Sivut

lauantai 27. elokuuta 2016

Mitä mukaan telttaretkelle lasten kanssa

Oltiin taas menossa tosi pienellä varoitusajalla Elsan kanssa Kaunissaareen telttaileen ja kävi sama homma kuin alkukesästä sinne yrittäessä: sää tekee temput. Kesäkuussa juuri sen viikonlopun myrskysi ja satoi kaatamalla ihan koko ajan joten vaihdettiinkin saaressa telttailu Rastilan leirintäalueella mökkeilyyn. Nyt kävi niin että kesken rinkan pakkaamisen saatiin tieto että laiva Kaunissaareen ei ehkä liikennöikään koska on, yllätysyllätys, nousemassa myrsky. Mutta onneksi teltan voi pystyttää mantereellekin, rinkat kuitenkin on jo pakattuna ja lapset kohkautettu.

En ole ollut vielä montaa kertaa telttailemassa lasten kanssa mutta kokemusta telttailusta ja pakkaamisesta ylipäätään löytyy kyllä todella paljon, kiitos partiolaishistoriani. Ajattelin koostaa meidän kokemukset pakkaamisesta ja tarvikkeista jos se vaikka antaisi jollekin muullekin rohkeutta lähteä, kyllä te pystytte siihen! Faktahan on että tavaraa tarvitaan aivan valtavasti vaikka kaikesta yrittäisi karsia. Itse voi sisseillä ja vähän kärsiäkin mutta lapsilla soisi olevan telttaretkellä mukavaa, kuivaa ja lämmintä ja ihan tosi kivaa. Sillä muuten ei ole mitään järkeä edes lähteä.

Ensin, osta tai lainaa niin iso rinkka kuin vain suinkin jaksat täytenä kantaa. Muista että lapsi kantorepussa/liinassa etupuolella tasapainoittaa kuormaa mukavasti. Oikeasti mukavasti, tämä ei ollut sarkasmia. (Mutta jos telttailet drive in -meiningillä, niin sitten on ihan sama mihin kasseihin tavarat laittaa.)

Sitten: kaiken A ja O on jättikokoiset minigrippussit. Kolmestakin syystä. Ensinnäkin, jos se sade nyt kuitenkin yllättää, vaatteet ovat mukavampi ottaa rinkasta päälle kun ne ovat säilyneet kuivina. Teen näin vaikka menisin vain kaupunkilomalle. Toiseksi, kuka haluaa tunkea kaikki tavarat sekaisin rinkkaan (tai ylipäätään edes matkalaukkuun)? Joten, puhtaat omiin pusseihin, puolipitoiset omiin ja retken edetessä pyykit vielä erikseen. Ja kolmanneksi se varsinainen syy miksi juuri minigrip-pussit eikä tavalliset muovipussit (jotka kyllä ovat aivan hyviä silloin kun matkustaa ilman lapsia). Nimittäin tämmösellä perhetelttaretkellä rinkka on aivan täynnä, halusit tai et. Minigripeistä saa pihistettyä ilmat pois ja näitä space bag -pusseja mahtuu aivan hillitön määrä samaan tilaan mihin vaatteet menisivät ilmoineen kaikkineen. Joten, osta isoja mingrippejä ja pakkaa about kaikki niihin!

Itse pakkaan erillisiin pusseihin vielä yöpymistä varten tarvittavat vaatteet ja systeemit jolloin ei tarvitse nukkumaan mennessä etsiä joka pussista jotain vaan ottaa telttaan sisälle se yöpymis-minigrip. En ole näin fiksu itse vaan mun kokeneempi retkeilijäsiskoni opetti tämän.

On muuten niin likainen lattia ja tietokoneen näyttö etten oikein tiedä kummat scheisset kuvissa näkyy, todnäk molempia. Pahoittelen kuvia, nyt mennään teksti edellä!


Pussittamista kannattaa jatkaa ruokien kanssa mutta tähän käy jo tavalliset pakastepussit. Ei olisi kivaa kaivaa sitä sateen nuhjaannuttamaa kaurapuuropussia esiin. Tai no, samapa tuo, kastuu ne hiutaleet viimeistään lautasella joka tapauksessa. Pussita kuitenkin varoiksi. Kaikki. Voihan ne vaikka revetä jos eivät kastu.

