Sivut

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Tampereen motarin lastenhoitohuoneet (osa 1?)

Minulla oli aikeissa tehdä tämä jo esikoisen vauva-aikana mutta en saanut aikaiseksi. Nyt on uusi vauva ja matkoilla pitää taas pysähtyä kerta toisensa jälkeen vaipanvaihtopisteitä hyödyntään (toki osaan vaihtaa vaipan myös autossa tai sylissäni normivessassa, en sentään niin avuton ole). Mulla on jonkin asteinen yleisten vessojen kammo (joo, näen painajaisiakin niin likaisista yleisistä vessoista etten kykene mitenkään asioimaan niissä) ja lastenhoitohuoneet aiheuttavat siis myös pientä kammotusta varsinkin siinä vaiheessa kun vauvat/taaperot alkavat lääppiä joka paikkaa. Ei siis varmaan ole yllätys että mulla on kertakäyttöisiä vaipanvaihtoalustoja joita käytän näissä koska pelkään että jos käyttäisin jotain harsoa tms, unohtaisin kumpi puoli oli likaista alustaa vasten ja tarvitsisin sille erillisen pyykkipussin joka pitäisi about polttaa sen jälkeen. Okei, nyt eksyn jo aika pahasti sivuraiteille... Mutta siis, matka kotoamme lapsuudenkotiini eli lastemme mummulaan, käy kolmostietä pitkin Tampereen ohitse joten toin itselleni mielekkyyttä näihin vauvan suomiin useisiin pysähdyksiin tekemällä pientä vertailua lastenhoitohuoneista. Tällä reissulla keskitettiin sekä meno- että tulomatka ABC:hin, ensi kerralla sitten ehkä muita merkkejä.

Ja sitten asiaan:

ABC Tiiriö, Hämeenlinna

Legendaarinen Linnatuuli tuntuu olevan liian lähellä Helsinkiä sopiakseen taukopaikaksi ellei sitten kyydissä ole raskaana olevaa naista ja alkumatkaan on vierähtänyt tovi jos toinenkin neljän ruuhkassa. Kuitenkin Hämeenlinnassa oleva Tiiriön ABC on jo kriittisesti kauempana joten siihen mennessä on saattanut jo tulla hätä tai vauvalle nälkä.

Tiiriön ABC:n lastenhoitohuoneeseen on vapaa pääsy jolloin siellä helposti on jonkin ryhmämatkan suurihätäisin tai ujoimman kakan omistava ihminen asioimassa ilman lasta sillä rehdisti aikuisen paskan lemahdus tällaisissa avoimien ovien lastenhoitohuoneissa on tyypillisempää kuin muissa (toki iso hätä voi yllättää lapsen kanssakin mutta tiedätte varmaan mitä tarkoitan).

Huoneesta löytyy iso ja pieni pönttö, potta ja renkaan supistaja. Vesihanan lämpötilaa voi säätää. Tilat olivat siistit ja hajuttomat. Ihan perussiisti vaipanvaihtohuone mutta tässä tiukassa vertailussa ei pärjännyt kovin hyvin. Lisämainintana söpö hymynaamahelistinkuva ovessa.


Toijalan ABC:llä on meidän perheessä aika ristiriitainen maine. Höyryveturi pihassa iskee junia fanittavaan esikoiseen mutta toisaalta junateema aiheuttaa myös kriisiä kun huoltsikalle ei ole tarkoitus jäädä koko päiväksi. Ja olen varma että tämä paikka on jotenkin riivattu koska täällä iskee aina kriisi jollekin. Siis joko lapselle tai MULLE. Kerran otti niin koville kun mozzarellapaninit oli loppu etten suostunut pitkään aikaan pysähtyyn tänne. Ehkä sekin voi olla syynä että jos mummulasta ajellaan yhden pysähdyksen taktiikalla ja pysähdys venyy esim lapsen nukkumisen vuoksi Toijalaan asti, ei enää huumori riitä mihinkään pieninpäänkään vastoinkäymiseen ennen kuin on saatu ruokaa.

Lastenhuoneesta sen verran että avain haetaan kassalta, löytyy potta, iso ja pieni pönttö ja syöttötuoli johon laittaa isompi vauva nököttään kun itse istuu pöntöllä. MUTTA vessan hana on automaattihana. Nykyään kyllä kaikilla on varmaan wet wipejä vauvan pyllyn pyyhintään joten sen vuoksi välttämättä ei tarvitse veden kanssa lotrata mutta on olemassa marginaalisia syitä (kuten meillä äidinmaidon lämmitys pullossa) miksi tarvita joko kuumaa tai kylmää vettä. Niitä tarpeita tämä hoitohuone ei palvele. Mutta oikein siistit tilat ja vaipparoskis on kannellinen joten pitää hajuja hyvin.


