Sivut

lauantai 20. elokuuta 2016

1-vuotiaan helmineulepipo ja tuubihuivi ohjeineen

Innostuin kun Novitalta tuli tänä syksynä 100 % merinolankaa (avainlippumerkillä eli jotain sen kerän eteen on tehty kotimaassakin) ja ostin sitä heti kannatuksen vuoksi muutaman kerän. Baby Wool -nimellä myydään (ei siis tajua merinoksi ellei lue pientä pränttiä) joten värit sen mukaisia, hyvin pastellisia. Mutta onneksi  olen siedättynyt tosi hyvin pastelleihin ja nykyään jopa pienissä määrin pidän niistä. Mikä lie hormonihomma sen jälkeen kun sain tyttövauvan. En kuitenkaan ostanut sitä vaaleanpunaista vaan mintunvihreätä ja otin puikoille helmineulepipon. Ei varmaan tarvitse olla kummoinenkaan Sherlock että tajuaa inspiraation tulevan Gugguu-merkin villa-asusteista. Tästä langasta ei vaan ihan yhtä jättimäisiä tupsuja voinut tehdä koska silloin pipo olisi liian painava pienen pään kannateltavaksi. Aika painava siitä tuli jo näinkin, lanka kun on vauvalangaksi minun mielestäni turhan paksua.




Helmineulepipo 1-vuotiaalle (päänympärys n. 43 cm)
Lanka: Novita Baby wool
Sukkapuikot 4 mm (resoriin 3,5 mm)
Menekki ilman tupsuja 43 g, kahdella tupsulla 55 g.

Luo 92 silmukkaa, jaa neljälle puikolle (23 s per puikko).
Neulo pyörönä 3,5 mm puikoilla 2o 2n -joustinta n. 3 cm.
Vaihda 4 mm puikkoihin.
Neulo helmineuletta kunnes koko työn korkeus on 13 cm.
Kavenna joka toisella kerroksella joka puikon lopussa ja keskellä seuraavasti:
neulo (edelleen siis helmineuletta) 10, 2oy, neulo 9, 2oy
välikerros ilman kavennuksia
neulo 9, 2oy, neulo 8, 2 oy
välikerros ilman kavennuksia
neulo 8, 2oy, neulo 7, 2oy
jne
kunnes joka puikolla on jäljellä 3 silmukkaa.
Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Kiristä. Päättele langanpäät.
Tee tupsut ja ompele paikoilleen.

(helmineule menee vähän sekaisin kavennusten kohdalla mutta itse sain ainakin siistin näköisen pienellä järkeilyllä)

2oy = 2 oikein yhteen


Ja kaveriksi vielä tuubihuivi samasta langasta

5 mm puikot
menekki 74 g

Luo 25 silmukkaa. Neulo helmineuletta kunnes kappaleen korkeus on 1 m. Päättele. Ompele päät yhteen.




Jos pipon kavennukset ahdistaa niin ideoi-blogissa on viime syksyltä ohje vastaavanlaiseen settiin yhdellä tupsulla ilman kavennuksia ja huivikin on neulottu suoraan pyörönä, kannattaa tsekata kumpi tapa on itselle mieluisampi!

Uuutuuslangasta sen verran että oli vähän erituntuista kuin mihin olen merinolangoissa tottunut. Vähän höttöistä mutta kuitenkin vähän puuvillaisen tuntuista. Joka tapauksessa pehmeätä ja uskoakseni kutittamatonta. Saatan ostaa kyllä enemmänkin.

41 kommenttia:

  1. Kiva setti! Onko tuota lankaa jo myynnissä jossain, kun en löydä netistäkään mitään tietoa tuosta? Ja mikä oli hinta kerälle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikallisesta Citymarketista ostin, en kans löytänyt netistä muuta kuin Novitan syksyn lankakartasta. Eri aikaan kai vähän tulee eri kauppoihin, oisko tänne sitten luikahtanut etuajassa tai jotain. Mutta olettaisin että tulossa kaikkialle kun siinä värikartassa se kuitenkin näkyy :) En muista hintaa tarkasti, jotain 5 euroa per kerä ehkä?

