Sivut

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Moomin x Novita

Minusta tammikuun kivoin neulehomma on kyllä ollut Novitan ja Muumien yhteistyökuviot eli Moomin x Novita -ohjelehti (eka osa, toinen vielä tulossa, jes!) ja Novitan muumilangat. No, lankoja en ole ostanut ainakaan vielä, mutta ohjelehti iski kyllä aivan täysillä! Otin puikoille kannessakin näkyvät Mymmelisukat ja neuloin ne aivan älyttömällä tahdilla (joo, saatoin neuloa 12 tuntia vuorokaudesta....) ja vielä muutama aamuyöhön venynyt ilta päälle. No, kerrankos sitä.


Kaikille muille, jotka vielä harkitsevat Mymmelisukkien neulomista, pieni vinkki. Tarkistakaa etukäteen, millaiselle silmukkamäärälle ohje on tehty! Jokainen paljon sukkia neulonut kyllä tietää, millaisella silmukkamäärällä milläkin langalla ja puikkokoolla tulee hyvä. Minäkin tiedän kyllä omani, en vaan tullut ajatelleeksi, että kokoon 38 tehty ohje olisi sellaisenaan aivan liian suuri meikäläisen 42 jalkaan! Mä vieläpä sooloilin lankavalinnan suhteen ja neuloin nämä 7 veljeksestä, enkä inauksen verran ohuemmasta Muumitalolangosta, mutta silmukkamäärän mukaan olisi voinut ottaa hyvin paljon ohuemman langan. Minulla ei hälytyskellot soineet, sillä olen tehnyt tosi vähän näin pitkävartisia sukkia, eikä minulla ollut käsitystä pohkeen silmukkamäärästä, joten luotin ohjeeseen. Virhe. 

Toki siis neuletiheys oli ilmoitettu, mutta en yleensä katso niitä sukkaohjeissa, kun tunnen käsialani sen verran hyvin tämmöisissä, missä ei ole pitsiä.


Sukan varret ovat niin leveät, että näitä ei voi todellakaan pitää kuin ehkä farkkujen päällä. Ymmärrän toki, että iso kuvio (tuo Mymmeli) vaatii paljon silmukoita, mutta sitten se vaan pitäisi tehdä ohuemmalla langalla. Jalkaosaan ymmärsin sitten jo vaihtaa pienemmät puikot, että niistä edes tulisi vähän sopivammat. 


Sooloilin ohjeen kanssa muutenkin vähän. Eli:

-Tein resoria pidemmäksi kuin ohjeessa. Olisi voinut tehdä vieläkin vähän pidemmän. Näyttää minusta tasapainoisemmalta näin, kuin sillä lyhyemmällä.

-Vaihdoin tosiaan pienemmät puikot kantapäätä ja loppujalkaa varten.

-Tein kantalapun sileänä neuleena, koska minusta vahvennettu on ikävän paksu.

-Tein kantalapusta ohjetta lyhyemmän, sillä tosiaan ihan hulvattomat silmukkamäärät ja kerrosmäärät oli siinäkin.

-Kirjoin Mymmelin yksityiskohdat työn edetessä, enkä vasta lopuksi. Työtä ja neulaa on helpompi käsitellä avoputkessa, kuin umpinaisessa sukassa.

-Tein Mymmelistä peilikuvan.

-Toisen sukan kirjotun Moomin-tekstin korvasin omalla palikkakirjoneuleella, missä lukee ihan vaan Muumi.


Peilikuvan Mymmelistä tein siitä yksinkertaisesta syystä, että kaavio oli sijoitettu lehteen siten, että aloitusreuna on tuolla lehden keskiosassa ja uusi lehti muutenkin taipuu huonosti eikä pysy auki ilman pyykkipoikaviritelmiä, ei kertakaikkiaan pystynyt tihrustaan tuon rullan yli, joten päätin neuloa  pitäen kaaviokuvaa ns väärinpäin. Ja silloinhan kaaviota pitäisi lukea vasemmalta oikealle, mutta se taas tuntui tosi hankalalta muistaa, kun samalla katsoo telkkaria ym, joten päätin lukea ohjetta oikealta vasemmalle ja tehdä Mymmelistä peilikuvan. Mitäpä sillä on väliä, ei yhtään mitään. 


Kirjominen oli vähän hankalampi hahmottaa peilikuvana, mutta yllättävän hyvin onnistuin silti ja olen naamaan tosi tyytyväinen. 


