Sivut

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Ristipistoja lenkkareihin

Minun ei pitänyt näistä kengistä vielä blogata, mutta työn alla olevat ristipistolenkkarit saivat instagramissa niin valtavasti huomiota, että ajattelin kirjoittaa muutaman sanasen lenkkareiden kirjomisesta myös blogiin, vaikka eivät välttämättä vielä valmiit olekaan.


Ostin tässä talvella Citymarketin mammuttimarkkinoilta Adidaksen juoksulenkkarit kevättä ajatellen, sillä vanhat lenkkarit olivat jo rikki. Siellä oli tyypilliseen tapaan kivan värisiä naisten lenkkareita ja sitten tällaisia kokoharmaita hemmetin tylsiä miesten lenkkareita. Kiitos kahden raskauden, mun jalat mahtuvat enää harvoin tällaisissa tapauksissa niihin kivoihin naisten lenkkareihin, joten oli tyydyttävä tylsiin tai jäädä ilman ja ostaa kalliimmat lenkkarit myöhemmin jostain alan liikkestä. Katsoin vielä kerran niitä tylsiä miesten lenkkareita, jotka olivat kauttaaltaan verkkomaista matskua ja sitten se ajatus iski, kuin salama kirkkaalta taivaalta: siinähän on aivan täydellinen pohja ristipistoille!


Olen nuorempana tehnyt aika paljonkin ristipistoja, joten tekniikka on itselleni tuttu ja muliinilankojakin kotona pilvin pimein. Kengät joutuivat kuitenkin marinoitumaan aika kauan, sillä en keksinyt millään, mitä niihin kirjoisin. Halusin jotain kivaa ja modernia, mutta aika kului, eikä ideaa sen suhteen alkanut runsaista googletteluista huolimatta tekeytyyn. Ja kun kevätaurinko jo niin ihanasti lämmittää ja tiet alkaa toivon mukaan pian sulaan, oli pakko turvautua mummoruusuihin.


Ristipistomalleja ruusuihin löytyy esimerkiksi Pinterestistä joka lähtöön. Valitsin väreiksi sinisen sävyjä, koska suurin osa vaatteistani on sinisiä. Mätsää sitten mukavasti. Ruusumalleista otin osan sieltä, toisen täältä ja käytin niitä kokonaisuudessaan tai osittain, kääntelin ja vääntelin, jotta sain sopivan kokoisia tarkoitustani ajatellen.


Siitä ne sitten pisto kerrallaan lähtivät muotoutuun.

Instagramissa sain jonkun verran kyselyitä tekniikkaan liittyen. Pistot tosiaan olen tehnyt vain tuohon verkkoon eli neula ei ole mennyt missään vaiheessa lenkkarin sisään, vaan tästä kuvasta ehkä näkyykin, että neula seikkailee vain lenkkarin pinnalla. Verkon suurien reikien myötä pistely on helppoa. Käytin tylppää kanavaneulaa kunnes se meni hetkellisesti hukkaan ja jatkoin parsinneulalla, ei se niin justiinsa ole.


Langat päättelin, kuten ristipistoissa yleensäkin, pujottamalla langat pistojen alle/sisään. Aloituslanka siis jää roikkumaan siihen asti, kunnes pistoja on tehty riittävästi, jotta niihin voi sen päätellä. Mitään solmuja ei siis tehdä minnekään, eikä ainakaan kengän sisään.


Yhtään en tiedä, miten tulevat kestämään, mutta sen tiedän jo valmiiksi, että mun käytössä lenkkarit eivät kovin pitkäikäisiä ole, etenkään jos pidän niitä kesällä laiskuuksillani paljaissa jaloissa joten varpaan kynnet tulevat verkosta läpi ennen pitkää. Kävelen paljon työmatkaa ja lasten kanssa, joten veikkaan että itse kengät antaa periksi aiemmin, kuin nämä ristipistoruusut. Joten en ole asiasta huolissani ja todellakin maltan käyttää.

42 kommenttia:

 1. Aivan huikean hienot ristipistolenkkarit! Nyt eivät sanat riitä kuvaamaan, kuinka mahtava idea tämä on. Ja toteutuskin täydellinen! :)

  VastaaPoista
 2. Nää on upeat. Pakko kohta alkaa opetella ristipistoja.