Paitsi ruokailuvälineitä älä laita muovipussiin! Ei missään nimessä! Ne laitetaan kangaspussiin. Ellet sitten aivan varmasti kuivaa niitä todella hyvin tiskaamisen jälkeen. Märkinä muovipussiin ei  ole mikrobiologisesti hyvä juttu lainkaan. Varsinkin jos on pulloruokittava vauva mukana niin ainahan ne kosteita ovat kun niin huonosti kuivuvat edes tiskikaapissa. Kankainen ruokailuvälinepussi on tuttu juttu jo partioajoilta ja siitä on hyvä pitää kiinni edelleen (alemmassa kuvassa näyviä kangaspusseja saa Ikeasta nipullisen pikkurahalla). Ja jos yhtään tuntuu siltä, että haluat mieluummin ottaa kertakäyttöastiat niin ota ihmeessä! Ei ne varikset sille naura vaan jollekin ihan muulle. Tiskaamisesta sen verran että tiskisieni on harjaa kätevämpi kenttäolosuhteissa. Tiskiainetta voi ottaa pieneen matkapulloon. Pakkaa sekin vielä muovipussiin tai se pullo kuitenkin löröttää ja sitten on kaikki tiskiaineessa. Paitsi jos kaikki muutkin on pakattu muovipusseihin kuten olemme jo oppineet. Siinä tapauksessa vain kaikki pussien pinnat ovat tiskiaineessa mutta tarpeeksi v-mäistä on sekin.Lettujen paistoa varten voi ihan hyvin ostaa "lisää vain vesi" -jauhoseosta menettämättä eräilyuskottavuuttaan. Ainakin minun mielestäni. Voi ja hillo pakataan pieniin pakasterasioihin. Kuvasta puuttuu Nestlen pussipastat koska niitä kyllä vähän häpeän mutta oivaa retkiruokaa ovat nekin, lisää vain vesi.

ÄLÄKÄ MUUTEN IKINÄ LÄHDE MINNEKÄÄN ILMAN VESSAPAPERIRULLAA! Pakkaa sekin muovipussiin. Ilman suklaalevyä ei myöskään kannata lähteä metsään ollenkaan. Ja lasten kanssa reissatessa (varsinkin vaippaikäisten), iso paketti wetwipesejä mukaan! Ja jos vielä palataan pusseihin niin ota muutama extramuovipussi. Roskille, pyykille, paskavaipoille jne. Jos pussimäärä kauhistuttaa niin itse ainakin kierrätän niitä minigrippejä jotka ovat tässä pakkaamiskäytössä. Menee monet reissut ja reikiä voi paikata teipillä. Roskapussit menee tietenkin roskikseen mutta pyykkipussin voi vielä kotona kierrättää roskapussiksi.

Jos olet menossa telttaileen paikkaan jossa saa tehdä avotulen ja jossa on valmiiksi polttopuita (sillä voin kertoa että omat puut eivät mahdu minnekään) ja vaikka todistettavasti osaisit sytyttää nuotion yhdellä tulitikulla, ei silti ole häpeä ottaa sytytyspaloja mukaan kaiken varalta. Mieluummin pieni kolaus itsetunnolle kuin syttymätön nuotio. Puukko pitää olla mutta tällainen halpa muovituppinen markettipuukko ajaa täysin saman asian kuin nahkakoteloinen Lapin tuliainen kaiverruksilla. Makkaratikkuja aivan varmasti löytää paikan päältäkin mutta kun joku on keksinyt teleskooppivartiset makkaratikut niin voihan sitä yhtä hyvin ottaa sellaiset myös mukaan (parhaillaan kyllä mietin että miksi ihmeessä). Älä unohda myöskään niitä tulitikkuja äläkä unohda pakata niitä omaan pieneen muovipussiinsa. Koska aina voi alkaa sataan.


Ennaltaehkäisevien (aurinkorasva, hyttysmyrkky, käsidesi) tuotteiden lisäksi on aina syytä varautua myös pahimpaan. Ainakin laastaria, särkylääke (sekä aikuisille että lapsille) kyypakkaus ja punkkipihdit on syytä ottaa. Kortisoni ja Bepanthen voi olla tarpeen mutta yhden yön reissun kyllä todennäköisesti pärjää ilmankin. Sidetarpeet niin isommalle haavalle kuin nyrjähtäneelle nilkalle on hyvä olla mukana jos niitä osaa ja ymmärtää käyttää. Muutama haavanpuhdistuslappu myös. Ja on muuten aivan varmaa että just sun tuurilla kuukautiset alkaa just siellä metsässä. Varaudu siihenkin. Ja jos olet herkkäuninen, niin korvatulpat pelastaa jonkin verran kun käet kukkuu, laineet liplattaa ja karhut örisee.


