Sivut

maanantai 21. syyskuuta 2015

Sinivalkoinen jalanjälki

Nyt menee off topic mutta tämä aihe on todella lähellä sydäntäni!

Koin nimittäin tässä yksi päivä jonkinlaisen valaistumisen kaupassa. Sinivalkoisen jalanjäljen mainoslause jossa kerrotaan että jos jokainen ostaisi kympillä kuussa LISÄÄ kotimaisia tuotteita, loisi se 10 000 uutta työpaikkaa. Ennen en ole kiinnittänyt mainontaan erityishuomiota koska olen tietenkin suosinut kotimaista aina. Niin, siis elintarvikkeissa (ja vessapaperissa). Mulla se tulee luonnostaan, "ammattitautina", että otan sen kotimaisen vaihtoehdon ruokapuolella mutta valaistuminen tuli vaippaosastolla. Minkä helvetin takia kannan kerta toisensa jälkeen automaattisesti sen Liberon tai Pampersin matkaan, hei kamoon, uusi vauva, mitä jos kokeilisi josko hänelle sopisi Muumivaipat! Ja kyllä kuulkaas, ne sopii! Ainakin nyt ja tässä koossa. Ja koska mulla (ja pyykkikoneellamme) ei kertakaikkiaan ole resursseja täysikestoiluun, näitä kertsejäkin pitää ostaa. Ja taatusti yli kympillä kuussa. Suomalaiselle työlle!


Kotimaisuuskeskustelu ainakin blogeissa liittyy yleensä vaatteisiin ja hintaero tietenkin hikipajakuteilla ja kotimaisten pikkuputiikkien vaatteilla on huima. Siinä sitten helposti saattaa tulla fiilis että ei pysty. Mutta päivittäistavarakaupassa se on oikeasti paljon helpompaa. Jos vaikka jo valmiiksi tsekkaa mitkä tuotteet olisi saman hintaista ostaa kotimaisena kuin ulkomaalaisenakin, ei niitä tarvisi joka kerta erikseen miettiä vaan kymppi kuussa kilisisi teollisuuden hyväksi ilman joka tuotteen kohdalla pähkäilyä. Me esimerkiksi ostetaan käytännössä aina Pirkka vessapaperia. Ja sitä on kahdenlaista joista en ole huomannut mitään muuta eroa kuin että toinen on täysin valkoinen ja toisessa sininen kuviointi. Mutta se sinikuvioinen on kotimaista ja siinäkin komeilee tuo sinivalkoisen jalanjäljen logo ja tismalleen samanhintainen valkoinen paskapaperi onkin ulkomaista. Moni ei ehkä huomaisi mutta itse olen ollut tarkkasilmäinen.


Täydellinen ei tarvitse olla eikä ehdoton. Mutta jos haluaa, aina voi vähän tarkastella tottumuksiaan. Minäkin vaikka tässä nyt niin jeesustelen, käytän Rexonan suihkusaippuaa eikä syntilistani jää siihen joten parantamisen varaa on.

Vaipoissa ja vessapapereissa ei tosiaan hintaeroa ole kotimaisen ja ulkomaalaisen välillä (ainakaan meidän lähikaupassa) mutta suosittelen kyllä lämpimästi ruokapuolellakin edes joskus valkkaan sen kotimaisen vaihtoehdon. Ihan vain jotta tehtaiden portit pysyisivät auki tulevaisuudessakin esimerkiksi tälle (mulle) insinöörille ja niille 10 000 uudellekin työntekijälle.

27 kommenttia:

 1. Jes! Hyvä kirjoitus! Itsekin tarkkaan tutkailen tuotteiden valmistusmaita ja toivoisin useammankin ihmisen valitsevan sen kotimaisen vaihtoehdon aina kun mahdollista.

  VastaaPoista
 2. Kotimaisia lastenvaatteita onneksi löytyy ja vaikka ovat toki kalliimpia kuin ne jotka hajoaa hetkessä, niin silti ihan kukkarolle sopivia.
  Esimerkiksi:
  - Marlonin (http://www.marlon.fi) lastenvaatteet on avainlipulla varustettuja, hyvälaatuisia ja ihan perushintaisia.
  - Aution Neule (http://www.autionneule.fi) on palannut ja kotimaassa tehdään myös.
  - Sampsukka (http://www.sampsukka.com) ompelee kaiken Suomessa, tuotteet ovat värikkäitä ja hyvälaatuisia.
  - Ainolan (http://www.ainola.eu) vaatteet ommellaan kotimaassa ja nyt kun vilkaisin niin alennuksessa olevat ovat samoissa hinnoissa halpisvaatteiden kanssa.
  Tuossa nyt muutama joissa hinta ei päätä pakota, pieniä putiikkeja löytyy kyllä runsaasti.

