Sivut

lauantai 4. kesäkuuta 2016

Vallisaari (ja Kuninkaansaari)

Siitä asti kun ensimmäisen kerran kuulin että Vallisaari avataan yleisölle, olen täpinöissä odottanut retkeä sinne! En nyt ala tarkasti saaren historiaa ja muuta tähän kirjoittaan, mutta se on ollut aikoinaan puolustuskäytössä, siellä on asunut sotilaita perheineen ja nyt ollut pitkään asumattomana joten luonto rehottaa lähes koskemattomana. Saarella ei saa poistua merkityiltä reiteiltä sortumavaaran, putoamisvaaran, 30-luvun räjähdeonnettomuuden ja ainutlaatuisen luonnon mahdollisen tuhoutumisen  vuoksi. Olin juuri lukenut lehtijutun jossa kerrottiin miten paljon jo nyt muutamassa viikossa, mitä saarelle on päässyt vapaasti kulkeen, on tapahtunut tuhoa. Tämä herätti sisäisen vara-jeesukseni ja teki mieli ojentaa kaikkia oman tien kulkijoita. Reitti oli tosi hyvä, taukopaikkoja pöytineen, penkkeineen ja roskiksineen oli todella paljon, samoin vessoja ja näköalapaikkoja joten en kertakaikkiaan ymmärrä miten se ei joillekin riitä vaan on pakko lähteä sooloileen! Inhottavinta on tietenkin se että kun saa oman lapsen pysyyn reitillä niin sitten joutuu selittään että miksi toiset lapset saa kiipeillä missä huvittaa. Huoh. (Mutta en minäkään toki väitä pyhimys olevani, Nuuksiossakin pidettiin tietoisesti notskia aivan selvästi epävirallisella nuotiopaikalla.)

Kauppatorilta tosiaan pääsee JT-Linen vesibussilla. 7 euron lipulla voi poiketa samalla myös Suomenlinnassa ja Lonnassa. Meillä oli tarkoitus käydä Lonnassakin mutta väsymys iski, joku toinen kerta sitten. Tässä kuitenkin Vallisaarta (ja Kuninkaansaarta), olkaa hyvät! Tosi kiva paikka tehdä retki kerran tai vaikka kaksi mutta ei se Suomenlinnaa silti voita. Käveltiin nuo molemmat reitit.
(pojalla sukat housujen päällä koska punkkikammoinen äiti)
Kunpa ihmiset osaisivat pysyä poluilla ettei saarta tarvitse sulkea uudelleen. Eihän mekään sinne siis mitään perhosia menty bongaileen eikä palvoon ikiaikaista jäkälää mutta jos joka kulman takana on kieltomerkki poikineen, on niitä syytä noudattaa. Varsinkin jos on lapsia mukana.

11 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta jutusta! Mulla on myös ollu ajatuksena tuonne mennä ja nyt kiinnostaa vielä enemmän päästä tuonne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Saan itse niin paljon inspistä toisten retkipostauksista että haluan osaltani jakaa myös! :)

   Poista
 2. Tosi kauniin näköistä! Oon viime aikoina inspiroitunut blogistasi mm. menemään lapsen kanssa Kiasmaan ja ostamaan katuliituja, nyt pitää varmaan tehdä tuonnekin retki! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Minusta on aina hurjan ihanaa jos saan jaettua inspiraatiota tältäkin saralta enkä vaan käsitöistä :)

   Poista
 3. Kiitos tästäkin retkipostauksesta. Täälläkin sormet syyhyää päästä tuolla käymään, oon toivonut sitä siitä asti, kun luin Aarresaaret-valokuvakirjan. Jospa jo tänä kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti jo tänä kesänä! :) Nyt siellä oli tosi kaunista kun kaikki niittykukat kukkivat!

   Poista
 4. Hei kiva postaus! Oon nimittäin myös haaveillut vierailusta siitä saakka kun kuulin, että se aukeaa yleisölle. Mutta hei kerropa, että pääseekö siellä fiksusti liikkuun rattaiden kanssa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsee rattaiden kanssa. Vesibussiin mahtuu iso liita rattaita ja kohteessa on tuollaista leveähköä tietä koko reitti. Yksi näköalapaikka oli jonne meni portaat eli jätettiin rattaat siksi aikaa portaiden alapäähän.

   Poista
 5. Kiitos postauksesta. Kuulin vasta vähän aikaa sitten tällaiseta mahdollisesta retkikohteesta. Vaikkakin rattailla pääsee liikkumaan, niin osaatko arvioida kuinka pitkät reitit ovat? Kannattaako vielä lähteä 2,5 vuotiaan kanssa vai odotetaanko suosiolla ensi kesään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksanterin kierros on 3 km ja Kuninkaansaaren kierros 2,5 km. (Ei arvio vaan tarkistin asian) Jos kävelee vain toisen, suosittelen ehdottomasti tuota Aleksanterin kierrosta. Riippuu siis siitä miten kova kävelijä lapsi on :) Meidän 4-vuotias jaksoi kävellä koko setin mutta nukahti sitten paluulaivaa odotellessa rattaisiin. Mutta kuten kuvista näkyy, reitillä pääsee kyllä kulkeen rattailla, ei ole mistään metsäpolusta kyse :)

   Poista
 6. Vallisaari kuuluu itselläkin kesäloman "kohdelistalle"! :)

  VastaaPoista