Jos et reissaa juhannuksena, väistämättä tulee tarve myös lampuille. Me ostettiin halvimmat mahdolliset otsalamput Biltemassa ja ovat ajaneet asiansa oikein hyvin. Myös pienikokoinen leditaskulamppu Clasulta ajaa tässä yhteydessä aivan saman asian kuin ne 90-luvun käsivarren pituiset ja älyttömät painavat Maglitet. Ei ole niin justiinsa kunhan toimii.

Vaikka et aikoisi somettaa ja pokemonittaa telttareissulla mutta haluat käyttää puhelimen kameraa tai karttoja tai mitä tahansa sääsovelluksesta taskulamppuun, ota varavirtalähde ja muista myös ladata se ennen lähtöä. Puhelimelle kannattaa ottaa myös vedenpitävä kotelo.


Kannattaa kirjoittaa ensin ajatuksen kanssa paperille ylös mitä tarvitsee. On mahdotonta tehdä yleispätevää listaa jota kopioida koska kaikki riippuu säästä ja henkilökohtaisista tarpeista, etenkin siis vaatetuksen kohdalla. Ja varaudu siihen että listastasi tulee pitkä. Ei kannata pelästyä.

Yöpymisestä sen verran että me ollaan menestyksekkäästi laitettu vauva nukkuun toppahaalarissa eikä edes yritetty saada häntä pysyyn missään makuupusseissa. Toimii varmasti isommillakin lapsilla jos makuupussi on ongelma. Jos teltassa yöpyy vähemmän väkeä mikä on maksimimäärä, kannattaa silti ehkä vuorata koko ala makuualustoilla sillä jos möyrii alustalta pois niin sitten tulee kyllä kylmä.

Villavaatteita ei varmastikaan voi hehkuttaa liikaa. Merinovilla on pehmeätä ihan paljaalle ihollekin. Lapsille yleensä on jotain tuulenpitäviä takkeja tai haalareita niin ne ovat hyviä myös metsässä. Itsellänihän ei ole MITÄÄN ns ulkoiluvaatteita. Samoilla vaatteilla mennään metsäretket ja kauppareissut. Asia johon voisin ehkä panostaa mutta en ole kokenut kärsiväni kovinkaan paljoa ilman teknillisiä kerrastoja ja mitä näitä nyt on. Tennarit tai saappaat (riippuen säästä) mulla on jalassa, en omista vaelluskenkiä ja lenkkaritkin ovat lähinnä kuivalle asfaltille soveltuvat mutta hyvin on pärjätty. Teltalle kannattaa kuitenkin ottaa nopeasti jalkaan heitettävät sandaalit, helpottaa kaikkea säätämistä teltasta sisään ja ulos valtavasti.

Valmiit leirintäpaikat on kivoja kun niissä on yleensä puita ja kirveskin valmiina, mahdollisesti vessat joissa jopa paperia (ota silti se omakin rulla) ja ehkä oikein hyvässä tapauksessa myös vesipiste. Ja kun oltiin Nuuksiossa toukokuussa, oli hauska kun ohikulkijat jäädessään telttailualueen nuotiopaikalle ruokaileen, samalla viihdyttivät lapsia. Ja jos tulee joku kamala hätä, on paikalla sitten todennäköisesti muitakin. Itse olen ainakin sen verran nössö, partiotaustasta huolimatta (tai ehkä JUURI SIKSI) että tykkään pelata vähän varman päälle. Huh. Ainakin siis tällä hetkellä kun kokemusta lasten kanssa telttailusta on aika vähän ja pienempi on vielä vauva.

Kuvien jo valmiiksi huono laatu huononee entisestään loppua kohden koska yöhän siinä tuli ennen kuin kaikki tavarat sai pakattua mutta ei se mitään. Ei muuta kuin rinkka selkään ja menoksi!

Ps. kaikesta amatööritavaroiden hehkutuksesta huolimatta aloin pikkuisen haaveileen tosi pieneen tilaan menevistä makuualustoista sillä perinteisiä on hankala saada kolme rullaa yhteen rinkkaan roikkuun. Voin kertoa.

