Sivut

lauantai 18. heinäkuuta 2020

Kovan onnen paita

Tämä paita on The Good Luck Sweater. Voin kertoa, että mun tapauksessa se oli kaikkea muuta kuin hyvän onnen paita. Mutta valmiiksi tuli ja on upea!


Ohje: Morgan Woltersdorf - The Good Luck Sweater
Lanka: Novita Hetki ja Novita Siro
Puikot: 4,5 mm (resorit 3,5 mm)


Törmäsin paitamalliin alunperin instagramissa ja aika nopsaan päätin, että tämän neulon, koska se on hieno.

Ensimmäinen ongelma tuli jo siinä, että ahdisti etukäteen, että tällä käsimerkillä olisi jotain todella epäsopivia tarkoituksia, joista en tiedä ja paidan tekemisestä nousisi älytön somepaskamyrsky. Googlettelin asiaa, mutta silti huolestutti. Entä jos joku vetää herneen nenään siitä, että ostin käsiä varten valkoista lankaa? Se ei ole mikään poliittinen viesti, vaan neulomistekninen syy, jotta kaikilla kolmella värillä olisi riittävä kontrasti toisiinsa nähden. Oikeasti murehdin aivan valtavasti näitä asioita ja lopulta päätin kuitenkin tehdä paidan. Että haistelen vähän reaktioita ennen kuin tuuttaan kuvan itsestäni paita päällä.


Noh, ohjeesta tarjottiin ruhtinaalliset määrät eri kokoja ja valitsin oman kokoni annettujen mittojen perusteella. Neuloin koko himskatin kaarrokkeen ennen ensimmäistä sovitusta. Ei mulla mitkään hälytyskellot soineet, että aiemmissa paidoissani on ollut 150 silmukkaa vähemmän. Lyhyellä pyöröpuikolla rutussa oleva neule ei hirveästi kerro todellisesta koosta.

Kun paidan tekeleen vetäisin päälleni, se oli aivan järkyttävän suuri. Se oli niin kertakaikkisen valtava, että ihan varmasti kukaan ei ole koskaan niitä isoja kokoja testineulonut, sillä minä olen todella iso ihminen ja se paita oli niin iso, että seuraavan version tein VIISI KOKOA pienenpänä.

Ohjeessa oli muutenkin paljon sellaista epäloogisuutta, mistä näki, että kokoja on skaalattu vähän sinne päin. Kaarrokkeen kuvio oli joka kokoon sama, niskan lyhennetyt kerrokset olivat joka kokoon samat eli minun jättipaidassani se oli vaan älyttömän pieni kohouma keskellä niskaa. Silmukkamäärät eivät täsmänneet mitenkään hihojen erottelu-vaiheessa jne jne.

Kiukutti valtavasti se, että maksoin ohjeesta ja jouduin käytännössä tahtomattani testineulojaksi.


Joka tapauksessa toisesta paidasta tuli hyvä. Kun laskin itse pääntien silmukat, laskin itse lyhennetyt kerrokset, muokkasin itse kuvioiden määrän ja niiden välisten silmukoiden määrän, järkeilin itse hihojen erotuksen jne. Käytin siis lopulta ohjeesta vain kaaviota ja sitäkin muokkasin.


Langat pöllysivät ihan älyttömästi, joten saas nähdä miten käytön kanssa. Neulominen ainakin oli hyvin sotkevaa hommaa.

Mutta on se hieno.

13 kommenttia:

 1. Hieno siita tuli!
  Ihan pimeita ja sairaita aikoja eletaan, jos joku loukkaantuu valkoisestsa varista,,,
  Mennyt jo ihan mielipuoliseksi koko BLM-juttu. -Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukaan ole loukkaantunut, pelotti vaan. Koska joskus joku voi olla vaan ajattelematon ja sit tulee kuraa niskaan. Ja mua ahdisti, koska itse en aina ole ihan kartalla ja miettinyt joka asiaa joka kantilta. Asia on kyllä todella tärkeä, ei sillä ja on hyvä, että siitä muistutellaan. Tää paita vaan oli tekeillä just silloin, kun tämä oli todella tapetilla, joten mietin, että ei kai siitä vedetä vääriä johtopäätöksiä, sillä tarkoitukseni ei ollut valita väriä kantaaottavasti, vaan sillä lankatarjonnalla, mitä lähikaupassa oli.

