Sivut

sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Housujen paikkausta

Uskomatonta, että poika ehti melkein kuuden vuoden ikään, ennen kuin piti alkaa paikkaan sisähousuja (ulkohousuja on kyllä paikattu tätä ennenkin). Luulen, että suurin syy on siinä, että nyt ollaan vedetty varmaan kaksi vuotta samoissa vaatteissa, reilulla kasvunvaralla kun aikoinaan ostettu ja aina vaan mahtuvat päälle ja vaatekaapissa on tosiaan aika monet housut, joten yksittäiset eivät joudu niin suurelle kulutukselle, kuin jos niitä olisi vain maltillinen määrä. Aiemminkin on toki vaatteita hajonnut, mutta kyse on yleensä ollut niin kulahtaneista ja muutenkin repaleisista vaatteista, ettei niistä paikkaamallakaan olisi enää saanut muuta kuin kaukolämpöä ja sähköä jätteenpolttolaitokselta. Nyt tosiaan kuitenkin oli aivan yhtäkkiä kolmet housut polvesta rikki. Ja vieläpä saman puolen polvesta. Ihan kamala myöntää, mutta kieltämättä oli kiusaus heittää meneen ja hakea kaupasta uusia tilalle. Siksi teenkin tästä postauksen, koska tämä itsestään selvä asia, eli rikkinäisten vaatteiden paikkaaminen, ei sitten tositilanteessa tuntunutkaan niin itsestään selvältä. Kaikki nämä kolmet housut ovat kuitenkin polven reikää lukuun ottamatta todella hyvässä kunnossa, vaikka tosiaan ovat olleet käytössä sen parisen vuotta.


Paikkamatskuna käytin tilkkuja, jotka leikkasin vapaalla kädellä jonkinlaiseen muotoon. Paikkasin vain rikkinäisen polven, sillä ajattelin että jos yritän tehdä toiseen lahkeeseen täsmälleen samanlaisen paikan samaan kohtaan, epäonnistun siinä kuitenkin. Tilkut ompelin housuihin tiheällä siksakilla.


Niin saivat Mainion collegehousut vähän Murua/Vanja Seata (en muista kumpi) polveensa ja Reiman legginssit ja H&M:n collegehousut Story of Roota. Kesää kohti mennään, niin ajattelin, että kyllähän nämä ainakin ulkoleikeissä menee. Näistä kuitenkin tuli sen verran kivoja, että en kyllä oikeastaan näe mitään syytä, miksei näitä voisi käyttää ihan samalla tavoin missä vaan kuin ennen paikkaamistakin. Ylipäätään meillä ei ole olemassa juurikaan erillisiä rönttävaatteita ja kaupungilla hengaus -vaatteita vaan ihan kaikilla vaatteilla (ja kengillä) voi ja saa mennä niin päiväkotiin, leikkipuistoon, kylään kuin kaupungillekin.


Pakko tässä asiassa muuten kiittä Lähiömutsi-blogin Hannea. Hän kun tekee yhteistyötä monien vaatevalmistajien kanssa ja ei varmasti olisi siinä mielessä mikään pakko paikata lasten vaatteita, niin hän kuitenkin niin tekee ja paikatut housut näkyvät valokuvissa luontevasti siinä missä muutkin vaatteet. En tiedä muista, mutta itse myönnän olevani aika heikko tiettyjen blogien vaikutuksille, enkä ole yhtään varma, esittelisinkö näin ylpeästi paikattuja housuja ilman tuota esikuvaa, vaan paikattuja vaatteita pidettäisiin kaikessa hiljaisuudessa jossain mummolareissuilla ja potkulautalenkeillä. 

19 kommenttia:

 1. Näyttääpä hyvältä! Juuri paikkasin pojan housut auringolla: leikkasin vanhasta kankaasta auringon kuvan, liimakangas taustalle ja ommellen kiinni pöksyihin.

  Toinen hyvä keino saada pöksyille jatkoaikaa, on leikata puntit kokonaan pois ja käyttää shortseina. Vaikkapa tällä tavalla: http://hilmukka.blogspot.fi/2015/03/kesaa-odotellessa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä teen kyllä shortsitkin! Miten en itse tätä tajunnut, onneksi otin asian puheeksi, niin heti tuli hyviä vinkkejä, kiitos siis :)

   Poista
 2. Joo, näinhän se menee, että blogeista ottaa sekä ihan tietoisesti ja tiedostamattomasti vaikutteita. Ties mitä kaikkea olenkaan sinun blogista innostuneena tehnyt :)!

  Joo, tää housujen paikkaus voisi kyllä olla seuraava tehtävä! Pojalla housut kestää vaan muutaman kuukauden ja sit rikki polvista! Ei tykkää käyttää farkkuja tms kestävämpää niin tää on lopputulos. Muutaman kerran olen leikannut ja huolitellut lahkeet collegeshortseiksi pihaleikkeihin, mutta ei niitäkään monia tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisinkin tehdä kyllä yksistä vaikka ne shortsit, ei taida olla nimittäin yksiäkään shortseja ensi kesälle. Tosin jäbä ei sellaisia mielellään edes käytä, mutta mistäs sitä tietää, jos vaikka tänä kesänä innostuisikin. Hyvä vinkki siis nuo shortsit, en olisi itse älynnyt!