13 kommenttia:

 1. Vaikka ei ole ikinä ollut aikomustakaan lähteä lasten kanssa telttailemaan, niin olipa niin hyvin kirjoitettu juttu, että nythän sitä vois jopa harkita... :) ~Johanna

  VastaaPoista
 2. Lasten kanssa telttailusta mulla ei vielä ole kokemusta, mutta muuten retkeilystä, partiosta ja vaelluksilta kyllä jonkin verran. Olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä. Minigrip-pussit olen kuitenkin viime aikoina päivittänyt pikkuhiljaa kuivapusseiksi, kun kyllästyin aina hajoileviin muovipusseihin. Niitä löytyy retkeilyvälineliikkeistä (ja itse olen ostanut osan ihan Prismasta) eri kokoisina ja eri paksuisesta materiaalista valmistettuna. Paksut kestävät paremmin (esim. kajakkiin pakkailua), mutta ohuemmat ovat tietysti kevyempiä, jos pitää kantaa kaikki selässä. Ja pieneen tilaan menevän ilmatäytteisen makuualustan hankin myös joitakin vuosia sitten, paransi huomattavasti nukkumismukavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset pussit olisivat varmasti hyvät! Kuten ne makuualustatkin. Loputtomasti mahdollisuuksia hifistelyyn ja rahanmenoon tässä retkeilyssä :D

   Poista
 3. Ei ole lapsia enkä ole lähdössä edes telttailemaan, mutta tuo minigrip-vinkki oli tosi hyvä ihan normimatkailuunkin. Melkein odotan näkeväni sen Niksi-Pirkassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä hyvä ihan missä tahansa matkailussa! Mulla ei ainakaan ikinä ole yhtään ylimääräistä tilaa missään repussa tai laukussa niin minigripeillä voi saada ihmeitä aikaan!

   Poista
 4. Oi, hyvä postaus, olisin tosin kaivannut jo vuosia sitten. Piti kantapään kautta oppia pakkaamaan. Lisäisin vielä mukaan ohutta kangasta esim. telttakangasta tai sadetakkikangasta teltan oviaukon eteen. Vähentää paljon roskia teltasta ja märkyyttä sukissa. Toimii vähän niinku veranta... Iloa teille telttailuun!
  Noora

  VastaaPoista
 5. Mahtava postaus! :) Tässä tuli oikeesti monta tosi hyvää pointtia ja vinkkiä itselle, kaikenlaista reissaamista ajatellen. Lisäksi nauroin ääneen alkupuolella sitä miten monta kertaa tuli sana muovipussi. Sekä sitä kun "karhut örisee". :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt tuli vähän muovipussihehkutusta, alkoi jo vähän nolottaan mutta noh, ne nyt vaan on tällaisessa niin hyviä! :D

   Poista
 6. Kiitos jälleen kerran tästä! Saa suoraan ottaa listan tästä kun lähdetään toteuttamaan perheen telttaretkeä, 4 poikaa (1,3,5,7v) ja vanhemmat- hohou :D Taitaa olla metsärauha mennyttä, joskin pysynee elukatkin kaukana.
  Kesällä telttailtiin jo helmpommissa olosuhteissa, mutta mies sai päähänsä et pitää lähteä metsään. Ei se auta ku mennä sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Lähiömutsi-blogiin tuli eilen samasta aiheesta postaus jossa myös hyvä lista, itse tosin otan kämäsemmät ruuat ja jätän retken kokonaan tekemättä jos tarvitsisi kuravaatteita ja saappaita alkaa kantaan. Metsään vaan, se on kivaa! :)

   Poista
 7. Partiolaisena arvostan :D Melkein tekis mieli laittaa jonnekkin lippukunnan seinälle tjs, kaikesta sanomisesta ja hyvästä esimerkistä huolimatta aina on jollain ruokakamat muovipussissa ja vaatteet ei. Eli siis sekä vaatteet että ruokailuvälineet märkinä. No, ehkä pakkaamistaidot karttuu paremmin jos jonkun leirin lontsii jonkun johtajan kuus kokoa liian isoissa saappaissa ja villapaidassa, johon mahtuisi ainakin viis saman kokoista superpentua :)

  VastaaPoista