Sivut

lauantai 13. elokuuta 2016

Minähän en ole lankahamsteri. Vai olenko sittenkin?

Olen pitkään seuraillut leuka lattiassa kanssaneulojien "lankalaihiksia". Lankaa on kymmeniä kiloja ja silti sitä ostetaan aina lisää vaikka luvataan vain olemassaolevista neuloa. Hyvähän siinä on ollut ruudun toisella puolen itsekseen paukutella henkseleitä että minullahan ei tuollaista ongelmaa ole. Jostain käsittämättömästä syystä lankani eivät kuitenkaan mahdu enää siihen pikkuruiseen kaappiin jonne ne ennen huljahtivat kevyesti. Tästä on siis useita vuosia.

(huom. kuvat eivät sisällä todellakaan koko stashia)Tänä vuonna olenkin merkinnyt Exceliin kaikki ostamani, saamani, käyttämäni ja lahjoittamani langat. En tehnyt lankavaraston alkupunnitusta vaan katson nyt ensi hätään vain että onko vuoden lopussa saldo plussalla vai miinuksella. Tietenkään kilot eivät kerro kaikkea lankavarastosta sillä lankoja on eri paksuisia ja eri materiaaleja. Mutta on se kuitenkin edes etäisesti suuntaa-antava mittari tässäkin asiassa.


Tammi- ja helmikuu menivätkin oikein esimerkillisesti omista varastoista neuloen, olinhan sopivasti juuri ennen vuodenvaihdetta kantanut lankakaupasta säkillisen materiaalia. Helppo oli leuhotella että varastot vain tyhjenee! Sitten tuli alamäkeä ja varastot lähtivät kasvuun. Miten tämä muuten oikeasti kuulostaakin niin kovasti tutulta? Ihan kuin omista läskeistään puhuisi eikä langoista.

Olin jossain vaiheessa neulonut kilotolkulla mutta varasto oli silti plussalla. Mitä ihmettä?


En minä osta juurikaan mitään ihan vain pelkästään varastoon, kyllä minä aina tiedän mitä siitä teen ja useimmiten suunnitelmat kyllä toteutuu. Mutta ostan lankaa lähes poikkeuksetta liikaa joten sitä jää. Ja vaikka miten tekisin jämälankaprojekteja, loputon suohan se on.

Saan myös jonkin verran lankaa blogin kautta ja ihan vain asiakkaanakin kun joissain lankakaupoissa on kaupanpäällislankoja törsääjille (mutta jos kaupanpäällislanka ei sytytä, jätän ne kyllä ottamatta). Joitain lankoja olen lahjoittanut eteenpäin tai myynyt kirpparilla. Aika pienistä määristä kuitenkin on kyse.


Ilokseni kuitenkin huomasin että heinäkuun lopussa kokonaissaldo on kuitenkin yli puoli kiloa miinuksella! Tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä yli neljä kiloa neulottu, reilut puoli kiloa lahjoitettu, 3 kiloa ostettu ja kilo saatu.


Ei siis oikeastaan lainkaan toivoton tilanne! Lankaa ehkä tulee paljon mutta vielä enemmän sitä menee. 7 kuukautta on kyllä silti aivan liian lyhyt aika jotta voisi oikeasti vetää mitään johtopäätöksiä. Ja koska punnitsen valmiit työt pääteltyinä niin olen varmasti heittänyt päättelylanganpäitä roskiin kymmeniä grammoja ohi tilastoinnin. Vähintään!

Ps. luvut taulukoissa ja kaavioissa ovat grammoja vaikka en osannutkaan sitä niihin merkitä, insinööritutkinnosta huolimatta. Pöh.

22 kommenttia:

 1. Apua miten ihanan järjestelmällistä! Minä jouduin siivoamaan viikko sitten lankavarastoni, kun tarvitsin lankalaatikoita eteiseen. En todellakaan tunnustaudu lankahamsteriksi, enkä kannata lankalaihiksia, koska muuten inspiraatio kärsii (tai niin väitän...).... Mutta ehkä olisi paras tehdä itsetutkiskelua ja tunnustautua lankojen hamstraajaksi, sillä langat eivät mahtuneet mihinkään.... En ikinä uskaltaisi punnita niitä.... Mahtavan suuren työn olet tehnyt kun tilastoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkään en usko lankalaihikseen, se hyvin todennäköisesti tosiaan tappaisi inspiraation, se on aina niin herkkää sen kanssa :D Ja saattaa sitten vaan synnyttää uusi tarpeita.

   Ei tuosta tilastoinnista kovaa vaivaa ole kunhan vaan muistaa aina merkitä ostetut langat ja ne valmiiden töiden painot. Punnitsen yleensä muutenkin kun aika usein, tai ainakin toisinaan, merkitsen ylös blogiin tai Ravelryyn langan menekin työssä. Nuo kaikki taulukot ja kaaviot tulevatkin sitten siinä sivussa kuin itsestään kunhan on näpytellyt muutaman kaavan vai miksikä niitä kutsuttiinkaan.

