Sivut

perjantai 14. heinäkuuta 2017

Luotolainen

Yksi alkuvuoden tavoitteistani oli neuloa miehelle villapaita, koska töihin palatessani en saletisti ehdi semmosta enää tekeen ja miesparalla ei ollut yhtäkään villapaitaa (ei tosin ole mullakaan, mutta minä en kovin usein palele). Jonkin aikaa pohdiskeltiin mallia ja päädyttiin perinteiseen Hailuodon paitaan, eli luotolaiseen ja mitä näitä kaikenmaailman tikkuröijynimiä sille onkaan.


Käytin Novitan ohjetta ja mua monelta taholta etukäteen varoiteltiin, että siitä tulee jättimäinen. Otin siis mitään mallitilkkuja tekemättä pienemmän koon, mitä olisin perstuntumalla valinnut, mutta koska neulekäsialani on aika tiukka, kyllä tästä melko timmi paita tuli. Mutta ei siitä telttaa oltu toivottukaan. Ohjetta jouduin siis jonkin verran soveltaan, koska neuletiheyteni oli aivan mitä sattui. Eiköhän sen kuitenkin luotolaiseksi tunnista, vaikka nappejakin tuli yksi liikaa.
Ohje: Hailuodon paita
Lanka: Gjestal Maija
Menekki: 705 g
Puikot 3 mm (resoreissa 2,5 mm)


Paita valmistui aluksi tosi nopeasti, mutta noiden hartioilla olevien piilosilmukkavirkkausten kanssa meni hermot. En voi vieläkään käsittää, miten se meni niin monta kertaa ja niin monella tavalla pieleen ja lopputuloskin on melko tönkkö kaikesta kastelusta ja pingottelusta (ja aina vaan isommasta koukkukoosta) huolimatta. Paita lojui pari kuukautta koskemattomana, kun se piilovirkkaus ei ottanut sujuakseen ja lopulta jouduin purkaan sitä jo saksilla, koska se huopui kiinni. Puuh. Mutta kun siitä selvittiin, kyllä ne hihatkin sain viimein neulottua.


Paita käytiin kuvaamassa siellä itsessänsä. 17:30 lautalle kyytiin, viis vaille kuusi saaressa, n. 30 km ajomatka toiseen päähän, muutama valokuva, ajomatka takaisin ja 19:00 lautalla takaisin mantereelle. Ei ole häpeä olla nopea.


Paidan helmaresori oli kauhean tiukka verrattuna muuhun paitaan ja sitä venyttelin aika rankasti neuleen kastelun jälkeen, jotta ei näytä raskaustukivyöltä. Kauluskin on kamalan tiukka, mutta onneksi on napit, joista vähän löysätä. Kuitenkin paita kelpasi saajalleen ja itsekin olen siihen kyllä tyytyväinen. Ensimmäinen tekemäni aikuiskokoinen neulepaita.
Helposti tulee moitittua miestä, jos kuvaa neuleita mun päälläni eikä huomauta, jos neule on huonosti tms. Nyt en sitten itse huomannut, että hiha jäi kierteelle, olin vain niin tyytyväinen siitä, että saatiin lokitkin hienosti kuvaan.Otan sekuntikellolla aikaa, koska ensimmäinen kommentoi siitä, että ei se ole mikään oikea luotolaispaita, kun ei ole hailuotolaisen lampaan villasta neulottu.

30 kommenttia:

 1. Samoissa maisemissa kuluneella viikolla käytiin. :) Silloin ei vain onnistunut nopea lautalla matkustelu. Sekä mennessä että palatessa mahduimme vasta kolmanteen lauttaan.
  Hienon paidan olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mekään mennessä ekaan mahduttu. Tai siis ei oltaisi mahduttu, mutta kurvattiin paikalle myöhässä, joten ei oltaisi edes ehditty, mutta ei myöskään mahduttu. Seuraavaan mahduttiin. Oli sen verran paska ilma, että saattoi vähän karsia kävijämääriä.

