Sivut

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Violetti värikylpy

Tarkoitus oli ihan vain värjätä vanhat harmaantuneet ja ikitahraiset (rautalisä, huoh) pukluharsot violeteiksi mutta käsistähän se mopo lähti kun en heti päässyt värjäyshommiin väripaketin ostettuani.


Siinä sitä sitten meni ilta jos toinenkin kuminauhoja kieputeltaessa ja nälkä tosiaan kasvoi syödessä. Piti jo hakea toinenkin väripaketti että saan vielä äitiyspakkauksen valkoiset bodyt mukaan ja muutama jäbänkin vanha valkoinen vaate. Niin ja toki ne äitiyspakkauksessa tulleet harsot myös.


Aika perinteisillä solmutekniikoilla mentiin. Raitoja ja ympyröitä.Ja sitten se päivä viimein koitti! Piti tarkkaan laskea etukäteen että ehtii pyörittään ne tarvittavat kolme koneellista (värjäyssatsi, huuhtelusatsi ja vielä yksi) ennen klo kymmenen kerrostalohiljaisuutta ja että joku on koko ajan sisällä (jos kone syttyy palaan). Koin tämän suurimmaksi ongelmaksi tässä hommassa, varsinkin kun on kesä ja vieläpä kesäloma mutta en malttanut odottaa mitään sairaspäivää tms kun halusin tehdä nää heti!!!

(ps. kannussa suolaa, ei maitoa, heh)


Minulla oli tietenkin huoli myös koneen puolesta vaikka olen kyllä värjännyt pesukoneella ennenkin mutta kun tämä kone on vasta muutaman kuukauden vanha ja niin hyvä! Niinpä joka pesuohjelman jälkeen jynssäsin tuon tiivisteen ja kaikki rakoset sieltä, aina jostain sauman alta meinaan vielä löytyi sitä violettiä lientä. Edellinen kone oli päältä täytettävä eikä siinä luonnollisestikaan sitä väriä ollut tiivisteissä tällä tavoin kuin edestä täytettävässä missä se vesi koko ajan ui tuossa edessä.


Kahden huuhtelusatsin jälkeen (ensimmäisessä vielä kumilenkit paikoillaan, toiseen otin pois) viimein pääsin iltakympiltä ripustaan näitä kuivuun. Tänä aamuna heti ensitöikseen kuvaamaan, en todellakaan silittänyt tässä välissä (normaalisti kun blogikuvia varten kätteni työt silitän) koska aion varmuuden vuoksi pestä nämä vielä muutamaan otteeseen ennen käyttöä.

Nämä on ehkä söpöimmät, jäbän vanhat byysat, tosin keskoskokoa joten tavallaan toivon ettei näille tällä kertaa olisi käyttöä mutta jos on niin ei se mitään, nää on hienommat kuin kokovalkoiset!


Toinen lemppari on myös jäbän vanha, silloisesta äitiyspakkauksesta potkarit.


Ja tämä body on ihan tosi söpö myös!


Nämä kolme taas, no ei niin kivoja, mutta kivemmat silti kuin perusvalkoiset. Yritin ehkä kikkailla vähän liikaa. Pitäisi muistaa että vähemmän on enemmän.Harsojen suhteen olen onnistunut tekeen lähes kaikista ympyröistä neliöitä. Outoa. Mutta hei, nämä on pukluharsoja, ihan sama.

Ja olihan mulla sitten tämmöset vähän villimmät kokeilut.


Kuvat meni väärinpäin eli tuosta kolmiosta tuli nuo ameebat ja mytystä tuo kreisi jossa paljon valkoista.


Niin ja sitten tosiaan oli se jäätävä kasa ihan vain yksivärisiksi tulevia harsoja. Tässä ne poseeraa meidän muiden harsojen kanssa joten ei muuta kuin puklaamaan vaan!