   Poista
 2. Upea paita, mutta mädät ohjeet harmittaa! Siinä voi käydä niin, että seuraavan kerran saman tekijän ohje jää ostamatta, vähän kuviosta katsotaan mallia ja silmukat lasketaan suoraan itse.

  Jos jonkun mielestä kädet on liian valkoiset - ääriviivathan ovat vihertävät ja kädet ilmeisesti marsilaisten.

  Mirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika huono oli ohje. Eniten kuitenkin harmittaa oma sinisilmäisyyteni. Jatkossa osaan ehkä paremmin epäillä, että ohje ei välttämättä tarjoa sitä parasta ratkaisua.

   Ja joo, eipä sitä varmasti sanomista käsistä tule, mutta tää mun mielestä kuvastaa jotenkin tätä aikaa, kun kaikesta oikeasti voi tulla sanomista. Osin jopa aiheesta, ei sillä.

   Poista
 3. Samaa mieltä kuin Jonna, ahdistaa suorastaan että ihan mistä tahansa voi joku pikkusielu loukkaantua.
  Pitääkö tässä jo alkaa hävetä omaa ihonväriään, jos on sattunut valkoiseksi syntymään?
  Joo siis jotain tolkkua sentään, onhan itsestäänselvää, että samanarvoisia olemme ihan kaikki, väristä ja syntyperästä riippumatta Tämä häpeily ja nöyristely on uskomatonta soopaa.
  No asiaan, paita on upea, omaperäinen kuvio ja kiva malli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään tarvi hävetä omaa ihonväriään, mutta pelkään, että saan joutua häpeämään, jos ajattelemattomuuttani teen tai kirjoitan jotain, minkä en tiennyt olevan loukkaavaa, ennen kuin vahinko on tapahtunut. Mulla on muutama sometuttu, jotka tosi kärkkäästi tarttuvat kaikenlaiseen edes etäisesti kyseenalaiseen ilmaisuun, joten pelkään olevani seuraava lipsauttelija. Eli ilman somea, en kokisi edes tätä pelkoa. Mutta toisaalta, ilman somea, en olisi saanut sitä kaikkea tietoa ja ymmärrystä aiheesta, mikä auttaa mua nimenomaan varomaan loukkaamasta tahattomasti ketään. Tarkoituksella en muutenkaan loukkaisi.

   Poista
 4. Tosi hieno paita! Harmi, että ohke oli kuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi osaan soveltaa, niin ei hukkaan mennyt se ohje, vaan paita tuli. Vaikkakin piti neuloa kahdesti.

   Poista
 5. Hieno paita. Harmi että ohjeen kanssa oli ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset ohjeet kyllä harmittaa tosi paljon. Jatkossa olen viisaampi ja osaan kyseenalaistaa.

   Poista
 6. Kerro miksi tuo paita voi loukata ketaan ja miten???
  Tajuaisin, jos siihen olisi kirjottu jotain natsisymbeja mutta tuossahan on sormet ristissa eika edes mitaan fuck-keskaria???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuohon kirjoitin, selvittelin etukäteen, onko sillä muutakin symboliikkaa kuin ne, mitkä tiedän ennestään. Koska on paljon sanoja ja käsimerkkejä ja symboleita, joilla on myös muita merkityksiä, joista en välttämättä tiedä lainkaan. En siis halunnut ottaa riskiä, että neulon tyytyväisenä jonkin loukkaavan paidan kuvitellen itse tekeväni vain viatonta sormet ristissä -paitaa.

   En halua, että kävisi siten, että poseeraisin epähuomiossa jossain Lapuan liike -väreissä ja sopimattomassa symbolissa tarkoituksettomasti ja siitä nousisi hirvittävä haloo.

   Eli varmistelin, ennen kuin iso työ menisi hukkaan.

   Poista