  Se, että ostaa nyt tuotteen joka maksaa vähän enemmän kuin halppisvaate, tulee loppujen lopuksi edullisemmaksi - ensinnäkin itselle, koska laatu halpamerkeillä ei todellakaan ole korkea ja pidemmän päälle kun Suomessa pysyy tuotanto - Suomessa pysyy yritykset jotka maksavat veroja Suomeen - pysyy työpaikat ja pysyy ilmainen koulutus.

  /purkaus loppu


  Terveisin: Aina kotimaista suosiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vaatekeskustelu on aika pinnalla vaikka toki itse en niiden suhteen ole niin tarkka ollut. Mutta halusin muistuttaa että vaattteiden lisäksi myös esim maitorahkaa voi ostaa kotimaisena ;)

   Poista
  2. Lähestulkoon kaikesta löytyy kotimainen vaihtoehto, jos vain jaksaa kiinnittää asiaan huomiota.

   Hyvä muistutus :)

   Poista
  3. Ja hyvä kun listasit nuo vaatefirmat, Sampsukka oli noista ainut entuudestaan tuttu! :)

   Poista
 3. Kotimaista kannattaa suosia, juuri noin. Kerran tsekkailee ja sitten melkein voi ottaa vain hyllystä. Ruokakaupassa kuitenkin käydään useampi kerta kuussa. Hyvä juttu!

  VastaaPoista
 4. Mielelläni olisin käyttänyt muumivaippoja, muttei sovi mein ipanan muodoille ollenkaan! Joten Liberolla mennään, onneksi ollaan kohta kuivia ja nytkin jo vähentynyt kulutus hurjasti!
  Muuten olenkin yrittänyt ostaa enemmän suomalaista. Tosin viimeisinä päivinä/viikkona ennen rahantuloa on pakko joustaa ja ostaa ulkolaista, koska se vaan on tietyissä jutuissa halvempi (esim tomaatit).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaipoissa on pakko ostaa sitä mikä lapselle sopii. Meilläkään ei Muumit jäbän kans toiminu mutta nyt ainakin tytölle sopii eikä falskaa. Ja joo, joskus täytyy vähän joustaa, mullakin nyt tulot pienenee kun lasten kanssa kotona. Ja joskus on vaan pakko saada Ben&Jerry jätskiä ;)

   Poista
 5. Puhut asiaa! Tai oikeastaan kirjoitat. Ruokakassissani on kaikki kotimaista, poikkeuksena paprika talvisin. Muut tuotteet haluan vähintäänkin ostaa kotimaasta vaikkei haluamaani tuotetta saisikaan kotimaisena. Maksan mielelläni hieman "suomi lisää" enemmin kuin tilaan mitään halvemmalla ulkomailta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans just kurkun ja tomaatin ostan aina kotimaisena vaikka varmasti ekologisempaa talvella olisi ostaa ulkomaalaisia kun miettii sitä energiamäärää mitä suomalaisten kasvihuoneiden lämmittämiseen talvella menee. Tai mene ja tiedä. Mutta ainahan se niin on että ei voi kaikkea saada yhdessä tuotteessa (ekologisuus, eettisyys, kotimaisuus, edullisuus ja mitä näitä on) joten on päätettävä se mikä on tärkein. Ja mä arvotan kotimaisuuden aika korkealle, etenkin elintarvikkeissa! :)

   Poista
 6. S-ryhmän myymät x-tra vaipatkin ovat muuten kotimaisia. :) ja ihan superhyviä. Toimivat ainakin meillä kestojen ohella mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin muistaa kun S-kaupassa käy! :)

   Poista
  2. Tästä x-tra vaippojen kotimaisuudesta en tietänytkään, mutta on sitten varmaan samalta valmistajalta kuin Muumit, sillä Suomessa lienee vain yksi kertakäyttövaippojen valmistaja..? Suomalaiset Pirkka-vaipat ainakin on Muumivaippojen valmistajalta kans!

   Poista
 7. Käyppäs tutustumassa tällaiseen suomalaiseen vaatemerkkiin http://hillaclothing.fi/
  Olen ostanut noita vaatteita Prismasta ja näyttää tuolla verkkokauppakin olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin just kuullut tuosta jostain. On kyllä kivan näköisiä vaatteita. Täytyy laittaa korvan taakse tämäkin, jos tulee tarvetta ostaa vauvan vaatteita (meillä on kaikki jäbän vanhat tallessa joten ei varmaan juurikaan tarvitse tehdä hankintoja).

