Sivut

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Hyvin kokeellisesti värjätystä langasta sukat

Usein teen käsitöitä tavalla, joista etukäteen toisille alan harrastajille kertoessani, saan paljon varoitteluita, että ei ehkä kannata sillä tavalla kokeilla. Tällä kertaa en edes sanonut ääneen tätä kokeilevani, sillä melkein en itsekään uskonut itseeni. Turhaan kuitenkin huolehdin, sillä homma onnistui just eikä melkein niin täydellisesti, kuin vain voi.

Värjäsin nimittäin viime kesänä lankakerän vähän kokeellisin menetelmin. En ottanut edes vaihekuvia, sillä en uskonut sen onnistuvan. Lanka pääsi puikoille vasta nyt, joten ennen sitä en oikeastaan edes voinut olla varma, miltä lanka tulisi näyttään valmiina neuleena. Pahin pelkoni tietenkin oli, että sekalaisten täplien sijaan pinta alkaisi lätäköityä ja pahasti.


Ajatushan lähti siitä, kun virkkasin viime kesän neulefestareita varten itselleni korvikset ja värjäsin ne Dylonilla pesukoneessa. Olisihan se ollut aivan järjetöntä pyörittää koneella koko pitkä värjäysprosessi yksien korvakorujen takia. Niinpä piti äkkiä keksiä jotain muutakin samaan satsiin heitettävää. Hain kaupasta kolmepackin valkoisia sukkia ja solmuvärjäsin ne. Niistä tuli sairaan hienoja, mutta jostain syystä en koskaan esitellyt niitä blogissa. Vielähän sitä toki ehtisi, taitavat kaikki olla vielä suht koht ehjiä. Sitten nappasin vielä harmaan lankakerän Nallea ja vyyhditin sen.


Sitten tein vyyhtiin sinne tänne "solmuja", kuten batiikkivärjäyksessä. Nyt en valitettavasti enää yhtään muista, että käytinkö kumilenkkejä vai puuvillalankaa. Joka tapauksessa jotain siihen sidoin ja yritin olla tekemättä symmetristä. Sitten heitin vyyhdin pesukoneen pyöriteltäväksi ja kun kaikki värjäys- ja huuhtelukierrokset oli pesty, avasin solmut, kuivasin vyyhdin ja kerin palloksi.


Ja nyt kun neuloin ne sukiksi (harmailla yksityiskohdilla), niin pakko vähän paukutella henkseleitä. Jälki on kauniimpaa kuin kaupan langoissa, eikä se edes yrittänyt lätäköityä.


Hyvää yritin, mutta priimaa pukkas tuleen.

7 kommenttia:

 1. Todellakin upea pinta! Liekö ammattiapua insinöörin intituutiosta? Ü

  VastaaPoista
 2. Tosi onnistunut värjäys! Ja sukat!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ideasta, tätä vyyhdin solmuttamista täytyy itsekin ehdottomasti joskus kokeilla. :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hieno idea, jälleen kerran! Harmi ettei ollut vaihekuvia, olisi ollut hauskaa nähdä miten teit ne solmut ja miten paljon niitä oli. No, uutta vaan tekemään ja meille tutoriaalia kirjoittamaan...?

  VastaaPoista
 5. Hienot sukta ja onnistunut värjäys todella-

  VastaaPoista
 6. Tosi upeat sukat! Täytyypä kokeilla samaa ideaa.

  VastaaPoista
 7. Hieno lopputulos! Tuota pitää kokeilla itsekin joskus.

  VastaaPoista