Pirkkalan ABC on kivasti lentokoneteemainen ja yllätti meidät positiivisesti sillä yleensä ollaan suosittu 7 minuutin ajomatkan päässä tästä olevaa Kolmenkulman ABC:tä (ks seuraava kohde) vaikka tämä on yleisfiilikseltään kyllä kivempi.

Yhdistetty lastenhoitohuone ja invavessa on mallia perus ja avain haetaan kassalta. Mukavana extrayllärinä ABC tarjoaa vaipan jos omaa ei syystä tai toisesta olekaan mukana. 

Kolmenkulma, meidän vakkaripaikka, ainakin tähän asti. Mikäli ajellaan mummulaan yhden pysähdyksen taktiikalla, pysähdys on tehty tässä. Lastenhoitohuoneen ovessa on sähkölukko. Painetaan nappia ja kassalta avataan ovi. Erillistä avainta ei siis tarvitse hakea mutta kynnys mennä tänne paskalle ilman lasta on korkeampi kuin avoimilla ovilla. Lastenhoitohuoneessa on aulatila joten tänne voi tulla monta perhettä yhtä aikaa eikä tarvitse odotella ulkopuolella. Aulassa on hoitopöytä ja lavuaareja autoamaattihanoilla. Lisäksi löytyy vessa, jossa potta, iso ja pieni pönttö sekä säädettävä hana. Ja pisteenä iin päällä, erillinen imetyshuone jossa nojatuoli ja hoitopöytä sekä lavuaari säädettävällä hanalla. 

Aulatilan roskis on avoin, se on ehkä tarkoitettu käsipapereille kun sijaitsee lavuaarien välissä mutta kun muutakaan roskista ei ole mutta hoitopöytä kyllä, niin sinnehän ne vaipat heitetään. Likaiset vaipat dunkkasivat ihan hirveälle koko tilassa. Toki riippuu ihan tuurista miten täynnä roskis on kun täällä käy mutta nyt oli näin ja siitä ainut miinus tälle muuten erinomaiselle vaippavarikolle.


Yhteenveto ja tulokset alla olevassa taulukossa. 


Joten onneksi olkoon Pirkkala!!! Voitit tämän äärimmäisen turhan vertailun sarjassa kolmostien ABC:t välillä Hämeenlinna-Nokia! Poiketaan ehkä ensi kerrallakin ;)

14 kommenttia:

 1. Eka kommentti blogiisi ikinä, vaikka luen sitä vakiosti ♡
  Ps. Niissä kosketusvapaissa hanoissa on sivussa vedenlämpötilansäätönupikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mua on valistettu tästä mutta näissä hanoissa en sellaista nähnyt.

   Hih, kiitos ekasta kommentista :)

   Poista
  2. Tosin nyt kun katson kuvia niin näyttäisi olevan säätövipu 3:n kulman aulassa, hups!

   Poista
 2. Joissain automaattihanoissa on sellanen vipu hanan sivussa mistä pystyy säätämään veden lämpötilaa. En muista mistä aikoinaan ite keksin asian, mutta on ollut kyllä kätsyä, kun on voinut vaikka vesipullon täyttää ihan kylmällä vedellä aikä millään ällön haalealla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on mutta näissä en sellaista huomannut.

   Poista
  2. Tosin nyt kun katson kuvia niin näyttäisi olevan säätövipu 3:n kulman aulassa, hups!

   Poista
 3. Olipas hauska vertailu. Hauska huomata, että tossa helistinlogossa oli myös pistekirjoituksella että "lastenhoito". Jossain siis on joku ajatellut, että myös näkövammaisella voi olla lapsi (tai ainakaan ei ole ajatellut, että "ei tähän mitään pisteitä tartte, kun ei vammaisilla mitään lapsia oo"). Se mulle tosin on mysteeri, että pitääkö sokon nuohota kaikki tilat seiniä pitkin kädet ojossa löytääkseen sen oven ja siitä sen pistetekstin..

  No, se oli vähän offtopic.