  VastaaPoista
 3. Ihan mieletön idea! Todellakin kirjailen mun juoksulenkkarit... ainakin aloitan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos aloitat, niin varmaan saat kyllä valmiiksikin, on sen verran mukavaa hommaa ja tulee kivan näköistä :)

   Poista
 4. Tiedän mitä hyllyjä tutkin kaupassa seuraavalla kerralla. Aivan mahdottomat makeet lenkkarit!

  VastaaPoista
 5. Tää idea menee ehdottomasti takaraivoon odotteleen toteutumistaan. Itsellä vähän sama ongelma; lesti niin leveä, että naisten kengistä harvat menee ja muutenkaan en haluais hirveitä summia lenkkareihin pistää.
  Upea toteutus sulla ja mahtava inspiraationlähde <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä voisin lenkkareista jonkin verran maksaakin, jos olisivat oikeasti hienot ja menisivät jalkaan, eikä pitäisi ostaa kompromissilenkkareita, jotka pitää koristella itse.

   Poista
 6. Kukaan muu ei vois kyllä keksiä tätä. Oot sinä huikee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen kyllä, että tämäkin on aivan varmasti jo keksitty jonkun muunkin toimesta :D Mutta kiitos kuitenkin, omasta hatustani se idea siellä kaupassa kuitenkin tuli :)

   Poista
 7. Mahtavaa, uutta ajattelua! Tarve ja luovuus kohtasivat! 😀

  VastaaPoista
 8. Cool, varsinkin nuo mummo ruusut modernilla twistillä ovat cool😎 Haistan tässä villityksen makua, ehkä näemme näitä kevään ja kesän mittaan enemmänkin. Mikäs sen paremmin sopis 10-vuotisjuhlavuoteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä hienoa, jos tästä tulisi ihan villitys. Saas nähdä :D

   Poista
 9. Tää on ihan mielettömän hieno oivallus! Veikkaan, että tänä keväänä alkaa tämän innoittamana näkyä enemmänkin ristipistolenkkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti alkaisi näkyä, olisi hauskaa! :) Mua houkuttelis tehdä itselleni vielä lintulenkkaritkin :D

   Poista
 10. Paras idea ikinä!! Minä ressukka ostin lenkkarit kalliilla rahalla urheiluliikkeestä ja se pirun verkko ei kestänyt isovarpaan kohdalta kauaakaan puhkeamatta. Yritin värittömällä kynsilakalla korjata, muttei kestänyt. No nytpä saan korjattua tossut ja samalla pääsen kokeilemaan ristipistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kanssa kuluu päällikangas. Mutta jee jee! Tänään tulee vain upeita ideoita teiltä kaikilta! Mä olen ihan lumoutunut!

   Poista
  2. Joo, se isovarpaat tulee kyllä äkkiä verkosta läpi. Kannattaa siis tehdä ristipistot juuri isovarpaan kohdalle vahvikkeeksi :)

   Poista
 11. Hienot lenkkarit! Kateeksi käy! ;)

  VastaaPoista
 12. Aivan mahdottoman hieno idea! Olkoon mummoruusut, ovat kauniit. Ei voi kun ihailla moista luovuutta!

  VastaaPoista
 13. Tämä on aivan loistokeksintö, hienot lenkkarit ja taatusti yksilölliset!

  VastaaPoista
 14. Yksilölliset HAI saappaat saa,kun piirtää vedenkestävillä tusseilla ja kuulakärkikynällä esim kukkasia saappaisiin!Rajasin ääriviivat kuulakärkikynällä ja väritin sitten tusseilla! Kestäneet hyvin käyttöä jo yli kaksi vuotta,ja tummentumat eivät erotu kun piirrokset vievät huomion.Tietty saappaan perusväri ei voi olla kovin tumma jotta piirrokset näkyy.Uusien saappaiden osto siirtyy,kun saappaita tuunaa kivasti! Suosittelen kokeilemaanja kuvia kehiin!
  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten hyvä idea, mutta mä rakastan mun Hai-saappaita sellaisinaan, enkä ikinä piirtäis niihin mitään :D Mutta hyvä tietää, että tuollainen toimii! :)

   Poista
  2. Lenkkareista tulee yksilölliset ristipistoilla, ajattelin jotta jo ikääntyvistä hai-kumppareista tulisi myös yksilölliset osaavissa käsissä! (Varsinkin kun käytössä on myös uudemmat kumpparit)Nuo lenkkaritkin on ihan huiput!!
   Sanna

   Poista