Loppuun vielä pienenä yhteenvetona että harsoihin tuli samalla tekniikalla neliöitä millä trikoovaatteisiin tuli ympyrät. Vaikka suurin osa vaatteista oli aivan uusia, vain kertaallen pestyjä äitiyspakkauksesta, tuli ne kuitenkin aika kuluneen oloisiksi ilmeisesti kumilenkkien takia. Harsoihin väri levittyi tasaisesti kun taas vaatteisiin jäi tummempia pilkkuja.


Väripaketit maksoi 8-10 euroa kappale (ja suolaa tarvittiin myös mutta se nyt ei maksa juuri mitään) ja aikaa tähän tuhraantui tosiaan kolme pitkää 40 asteen ohjelmaa eli meidän tapauksessa 7,5 tuntia. Siinä ajassa ja tuolla rahalla olisi kässäihminen tehnyt jo vaikka ja mitä mutta kyllä nuo meidän vanhat harsot oli niin järkyttävässä kunnossa että tästä koitui suuri ilo ja riemu kun harsot ovat nyt kivemmat ja kaupan päälle sai vähän kikkailla ja värjättyä myös ne valkoiset vauvan vaatteet jotka ei mun suurimpia suosikkeja ole.

Koska olen vainoharhainen uuden ihanan pyykkikoneemme vuoksi niin taidan käyttää pesukoneessa vielä sitruunahappokäsittelyn lähipäivinä, se pitäisi joka tapauksessa tehdä säännöllisesti. Ja vaatteet tosiaan pesen vielä pariin otteeseen mustan pyykin seassa ennen vauvan tuloa joten huolestuneiden ei tarvitse jättää myrkkykommentteja (varsinkin kun kyllä niissä tehtaissakin ne vaatteet värjätään eikä valkoinenkaan pyhällä hengellä kankaan väriksi tule). Ja mitä värien pysymiseen tulee niin me käytetään joka tapauksessa kirjopyykissä aina värinkerääjäliinaa.

Huh, kaikesta purnauksesta huolimatta, oli tää kyllä aivan superkivaa!!!

26 kommenttia:

 1. Mä värjäsin tässä jokunen viikko sitten myös harsoja ja äitiyspakkauksen valkoiset bodyt. :D harsot vihreiksi ja bodyt kirkkaan keltaisiksi, niistä tuli kyllä niin hienoja! :) Ennen olen vähän epäroinyt konevärien suhteen, mutta homma olikin tosi koukuttavaa ja eikä koneeseen jäänyt väriä vaikka pelkäsinkin :D Tein itse muuten just sen virheen että laitoin harsoista kuvan facebookkiin ja johan tuli huolestuneita kommentteja!

  Noi pöksyt on kyllä yksinkertaisuudessaan tosi hienot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää olis tosi koukuttavaa jos olisi nopeampaa tehdä :D Ja joo, huolestuneita riittää aina. Siinä yksi syy miksei mun blogiin voi enää anonyymina kommentoida kun meni hermo kaikkiin huolestuneisiin milloin mistäkin lapseen liittyvästä asiasta.

   Poista
 2. Värjäämisessä lähtee näköjään muillakin mopo käsistä ;)

  VastaaPoista
 3. Tulipa hauskoja kuvioita! Onhan se käsitöissä monesti, ettei vaivaa kannata mittailla, hauskuus ja itsetehdyn arvo menee vaivan edelle :) Ja noita huolestuneita riittää aina aiheesta riippumatta. Silti tässäkin tapauksessa on varmasti epäterveellisempiä kankaita halpiskauppojen bodeissa. Että hienot bodyt ja harsot käyttöön vaan hymyssä suin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, ja oikeastaan aina :D

   Aina kun kirjoittaa blogimerkintää, sitä jo valmiiksi ajattelee mistä joku voi olla huolissaan ja sitten selittelee sitä jo valmiiksi, ihan pöljää mutta ne huolestuneet kommentit vaan vitutti niin paljon silloin kun niitä anonyymien toimesta jatkuvasti tuli.