   Poista
 8. Aaaa ihanaa, joku tästä bloggaa! Näin maidontuottajan puolisona käyn välillä väittelyitä kotimainen/ulkomainen ruoka -aiheesta ja kyllä ärsyttää, kun otetaan se argumentti, että "ku se kotimainen on niin kallista". No ei ole. Kotimaisen ruoan hinta on tällä hetkellä todennäköisesti halvimmillaan, ja nyt kun tämä ihana kotimaa ja EU ovat ajamassa kotimaista ruoantuotantoa (varsinkin sianlihan tuottajat ovat kohta oikeasti ihan uskomattomissa vaikeuksissa, eikä HK-Scan todellakaan helpota tilannetta), niin olisi äärettömän tärkeää, että ihmiset ymmärtäisivät "tuhlata" sen 10 euroa kuussa kotimaisiin tuotteisiin. Se on tehty nyt todella helpoksi, esimerkiksi S-ketjun "Kotimaista"-tuotteilla; kaikki ovat varmasti kotimaisia ja todennäköisesti halvempia kuin esim. Atrian lihat tai valion ruokakermat (Vaikka juu kauppojen omiin merkkeihinkin liittyy se vaikeus, että tuottaja ei saa niistä niin hyvää hintaa, mutta silti tukekaa kotimaista!). Ja niin typerää kuin S-ketjun halpuutuskampanja onkin, niin sielläkin saa käydä. Ja vahingossa saattaa vaihtaa ulkomaisen tuotteen siihen kotimaiseen. Lidl sen sijaan jättäkää rauhaan; sen kotimaisuusaste on 20-30% luokkaa, K- ja S-kauppojen liitelee yli 80%.

  Mutta niin, turhaan varmaan täällä kommenteissa mekastan, mutta olen niin onnellinen, että olet ottanut asian täällä esille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo S-ryhmän "kotimaista" -tuoteryhmä on kyllä hyvä tämän asian puolesta vaikka itse vähän kartan kaupan omia merkkejä (tosin just kirjoitin että ostetaan aina Pirkka-vessapaperia, heh) koska tuottajan lisäksi myös teollisuus saa niistä vähemmän ja kauppojen voidessa myydä niitä tosi halvalla, saa se vaan normituotteet näyttään entistä kalliimmilta mikä taas vähentää niiden myyntiä jne jne jne mutta kotimaisuuden nimissä silti hyvä juttu!

   Ihanaa että kommentteja on tullut, pelkäsin että tulee vain "en osta kotimaista kun on niin kallista" -paskavyöry :D

   Poista
 9. Meilläkin suositaan Muumivaippoja, ja hyvin on toimineet tänne housuvaippavaiheeseen asti. Toinen tuote, johon hiljattain olen siirtynyt, on kotimainen Oxygenolin hammastahna perus-pepsodentin sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tsekata tosiaan hammastahnaosastokin uusiksi! Mä just tajusin että pyykkipulveriosastolta löytyy Serton hajusteeton, zeoliititon ja fosfaatiton pesuaine, me käytettiin Serton kirjopyykkipesuainetta ennen lapsia just kotimaisuuden vuoksi mutta siirryttiin LV:hen koska piti saada hajusteeton. Nyt vasta bongasin että Sertollakin olisi sellainen. Olikohan sitten jo silloin 2012? Mene ja tiedä, mutta ainakin nyt siirryttiin takaisin kotimaiseen :)

   Poista
 10. Hyvä hyvä! Kuljetaan silmät avoinna ja tehdään valintoja sen mukaan mitä pystytään :)

  VastaaPoista
 11. Minäkin lisään kiitokseni, tämä on tärkeä aihe ja arvostan ihan todella paljon sitä, että otit tämän asian esille. Muun muassa kotimaisessa ruoantuotannossa on niin paljon tietoa, taitoa, osaamista ja varsinkin mittavia laadullisia tuloksia takana, että se olisi sääli heittää hukkaan. ♥

  VastaaPoista
 12. Mie oon liian köyhä kotimaisen ja lähijuttujen suosintaan. Lidl on valitettavan halpa saksalaisen maitonsa kanssa... en oikeastaan enää edes pode huonoa omaatuntoa, sen verran perseellään asiat ovat tässä maassa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän postauksen idea ja kantava ajatus olikin nimenomaan se miten on paljon vaihtoehtoja joissa kotimainen on saman hintainen tai ehkä jopa halvempi kuin se ulkomaalainen vaihtoehto ja enemmän perseelleen vaan asiat menee jos kukaan ei kotimaista osta koska siinä menee sitten aika hitonmoinen liuta työpaikkoja ja pahemmassa suossa vaan ollaan. Lidlistä hintatasoineen en tiedä kun meillä ei täällä sellaista ole mutta K- ja S-ryhmän kaupoissa pystyy hyvin vaihtaan kotimaiseen kymmenellä eurolla kuussa ilman että kasvattaa kokonaisbudjettia.

   Poista
 13. Huippu postaus !! Jeesustelen tästä aiheesta itekkin :D

  VastaaPoista