  Musta olisi hyvä, jos invavessat ja lastenhoito olisi eri tilassa. Esim. noissa joissain kuvissa pikkupönttö on tosi lähellä invapönttöä ja kun tilaan on tuupattu kaikkea irtotavaraa nojatuolista ja syöttötuolista pottaan, on isolla sähköpyörätuolilla ja avustajan kanssa aika vaikea ensin mahtua tilaan ja sitten toimia siellä. Lisäksi se, että invavessaan tarvitsee hakea avain kassalta, on myös vähän hankala käytäntö, kun kaikki vammat ei näy päälle päin - antaakohan ne invavessan avaimen kaikille vai pitääkö kassalla todistaa olevansa riittävän vammainen? Ja kuten itsekin totesit, on lapsia kivempi hoitaa tilassa, jossa ei ensisijaisesti asioi liuta aikuisia, jotka käyttää hoitopöytää apupöytänä ja laskutasona...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oishan se toki optimaalisin vaihtoehto että invavessa olisi erikseen ja että sinne ei tarvitsisi hakea avainta vaan olisi esim se sähkölukko. Hankala tietää kun ei ole kokemusta pyörätuolista tai muista invahommista. Mutta tuo kuvan vessa oli kyllä tilavampi mitä kuva antaa ymmärtää :)

   Poista
 4. Tulevana sisustusarkkitehtinä kiinnostava postaus. Ei ole koskaan tullut mieleen ajatella mitä lastenhoitohuoneissa tarvitsee. Erityisesti pidän erillisestä imetyshuoneesta, mutta olisin valinnut vähemmän vessamaiset pintamateriaalit. Paljon asioita, jotka näin lapsettomalle ei olisi tulleet mieleenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on just asioita joita ei tosiaan tule mieleen ennen kuin itse joutuu käyttään :D Imetyshuone oli kyllä tosi vessamainen mutta tpisaalta, mua ei haitannut, nojatuoli itsessään oli jo niin luksusta, varsinkin siis kun se ei näyttänyt likaiselta vaan siihen pystyi surutta istahtaan tyhjentään tissejä :D

   Poista
 5. Vinkki, jonka olen oppinut ihan muualta kuin lasten hoidosta (josta itselläni ei edes ole kokemusta), mutta joka voisi toimia myös epäilyttävien tasojen suojaamiseen vaipanvaihdon ajaksi: ota sopivan kokoinen pala kerniliinaa ja käytä sitä. Siitä tietää aina kumpi puoli kuuluu sitä epäilyttävää tasoa vasten ja liina on helppo pyyhkiä tarvittaessa puhtaaksi.

  Minä niiiin samaistun kammotukseesi siitä, kun lapsi alkaa lääppiä paikkoja. Minulla ei siis edes ole lapsia, mutta silti minua ällöttää esimerkiksi ajatus haalariin pukeutuneesta lapsesta yleisessä vessassa, koska eikös se haalarin yläosa osu lattiaan, kun lapsi istuu pytyllä. Yök. Itsehän varmaan joko riisuisin lapselta sen haalarin tai sitten yrittäisin jotenkin kannatella sitä ettei vain mikään kohta hipaisekaan vessan lattiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kyllä tosiaan toimisi, meillä kyllä oisikin semmosia sopivan kokoisia paloja muovitettua froteeta, pitäisi siis ryhdistäytyä ja päästä tässäkin asiassa kertakäyttöisistä eroon. Mutta toki niitäkin voi käyttää useamman kerran jos ei ole likaantunut.

   Ja joo, ehdottomasti haalari pois ennen potalle menoa!

   Poista
 6. Hei Terhi!

  Kiitos hienosta vertailusta ja arvokkaasta palautteesta. Vaihdamme Toijalan hanan säädettäväksi ja toimitamme Kolmenkulmaan kannellisen vaipparoskiksen mahdollisimman pian. Toivottavasti jo seuraavalla käynnillänne asiat ovat kunnossa. :-)

  Saisimmeko muuten jakaa tämän blogipostauksen sosiaalisen median kanavissamme? Jakaisimme mieluusti näin hyödyllistä informaatiota muillekin lasten kanssa matkustaville.

  Ystävällisin terveisin,
  Pirkanmaan Osuuskauppa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vau!!! Kiitos! Ja tämä nyt oli tosiaan vähän vain ajankulun vuoksi kieli poskella tehty vertailu mutta kieltämättä se automaattihana ja kannellinen vaipparoskis lämmittäisivät mieltä ;)

   Ja saa jakaa :)

   Poista