   Poista
  2. No itseasiassa kun luin tämän kirjoituksen, tuli ensimmäisenä mieleen, että itse en värjäisi vastasyntyneen rättejä ja vaatteita Dylonilla. Ja halusin kommentoida siitä tähän. Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään nälviminen tai pahan mielen aiheuttaminen, vaan ihan se tosiasia, että olen huolissani kaikista ylimääräisistä kemikaaleista ja niiden terveysvaikutuksista. Välillä tuntuu, etteivät ihmiset tiedä tai tiedosta mitä kaikkea myrkkyä yksittäiset vaatteet voivat sisältää ja siksi haluan kommentoida asista aina kun siihen tulee mahdollisuus, ilman syyllistämistä tai syyttämistä. Eihän tässä ole montaa viikkoa siitä, kun Hämähäkkimies-lakanat vedettiin pois myynnistä kun ne sisälsivät syöpää aiheuttavaa ainetta. Meidän lapselle käytetään vain EU:ssa valmistettuja vaatteita, vaikka sekään ei takaa mitään, mutta niitä ainakin tarkkaillaan enemmän kuin Kiinassa tehtyjä. Vauvalla vältin tummia värejä, koska ne sisältävät kaikista eniten kemikaaleja. Käytetyt vaatteet ovat parhaita, kun niitä on pesty ja taas pesty. Toki jokainen saa toimia tavallaan ja toimiikin, eikä yksittäiset kemikaalialtistukset yleensä tee pahaa, mutta kun nykyään se kuorma alkaa olemaan todella järkyttävän suuri kun saamme kemikaaleja ruoasta, pesuaineista, vaatteista, ilmasta, lääkkeistä, äidin kautta kosmetiikkatuotteista, huonekaluista ja niin edelleen. Emmekä edes tiedä mitä kaikkea käyttämämme aineet tekevät. Kaikkea ei voi välttää mutta ymmärrän ihmisten huolen mikä herää, kun näihin asioihin yhtään perehtyy. Harsot ovat hienot ja värjäisin meidänkin, jos uskaltaisin. Mutta ostin kasvivärjäyskirjan ja jos vielä saamme uusia lapsia, niin meidän valkoiset perinneharsot (ovat siis olleet minulla lapsena) pääsevät punajuuripadan kautta käyttöön. Ja tarkoitus ei tosiaan ollut pahoittaa kenenkään mieltä, halusin vain kertoa oman mielipiteeni jos joku ei vaikka tiedosta, että toi väriaine ei ehkä ole kaikista lapsiturvallisinta :) Hieman harmittaa se millä tavalla ylenkatsotaan sitä, että joku on täysin aiheesta huolestunut siitä, mitä aineita pienen vastasyntyneen ympärillä käytetään. Toisaalta yritän aina muistaa, ettei se ole keneltäkään muulta pois mitä omalle lapselleen tekee. Yritän itse opetella keskustelemaan näistä asioista kannustavasti, mutta välillä nämä asiat ottavat niin tunteisiin, ettei siinä aina onnistu. Toivottavasti en nyt pahoittanut kenenkään mieltä tai syyllistänyt, koska se ei ollut tarkoitus. Tarkoituksena oli vain yrittää selvittää, miksi toiset meistä ovat niin huolissaan.

   Poista
  3. Ite lähden siitä että pukluharso ei ole kovinkaan paljoa lapsen ihossa kiinni jos se on olkapäälläni johon lapsi puklaa ja pyyhin sillä mahdollisesti lapsen suun ja lattiat kahden metrin säteeltä. Ja tuossa nyt muutama vaatekin on niin lapselle on tulossa kyllä aivan kunnioitettava määrä muitakin vaatteita eli 24/7 nuo eivät iholla ole. Ja kuten olen maininnut, olen pessyt ne jo värjäyksen jälkeen neljä kertaa ja saatan pestä lisääkin. En ymmärrä miten tämä eroaa siitä että ostaisin valmiiksi värillisen tai värittömän vaatteen kaupasta ellen ole itse myrkyttömästi sitä puuvillaa kasvattanut (ja puuvillaa ei edes kasva Suomessa) ja täysin ilman käsittelyaineita sen muuttanut kankaaksi ja siitä vaatteeksi.