   Kiitos, siitä tuli kyllä hieno :)

   Poista
  2. (Tosin kuopus siirrettiin rattaisiin, eikä jätetty yksin autoon, mutta kipeä oli ja nukkui anyway)

   Poista
 2. Hieno luotalaispaita, ja mykistävän nopeaa touhua Hailuodossa! Onnistuneita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei oikein ollut järkeä kovin pitkäksi aikaa edes jäädä, kuopus nukkui kipeänä autossa ja kauhea ilmakin. Mutta saatiinpa hyvät kuvat ja se riitti tällä kertaa oikein hyvin :D

   Poista
 3. Hieno on paita!!! Ja hienot on maisemat! Onnittelut lopputuloksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä on mahtava fiilis, kun sai paidan valmiiksi :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos :) Malli on kyllä hieno, ei ollut vaikea päättää, että teen just sen.

   Poista
 5. Upea paita! :) ja upeita kuvia ihanasa maisemasa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meren rannalla halusin tämän kuvata, mutta itse Hailuoto tietenkin aina parempi, kuin jokin random ranta Helsingissä :D

   Poista
 6. Hieno on paita! Ja hienot on maisemat! Jopa lokki! Mahdoton miten kuljemme samoja polkuja: Hailuotoon menossa, juuri tulimme isolta tammelta... Ja monta muutakin esimerkkiä löytyisi.

  VastaaPoista
 7. No ei oo häpee olla nopee. Tosi bloggaajan tunnistaa tehokkaasta kuvaustyöskentelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukiossa opettajat eivät tainneet olla samaa mieltä tuosta "ei oo häpee olla nopee", aina tuli kitinää siitä, miten nopeasti palautin kokeet. Mut ku on valmis, niin on valmis. Onneksi työelämässä sitä ominaisuutta arvostetaan enemmän :D

   Ja bloggaamiselleni tämä nopeus on ihan elinehto, ei olisi aikaa tuntikausia sommitella.

   Poista
 8. Upea paita! Täälläkin ollut vuosikausia salaisella to-do-listalla.
  Upeita kuvia, upeat maisemat! Kaikki on ihanaa 😊!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vasta vuosi sitten Käsityömuseossa törmäsin kyseiseen paitamalliin! Ja sittemmin nähnyt tai ainakin kuullut puhuttavan muutamassakin neulepodcastissa niin siitä se ajatus sitten vähän lähti.

   Ja jep, kaikki on ihanaa! :D

   Poista
 9. Hieno paita! Minullakin on sama paita puikoilla ilmeisesti samasta langasta ja samanvärisenäkin. ;-) Olen hieman tuskaillut paidan koon kanssa. Valitsin vartalossa oikeaa kokoa pienemmän koon silmukkamäärän, mutta seuraan korkeuden osalta oikean koon senttimetrejä. Helman resori tuntuu tiukalta, joten vartalo-osan todellisesta koosta ei saa oikein käsitystä. Olen nyt tekemässä etuosan yläosaa koristeella. Kohta pitäisi päättää, minkä verran laittaa silmukoita hihoihin. Kun on ensin harjoitellut tällä väärällä langalla, uskaltanee ottaa paidan työn alle oikeanlaisesta langasta. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin jouduin ottaan korkeuden eri koon mukaan, tai itse asiassa katsottiin korkeus ihan vaan sovittamalla. Ja jos joskus teen toisen, niin helmaresoriin kyllä huomattavasti enemmän silmukoita, se on ihan älyttömän tiukka sellaisena, kuin ohjeessa.

   Poista
 10. No nyt, nyt on komiaa! On komea mies, luotolainen ja luoto!

