana. Eihän ne sukat tietenkään siihen yhteen postaukseen jääneet, vaan lisää on tupsahdellut puikoilta. Nyt olen neulonut yhteensä 24 paria. Sukkia siis tarvitaan valtava määrä, ja esimerkiksi Helsingin synnytyssairaaloihin on vasta niukin naukin tämän kuun vauvoille sukat koossa. En ole asettanut iselleni mitään sen kummempaa tavoitetta tähän, muuta kuin että neulon just sen verran, kun on kiva neuloa :)


FB-ryhmä itsessään on aika koukuttava, sillä sen lisäksi että melkeinpä päivittäin tulee tietoa paljonko sukkia on jo kerätty, on siellä myös sellainen meininki, että melkeinpä voi popcorn-kulhon tekaista ja ryhtyä lukemaan, kun ihmiset päivästä toiseen riitelevät samoista asioista. Ei kuitenkaan tarvitse pelätä, säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Tyyli on vapaa, kunhan sukat ovat sinivalkoiset ja vastasyntyneen kokoa. Kaikki sinisen ja valkoisen sävyt käyvät. Valmiit sukkaparit kiinnitetään toisiinsa langalla ja liitetään lappu, josta selviää sukan materiaali ja pesuohje. Sitten ne viedään keräyspisteisiin tai lähetetään keräysvastaaville. Eläintalouksien sukat pitää pussittaa ja pakastaa, ja pussiin kirjoitetaan eläintalous. Kaikki nämä ohjeet löytyvät sekä ryhmän kiinnitetystä julkaisusta, että tiedostoista. Joka päivä myös joku näitä kysyy tai kyseenalaistaa.





Ryhmässä jaetaan paljon kuvia valmiista sukista, ja niitä on ihana katsella ja ammentaa niistä inspiraatiota. Varaudu kuitenkin siihen, että jos (tai siis kun, koska talvi) kuvat on otettu huonossa valossa, joku tulee varmasti kysyyn, että et kai vaan ole keltaisella  ja violetillä mennyt neuloon. Nämä huonosilmäisten kommentit kannattaa kuitenkin jättää omaan arvoonsa. Ja jos olet erehtynyt käyttään turkoosia lankaa luullen sitä siniseksi, siitäkin todennäköisesti joku urputtaa, mutta ryhmän virallinen mielipide on se, että pienissä määrin voi käyttää, jos se omaan silmään näyttää siniseltä. Jos neulot paljon, joku hermostuu, kun luulee tätä kilpailuksi. Samoin, jos neulot erikoisempia, kuin raitaa. Se on tämä suomalaisten huono itsetunto, ei pidä ottaa itseensä. Jokainen sukka on tietenkin yhtä arvokas. Kuulostaa kivalta, eikö? Ylläpitäjät ovat kuitenkin tosi mukavia ja ahkeria, homma on omasta mielestäni ainakin tosi hyvin organisoitu. Mutta tietäähän sen mitä se on, isosta ryhmästä kun on kyse.



Pääasia on kuitenkin se, että näitä on ihana tehdä! Nyt on puikoilla hymynaamasukat yksivärisellä resorivarrella, saas nähdä, mitä seuraaviin keksin. Kannustan nyt kuitenkin kaikkia, että tehkää edes yhdet, jos on sinisiä ja valkoisia jämiä, ja jos yhtään asia kiinnostaa. Mutta varoitus, saatatte jäädä koukkuun. Nimim. muka pelkkiä jämiä ja silti ostanut jo 450 grammaa uuttakin lankaa näitä varten...

35 kommenttia:

  1. Aivan ihania sukkia! Nuo hymynaamat ovat ihan lempparini:)
    En ole facessa, mutta varmasti keräyspisteet selviävät jostakin? Ja kun ei ole facessa, ei tarvitse sitten lukea kommentteja ja saa olla ihan tyytyväinen omiin tulkintoihinsa...
    Suomalainen luonne on kumma, kun ei iloista asiaa voi sellaisena puhtaasti pitää ja antaa kaikkien kukkien kukkia - sukissakin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhmä on julkinen joten se varmaan näkyy, vaikka ei olisikaan omia Facebook-tunnuksia. En tiedä onko niitä lueteltu muualla, toki paikallislehtien jutuissa ym, mutta jos et näe mistään niin voin toki katsoa sulle jos kerrot kaupungin minne haluat toimittaa :) Pääsääntöisesti keräyspisteet on lankakauppoja yms.