   Poista
 3. Paikkaaminen on kyllä asia, joka on unohtunut ihmisiltä. Kun lapset oli pieniä, tuntui ettei aika riitä paikkaamiseen. Oli muka helpompi heittää luutuksi ja ostaa uudet. Nyt kun lapseni on jo isoja ja toinen ammatiltaan metsuri, niin paikkaan paljon työvaatteita. Ihan siksi, että metsurin vaatteet maksaa paljon ja paikkaamalla lisäikää tulee paljon. Paikkaaminen kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuommoset kalliit vaatteet ainakin kannattaa ehdottomasti paikata! Mä oon paikannut jonkun verran lasten ulkohousuja/haalareita, vaikka veden pitävyys siinä kyllä kärsii, mutta ei ne liimattavat paikat vaan pysy ilman ompeleita.

   Poista
 4. Voi että miten mahtavaa! Haluaisin, että alkaisi uusi vanha kausi vaatteiden paikkauksessa. Olen muutamia legginssejä ja poikien gollegehousuja paikannut, ja nyt otin taas yhden kasan tyttöjen housuja, josko niitä paikkaisin. Ja nyt rohkaistuin! Kyllä paikkaan! :)

  VastaaPoista
 5. Kerro vielä, miten saat koneommeltua polveen ilman saumojen ratkomista. Eli se on musta aina ollut niin vaivalloinen projekti, ettei nun kärsivällisyysellä ja taidoilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä sain ihan hyvin ujutettua lahkeen paininjalan alle. Housut olivat kokoa 110/116, en tiedä, olisinko yhtään pienempiä saanut tällä tyylillä paikattua, mutta nämä sain.

   Poista
  2. Mun kokemuksen mukaan nykyisin lastenkin housumuoti on niin kapea ettei ”farkkumallisten” housujen paikkaus ei oikein onnistu ilman sauman purkamista, mutta riittää että sen tekee vaan polven kohdalta eikä tarvi alhaalta saakka. Mutta se ei ole paha nakki, kun vaan ryhtyy. Meillä 3.-luokkalainenkin kulkee välillä paikatuissa housuissa. Nurkalle pieni paikka ja siksakilla kiinni, jos on vielä muuten hyvät housut.

   Poista
  3. Joo, kapeita ovat sellaiset farkkumalliset. Niihin varmaan kannattaa ommella käsin, jos ei halua saumaa purkaa.

   Poista
 6. Housujen paikkaus on sopivaa hommaa telkun katselun oheen, kun käsin ompelee. Eilen viimeksi parit housun polvet paikkasin. Meilläkin pojalla vain toisen lahkeen polvi menee puhki. Laitan kuitenkin paikat kumpaankin lahkeeseen, leikkaan paikat kaavan kanssa ja valitsen housukankaaseen sopivia kankaita, niin kukaan ei tiedä, onko housuissa alun perinkin ollut paikkapolvet. Kannattaa kokeilla vanhoista farkuista leikattuja paikkoja, tulee tosi kivan näköiset ja kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maaria, miten onnistuu trikoohousun paikkaus? Mitä tulee ottaa huomioon kankaan venymisestä, langan joustavuudesta ym. trikoita käsin ommellessa? Alkaa olla tositarve näille vinkeille, kun molemmat lapset välillä polvet puhki.

   Poista
  2. Joo, se on kyllä totta että jos siististi saa tehtyä molempiin samanlaiset paikat ja vaikka just farkusta, niin eihän sitä ulkopuolinen edes tajua, että on paikatut.

   Poista
 7. Meillä joskus aikanaan tytön housuissa (isoveljen vanhat) oli usein virkattu sydän polven kohdalla ��

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä korjausompelumuistutuksesta. Kerran olen tytön housuja paikannut ja hermot meni. Pitää kyllä ottaa itseä niskasta kiinni kun seuraavan kerran on reikä polvessa. Sinä kun paljon ompelet, niin voisitko muuten tehdä rautalankamallin tuubihuivin ompelusta? Niitä kun alkaa jo tarvita, ja oma pähkäily johti aina "väärin päin joustavaan" malliin :D Kokeilin siis saumuroida omasta vanhasta t-paidasta lapselle ja miksei itsellekin kaksinkertaista huiviloista siinä suuremmin onistumatta. Tekele jäi pyörimään otsalle, sen alemmas en saanut itselle kiskottua..Kiitos jos jaksat opastaa! :)

  Anu

  VastaaPoista
 9. Kyllä mä olen paljonkin paikannut lasten housuja, mutta yritän katsoa ettei niillä kaikkein pahimmilla mennä kouluun vaan pidetään kotona. Paikka on kirjavassa vaatteessa aika näkymätön jos sattuu olemaan samaa kangasta ja katsoo että paikan kuvio on samasta kohtaa. Tai jos tekee jonkun vaikka kukan tai sydämen niin voi väittää ettei se mikään paikka ole vaan koriste. Ja virkattu paikka olis kanssa hieno mutta ei ole tullut vielä kokeiltua.

  VastaaPoista