  Kuvittelen Hupsistarallaa-perheen sadan vuoden taakse Hailuodolle. HR-isimies tekee pitkää päivää merellä, kalassa. Kala se on meren viljaa. HR-emo on salaa kutonut miehelleen uutta villapaitaa aina salaa iltapuhteina kynttilän valossa tuvan nurkassa. Muu pesue on nukkunut pitkin tupaa ja kammareita, vellinaamoja on syntynyt ruokittavaksi jo viisi. Pienimmäinen potkii mahassa. Voi sitä iltaa, kun villapaita valmistuu kaiken sukan parsinnan ja villan karstauksen ohessa. Kyllä saa emäntä olla ylpeä itsestään. Mutta eipä sillä kehuskella, nöyränä hän ojentaa aamulla paidan miehelleen vellikauhan takaa. Mies nyökkää, sanoo hiljaisella äänellä kiitos, vaikka hänen sydämessään läikähtää suurempikin ilo. Mies saa nyt pukea merelle uuden karhean paidan. Emännän itse kasvattamasta, kerimästä, karstaamasta, kehräämästä ja neulomasta villasta. Hyvin se sointuu luodolle ja luotolaisen päälle. Sieltä se on tullut ja sinne se lopulta maatuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Ja kiitos myös tarinasta, onneksi totuus on kuitenkin aivan eri, alkoi ihan ahdistaan pelkkä ajatuskin viidestä lapsesta, kuudes vatsassa, mies merillä ja lampaat hoidettavana :D

   Poista
 11. Hieno paita ja kuvat! Itse lupasin siipalle luotolaisen, tilasin langat Luovon puojista, aloitin L-koossa, neuloin puolisen metriä, purin, aloitin M-koossa ja pääsin rekkoon eli västäräkkiin asti. Siinä ollaan yhä. Aikaa on kulunut viisi vuotta. Näiden kuvien jälkeen täytyy rykäistä loppuun, tai ainakin sinne piilosilmukoihin 😆. Luotokin vielä näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no nyt ehdottomasti rykäset loppuun, ei paljoa puutu enää! Itselläni kyllä hihat tökki ja pahasti, mutta yllättävän nopsaan nekin sitten valmistui :)

   Poista
 12. Oikein on hyvännäköinen paita :) Hatunnosto kärsivällisyydestä! Ehkä joskus itsellä myös taidot ja pinna riittävät johonkin neulepaitaan >.<

  VastaaPoista
 13. Kierohiha -kuvassa ei ole lokki, vaan tiira (joo, olen biologi/lintuharrastelija ja en voi olla huomaamatta tällaisia yksityiskohtia... :D ). Ja on muuten hieno paita, itselläni on vain haaveena saada joskus aikuiskokoinen paita neulottua, aika ei vain nukkumisvastaisen 3v:n ja nyt myös vauvan kanssa riitä. Mutta pitäähän ihmisellä haaveita olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, voi hitsi! Mulle se meni ihan täydestä lokkina :D Variksen ja harakan sentään erotan toisistaan ja tunnistan punatulkun ja talitiaisen, mutta muuten on aika hiljaista :D :D :D

   Poista
 14. Hienon nakoinen ja hyvin istuva malli. Hyvin tehty!Mistahan ma saisin lampaan villalankaa taalla Kanadassa?Miehelle ja itselleni haluaisin kutoa taman ihanan villapaidan. Mieheni pitaa mallista. Mina todennakoisesti teen meille aukeanman eteen napeilla siihen vastarakkiin. Helpompi avata ja sulkea.

  VastaaPoista
 15. Hei, olen haaveillut kutovani tuollaisen paidan ja minulle on vain epäselvää tuo koko. Saaja on hieman vatsakas ja aattelin, että koko L olisi sopiva. Kuitenkin jäi vaivaamaan tuo "Nallen mallilla tulee jätti-iso" eli teitkö numeroa pienemmän mitä olisi pitänyt. Kiitos vastauksests

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en kyllä yhtään enää muista. Tekstistä päätellen otin pienemmän koon, mutta kyllä siitä sitten liian pieni tulikin.

   Poista