Sivut

perjantai 5. marraskuuta 2010

Mitä, miksi ja milloin

Kerrankin meille näpertelijöille suunnattu kysely ;) Haaste napsahti Pientä kivaa -blogista.

Mitä on nyt tekeillä tai mitä teit viimeksi?
Juuri sain valmiiksi toiset varusmiessukat, tekeillä on lisäksi neulotut legginssit ja tuubikaulahuivi (kraah, en jaksa sitä!). Ompelujuttuja on aina kesken. Muutama hame odottaa viimeistelyä jne.

Millaisia muistoja sinulla on lapsuudesta käsitöihin liittyen?
Äiti ja mummu teki paljon käsitöitä, käsillä tekeminen oli siis aina läsnä. Äiti kävi kansalaisopiston ompelukurssilla kerran viikossa ja oltiin aika usein mukana jos piti ottaa meistä esim mittoja tai sitten muuten vaan siellä hengailemassa.

Oletko oppinut joltain sukulaiselta tai tutulta esimerkiksi kutomista ennen koulun käsityön tuntien alkamista?
En muista opinko neulomisen, virkkaamisen tai ompelun ennen koulua. Todennäköisesti en koska ensimmäinen neuletyö koulussa (patalappu) oli AIVAN JÄRKYTTÄVÄ! Ennen koulua tehtiin (siis minä ja siskoni) paljon ristipisto- ja kanavatöitä ja muita kirjontajuttuja.


Tämän ristipistotyön tein about 4 vuotta sitten

Parasta koulun käsityön tunneissa?
Silloin tuntui siltä ettei saa tehdä ns mitään kivaa mutta jälkikäteen ajatellen saatiin kyllä (yläasteella) melko hullujakin ideoita toteuttaa :D :D Parasta ala-asteella oli se että käsitöitä oli aina 3 tuntia putkeen ja välitunnit sai olla sisällä. SIIS SAI OLLA SISÄLLÄ! Välitunnin aikana ei kuitenkaan saanut käyttää ompelukonetta, muita juttuja toki sai tehdä. Koska oon vähän rebell, ompelin pyörittämällä käsipyörää niin ei kuulunut ääntä opettajainhuoneeseen xDEntäs pahinta?
Kun mokasi pahasti, ei millään uskaltanut tunnustaa koska se oli aika pelottavaa. Ala-asteella turhautti se kun työt ei edenneet kun piti jonottaa apua. Yläasteelta en muista tuollaista, siellä eteni työt hyvin. Yläasteelta on jäänyt elävästi mieleen kun en tahtonut tehdä taskuja housuihin ja opettaja kysyi että niin en tahdo vai en vaan viitsi. Usein hoen sitä itselleni vielä tänäkin päivänä jos en mukamas halua tehdä jotain laiskuuksillani. Silloin en kyllä ihan oikeasti tahtonut niitä taskuja!

Millaiset tuli ensimmäisistä villasukistasi tai lapasista?
Tehtiin ala-asteella lasten sukat jotta olisivat nopeampi tehdä. Ne onnistui tosi hyvin. Siis että tuli samankokoiset :D Lapasetkin onnistui hyvin. Yläasteella tehtiin omaan jalkaan sopivat sukat ja nekin onnistui hyvin. Ei ole mitään sukkatraumoja :D

Onko ompelukone ystävä vai vihollinen?
Ystävä :) Olisi ihanaa jos se voisi olla aina esillä. Tilanpuutteen vuoksi ompelu on vähän kausittaista koska en jaksa sitä roudaus- ja siivousoperaatiota ihan joka päivä ;D


ja vuosi oli 1992

Isotöisin juttu jonka olet koskaan tehnyt?
Aivan hillittömän iso ristipistotaulu yläasteikäisenä. Niin että on sitä muutakin tehty kuin ryypätty!

Kamalin/hienoin vaate jonka olet ommellut?
Kamalin varmasti yksi liivi yläasteella. Oli pakko ommella liivi ja mulla vähän tuo mielikuvitus laukkasi liikaa ja suunnittelin aivan karsean värioksennushirvityksen. Eikä liivit silloin enää olleet edes "muotia". Laitoin sen myöhemmin Venäjälle menevään lähetyskirppiksen vaatekeräykseen. Hienoimmasta en oikein osaa sanoa.

Mitä itsetehtyä olet antanut joskus lahjaksi?
Kauppakasseja, pussukoita, patalappuja, korvakoruja, jääkaappimagneetteja ja neulottuja huiveja ja tossuja. Kaikenlaista.


