Sivut

lauantai 12. lokakuuta 2019

Lasten palatossut

Eräs ilta lapset löysivät taaperokokoiset palatossut jostain laatikon pohjalta ja alkoivat riidellä niistä, vaikka olivat molemmille liian pienet. Niillähän kuitenkin olisi tosi kiva luistella parketilla.

Hermostuin heti tuollaisesta asiasta tappelemiseen ja käskin heidät mennä valitseen jämälaatikosta langat, niin neulon molemmille sopivat. Luulin sen olevan ihan todella pieni homma. Voittekin ehkä jo arvata, että ei ollut kovin pieni homma. Ensimmäisistä tuli aivan liian isot, vaikka olin mitannut lasten jalkapohjat ja laskenut kaikenmaailman hypotenuusat moneen otteeseen.

Niinpä välttääkseni joskus mahdollisesti uudestaan vastaavanlaisen kriisin tai auttamalla randomeja googlettajia, laitan tähän ylös, millaisilla mitoilla nämä tein. Muistakaa, että jokaisen neulekäsiala on erilainen ja se mikä toimi mulla, ei välttämättä toimi just sulla.

Palatossujen ohjetta en ala tähän kirjoittaan, niitä on internet pullollaan, kun googlettaa. Mutta ne mitat...


4-vuotias, kengänkoko 28:

Tossun neliöt 6 x 6 cm

mikä tarkoittaa mun käsialalla, 3,5 mm puikoilla ja 7 veljestä langalla 13 silmukkaa per ruutu. Korkeuden saa viivoittimella.


7-vuotias, kengänkoko 33:

Tossun neliöt 7 x 7 cm

mikä tarkoittaa mun käsialalla, 3,5 mm puikoilla ja 7 veljestä langalla 15 silmukkaa per ruutu. Korkeuden saa viivoittimella.


Liian isot tein 17 silmukalla ja ruuduista tuli 8 cm kanttiinsa. Ei tosin mitään hajua, minkä kokoiseen jalkaan ne olisivat sopivat, mutta laitoin nyt kuitenkin tähän ylös.


Tossut siis venyvät joka suuntaan ja vähänkään liian isot eivät pysy jalassa. Yhdellä lisäsilmukalla per ruutu on jo iso vaikutus lopulliseen kokoon. Jos joskus lähdet tähän lystiin, niin tsemppiä yritykseen.

Lapset pakkasivat tossunsa mukaan ja lähtivät syyslomalle mummunsa ja tätinsä kanssa. Minä nostan nyt jalat kohti kattoa, tossuilla tai ilman.

7 kommenttia:

 1. Tässä lisää tossulaskentoa.
  Itselleni on käynyt sama, tossuista tuli noin 10% liian isot.

  Kengännumero on 3/2 * jalkaterän pituus sentteinä; entisajan suutareilla oli mittanauhat joiden jakoväli oli 2/3 cm. Numeron 33 jalka on siis 22 cm. (Käyntivara vaikuttaa toki vähän).
  Tossun pohja on 2 * neliön lävistäjä, siis 2 * 11 cm.
  Vähennetään tästä noin 10% venymisvaraa, joten neulottavan neliön lävistäjä on 10 cm. Voidaan laskea tai mittailla, että neliön sivun on siis oltava 7 cm. Tämä oli omakin tuloksesi.

  Tiivistetään laskelmasta peukalosääntö:
  Neliön sivu = 0,21 * kengännumero.
  Tapauskohtaisia eroja voi olla, mutta tällä voi lähteä liikkeelle.

  Mirja
  (-sanoiko joku että matematiikkaa ei tarvita?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, miten vaikuttavaa! Kiitos! :)


   Matematiikan merkitys lakkaa siihen, kun jollain onkin huomattavasti löysempi tai kireämpi käsiala :D Mutta omalle käsialalleen tietenkin tää pätee. Vau!

   Poista
  2. Voi vitsi, rakastan numeerisia peukalosääntöjä neulomishommissa! Ja palatossuja rakastan myös :)

   Mun kengännumero on 41 jolloin tuolla kaavalla neliön sivuksi tulis 8,61 cm. Omissa tossuissani olen käyttänyt 16 silmukkaa seiskaveikalle ja tiheys näyttää olevan noin 20 s kympillä. Jos laskis tuolla tiheydellä silmukkamäärän palalle käyttäen ylläolevaa kaavaa niin se olis 17, mikä tekis tossusta heti selvästi isomman.

   Eli, hmm, mulla tulee tästä mieleen, että kengännumero ei kerro kaikkea. Mulla esmes on numero 41 vain syystä että mulla on niin pitkä pottuvarvas. Eli pitkään ja kapeaan jalkaan palatossusta voi tulla liian väljä jos tuijottaa vaan kengännumeroa.

   Poista
 2. Pitkästä aikaa kurkkasin blogiisi ja mitään blogeja ylipäätään - hauskat tossut, ja minkä olin vallan unohtanut, olet myös niin hauska kirjoittaja! Tosi kivan näköiset tossut. Kiva yksityiskohta, että jotkut palasista ovat monivärisiä. Oliko sulla monivärilankoja mukana vai joissain tilkkusissa kahta eri lankaa? Minä puolestani teen pitkästä aikaa villasukkaa lapselle ja on tosiaan ollut hieman siinäkin silmukkamäärässä säätämistä, että pääsee alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Joissain on moniväristä lankaa, mutta joitain olen myös itse raidoittanut, kun jämänöttöset olivat liian pieniä, jotta niistä olisi saanut yksistään ruutua.

   Lasten sukat on kyllä hankalia, kun jo yksikin silmukka tai kerros liikaa tai liian vähän vaikuttaa jo tosi paljon.

   Poista