Sivut

torstai 31. lokakuuta 2013

Reuna saumurilla

No niin, nyt se asia mistä jo trailerin näittekin. Totesin että tämä on huomattavasti helpompi demonstroida paperilla kuin ryppyisellä ja lerpattavalla kankaalla. Joten leikitään että paperi on kangasta ja tuo nitoja on saumuri. Tätä siis sovellan trikookankaisiin, joustamattomat on parempi huolitella ompelukoneella.


Kannattaa ottaa jo kangasta leikatessa huomioon että aikoo tehdä reunan tällä tavoin sillä se saattaa vaatii muutaman sentin extraa. Riippuen tietysti siitä että miten olisit muussa tapauksessa reunasi tehnyt.

Ja näin se menee:

Taita reunaa reilusti oikealle puolen.


Ja sitten puolet siitä takaisinpäin nurjalle.


Samaan tulokseen pääsee tekemällä myös näin eli ensin joitain senttejä nurjalle.


Ja sitten oikealle siten että vastaava määrä pituutta on mukana alapuolellakin. Pääasia että se näyttää joka tapauksessa tältä:


Sitten saumurilla tuosta reunasta niin että sauma tulee kaikkien kolmen kangaskerroksen päältä. Kannattaa onnistua kertayrittämällä.


surrur


Ja se on sitten siinä! Herkästi nousee pystyyn jos on tehnyt kovin kapean reunan, siksi suosittelen tekemään kunnon pituisen siitä ja silittämään se auki. Kyllä se siitä kuitenkin asettuu sitten ajan ja pesujen myötä. Itse en ole kokenut tätä millään tavoin ongelmallseksi kunhan nyt mainitsin ettei tule sitten ylläreitä. Niin ja tosiaan kuviollisissa kankaissa kuvio tietysti katkeaa tällä tekniikalla.


Muutamia esimerkkejä joissa olen käyttänyt tätä tekniikkaa:

Ja lukuisat trikoopipot.

20 kommenttia:

 1. Oon melko varma että oot ainoa ihminen, joka neuvoo tän asian paperilla ja nitojalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D :D Mä YRITIN kankaalla mutta se oli niin epäselvää settiä ettei siitä saanut kuin huumoritrailerin xD

   Poista
  2. Kyllä tää oli paljon parempi näin. :D

   Poista
 2. Oon nähny ohjeen muuallakin, mutta nyt kyllä ei jää erehtymisen vaaraa. Mahtava idea vääntää rautalangasta, eipäs ku rautakangesta tää juttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina suuret paineet saada väännettyä niin rautakangesta ettei tarvisi paljoa sitten enää lisäselvitellä jälkikäteen. Musta vähän tuntuu että nyt onnistuin siinä kohtuullisen hyvin :D

   Poista
 3. Tuo "kannattaa onnistua kertayrittämällä" on kyllä ihan paras tällaiselle satunnaiselle ompelijalle. Ei tuu paineita, ei tuu paineita, ei tuu paineita...:) Ja btw. sun blogi on ihan loistava!

  VastaaPoista
 4. Täytyy sanoa, että mä luulin joku kerta "keksineeni"/"oivaltaneeni" tämän tekniikan itse mutta höh, siellä se on ollut, selkäpiissä ^_^!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! :D :D :D Mä ainakin kuvittelen olevani aivan täysin varma siitä että tää tehtiin seiskaluokalla t-paidan helmaan! Vahvasti näyttää siltä että kukaan muu ei muista sitä (no joo, otoksena sä ja M). Ehkä mä olen sitten kokenut silloin jotenkin erityisen suuren ahaa-elämyksen kun on niin mieleeni jäänyt!

   Poista
 5. Ihanan selkeä ohje, tampiokin tajuaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, mahtavaa, olen siis onnistunut :) Vähän pelkäsin että tuo vaihtoehtoinen tapa voi hämmentää mutta jos en olisi laittanut, joku olisi taatusti tullut kommentoimaan että sen voi taitella toisinkin päin :D

   Poista
 6. Kiitos, hyvä ohje! Vielä kysymys: teetkö tuon sauman tavallisella saumurin nelilankaisella tikillä?
  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan tavallisella, ei mun saumurivanhuksessa muita mahdollisuuksia olekaan :)

   Poista
 7. Kiitti! Enpä moista reunatekniikkaa tiennytkään. Oon aina tehnyt reunan erillisellä kaitaleella, jossa lopputulos on itseasiassa ihan sama, mutta vaan hankalampi tehä.

  VastaaPoista
 8. Kiitos, tästä tyhmempikin ompelija ymmärtää, miten pitää tehdä. Hyvin luova idea esittää kankaan ompelu paperilla ja nitojalla :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos tosiaan tästä! Oon tuntenut itseni todella tyhmäksi ku en oo aiemmin tajunnut, miten ton helman saa saumurilla ommeltua.. ja joo, ei oo voinut katsoa googlesta tai kysyä keltään. ihan ite on pitänyt vain itseään sättiä :)

  VastaaPoista