Totorolaukun tein siskolleni joskus aikaa ennen tätä blogia

Minkä taidon käsityön saralta haluaisit oppia?
KÄRSIVÄLLISYYTTÄ! :D Ja huolellisuutta. Kaikenlainen tietysti kiinnostaisi, pitäisi ehkä joskus mennä jollekin kurssille. Hyvä syyttää vuorotyötä.

Millainen käsitöihin tai askarteluun liittyvä kauppa saisi sinut riehaantumaan? Mitä käsitöihin liittyvää ostit viimeksi?
Todella pahasti olen viimeksi riehaantunut Oslossa kun käytiin askartelukaupassa. Lisäksi riehaannun lähes poikkeuksetta aina isoissa lankakaupoissa :D Niin ja Akateemisen kirjakaupan käsityökirjaosastolla. Kyllä mä riehaannun melkein missä vaan mikä on vähän normaalia spesiaalimpi. Viimeksi olen ostanut juurikin lankaa. Mutta lasketaanko sitä jos ostaa Novitaa Citymarketista. Niin ja ostin uusimman Modan.

Voisiko käsitöistä tulla sinulle ammatti?
Ei. En ole koskaan ajatellut sitä potentiaalisena vaihtoehtona. Se on harrastuksena ja elämäntapana mukavaa mutta työn suhteen mulla on ihan eri "intohimot". Olen perse homeessa opiskellut matikkaa, fysiikkaa ja kemiaa kun toiset istui kuvaamataidon valinnaiskursseilla ja olen saavuttanut sen mitä olen halunnutkin: tutkinnon tekniikan alalta ja siihen liittyvän työpaikan (isona haluan tuotekehitysassistentiksi joten jos tätä lukee joku päättävä taho jostain kivasta firmasta niin sähköpostiosoite on tuossa sivupalkissa). Virkata voi kotonakin ;D

Mitä projekteja on nyt suunnitteilla?
Jotain joululahjajuttuja olen mietiskellyt mutta katsoo nyt sitten.


Ja hei, en haasta ketään erikseen mutta mielelläni lukisin tämän ihan jokaiselta aiheepiiristä bloggaavalta ;)

11 kommenttia:

 1. OMG- TOTOROLAUKKU >___> <3<3 Otatko tilauksia vastaan :D

  VastaaPoista
 2. Jebouu siis sama ku Kukkahattuneidil! Siis nii magee laukku et on ehk pakko munki tehä :D

  VastaaPoista
 3. Kukkahattuneiti ja sselina': :D :D En ota tilauksia vastaan ;) Mut hei, toi on tosi helppo tehdä! Valkoiset osat on paksua askarteluhuopaa.

  VastaaPoista
 4. Miks muuten aina tehtiin jotain vaatekappaleita, jotka ei ollu ees muotia... Tyyliin liivi. Ei niitä paljo kiinnostanu käyttää :D Tosin nytkin on jalassa 6. lk:lla tehdyt villasukat, jotka on jo ihan reikäiset ja nuhjuiset.

  Ja apua piti joo aina jonottaa :( Mein luokalla oli aika paljon tyttöjä, joten ruuhkaa oli käsitöissäkin. Ala-asteella en oikein osannut vielä tehdä mitään isompaa, joten apua tarvikin. Ja sit opettaja vaan moitti, miten löysää oli neulonut tms x( Ja ekana neuvottiin aina niitä hyviä, et ne pääsis jatkamaan... Kiva, että muutkin saa tehdä XD argh.

  VastaaPoista
 5. Haha, mua huvittaa toi "opettajan hyväksyminen", oisko siihen viivalle sit pitänyt kirjoittaa syntyjä syviä siitä miten on tärkeää hyväksyä opettaja sellaisena kuin on ;D

  Mahtis Totoro-laukku!

  VastaaPoista
 6. Norppa: En tajuu! Kait sitä tehtiin joka vuosi se sama vaate, oli muotia tai ei :D Mut joo, ihan järjetöntä. Tehtiin ala-asteellakin liivi. Silloin se periaattees ois vielä mennyt mutta eikö joku paita tai housut olis kuitenkin järkevämpi. No, tehtiin me housutkin.

  Reiluu että ekana neuvottiin hyviä :O

  Onneli: Joo, opettajan hyväksyminen xD

  VastaaPoista
 7. Mie niin tykkään tuosta Totoro-kassista :)

  VastaaPoista
 8. Hillanen: :) :) Onhan se kyllä aika valloittava :)

  VastaaPoista
 9. Jes kiitos tästä! Tartuin haasteeseen :)

  VastaaPoista
 10. TOTOROLAUKKU!!! Ihan törkeen hieno!!! Pakko tehä ite kans!!!

  VastaaPoista
 11. Inka: Mukavaa :) :) :)

  Tiina: Tuo on helppo tehdä ja on kyllä kiva :)

  VastaaPoista