Yhteistyössä:
Käsityöpuoti Silmu & Solmu
Pohjalangat värjäykseen saatu bloginäkyvyyttä vastaan
Käsinvärjätyt luksuslangat, kukapa niitä ei himoitsisi. Onhan se monesti käynyt mielessä, että itsekin kokeilisi värjätä, mutta toistaiseksi minun värjäyskokeilut ovat rajoittuneet elintarvikeväreillä ihan peruslankoihin. Indievärjäreiden käyttämät ihanat merinovilla- ja BFL-pohjat ovat tuntuneet kaukaisilta itselle hankittaviksi, mutta nyt siihen on tullut muutos, sillä
Silmu & Solmu on ottanut niitä valikoimiinsa, eli ei tarvitse alkaa ulkomailta tilaileen. Minäkin uskalsin dipata luksusvyyhdin väriliemeen, kun värjäystä enemmän harrastanut siskoni lupasi tulla tarvikkeiden kanssa kylään.
Värjättiin happoväreillä ja käytettiin happona sitruunahappoa sillä viimeisimmän elintarvikevärjäyskokeilun jälkeen poikani ilmoitti hyvin päättäväisesti, että lankaa ei tässä talossa sitten enää värjätä. Ja kun näki, miten voimakkaasti hän kakoi etikan hajun vuoksi ja kyseinen haju itseänikin aika paljon etoo, otettiin toive huomioon.
En nyt ala kirjoittaan mitään tarkkaa tutoriaalia happovärjäyksestä, tapoja on yhtä monta, kuin tekijöitäkin ja itse en ensikertalaisena, varsinkin kun kaikki ei mennyt kuin Strömsössä, ole oikea ihminen ottaan kantaa siihen, miten tätä tehdään. Mutta tässä nyt kuitenkin tunnelmia, olkaa hyvä.
VÄRJÄYSPOHJAT SILMU&SOLMUSTA
Sain kokeiltavaksi kaksi vyyhtiä
merinosukkalankaa (75 % merino, 25 % polyamidi) sekä yhden vyyhdin
vastaavaa, mutta kimalteella (75 % merino, 20 % polyamidi, 5 % stellina) ja lisäksi vielä molempia laatuja yhden
sock blankin.
Oltiin kuultu huhua, että stellina saattaa mennä pilalle sitruunahapolla värjättäessä, joten ei otettu riskiä ja jätettiin kimallevyyhti tällä kertaa värjäämättä. Se saa etikkapohjaisen värjäyksen sitten myöhemmin. Kimalteva sock blank kuitenkin otettiin käsittelyyn.
KUMIHANSKOJA KULUI JA HAUSKAA OLI
Oltiin varauduttu koko päivän kestävään operaatioon, ja kyllähän siinä aamusta iltaan aikaa vierähtikin. Mies piti lapset poissa keittiöstä. Kumihanskoja kului ja hauskaa oli. Mutta ihan kovin usein en kyllä tällaiseen aio ryhtyä :D Kattila porisi hellalla lähes kellon ympäri, joten on ihme että ilmankosteuden vuoksi tapetit eivät rullaantuneet seinistä alas. Ja seuraavaa sähkölaskua odotellessa...
MAALATTUJA VYYHTEJÄ
Vyyhdit värjättiin maalaamalla eli tehtiin värijauheista suspensiot pahvimukeihin, suojattiin pöytä, levitettiin elmukelmua alle ja sitruunahapossa liotettu vyyhti siihen päälle. Sitten sudittiin värejä enemmän ja vähemmän mielivaltaisesti molemmin puolin, käärittiin vyyhti kelmuunsa ja laitettiin kattilaan höyrytystelineen päälle värien kiinnittymiseen. Annettiin porista tunnin ajan.
Minä onneton menin valitsemaan pinkkiä ja violettiä, joiden kiinnittyminen olikin sitten hankalampaa kuin muiden värien. Lukuisten huuhtelukertojen jälkeen todettiin, että erinäiset vaiheet on tehtävä uudelleen ja lopputulos sitten lopulta poikkesi aika paljon tästä alkuperäisestä, värit kun sekoittuivat ja haalistuivat hieman. Niistä tuli kuitenkin tosi hienoja niinkin, ja olikin ehkä yksi parhaista jutuista, sillä niistä tuli ehkä paremmat kuin olisin osannut tarkoituksellisesti edes tehdä! Tosin tuo hohtavaksi oranssiksi muuttunut pinkkikeltainen oli kyllä vähän shokki, mutta varmasti sillekin käyttökohteensa löytyy.
Nuo vyyhdit ovat tässä aika hirveät, mutta en jaksanut alkaa selvitellä niitä suoriksi ja sileiksi vain blogikuvan takia, kerin ne suoraan kakuiksi sitten kun ovat varmasti täysin kuivuneet.
SOCK BLANK
Sock blankin värjäys oli kokonaan uusi tuttavuus meille molemmille. Se on siis tasoon neulottu kappale, joka värjätään ja sitten myöhemmin puretaan langaksi. Yllätyksenä tuli, että se oli niin pitkä ja kapea, ei mahtunut kokonaan meidän pöydälle. Toisen värjäsin samalla tekniikalla kuin vyyhditkin. Maalasin sen, käärin kelmuun ja laitoin höyrykseen.
Toiseen tein solmuvärjäyksen, koska rakastan batiikkivärjäyshommia. Sitruunahapossa liotettuun kappaleeseen tein solmuja pakettinarulla. Väriliemi laitettiin kattilaan ja sock blank upotettiin sinne. Tämä onnistui kertalaakista eli väri kiinnittyi täydellisesti. Ei tarvinnut montaakaan huuhtelukertaa, edes pesuaineen lisäämisen jälkeen.
Näistä tuli kyllä mahtavia! Ihan hirveästi jännittää millaiset sukat näistä lopulta tulee!
SPECKLEKOKEILU
Nyt kun käsinvärjätyissä langoissa ovat muotia specklet, piti sitäkin vähän kokeilla. Tätä tarkoitusta varten otin varastoistani (omakustanteiset) harmaat Gjestal Maija -kerät ja roiskin märkään kerään väriä suoraan jauhemaisena. Käärittiin vyyhdit kelmuun ja kelmukääryleet höyrytystelineeseen. Värit kiinnittyivät tosi hyvin.
MINIVYYHTEJÄ JÄMISTÄ
Koska oltiin vyyhtien ja sock blankin maalausta varten tehty väriliemiä, ei niitä loppuja tietenkään hukkaan heitetty, vaan tehtiin minivyyhtejä valkoisesta Fabelista (siskolla oli mukana, itse en olisi älynnyt tätä mahdollisuutta). Dippailtiin väreihin, sekoiteltiin niitä ja sama höyryhoito kelmuissa niillekin.
TULOKSET
Nyt on ihanaa lankaa aika pitkäksi aikaa!!!
Vähemmällä suttaamisellahan olisi niitä suoraan väriliemeen upotettuja vyyhtejä tehnyt, kuin maalattuja, mutta oli hauska kokeilla näin, varsinkin kun pelkään että jos jotain raitalankaa yritän, siitä tuleekin vain rumasti lätäköityvää sotkua valmiina neuleena. Ja meillä tosiaan meni melkein tupla-aika, koska jouduttiin osa käsitteleen kahdesti. Mutta tekemisen meininki oli hyvä koko prosessin ajan. Ihana oli kokeilla tätä! Minkähän näistä ensimmäisenä ottaisi puikoille, hmmm.