Sivut

torstai 16. huhtikuuta 2015

Kädentaitopostimerkit

Luin postin sivuilta tiedotteen syksyn uusista postimerkeistä ja nyt on kyllä pakko vähän älähtää. Tällä pienoisarkilla halutaan nostaa käsityön arvostusta ja ehdotuksen oli tehnyt Taitoliitto, Tekstiiliopettajaliitto ja Teknisten aineiden opettajat. Merkkisarjassa on edustusta sekä perinteisistä että uudemmista käsityötekniikoista mutta olenko ainut jonka mielestä nämä merkit korostavat vain entisestään käsitöiden nukkavierua mainetta ja sitä että se on ihan mummojen hommaa ja saa edelleen kansan syvät rivit huokaamaan kuinka sitten kun kutojamummoista aika jättää, kukaan ei enää osaa näitä taitoja?


Minusta vähän surullista että Taitoliitto ja kässäopettajien liitotkin haluavat nostaa korokkeelle tuohitöitä ja isoäidinneliöitä. Ihmekös sitten että käsityöskenen ulkopuolella pysyy tiukasti "mummojen hommaa" -leima tälle harrastukselle.

No mutta ei kai siinä, pitkää ikää torimummoille! Mä taidan ostaa noita rock-postimerkkejä.

(Kuva postin sivuilta)

44 kommenttia:

 1. niin no, kyllähän osa olisi voinut olla perinteistä, juuri isoäidinneliöitä, mutta myös modernimpaa olisi voinut olla mukana, molla millsin virkkuutyylisiä ja erilaista väri-iloittelua. Sitä mitä käsityö nykyään on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos tuolla halutaan nostaa käsityön arvostusta niin voisihan ne olla enempi sitä mitä nykyään tehdään. Ja ei sillä, tottakai itsekin teen isoäidinneliöitä ja kirjoneulesukkia mutta jotenkin tuo setti nyt vaan ärsyttää vaikka tuossa on tuo sienijakkarakin sentään :D

   Poista
 2. Joo. Perinteitä arvostan ja isoäidinneliöitä teen itsekin parhaillaan, mutta nämä ei ole nyt ehkä maailman onnistuneimmat postarit. :o Tylsä tuo valkoinen tausta ja merkin keskelle jököttämään asetettu objekti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tottakai mäkin arvostan perinteitä, ei sillä. Mutta joo, olisin toivonut vähän eri kattausta noihin merkkeihin vaikka eipä sillä nyt oikeastaan mitään merkitystä olekaan :D

   Poista
 3. Kyllä tuohi erinomaisena luonnonmateriaalina sekä punontataito ansaitsevat oman merkkinsä. Virkkaaminenhan on suorastaan trendikästä, varsinkin helpot ja nopeat mallit. Monimutkaiset pitsivirkkuut voivat olla mummojen juttu. Ja kyllä kai tuo villasukka on perusjuttu käsityöharrastajien keskuudessa, näin minä tuon merkin ymmärtäisin. Oliko sinulla tarkoitus vähän provosoida, minä vähän provosoiduin, mutta rakentavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö, ei ollut tarkoitus provoisoida vaan ilmaista se että mä provosoiduin noista postimerkeistä ihan tosi paljon :D

   Tottakai tuohi on erinomainen materiaali ja punontaito kova juttu ja villasukka on juu perus mutta aika perinteistä museosettiähän nuo edustaa.

   Poista
 4. Samaa mieltä. Jakkara on ihan kiva, mutta muut plääh. Nuorten suunnittelijoiden oikeasti raikkaita juttuja löytyisi vaikka millä mitalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja jotenkin jotkut kivat ihan perus raitasukatkaan ei olisi ärsyttäneet mua niin paljon kuin nuo ruusukirjoneuleet. En oikein osaa selittää edes mutta anyway, aaargh!

   Poista
  2. Enää puuttuu hassun hauskat koiran tai hiiren naamat noista tossuista. Tuotteet itsessään on hyviä, mutta tässä yhteydessä ne ei toimi. :D

   Poista
  3. Jo kypsään ikään ehtinyt todellinen marttaäitini teki juuri noita koiran ja hiiren naamoja..(hihih!!!)

   Poista
 5. Joopa joo... Suomessa on kuitenkin tosi laaja-alainen ja hieno käsityöläisten ammattikunta ja jopa ihan pajakulttuuri olemassa. Ovat vissiin olleet hiukan vääränlaisten koulujen opettajat hehkuttamassa kädentaitoja. Käsi- ja taideteollisuysoppilaitoksista (tai mitä ne nyt nykyään ovat) olisi saattanut löytyä hiukan ajantasaisempaa tietoa ja näkemystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja jos kässäopelitto liputtaa noin perinteisten juttujen perään, ei ole mikään ihme jos lapset ei oikein innostu.

   Poista
 6. Samaa mieltä. Sukat menee, ehkä isoäidinneliökin..mutta voi apua, tuohityöt..tosi perinteisen tylsää :( kyllähän ne kunnioittaa perinteitä, mutta arvostuksen nostaminen isommassa skaalassa käsitöiden suhteen ei kyllä näiden merkkien kautta toteudu.