      Poista
    2. Kärkkäiselle oli näköjään tullut vaaleansinistä, netistä löysin. Viitsisitko tarkistaa tuon langan tiheyden kun en netistä löytänyt. Voisin verrata sitä Dropsin merinoihin mitä yleensä käytän :) Osaakto muuten suositella jotain muuta suht edullista merinoa? Ei mitään älyttömän ohutta!

      Poista
    3. 50 g = 113 m

      Itse käytän myös yleensä Dropsin merinoita, ovat niin edullisia. Joskus käytän myös Hjertegarn Extrafine merinoa koska sitä myydään Lankamaailmassa jossa usein käyn, toisin kuin Dropsia. Siinä on myös eri vahvuuksia eikä ihn hirveän kallis mutta toki Drops on halvempi.

      Poista
  2. Ihanat! Innostuin sun instagram-kuvasta niin paljon, että menin heti ostaa langat ja lähdin tekee omasta päästä :D No, aika lähellä näköjään oli tuota ohjetta. Täytyy toi tuubihuivi vielä tehdä kans. Mun mielestä yllättävän kivantuntunen lanka (neulon pääasiassa markettilangalla ja seiskaveikkaan ja nalleen verrattuna ihanan pehmeetä tää baby wool)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ihan peruspipohan tämä on joten hyvin todnäk olet tehnyt juuri samoin :)

      Joo tämä on kyllä mukavan tuntuista :) Ihanaa kun merinovillaa, monesti Novitan vauvalangat olleet tekokuitua.

      Poista
  3. Kivat, molemmat pipo tupsuineen ja tuubihuivi ja väri oli kans kiva.
    Oikein kivaa lauantai iltaa sulle.

    VastaaPoista
  4. Prismassa näyttää olevan 3,50e kerä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, oli siis halvempi kuin muistelin! :) Vaikka toki Prisma taitaa aina olla joka tapauksessa halvempi kuin Citymarket. Meillä ei vaan ole lähellä Prismoja :(

      Poista
    2. Ja ääsmarketissa oli 3,75e, olin varautunut siihen apauttiarallaa vitoseen niin oli kyllä miellyttävä ylläri :D

      Poista
  5. Nää on kyllä söpöt! Taidan tehdä vauvalle, vaikka vauvanpipojahan varmasti riittää ja enemmän olis tarvis tolla taaperolla mutta koska kaikki on vauvakoossa niin söpöä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta taaperotkin ovat ihania!!! :) Mua vähän surettaa kun meidän 4-vuotias on jo niin iso poika ettei mikään ns söpö oikein enää sovi niin hyvin. Äkkiä se aika menee!

      Poista
  6. Kuinka leveä toi tuubihuivi on? Joutuisin tekeen huomattavasti eri paksuisesta langasta ja pähkäilen paljonko pitäisi laittaa silmukoita. Eihän 1 vuotiiaan kaula eroa hirveeesti 1,5 vuotiaan? Ajattelin tehdä sen ikäiselle kummitytölle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 12,5 cm leveä. Unohdin kirjoittaa tuohon, olin kuitenkin muistiinpanoihin sen merkinnyt. Ja tuo metrin pituinen meni tuolleen kahdesti kaulan ympärille hupun alle. Lähinnä koristehan se sitten kyllä onkin :D Uskoisin että ei mitään eroa 1- ja 1,5-vuotiaan huivien välillä.

      Poista
  7. Hohoo, edistystä! Vihdoin novitalta jotain "oikeaa" vauvalankaa, eikä niitä iänikuisia muovikeriä... Oikein söpö setti (vaikka en sitä gugguumaniaa ymmärräkään :D)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä!!! Gugguun vaatteet ovat tosi hienoja mutta hinta kyllä sitä luokkaa että ensimmäistäkään Gugguuta meiltä ei löydy vaikka myönnän kyllä aika paljon laittavani rahaa lastenvaatteisiin. Raja kuitenkin kaikella...