      Poista
    2. Ei avautunut keräyspaikkojen tiedosto minulle. Joten jos näet, minne Kotkan seudulla sukkaset palautellaan, niin kerro:)

      Poista
    3. Toki :) Kotkassa keräyspisteet ovat Kangaskeidas Hakamäentie 1 ja Noon knit Outi Markkanaen Vesivallinaukio 1.

      Poista
  2. Samoin täällä...tekisin mielelläni,jos tietäisin mihin/kenelle sukkia voi toimittaa Lahdessa? Ihan huippuja nämä sinun uudet sukat! Itse ajattelin päästä helpommalla eli raitasukkaa taitaa pukkaa. Mutta lämmin kiva ajatus kuitenkin ja jämälangat kiertoon.Voihan kuvitella, että sukat säilötään vauvamuistojen joukkoon... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahden keräyspiste on Pitsi&Palmikossa, Vesijärvenkatu 26.

      Raitasukat on tosi kauniita ja varmasti monen mieleen, itsekin tykkään tosi paljon! :)

      Poista
  3. Kahdestoista sukkapari menossa. Jospa seuraavat rusetilla. Miten rusetin kolme ensimmäistä kierrosta menee kun kuvio ei kulje koko kierrosta? Katkaistaanko langat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En katkaise. Kuljetan lankaa nurjalla, eli kiepautan parin silmukan välein langat toistensa ympäri.

      Poista
  4. Tuo helistinsukka on aika helmi, kiteyttää jotain suomalaisesta vauvaneuvolakulttuurista, mikä on huippu juttu.

    Tuntuu naurettavalta nuo ryhmäläisten kommentit. Mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun tuollasista asioista pitää nipottaa? Hyvällä asialla, kun ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      No siellä on paljon vanhempaa väkeä, joille nettikäyttäytyminen ei tunnu olevan ihan hallussa. En halua yleistää, mutta :D

      Pääsääntöisesti siis kuitenkin on hyvä meininki :)

      Poista
    2. Minkäikäinen on vanhempi väki? Uskaltaako lukea? I.r:ia?

      Poista
    3. Saan nyt tästä varmaan kakkaa niskaan, mutta siis ihan jotain lähemmäs 70 v. Ihan siis vaikka hyvällä kirjottaisivatkin niin ilmaisu saattaa olla vähän töksäyttävä, no ymmärtäähän sen, kun eivät diginatiiveja ole.

      Poista
    4. Ja saattaa olla vähän hukassa se tosiasia, että ihmiset internetissä ovat oikeita IHMISIÄ, joille kannattaa kirjoittaa vain asioita joita voisi kasvotustenkin sanoa. Ja että keinovalossa luonnonvalkoinen saattaa näyttää keltaiselta vaikka ei sitä ole :D

      Poista
    5. Heh, voipi olla syynä ( :D ) Tsemppiä vaan kaikille, jotka tunnistivat itsensä ylläolevasta kuvauksesta. Kyllä me teistä huolta pidetään.

      Ja tosiaan nairettavaa, mutta myös huvittavaa... vaikka tottuihan tuohon jo perskoulussa, että ope antoi ohjeet ja sitten jokainen kysyi joka kohdasta uudelleen erikseen.... lämmöllä muistellen.