   Toiseksi, ei ole tietoa, mutta olen aivan täysin vakuuttunut siitä että kotivärjäysaineet eivät ole lähelläkään myrkyiltään samaa tasoa kuin mitä teollisuudessa käytetään. Itsekin olen saanut kampaamohiusväristä allergisen reaktion vaikka en koskaan ole saanut sellaista kotiväristä (jotka luonnollisesti eivät ole yhtä kovaa myrkkyä kuin ammattilaisille tarkoitetut aineet).

   Kolmanneksi, ainakin villalankoja kun kasveilla, kuten sipulilla, nokkosilla tai kävyillä värjää, tarvitaan puretusaineeksi KEMIKAALEJA. Ja näillä menetelmillä ei edes puuvillaa pysty värjään.

   Ja viimeiseksi, kaikki huolestuneet kommentoijat voivat miettiä sitä että tulisivatko pitään mulle saman luennon kasvotusten tuolla kadulla milloin siitä että lapseni tukehtuu vanuun, kaappi voi kaatua päälle (vaikka eivät edes voi mitenkään tietää onko se pultattu kiinni seinään kuten kuuluisi vai ei) tai että vauvani saa myrkkyjä PUKLUHARSOSTA. Se on ihan jees jos joku on ihan aidosti huolissaan jostakin mutta valitettava tosiasia on että blogiin tulevista "huolestuneista" kommentoista iso osa tuntuu olevan ihan vaan ilkeydellä kirjoitettu. En tarkoita että tämä sinun olisi vaan vastauksena tuohon että sinua harmittaa kun ylenkatsotaan huolestuneita kommentteja. Itsekin olen monesti huolestunut jostain, esimerkiksi kuvista joissa lapsella on pyöräilykypärä huonosti tai joku polttaa tuikkukynttilöitä liian lähellä toisiaan mutta en koe että olisi mun tehtävä alkaa asiasta valistaan. Omille ystävilleni olen kyllä huomauttanut paloturvallisuusasioista yms, siinä menee se ero. Ja tässäkin kun itse jo mielestäni hyvin toin sen asian ilmi että olen näistä myrkyistä tietoinen.

   Kiitos kuitenkin kommentista, ei ollut tarkoitus mullakaan loukata vaan just selventää tätä omaa kantaani tässä :)

   Poista
  4. Ja Dylonin sivuilla kerrotaan että vauvanvaatteita voi värjätä kunhan ne pesee muutaman kerran kuumalla pesuohjelmalla ennen käyttöä. Ja niinhän minä juuri olen tehnyt.

   Poista
  5. Ja EU:ssahan minäkin tämän värjäyksen suoritin ;)

   Poista
 4. Minä oon niin innoissani näistä sinun värjäilyistä, että odotan tuskaisena josko kirpparilta löytäisi läjän kulahtaneita ja vanhoja harsoja... Itellä kun niitä ei siis vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan uusiakin harsoja värjätä :) Valkoiset on kuitenkin tosi paljon halvempia kuin valmiiksi värilliset. Ei niitä kaikista kulahteneimpia varmaan kukaan edes kirpparille vie, tai mistä sitä tietää :D :D

   Poista
 5. Mun suosikki on melkein toi kreisi missä on paljon valkosta! Hiano! Ja voi noita huolestujia. Tai no eihän siinä mitään jos on aidosti huolissaan, mutta kun aika moni anonyymi on huolissaan ihan vaan paremman tekemisen puutteen vuoksi. Mua harmittaa ettei tullu enemmän ite värjäiltyä, ihan muutama vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on sopivasti just valkosessa kohdassa kauheet tahrat xD Mutta ei se mitään, kohtahan nää sit jo on taas käytössä ja tahraantuvat eikä niitä tarvi mihinkään säästellä tämän vauvan jälkeen.