  Ois mielenkiintoista tietää mikä oli ikäjakauma päättäjissä/ehdottajissa ja mitä muita merkki-ideoita oli pöydällä, mutta eivät tulleet valituksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä jotenkin ihan uskomaton setti :D :D :D Vaikka postimerkkejähän ne vaan on mutta heijastaa kyllä varmaan just noiden järjestöjen näkemystä käsityöstä ja olisin todella toivonut että ne aattelis vähän eri tavalla.

   Poista
  2. Ei oo tuohityöt ankeita! Tuohesta on tehty sormuksiakin ja ne toimii ihan hyvin trendikkäälläkin ihmisellä. :D

   Poista
  3. Samaa mieltä! Vaikken itse omista yhtään tuohityötä, ei kai ne sentään ankeita ole! Norsis näytä luovuutesi ja tee meille tulevaisuudessa joku innovatiivinen tuohijuttu. Sinulta voisi syntyä mitä vain. Oma mielikuvitukseni ei taitaisi taipua juuri mihinkään.

   Poista
  4. Ei kai ne nyt ankeita olekaan mutta aika tylsähkön perinteinen valinta noihin postimerkkeihin. Ja ei ole suunnitelmissa opetella just nyt tuohipunontaa :D

   Poista
 7. Voi hyvän tähen... Kyllä tulee nuorekas ja viriili kuva käsitöistä kun noita merkkejä katsoo... En minä ainakaan noiden perusteella innostuisi mitään neulomaan, mutta onneksi mun ei tarttekaan, kun teen sitä jo muutenkin.

  Ehkä tässä on vähän se sama ilmiö mikä käsityölehdissä ainakin joskus oli. Eli kulkivat ideoineen pari, kolme vuotta blogimaailmaa jäljessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ne on niin perinteisiä etteivät itsekään arvosta kuin noita oikeesti perinteisiä juttujaan :D

   Poista
 8. No jopas on tylsiä merkkejä. Käsityöt kunniaan, mutta valkoisella taustalla yksi kuva? Oikeasti? Eikö esim. Isoäidinneliö toimisi kokonaisena postimerkkinä, ehei, lävästään niitä neljä valkoiselle taustalle. JES. Ja muutenkin merkkejähän on ollut vaikka minkä mallisia nykyään, eikö villasukatkin toimisi villasukkien mallisena? :D Sellasia ostasin kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Villasukan muotoisia postimerkkejä! Tai tosiaan isoäidinneliöitä sellaisenaan! Ne olisi ihan sikahienoja!!!

   Poista
  2. VILLASUKAN MUOTOISIA POSTIMERKKEJÄ! Anteeksi capslock, mutta voi mikä idea! Ostasin.

   Poista
  3. OMG. Mulle kans! Ja lankakeriä! Ompelukoneita! Neulatyynyjä!

   Poista
  4. Terhi, samaa mieltä! Tosi pettymys nämä merkit, ja eipä se vaatinut kun yhden postauksen niin heti löytyi huomattavasti parempi idea, villasukanmuotoinen postimerkki! Tai vaikka sit juurikin se isoäidin neliö, sellaisenaan! On tosiaan harmi että vaikka kyseessä on luovaa alaa edustavat postimerkit, ei sitä luovuutta olla tähän nyt saatu oikein ollenkaan :/

   Poista
  5. Oi, villasukan muotoinen postimerkki olisi ihana! Tuli kyllä mieleen, että näinköhän ulkopuolelta ehdotetuista postimerkkiaiheista tehdään tahallaan tylsiä, kun postcrossing-merkitkin oli niin latteita.

   Poista
  6. Hyvä keskustelu! Villasukan muotoinen merkki olisi hieno, tai vaikka uusien printtisuunnittelijoiden printtejä merkeissä. Nekin puhuttaisivat enemmän kuin tuohityö. Mutta mitä jos nämä ei olekaan suunnattu sähköpostikansan nuorille, vaan oikeasti niille mummoille? ;)

   Poista
  7. Voi kumarrus kun ootte kekseliäitä. Vinkkaa nyt Laura Postille jo äkkiä!!!

   Poista
 9. Olen samaa mieltä, että tylsät ja vääränlaiset kuvat merkeissä, Mutta että mummojen juttuja. Olen Mummo, mutta tänäänkin virkkasin amigurumeja ja nyt teen pupun korvia pikku Prinsessalleni. Mummojakaan ei pidä yleistää aina nutturapäisiksi sukankutojiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleinen käsitys on se että käsityöt on mummojen hommaa, sitä minä tarkoitin. Itse tiedän kyllä että mummot tekee muutakin kuin perinteisiä käsitöitä ja että muutkin kun mummot voi niitä perinteisiä tehdä ;)