Langanjuoksuthan näistä inhottavasti paistaa läpi, mutta se nyt on tällaista mulla aina, jos pohjaväri on valkoinen. Sukkaa kun en voi neuloa niin tiukkana, kuin mitä tasokirjoneuletta tekisin, sillä silloin ne ei mahtuisi kenenkään jalkaan.


Ohjelehdessä on myös tosi kivat Pikku Myy -sukat, mutta niissä on niin paljon kirjottavaa, että en tiedä, ovatko vaivan arvoiset. Mutta jos sille tielle lähden, tällä kertaa tarkistan etukäteen lopullisen silmukkamäärän ja valitsen sen mukaan langan paksuuden.

12 kommenttia:

 1. Ite vietin eilen 3h piirtämällä ihan vain tuota sinistä sukkaa uudelleen ruutu-paperille pienemmällä silmukkamäärällä. Kerkesin tehdä alkuperäisellä määrällä noin 20cm kunnes tajusin, että mun koon 36 jalka mahtuis kaks kertaa yhteen sukkaan. Saa nähdä tuleeko valmista koskaan ja miten käy tuon mymmelin kanssa. :D Mutta söpöthän nuo on ku sika pienenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että joudun pujottaan ohutta kuminauhaa noihin resoreihin, sillä nämä ovat liian isot edes farkkujen päällä pidettäviksi :D Tosi hieno juttu, että tajusit varhaisessa vaiheessa sukista tulevan liian isot ja piirrät kuviot uudelleen, ei näin isoa työtä kannata neuloa väärän kokoiseksi.

   Poista
  2. Vähensin 25(!!) silmukkaa alkuperäisestä ohjeesta, pääsin jo yli kantapään, mutta purettava on taas. Tuli edelleen liian iso nilkan kohdalta ainakin. :/ Olispa kiva tietää kenelle nuo oikeasti ovat hyvät sellaisenaan. Mutta vielä en luovuta. :D Ehkä mäki päädyn laittamaan sitä kuminauhaa vähän sinne sun tänne. :D

   Poista
 2. Nää on kyllä niin kivat!! :) ja nyt kun näitä mainostetaan monessa paikassa, niin ääk! kun tekis mieli neuloa itsekin. Vaikkei olis tarvis :D harkintaan vielä, saapa nähdä seuraavan "mainostamisen" kohdalla täytyykö itsekin rueta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat siinäkin mielessä kivat neulottavat, että ovat tosiaan erilaiset, ei tarvitse kahta samanlaista sukkaa neuloa :D

   Poista
 3. Miten näitten sukkien lankajuoksut ohjeistettiin tekemään? Ja kuinka sinä teit ne? Oliko käytössä nk. tikapuutekniikka?
  kopmar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, oliko siinä ohjeistettu, tein siten kun aina muutenkin teen. Eli en tikapuutekniikalla vaan ihan vaan langanjuoksuja sitomalla.

   Poista
 4. Näiden ihanien villasukkien kautta löysin tämän sun blogin. Olen niin onnellinen siitä. Pidän tyylistäsi kirjoittaa ja sun kuvista. Blogi on ihana ♥ mutta niin on myös nuo sukat. Itse olen neulonut vasta vähän aikaa, mutta hurahtanut nyt siihen ihan kunnolla. Perussukkia olen vasta neulonut, mutta mieli tekee jo laajentaa osaamista kuvioneuleisiin ja muumifanina tämä villasukat houkuttavat. Minulla on noiden ohjeiden kanssa ollut lähinnä se ongelma, että niissä on liian vähän silmukoita mun pohkeelle, jonka ympärysmitta on 43 cm. Minulla on vielä vähän hämärän peitossa, kuinka paljon sukka sitten käytössä venyy?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kiitos ihanasta palautteesta :)

   Sukan venyvyys riippuu toki paljon siitäkin, miten löysää tai napakkaa käsialaa on neulonut. Mulla nämä venyi niin mahdottomasti, että vetäsin niitä jo ompelukoneella kapeammiksi :D Mulla tuli siis todella löysät varret.

   Poista
  2. Mulla on kyllä aika napakka käsiala ja seiska veikkaa esimerkiksi neulon 3,5mm puikoilla. Pitäiskö vaihtaa suositeltuun nelosen puikkoon?

   Poista