   Joo, en kans usko että ne kommentoijat niin aidosti on huolissaan, kunhan vaan haluavat päästä näpäyttään tai jakaan viisauttaan, monestihan on selvää etteivät ole edes lukeneet tekstiä, tehneet vain johtopäätöksen ja haluaa päästä sanoon.

   Vielähän sitä ehtii värjätä! :)

   Poista
  2. Sit lykkäät vaan uusiin väriaineisiin, niin peittyy ne tahrat ja tulee vielä villimpi look! :D

   Poista
 6. todellakin paljon hienompia kun kokovalkoset! :)

  VastaaPoista
 7. Ihan huippiksia! Itse olin varautunut myös suurella harsopinolla ja vaatteita olis vaikka kolmosille, kun meidän vauvat on kaikki puklanneet ja paljon. Mutta mitä tekeekään tää pikkuherra nelonen, ei se puklaa! Ei ymmärrä tämä äiti mitä se semmoinen on... Mutta varmassa vara parempi! Tosin harsoille on paljon käyttöä, koska meijeritoiminta on hiukkasen ylimitoitettua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, oispa meillekin tulossa semmonen joka ei puklaisi ihan niin kamalan paljoa mitä esikoinen. Jotenkin sitä sen kokemuksen jälkeen pitää ihan normaalina että sitä puklua lentää parin metrin kaaressa ja aina jos ottaa vieraan vauvan syliin, olettaa automaattisesti että kohta läsähtää satsit. Mutta ei ne kaikki tosiaan sellaisia ole. Mutta harsoille lienee silti käyttöä eikä kyllä haittaa vaikkei löytyisikään, pyykkiä muutenkin ihan riittävästi :D

   Poista
 8. Minä olen myös värjäillyt lapsen harsoja ja vaatteita. Ikinä hän ei ole niistä mitään oireita saanut. Nuo neliökuviot on minusta erityisen kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en usko että niistä sen enempää mitään tulee kuin tehdasvärjätyistäkään. Pesin ne vaatteet nyt kuitenkin neljästi värjäyksen jälkeen (harsot kolmesti) joten ainakin on yritetty sitten ettei kukaan pääse sanoon mitään :D

   Poista
 9. Hienoja värjäystuloksia olet saanut aikaan. Olen joskus muinoin värjännyt jotain koneella, mutta en koskaan ole käyttänyt mitään kumilenkkejä tai muutakaan. Selvästikin kannattaisi.

  VastaaPoista
 10. Mä värjäsin viime vuonna meidän harsot kolmella eri värillä. :D Kun ajattelin et jos värjään "vaan yhdellä" niin kyllästyn. Näin jälkeen päin harmittaa et olis pitäny värjätä vielä useammalla värillä! Ku mulla oli vihreitä, keltasia ja just noita violetteja. Ni punainen ja sininen olis passannu ihan törkeän hyvin mukaan! Mut jos sitte seuraavalle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kolmella! Se on kyllä totta että kivempihan se olisi jos värejä on enemmän. Mutta se pesukonerumba vie ihan kamalan paljon aikaa joten en enää toista kertaa ala keskellä kauneinta kesää siihen :D

   Poista
 11. Hienoja on! Mutta voi noi tummat pilkut! Oma värjäysinnostus lopahti, kun aikoinaan oranssin konevärjäyksen jälkeen kaikki vaatteet täynnä tummia pilkkuja, epäsäännöllisesti siellä sun täällä, joissakin enemmän. Tilanteen pelasti sitten värjäys juuri tuolla violetilla päälle. Kuulemma pesukone kannattaisi puhdistaa myös ennen värjäystä, sillä pesuainejämät aiheuttaa noita pilkkuja! Täytyy varmaan kuitenkin yrittää uudelleen, sen verran helposti tulee vanhasta uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole ennen tullut noita pilkkuja. Tyhmiä kyllä mutta toisaalta, onpahan sitten käsinvärjätyn näköinen xD

   Poista