Sivut

perjantai 14. lokakuuta 2016

Merikeskus Vellamo

En ymmärrä mihin sitä taas viikko hurahti mutta jos nyt palaisi siihen viime sunnuntaihin ja Kotkaan.  Käytiin tosiaan Merikeskus Vellamossa, jonne pääsee museokortilla (jee!) ja lapset ilmaiseksi (toinen jee!). Vellamo sijaitsee Kotkan Kantasatamassa joka on ainakin mun mielestä todellakin Suomen Oslo. Kukaan muu tuskin on samaa mieltä, mutta ei se mitään. Perustelen oslouden sillä, että Meriksekuksen katolle pääsee kiipeään ramppia pitkin, kuten myös Oslon oopperatalon katolle. Ja Oslon reissulla (ööö, kuusi vuotta sitten) käytiin useissa meriaiheisissa museoissa joista osa rakennuksina oli hyvin saman näköisiä kuin tuolla Kotkan Kantasataman huudeilla. Niin ja nostokurkia. Paljon.Nythän on uutisoitu että tyypit ovat alkaneet kiipeään tuolla seiniä pitkin ottaan selfietä. Kauan kesti sillä onhan tuo pytinki ollut tuossa jo 9 vuotta. Kun ei nyt vaan sattuisi kellekään mitään vakavaa.


Jostain syystä en ollut tällä kertaa ottanut juurikaan etukäteen selvää about mistään ja tulikin yllätyksenä että keskus tosiaan on nimensä mukaan keskus eli siellä oli useita museoita! Tai siis, Suomen merimuseo sekä Kymenlaakson museo ja lisäksi yksittäisiä näyttelyitä (nyt oli esim merimiesten tatuoinneista). Rattaat sai ottaa kierrokselle mukaan ja sieltä olisi voinut jopa sellaisia lainata.


Kun itse olin lapsi, oli ruotsinristeilyt tosi kova juttu ja Sally Albatrossin onnettomuudet olivat silloin tosi jänniä. Museossa oli yllättävän paljon risteilyaiheista juttua, hyttejä ja muuta. Sitä kun äkkiseltään kuvittelisi että merimuseossa pyörittäisiin jossain purje- ja höyrylaivojen maailmassa pelkästään. Onneksi sentään ei.


Lapsille oli hurjan paljon kaikkea! Suora lainaus Vellamon kotisivuilta:

"Nosta ankkuria ja purjetta, haistele tervantuoksua, sovittele hattua ja leninkiä, upota laiva ja pelasta mies. Meillä saat koskea, tehdä itse, haistella ja tunnustella. Aina."
Kymenlaakson museo (jonka olemassaolosta en siis etukäteen tiennyt) oli myös aivan hurjan kiva ja lapsiystävällinen. Aika ympäripyöreästi sanottu mutta eihän siinä itse ehdi mihinkään oikein perehtyä kun lasten kanssa on liikenteessä mutta niin kivaa oli että jälkikasvu piti väkisin raahata ulos.

Tämä museo kestää kyllä useammankin vierailukerran ja voisin kuvitella että tänne tosiaan vielä palataan. Viikonloppuna oli museon ravintolassa myös brunssi, joka maksoi lapsilta euron per ikävuosi joten syötiin vatsat täyteen siellä. Olisin muuten ottanut kuvankin, mutta en jaksa asetella niitä ruokia lautaselle tarpeeksi visuaalisesti, kunhan mättään menemään. Hyvää oli!

2 kommenttia:

  1. Wellamo on kiva, siellä on tullut käytyä Meripäivien yhteydessä :-) Tuo mustavalkokuvajuttu näyttää hauskalta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustavalkokuva oli kyllä hauska :D Ja koko paikka muutenkin :)

      Poista