Sivut

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Karttasovellussynttärit

On varmaan ennenkin käynyt selväksi, että rakastan lasten teemajuhlien ideointia. Tänä keväänä viisi vuotta täyttänyt poika toivoi kaverisynttäriensä teemaksi karttasovellusta. No, mikä siinä, karttasovellussynttärit tilattu ja karttasovellussynttärit sai. Taustatietona siis sen verran, että poika on todella kiinnostunut erilaisista karttasovelluksista erilaisine näkymineen ja on aivan ällistyttävän hyvin oppinut hahmottaan karttoja ja ympäristöä ihan livenäkin ja yhdisteleen näitä tietoja.

Teema tuntui äkkiseltään haastavalta, mutta loppupeleissä siitä oli aika helppo ammentaa!


Suomen kartta -piparimuotilla leivottiin vaaleita pikkuleipiä, joihin kiinniteltiin pikeerillä yksi sininen ranskanpastilli per pipari. Se kuvastaa tietenkin sitä sinistä palluraa, mikä karttasovelluksessa kertoo sijaintisi. Sinisiä ranskanpastilleja löytyi Pandan ranskanpastilliaskeista. Parasta oli tietenkin se, että leipomisvaiheessa sai luvan kanssa syödä ne väärän väriset pois kuljeksimasta.


Täytekakkuun tilattiin syötävä Google maps -näkymä kakkupaperi.fi:stä. Firma valikoitui sen perusteella, että oli ensimmäinen, mitä google tarjosi asiaa etsiessä ja siellä oli aivan sairaan nopea toimitus. Kakkutaikinan jaoin kahtia, värjäsin toisen osan vihreällä ja toisen sinisellä elintarvikevärillä ja laitoin kakkuvuokaan vuorotellen molemmista kulhoista. Tuloksena aika cool karttasovelluskakku kerman pursotusongelmista huolimatta.

Karttasovellusnäkymää tulostettiin myös lasertulostimella, jonka saa siirrettyä pakkausteipin avulla esimerkiksi lasipurkkiin. Sama kikka toimi myös valmiiseen värilliseen karttaan, joskin molemmista tuli sen verran haaleita, etteivät kovin hyvin erottuneet. Ajatus kuitenkin tärkein.Tähän tekniikkaan löytyy kasapäin ohjeita googlettamalla kuvan siirtoa teipillä. Mutta lyhykäisyydessään siis läntätään teippi halutun kuvan päälle (itse tulostetusta laser käy, mustesuihkusta ei tietoa) ja sitten liotetaan vesiastiassa paperi pois. Muste on tarttunut teippiin ja sen voi kuivata vaikkapa pyyhkeeseen, josta ei irtoa nukkaa ja sitten sen voi teipata haluttuun paikkaan. Kovin tiukkaan tällainen teippi ei enää tartu, joten sen saa vielä näppärästi irtikin.


Perinteiseen karttaan turvauduttiin myös koristeluissa. Pojan kanssa yhdessä leikattiin kuvioleikkureilla ympyröitä ja sydämiä (iso leikkuri itse ostettu / Fiskars ja pienemmät saatu blogin kautta Adlibrikseltä) ja ommeltiin niistä ompelukoneella nauhaa. Minä vastasin polkimesta, poika syötti isoja rinkuloita paininjalan alle, minä pienempiä.


Kuvioleikkurilla ja ompelukoneella on kyllä tosi näppärä tehdä uudet koristenauhat jokaiseen mahdolliseen teemaan. Paperin ompelun jälkeen kannattaa kuitenkin vaihtaa neula, ennen kuin alkaa taas ommella kangasta. Itse ajattelin tällä kertaa laittaa tämän paperilla tylstytetyn neulan jemmaan odottaan seuraavaa tarvetta ommella paperia.
Vielä ei mitään erityistä ohjelmaa synttäreille kaivattu, yleinen sekoilu riitti, kun tupa oli täynnä kerho- ja pihakavereita perheineen.


Aiempia teemasynttärijuttuja:

4-vuotiaan avaruussynttärit
3-vuotiaan muumisynttärit
2-vuotiaan junasynttärit
1-vuotiaan synttärijuhlien vauvavuosiphoto booth
vauvan puolikkaat puolivuotissynttärit

16 kommenttia:

 1. Voi jukra mikä keksintö!!! Mahtava keksijä-äiti kyllä olet :D

  VastaaPoista
 2. Ei voi kyllä kuin ihastella luovuuttasi ja kekseliäisyyttäsi! Itsellä olisi varmasti lyönyt tyhjää samanmoisen toiveen edessä, mutta moneen kohtaan olit kyllä saanut idean sovellettua. Ja olipa kyllä kerrassaan omaperäinen toive myös pojalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Paperikartoistahan saisi kyllä askarreltua vaikka ja mitä, mutta tuo älylaitteen karttasovellus -teematoive toi vähän lisähaastetta :D Mä arvasin jo ennen kuin edes kysyin toivetta, että vastaus on karttasovellus, niin kova juttu nyt nuo sateliittikuvat ja google street view ja kaikki mahdolliset reittiopaskartat ym.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos :) Parhaiten kyllä lapsille upposi sipsit ja karkit, mutta olipahan nyt kuitenkin karttateemaakin xD

   Poista
 4. Voi vitsit, hoidit homman hienosti kotiin! Tosi onnistuneet tarjoilu- ja koristeluideat :)

  VastaaPoista
 5. Eniten tässä ihmettelen, että onko avaruussynttäreistä todellakin jo vuosi??!!!
  Synttäreitä on tosi kiva järjestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja muumisynttäreistä jo kaksi vuotta, mitä ihmettä!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos :) En aiemmin ollut oikein edes tiedostanut, että kakkukuvia saa niin näppärästi tilattua ihan mistä tahansa kuvasta. Yksi kaveri tästä vinkkasi, nyt aukesi aivan uusi maailma :D

   Poista
 7. Sulla on niin fiksu poika! Harva viisivuotias keksii noin iskevän teeman. Opettavainen harrastus pojallasi. Kiva, kun tuette sitä! Onnea viisivuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava harrastus kyllä nuo kartat. Itselläni ei nimittäin ole kovinkaan kummoinen suuntavaisto ja saatan olla vikasuunnassa, vaikka onkin karttasovellukset puhelimessa. Mutta pojan kanssa kun reissaa, niin hän toimii oppaana, on todennäköisesti jo etukäteen katsonut karttasovelluksesta reitit mistä mennään. Ihan oikeasti! Ja jälkikäteen osaa katsoa, mitä reittiä jokin bussi esimerkiksi meni. Itse kuljin monta vuotta samaa bussireittiä töihin ilman että olisin äkkiseltään osannut sanoa, mistä se tarkalleen ottaen menee :D

   Poista
 8. Nämä sinun teemasynttärit on kyllä ihan mahtavia! Ihania ideoita! Jää kyllä niiden avulla myös todella arvokkaita muistoja koko perheelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä jo kovasti suunnitellaan tyttären 2-vuotissynttäreitä, vaikka ovat vasta syyskuussa. Isoveljellä tuntuu olevan aika monta ideaa pikkusiskon teemabileistä :D On näitä kyllä kiva järkätä, mutta en välttämättä hirveästi itke, jos jossain vaiheessa tulee se vaihe, että synttärikutsut on ulkoistettava jonnekin ;)

   Poista