      Poista
  5. jep mä kävin pari päivää sitten katsomassa tota fb-ryhmää, ja totesin että en taida haluta liittyä siihen :D rupesin kuitenkin tekemään sukkia koska onhan nyt pikkusukat aika söpöjä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta se on ihan hauskaa viihdettä toisaalta :D Ja eihän niitä tosiaan pakko ole seurata, vaikka ryhmään kuuluisikin. Ne saa uutisvirrasta napin painalluksella pois :)

      Poista
  6. On kyllä huvittavaa luettavaa toi ryhmä :D Miten voikin olla niin vaikeeta ymmärtää selkeitä ohjeita! Mulla on vasta yksi pari tehtynä. Kiitos inspiraatiokuvista, jos sitä huomenna tekis toisen parin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä :D Sooloilijoita riittää aina! Ja sitten sääntöpoliiseja. Ja siitä se sitten lähtee :D

      Poista
  7. Ihania minisukkia!
    Liityin tänään ryhmään ja aion kyllä neuloa jokusen parin. Mutta taidan jättää ryhmän seuraamisen alkuunsa, kun kuitenkin ärsyynnyn tai vihastun siellä jostain :D On pitänyt jo useampi neulontaan liittyvä ryhmä jättää facebookissa, kun on mennyt keskustelut niin raivostuttaviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kans poistanut seurannasta erään nimeltä mainitsemattoman villasukkaryhmän ja poistunut tuohtuneena ompeluryhmästä, jonne on pirun vaikea edes päästä mukaan. Tämä ryhmä nyt toistaiseksi vielä menee, kun yrittää ottaa huumorin kannalta. Ja kyllähän joistain näkee, että ei ole ihan kaikki Muumit laaksossa, joten sormien läpi voi katsella :D

      Poista
  8. Ihana kun olet neulonut myös selkeästi tyttömäisiä, hempeitä sukkia kuten nuo pitsivartiset rusetilla! ❤ Tyttövauvan äitinä arvostan, ettei kaikki ole aina neutraalia/poikamaista kuten esim. äitiyspakkauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen tehnyt jonkun verran tyttömäisiä, sillä tiedän ettei kaikkia niin sukupuolineutraalisuus lämmitä :)

      Poista
  9. Aivan ihastuttavia sukkia! Mistä löytäisi tuon pikkusydämellisen ohjeen, jos ei itse osaa säveltää? Tulee ihan sukkakuume näitä katsellessa. :) Kiitos muutenkin tästä hyvänmielen blogistasi.

    - Anu

    VastaaPoista
  10. Suloisia sukkia! Olen neulonut itsekseni vauvoille sukkia ja vien keräysvastaaville ja samoin neulon sotaveteraanien sukkia. Sitä kihinää ei tahdo jaksaa lukea ja olen "sulkenut" sivut ja välillä vaan katselen ja en pahemmin lue kommentteja. En jaksa provosoitua. ;)

    Nuo sukat on niin ihania, kun valmistuu nopeasti--kahden isomman neuleen loukussa kun taas ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä saa olla joo tarkkana ettei provosoidu :D

      Niinpä, mukava tehdä isompien töiden ohessa :)

      Poista
  11. Täältähän se Ellu-sukan kuvion ohje tietty löytyikin! (Se neuvolasta saatava hymynaamajuliste oli meillä Allu ja helistin Ellu.) Kunhan pikkuveljen sukat on saaneet parinsa, pistän vihdoinkin tämän projektin käyntiin.

    VastaaPoista
  12. Tää on ihana tempaus.
    Tykkään siitä että luovuudelle on jätetty tilaa! Parasta on kun pääsee inspiroitumaan muiden julkaisemista sukista ja se että omien kokeilujen lopputuloksen näkee niin pian. Näin pienet sukat kun valmistuu suht nopsaan.

    (Piti kans ostaa lankoja tätä varten vaikka kaiken muun värisiä jämiä olis liikaakin varastossa...)

    VastaaPoista
  13. Ihania sukkia! Onneks Facessa ei tarvii aina lukea kaikkia kommentteja, voi vaan katsella kuvia,
    Mulal on sinisä jämiä ja valkosta kävin ostamassa eli kyllä täältäkin muutam pari tulee keräykseen.

    VastaaPoista
  14. Älyttömän hienoja sukkia olet tehnyt!
    Oon nähnyt monta juttua tästä keräyksestä ja ajatellut että tekisin kyllä sukkia jos vaan osaisin! Mutta onhan mulla aikaa opetella, ehkä näiden Suomi100 -vauvojen lapsille sitten... :)

    VastaaPoista