      Poista
  8. Hei! Ohjeesi innoittamana lähti tämä puffet-jäden värinen lanka puikoille. Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
  9. Oi miten kivoja :) tuubihuivi menee kokeiluun :) paljonko laittaisit silmukoita 3-vuotiaan huiviin kun lankana novitan wool kaksinkertaisena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä sanoa, on varmaan pakko tehdä mallitilkku ja laskea siitä. Mutta vähemmän varmaan kuin mitä minä laitoin tähän? Riippuu puikoista ja käsialastakin.

      Poista
  10. Nyt on neidillä hienot asusteet :)

    VastaaPoista
  11. Kiitoksia ohjeesta paksummasta merinosta puikoilla tokaluokkalaiselle :)

    VastaaPoista
  12. Kiitoksia ohjeesta, tämän otan tehtäväksi heti seuraavaksi! Muistelen, että olet maininnut käsialasi olevan melko tiukkaa..? Eli saattais samoillq silmukkamäärillä käydä vähän isompipäiselle yksivuotiaalle? Nimim. Ei jaksa vääntää mallitilkkua (mieluummin purkaa taas kerran kaiken...:)

    VastaaPoista
  13. Kiitoksia inspiksestä! Lähti aika äkkiä matkaan pari kerää baby woolia, on niin herkun värinen huivi tytölläsi :)

    http://sukathukassa.blogspot.fi/2016/09/tuparilahjontaa-ja-inspiraatioiden.html

    VastaaPoista
  14. Jes! Kiitti!
    Jotain tällästä ajattelin ja sä olitkin ajatellu ohjeen mun puolesta valmiiks. :)

    VastaaPoista
  15. Jos tän tekis pyöröpuikoilla, niin paljonkohan pitäis olla silmukoita? Mä oon niiiin huono näissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vaikuta silmukkamäärään se, että onko sukkapuikot vai pyöröt. Langan paksuus vaikuttaa, samoin puikkojen paksuus, mutta ei se, onko pyörö vai ei :)

      Poista
  16. Tämä on kummitellut mielessä jonkin aikaa ja nyt otin työn alle. :) Pipossa tosin tuli resorin jälkeen tenkkapoo. Eikös helmineuleessa kannattaisi olla pariton määrä silmukoita kun tekee suljettua neulosta? Miten itse teit, lisäsitkö tai kavensitko resorin jälkeen silmukoita? Kiitos jos jaksat vielä tänne vanhaan ohjeeseen vastailla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla pariton ja kannattaa aina tehdä niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, riippumatta siitä mitä joku on ohjeistanut :D Olen saattanut tämän tehdä parillisella, mutta nyt jos tekisin, tekisin parittomalla. Muistaakseni tähän kyllä tulikin ruma kohta siihen kerroksen vaihtumiseen. Eipä sillä väliä ole että lisääkö yhden vai kaventaako yhden, ei vaikuta merkitsevästi pipon kokoon.

      Poista
  17. hei, en nyt oikein tajunnut että kun kavennetaan niin jatketaanko sen jälkeen aina nurjalla silmukalla vai esim. jos neulotaan ne kaksi silmukkaa yhteen jotka olisi oikein nurin ja jos ei kavenneittaisi niin se jatkuisi oikella niin jatketaanko se sitten oikealla silmukalla vai nurjalla ? toivottavasti sait jotain selkoa tästä minun kysymyksestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en yhtään enää muista, tän neulomisesta on jo pari vuotta aikaa. Mutta pyrkisin heti kavennuksen jälkeen palaan rytmiin, jossa edellisen kerroksen nurjan päälle tulee oikea silmukka ja edellisen kerroksen oikean päälle nurja.

      Poista
  18. Hei ! Yritin klikata tuota sinun uudempaa ohjetta,joka oli klinkkinä..Heitti jollekkin lainanhaku sivulle! ja et on varattu sivu sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kun huomasit ja ilmoitit, poistan linkin. On näemmä kyseinen blogi lopettanut, johon linkki alunperin vei.

      Poista
  19. Kiitos paljon hyvästä ohjeesta...olen jo pari settiä sillä kutonut😃

    VastaaPoista