Sivut

maanantai 17. elokuuta 2015

Lapselle kunnon sakset

Olen tuonut kotikotoa lapselle omat vanhat 80-luvun Osuuspankista saadut ensisakset joilla pystyy just ja just leikkaan paperia jos asento on täsmälleen kohtisuora. Eli toisin sanoen lapsi ei ole saanut leikattua niillä yhtään mitään vaikka kiinnostus on suuri. No, kuulemma meilläkin on ollut jo aika pienestä pitäen ihan oikeat kunnolliset (pyöreäpäiset) sakset joten uskallauduin itsekin saksiostoksille vaikka ne ei ihan K-3 olekaan. En halunnut mitään Tigerin rimpuloita pilipalisaksia vaan marssin heti suosiolla Fiskars-hyllylle (Sinelliin) olettaen että ne olisivat paljon kalliimpia. Yllätyin kohtuullisesta hinnasta niin että ostin heti kättelyssä kahdet. Onhan meille tulossa toinen lapsikin. Toki meillä on entuudestaankin pienikokoisia askartelusaksia mutta ne on kuitenkin suunniteltu aikuisen käteen ja tarvitsen niitä itsekin.


Toiset on suunnattu neljävuotiaille ja siinä on extrareikä jotta sormet löytävät paremmin paikkansa ja käsi sopivan asennon leikkaamisen. Toiset on kalan näköiset, 5-vuotiaille. Tietenkään en jätä näitä lojumaan lapsen ulottuville vaan niitä käytetään vain yhdessä koska näillä voi leikata muutakin kuin paperia. Muoviset Hipposakset saa edelleen lojua missä lystää, niillä ei meinaa saada vahinkoa aikaan edes tarkoituksella.


Niin liikuttavan söpöä ja haparoivaa on pienen ihmisen ensimmäiset onnistuneet leikkausviritelmät, voi sitä riemua kun joku palanen lähti ihan irti asti! Ja kyllä, askarreltiin sängyssä, äiti oli vähän väsynyt.

Molemmat sakset maksoivat reilut kolme euroa kappaleelta joten ei paha.Mun piti alunperin kirjoittaa ihan toisesta lapsen kanssa askarteluun liittyvästä asiasta mutta siitä sitten joku toinen kerta, nyt ollaan niin intona saksista!

9 kommenttia:

 1. Mä kävin alkukesästä Fiskarsissa Fiskarsin tehtaanmyymälässä ja ihastelin noita lasten saksia. Saksien kuuluu olla hyvät ja niitä kuuluu olla useat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin piti mennä tehtaanmyymälään mutta en jaksanut mennä sinne asti, onneksi näitä saksia löytyi myös Sinellistä :) Ja juu, saksien pitää olla hyvät!

   Poista
 2. Voi että miten elävästi tuli mieleen vuosikymmenten takainen joululahjatoive: halusin sakset. Mikä pettymys, kun sainkin muoviset sakset, joilla ei voinut leikata oikein mitään. En nyt ihan traumaa saanut, mutta silti...

  VastaaPoista
 3. Jes, parasta harjottelua muksulle! :) Se tuntuu lapsille olevan juhlahetki, kun saa ensimmäistä kertaa saksia (ihan luvan kanssa). Sitten sitä silppua siivotaankin ympäri lattioita... Fun times.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, silppua riittää. Varsinkin kun koko ajan esitetään toiveita että minkä muotoisia paloja äidinkin pitää leikata. Isoja ja pieniä. Ja roskiin ei tietenkään saa heti viedä.

   Poista
 4. Noi Fiskarssin eläinsakset on ihan sudet :( Tai siis ainakin meillä olevat on, samaa sarjaa panda-kuvioiset ja niin jäykät terät että hyvät että aikuinen saa leikattua (odottavat edelleen kun työpöydällä Fiskarssille reklamointia). Ärsytti ihan simona niiden ostaminen, kun tosiaan todella surkea sakset. Meillä laps aloitti vajaa 2v. iässä parilla ensisaksimallilla (toiset muoviterillä ja toiset sellaiset hassut fiskarssit joita puristettiin yhteen). Ilmeisesti motivaatio oli aika kova, kun oppi noilla leikkelemään ja ennen sit lapsen käyttöön 80-luvun mun vanhat firskarssin oranssit lasten sakset. Niin ja meillä on sen verran kiltti tytsy joka muistaa että saksilla leikataan vaan paperia, niin sillä on ollut jo pitkään sakset ihan vapaassa käytössä (lapsi 3,5v. tykkää askarrella oman pöytänsä ääressä ja huolettomat vanhemmat on antaneet sille saksien lisäksi liimaa, värikynet ja tussit myös vapaaseen käyttöön).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa, no voi höh! Jos osottautuvat ihan kelvottomiksi, voin ottaa ne langankatkaisusaksiksi itselleni, siihen niistä varmaan kuitenkin on? Meillä on kans tussit yms vapaassa käytössä kun tosi nätisti piirtää ja vain paperille mutta saksia taidan varmuuden vuoksi pitää ulottumattomissa, nyt on kiinnostus niitä kohtaan niin suuri etten ota riskiä että kokeillaan muutakin kuin paperia.

   Poista
 5. Meillä on ollut tuollaiset extrareiälliset jo useamman vuoden ja kertaakaan ei ole tarvinnut teroittaa ja muutenkin lapset ovat tykänneet tosi paljon.Auttaa tosiaan hyvän otteen kanssa ja muutenkin kerrassaan mainiot:)

  VastaaPoista