Sivut

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Metsien kätkemä -fanimyssyt

Jo moneen otteeseen täällä ja instagramissa vilahtaneet retkimyssyt tarvitsevat tottakai ihan oman postauksensa. Kaikki siis lähti siitä kun Ylellä alkoi viime viikolla Metsien kätkemä -retkeilysarja ja ensimmäisessä jaksossa juontajalla oli virkattu Tuutikkimyssy. Elsa kysyi voisinko virkata hänelle sellaisen vaikka tiesi miten nihkeä olen tekeen pyynnöstä käsitöitä. Hänellä kävi kuitenkin tuuri sillä innostuin niin että tein vielä itsellenikin!


Ihan kuten Strömsössä, ei tämäkään toki mennyt. En tiedä mikä mun aivoissa oikein jumitti mutta jouduin valehtelematta seitsemän kertaa purkaan ja aloittaan alusta ennen kuin muoto ja koko olivat suurinpiirtein sitä mitä hain. Silti en osannut sitä toistaa vaan omastani tuli lörpömpi kuin oli tarkoitus. Jotta voisin vastata ohjekyselyihin kunnolla, pitäisi mun virkata näitä monta lisää ja siihen en kuitenkaan ole ryhtymässä sillä jonossa on kymmeniä muitakin projekteja jo.


Sen verran kuitenkin kerron että aloitin virkkaamalla ympyrän jonka halkaisija oli n. 5-7 cm suurempi kuin halkaisija jolla olisi saanut virkattua päänmyötäisen pipon. Ihan oikea blogin taannoissa postauksessa kävi ilmi että ei ole suinkaan selvää että kaikki olisivat tietoisia siitä että pipoa virkatessa voi hyödyntää ympyrän piirin kaavaa, p = 2πr

Oletan siis että osaat laskea ympyrän halkaisijan jos pääsi ympärysmitta on tunnettu.

Virkkaa siis ympyrästä 5-7 cm suurempi kuin pääsi halkaisija. Jos pääsi on normaalikokoinen tai pieni, vähempikin varmasti riittää.

Sen jälkeen kavensin n. 20 silmukan välein (tämähän riippuu toki silmukkamäärästä ja käyttämästäsi langasta mutta kavenna siten että lopputulos on haluttu. Itsehän tosiaan purin sen seitsemän kertaa) joka toinen kerros kunnes ympärysmitta oli sopiva päähän. Tässä vaiheessa voi siis jo sovitella. Sen jälkeen virkkasin ilman vähennyksiä kunnes myssy oli riittävän korkea.

Tuliko huono? Ei se mitään, pura ja aloita uudelleen. En voi tarjota näillä tiedoilla oikotietä onneen.

Lisää isohko tupsu.


Kuvaa myssy myrskyssä puhelimella vedenkestävän suojakuoren läpi ja angstaa tuhnuja blogikuvia.


Elsan myssyn virkkasin aivan mielettömän kauniista Rico Design essentials cotton dk -langasta josta virkkasin itselleni viime vuonna lippiksen (tosin eri sävyisestä).  Langassa on todella upeat syvät värit ja sitä on kiva virkata. Valokuvista kuitenkin huomaan että kavennuskohdat näkyvät selvemmin eli rumasti valmiissa myssyssä verrattuna mun myssyyn mikä on virkattu Novitan Cotton Linen -langasta. Molemmissa käytin 3,5 mm koukkua.


Metsien kätkemä -sarjan Reetta kävi muuten kommentoimassa mun blogipostaukseen niistä sarjassa näkyvistä käsitöistä, käykäähän lukemassa! Ja jos ette ole vielä katsoneet sarjaa mutta epäilette että se voisi kiinnostaa, jaksot löytyvät tosiaan Yle Areenasta. Telkkarista tulee näin tiistaisin.

16 kommenttia:

 1. Hienot myssyt. Pitäisi varmaan ottaa juhanuksen käsityöksi tuollainen, tarvetta kun olisi päähineelle. Mutta tuo ohjelma - Metsien kätkemä - on täysi floppi. Luonto-ohjelmaksi kehtaavat kutsua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tarvin helteelläkin päähineen, tulee niin herkästi auringonpistos :(

   Minusta se ohjelma on ihana! En tiedä mikä on luonto-ohjelman määritelmä mutta mun silmään se ainakin näyttää luonnossa kuvatulta :D

   Poista
  2. Olisi kiva, jos edes tunnistaisivat kasveja. No, tää on vain mun mielipide. Olen luonto-ohjelmien 'hardcore'-katsoja ja tämmöset missä ohjelman tekijät on enemmän keskiössä kuin luonto itse ei vain nappaa.

   Poista
  3. Tässä on varmasti haettu eri kohderyhmää sillä minä en ole juurikaan katsonut perinteisiä luonto-ohjelmia niin muhun tämä iski kyllä tosi lujaa! Ja siis nimenomaan retkeilynäkökulmasta :)

   Poista
  4. Jos odottaa luontodokumenttia, niin on mahdollisuus, että pettyy, koska ohjelma ei ole sellainen. Se on ohjelma luonnon kokemisesta. Luonto kuuluu kaikille, eikä ole vain sen jo löytäneiden etuoikeus. Siksi haluamme kannustaa ja innostaa uusia ihmisiä kanssamme retkelle ja toivomme, että siitä syttyisi kipinä lähteä myös itse. Ja Helkatti, lähden mieluusti kanssasi retkelle tunnistamaan kasveja, jos se tätä tuskaa helpottaa :)

   Poista
 2. Kivat myssyt. Ootte niin samiksii ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos sekä Metsien kätkemä -ohjelmavinkistä että henkisestä tuesta takin värjäämiseen liittyen :) Värjääminen todella on niin helppoa, kuin olet sen antanut vaikuttaa olevan.
  Lopulta tein takkiini ensin värinpoiston (vaaleni hiekan ja vaalean beigen väriseksi) ja sitten sinun inspiroimana petrooliksi. Siitä tuli upea! Beiget tikkaukset ja valkoiset kirjonnat sekä eriparinapit (jotka siinä oli jo alunperin) tekevät siitä tosi kivan näköisen. Jipii, taidan alkaa katsoa kirpparivaatteita nyt ihan toisella silmällä - saisko tästä värjäämällä mun vaatteen :)
  Ihanaa kesänjatkoa ja kiitos inspiroivasta blogistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Värinpoistoa en ole koskaan kokeillut, ilmeisesti toimi sitten ainakin riittävän hyvin. Kiva kuulla että takista tuli upea! :) :)

   Poista
 4. Voi että miten somat ja sympaattiset myssyt! :D <3 Eikä ole yhtään tuhnuja kuvia xD

  VastaaPoista
 5. "Tuliko huono? Ei se mitään, pura ja aloita uudelleen. En voi tarjota näillä tiedoilla oikotietä onneen."
  Ehkä parhaat ohjeet ikinä :D :D

  VastaaPoista
 6. Metsien kätkemä on antoisa kesäohjelma
  ja tuutikkipipon virkkuuohje väljyydessään
  varsin houkuttava ja koukuttava.
  Kiva päivitys. Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Kivan näköiset tuutikit. Tämä postaus selvensi minulle, mikä on tuutikkimyssy. Kiitos!

  VastaaPoista