   Poista
 2. Mähän en siis mikään aktiivineulojavirkkaaja ole (viimeksi virkkasin muutaman amigurumin pari vuotta sitten ja vielä jämälangoista), mutta silti mulla on joku 30l-vetoinen säkki piukassa lankoja. Ainuttakaan kerää en ole ostanut miesmuistiin. Itsekseenkö ne sikiävät? :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä ne lisääntyy ihan itekseen. Samoin tekee kankaat ja askartelumateriaalitkin. Ja vieläpä käsityökirjat! Apua, asuuko meillä kädentaitohamsteri??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nekin lisääntyvät itsekseen! Pitää taas roudata kuorma pojan kerhopaikkaan tai lähipäiväkotiin :D Kirjoistakin olen pystynyt aika hyvin luopuun. Siis niistä joista en oikeasti varmasti enää tee mitään eikä aiheuta muutenkaan erityisiä tunteita. Sillä kivempihan niitä on ihailla kun mahtuvat kirjahyllyyn :D

   Poista
 4. Ihana postaus. Niin mahtaavaa että joku muukin tekee exceleitä samasta aiheesta... hih hih. Lankalaihista on tullut vietettyä jo pari vuotta, mutta kun ei ne langat vaan vähene. Aina löytyy joku alelaari tai just uusi sopiva väri ja taas on ostokset isommat kuin tehdyt työt. Eihän siinä mitään ongelmaa olisi jos ne langat johonkin varastoon mahtuisi tai tulisi vuodessa neulottua ne 10 kg.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se käy niin helposti että pääsee kasvaan! Just joku hyvä tarjous niin ollaan taas tosi paljon plussalla, siinä ei muutama neulottu sukkapari auta enää yhtään :D

   Poista
 5. Siis että sä olet järjestelmällinen! Enkä tarkoita vain noita tilastoja lankojen kulutuksesta ja ostoista, vaan voita hienoja pussituksia, minkä tyyppistä on mikäkin lanka. Siis hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko pussittaa, muuten olisi aika järkyttävä lankakaaos! :D

   Poista
 6. Minä olen monttu auki kuunnellut myös ihmisten lankamääriä (yhdellä on yli 300 kiloa lankaa!) ja että pidetään Exceliä aiheesta että mitä on. Plussat; tiedät mitä sinulla on ja paljon. Minuukset; effort. Mietin yhteen aikaan että tekisin ihan vaan vihkoon ostot ja mitä on neulottu ja paljon meni. Sellainen yksinkertainen kirjanpito mutten jaksanut aloittaa koska se ei kertonut kuitenkaan MISSÄ ne ostetut langat on. Siinä vaiheessa kun kävin jo varmaan 15 lankoja täynnä olevaa laatikkoa läpi alkoi aivoissa raksuttaa että Houston, meillä on ongelma. Ja siitä läksi hyvin pitänyt lankojen ostolakko. Vain yhteen huiviin hankin (liian vähän) lankaa ja pariin projektiin pitänyt ostaa lisää että saisi ne loppuun asti. Häpeäkseni jouduin katsomaan peiliin ja toteamaan että ongelma ei yletä edes pelkkiin lankoihin; se ylettää myös kankaisiin. Jopa siihen yli-ihanaan thaisilkkiin (3+2 metriä) jota en ole koskaan raaskinut käyttää pelossa että pilaan sen ja se on odottanut aikaansa jo n. 7 vuotta... Mutta kunhan se oikea malli sattuu vastaan niin sitten... ;) (Näin sitä on itseään ennenkin huijattu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneksi ovat langat laaduittain ja paksuuden mukaan lajiteltuna ja vain kahdessa eri kaapissa joten mulla ei onneksi ole tuota ongelmaa että olisivat vieläpä hukassa :D

   Poista
 7. Minä todellakin olen lankahamsteri. Innostus uusiin projekteihin ja siten lankojen ostointo ylittää neulomisvauhdin. Olen antanut tämän itselleni anteeksi ja elän lankakasojeni kanssa, mutta täytyy ihailla yhteen työhön keskittyjiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mullakin monia projekteja aina kesken. Samahan se miten sitä hamstraa ja neuloo kunhan ei itse koe tapaansa ongelmalliseksi :D Mun piti tehdä tällainen tilastollinen varmennus sille että onko mulla ongelma vai ei xD

   Poista
 8. I'm not a stasher, I'm a collector.

  VastaaPoista
 9. Tunnustaudun hamsteriksi :D Ja exceliin kirjaan mitä ostan/saan ja mitä oon neulonu/myyny/antanu lankoja. Varsinaista laihista en oo pitäny, mutta oon välillä hillinnyt ostamista.. Tänä vuonna on menny aika hyvin ja oma tilasto on hyvin miinuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukku miinukselle! :) Mä olen tässä kuussa hankkinut taas melko kasan lankaa mutta kaikista olen ainakin jo aloittanut jotain, jospa koko vuoden saldo jäisi edes pikkusen miinukselle tästä kaikesta huolimatta. Jämäthän noista kaikista kuitenkin jää.

   Poista
 10. Minultakin löytyy alnkoja varastosta muttei kuitenkaan ihan mahdottomia määriä... Kokonaismäärä selvisi muutossa, kun sain kaikki langat vihdoin varastoitua yhteen paikkaan eikä vain sinne ja tänne niinkuin vanhassa kodissa. Lankoja ostankin jonkin verran ja aina tiettyä tarkoitusta varten, mutta ensin käyn kuitenkin lankakaapilla katsomassa josko sieltä löytyisi tarkoitukseen sopivia lankoja. Ja usein myös löytyy - lankavarasto on siis pikkuhiljaa pienentynyt... =) Lasten neuleet ja sukat on niitä mihin useimmiten saan hukattua jemmalankoja.

  VastaaPoista
 11. Mä oon joskus kokoelmaani kuratoidessani miettiny, että se, että neulon koko kokoelmani, ei sinällään poista mitään ongelmaa. Ongelma vaan siirtyy lankakaapista vaatehuoneeseen/ eteisen kaappiin ;)

  VastaaPoista
 12. Minä haeskelen edelleen novitan valkoista sädelankaa, jollakin on vähän. Miten laitan osoitteeni kun olen tässä netissä vielä vähän tumpelo.

  VastaaPoista