   Poista
 10. Voi kuinka ärsyttäviä postimerkkejä! Mulle sekä käsityöt tai ylipäätään kaikki käsillä tekeminen ja sitten etanaposti ja kirjeenvaihto on tosi tärkeitä asioita molemmat, miten hienoa oiskaan ollu lähettää joku isoäidinneliöpostimerkki (siis semmonen hieno kokonainen yksi isoäidinneliö) tai villasukan muotoinen postimerkki kirjekaverille johonkin toiselle puolen maailmaa... Nuo sen sijaan on supertylsiä ja kuten sanottua niin ei nuo nyt ainaskaan nuorekkaita tai kovin nykypäiväisiä ole. En ees osaa selittää, ärsyttää vaan, kun ootan uusia kivoja postimerkkejä aina ihan innolla ja näillä ois ollut mahdollisuus olla just niitä superkivoja, mutta sen sijaan en ehkä taida ostaa näitä ollenkaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en nyt pääse yli tosta ajatuksesta että oisi villasukan muotoinen tai isoäidinneliöpostimerkki! Oisi niin hienot! Onneksi nykyään on kuitenkin tosi paljon ihan tosi upeita postimerkkejä! :)

   Poista
  2. No se on totta kyllä, onneksi on kuiteskin varaa mistä valita! Pitää jotenkin saada Postille markkinoitua toi isoäidinneliö ja villasukka! :D

   Poista
 11. Merkkien reunat ovat mukavasti erilaisia, kuin ompelukoneen tikkauksia. Tykkään kyllä näistä! Ehkä tekevät joskus toisen satsin uudemmin ideoin!

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus, kuvauksen perusteella oon samaa mieltä kanssasi! Kuva ei vaan jostain syystä aukea nyt Postin sivuilla - täytyypä kurkata huomenna uudestaan.

  VastaaPoista
 13. huoh. tässä näkee taas sen että kun kaikki mahdollinen kädentyyö yritetään ympätä saman otsikon alle ja sillisalaattia vielä yhtenäistetään valkoisella taustalla on tuloksena ankeus. jos vaikka olis sen verran panostettu että olis palkattu kunnon graafinen suunnittelija niin olis saatu aikaan jotain vähän kivempaa. Kuvaaiheet nyt sinällään ei herätä mitään reaktiota, mutta olishan voinu miettiä vaikka niin, että olis valittu juttuja joissa on tehty jotain modernia ja nykyaikaista perinteisillä tekniikoilla.

  VastaaPoista
 14. Tähänkö parhaimmillaan pystytään? Ei houkuta. Ostan muutenkin postimerkkejä niin vähän että taidan jatkossakin vastata: "Ihan sama", kun myyjä tiedustelee minkälaista merkkiä laitetaan. Voihan historian havina sentään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja onneksi nää nyt tosiaan on vain postimerkkejä. Mä kyllä ostelen postimerkkejä silloin tällöin mutta näitä en taida :D

   Poista
 15. Äähh, eikä! Kyseisestä aiheesta ois saanut vaikka kuinka hienoja merkkejä. :( Nuo näyttää sille, ettei oo juurikaan ajatusta käytetty, saati designiin panostettu. Miks ne on läntätty vaan noin, valkoiselle taustalle? Aargh, en kestä tätä.

  VastaaPoista
 16. Minä lähettelen paljon "etanapostia" ja valitsen merkit aina tarkkaan ja innokkaana käsitöiden tekijänä ja arvostajana mielelläni käyttäisin käsityöaiheisia merkkejä. MUTTA, nämä merkit ovat TODELLA tylsiä. Kuten tuolla aiemmin kommentoitiin, niin merkit olisi tosiaan voineet olla jos minkä villasukkan tai pipon muotoisia. Noita isoäidinneliöitäkin kun nykyään paljon virkataan, niin johan sellainen itsessään olisi ollut merkin muotoinen ilman ankeaa valkoista taustaa. Noista merkeistä villasukka-aiheen grafiikassa on edes hieman yritystä, mutta kyllä paljon parempaankin olisi varmasti pystytty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoset isoäidinneliömerkit ilman tuota valkoista taustaa olisi kyllä tosi hienoja. Mutta ei niin ei :D

   Poista
 17. Tylsähköjä joo, mutta itse ymmärsin, että taito-, tekstiili- ja tekniskässäväki olivat vaan tehneet postille yleisen merkkiehdotuksen ja ne mainitut company-designerit ovat suunnitelleet itse merkit. eli toivon, että syypää tylsiin merkkeihin ja aiheisiin ei olis taitoliitossa, tekstiili-eikä teknisentyön opettajissa, vielä jaksan niin uskoa 😊 Minusta on ikävää, että kaksi noista merkeistä on vähän niin kuin mainoksia juurikin merkit suunnitelleille yrittäjille, olisin toivonut sellaista epäkaupallisempaa kässämeininkiä näihin merkkeihin, kun nyt oikein kriittiseksi heittäydyn 😉 Sukkamerkki noista on minusta kivoin, muissakin merkeissä olis voinut olla käsin piirrettyä lisäksi, ja tommosta käsityön tekemiseen viittaavaa kuvastoa. Se tekeminen käsitöissä on kuitenkin miun mielestä pääasia.

  Mut siis kiva kun älähdit tästä, ja että täältä on voinut lukea muidenkin mielipiteitä!

  VastaaPoista