Sivut

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Käsinvärjättyjä ihanuuksia

Yhteistyössä: Käsityöpuoti Silmu & Solmu
Pohjalangat värjäykseen saatu bloginäkyvyyttä vastaan

Käsinvärjätyt luksuslangat, kukapa niitä ei himoitsisi. Onhan se monesti käynyt mielessä, että itsekin kokeilisi värjätä, mutta toistaiseksi minun värjäyskokeilut ovat rajoittuneet elintarvikeväreillä ihan peruslankoihin. Indievärjäreiden käyttämät ihanat merinovilla- ja BFL-pohjat ovat tuntuneet kaukaisilta itselle hankittaviksi, mutta nyt siihen on tullut muutos, sillä Silmu & Solmu on ottanut niitä valikoimiinsa, eli ei tarvitse alkaa ulkomailta tilaileen. Minäkin uskalsin dipata luksusvyyhdin väriliemeen, kun värjäystä enemmän harrastanut siskoni lupasi tulla tarvikkeiden kanssa kylään.

Värjättiin happoväreillä ja käytettiin happona sitruunahappoa sillä viimeisimmän elintarvikevärjäyskokeilun jälkeen poikani ilmoitti hyvin päättäväisesti, että lankaa ei tässä talossa sitten enää värjätä. Ja kun näki, miten voimakkaasti hän kakoi etikan hajun vuoksi ja kyseinen haju itseänikin aika paljon etoo, otettiin toive huomioon.

En nyt ala kirjoittaan mitään tarkkaa tutoriaalia happovärjäyksestä, tapoja on yhtä monta, kuin tekijöitäkin ja itse en ensikertalaisena, varsinkin kun kaikki ei mennyt kuin Strömsössä, ole oikea ihminen ottaan kantaa siihen, miten tätä tehdään. Mutta tässä nyt kuitenkin tunnelmia, olkaa hyvä.

VÄRJÄYSPOHJAT SILMU&SOLMUSTA

Sain kokeiltavaksi kaksi vyyhtiä merinosukkalankaa (75 % merino, 25 % polyamidi) sekä yhden vyyhdin vastaavaa, mutta kimalteella (75 % merino, 20 % polyamidi, 5 % stellina) ja lisäksi vielä molempia laatuja yhden sock blankin.




Oltiin kuultu huhua, että stellina saattaa mennä pilalle sitruunahapolla värjättäessä, joten ei otettu riskiä ja jätettiin kimallevyyhti tällä kertaa värjäämättä. Se saa etikkapohjaisen värjäyksen sitten myöhemmin. Kimalteva sock blank kuitenkin otettiin käsittelyyn.

KUMIHANSKOJA KULUI JA HAUSKAA OLI

Oltiin varauduttu koko päivän kestävään operaatioon, ja kyllähän siinä aamusta iltaan aikaa vierähtikin. Mies piti lapset poissa keittiöstä. Kumihanskoja kului ja hauskaa oli. Mutta ihan kovin usein en kyllä tällaiseen aio ryhtyä :D Kattila porisi hellalla lähes kellon ympäri, joten on ihme että ilmankosteuden vuoksi tapetit eivät rullaantuneet seinistä alas. Ja seuraavaa sähkölaskua odotellessa...





MAALATTUJA VYYHTEJÄ

Vyyhdit värjättiin maalaamalla eli tehtiin värijauheista suspensiot pahvimukeihin, suojattiin pöytä, levitettiin elmukelmua alle ja sitruunahapossa liotettu vyyhti siihen päälle. Sitten sudittiin värejä enemmän ja vähemmän mielivaltaisesti molemmin puolin, käärittiin vyyhti kelmuunsa ja laitettiin kattilaan höyrytystelineen päälle värien kiinnittymiseen. Annettiin porista tunnin ajan.




Minä onneton menin valitsemaan pinkkiä ja violettiä, joiden kiinnittyminen olikin sitten hankalampaa kuin muiden värien. Lukuisten huuhtelukertojen jälkeen todettiin, että erinäiset vaiheet on tehtävä uudelleen ja lopputulos sitten lopulta poikkesi aika paljon tästä alkuperäisestä, värit kun sekoittuivat ja haalistuivat hieman. Niistä tuli kuitenkin tosi hienoja niinkin, ja olikin ehkä yksi parhaista jutuista, sillä niistä tuli ehkä paremmat kuin olisin osannut tarkoituksellisesti edes tehdä! Tosin tuo hohtavaksi oranssiksi muuttunut pinkkikeltainen oli kyllä vähän shokki, mutta varmasti sillekin käyttökohteensa löytyy.


Nuo vyyhdit ovat tässä aika hirveät, mutta en jaksanut alkaa selvitellä niitä suoriksi ja sileiksi vain blogikuvan takia, kerin ne suoraan kakuiksi sitten kun ovat varmasti täysin kuivuneet.

SOCK BLANK

Sock blankin värjäys oli kokonaan uusi tuttavuus meille molemmille. Se on siis tasoon neulottu kappale, joka värjätään ja sitten myöhemmin puretaan langaksi. Yllätyksenä tuli, että se oli niin pitkä ja kapea, ei mahtunut kokonaan meidän pöydälle. Toisen värjäsin samalla tekniikalla kuin vyyhditkin. Maalasin sen, käärin kelmuun ja laitoin höyrykseen.



Toiseen tein solmuvärjäyksen, koska rakastan batiikkivärjäyshommia. Sitruunahapossa liotettuun kappaleeseen tein solmuja pakettinarulla. Väriliemi laitettiin kattilaan ja sock blank upotettiin sinne. Tämä onnistui kertalaakista eli väri kiinnittyi täydellisesti. Ei tarvinnut montaakaan huuhtelukertaa, edes pesuaineen lisäämisen jälkeen.





Näistä tuli kyllä mahtavia! Ihan hirveästi jännittää millaiset sukat näistä lopulta tulee!


SPECKLEKOKEILU

Nyt kun käsinvärjätyissä langoissa ovat muotia specklet, piti sitäkin vähän kokeilla. Tätä tarkoitusta varten otin varastoistani (omakustanteiset) harmaat Gjestal Maija -kerät ja roiskin märkään kerään väriä suoraan jauhemaisena. Käärittiin vyyhdit kelmuun ja kelmukääryleet höyrytystelineeseen. Värit kiinnittyivät tosi hyvin.


MINIVYYHTEJÄ JÄMISTÄ

Koska oltiin vyyhtien ja sock blankin maalausta varten tehty väriliemiä, ei niitä loppuja tietenkään hukkaan heitetty, vaan tehtiin minivyyhtejä valkoisesta Fabelista (siskolla oli mukana, itse en olisi älynnyt tätä mahdollisuutta). Dippailtiin väreihin, sekoiteltiin niitä ja sama höyryhoito kelmuissa niillekin.


TULOKSET

Nyt on ihanaa lankaa aika pitkäksi aikaa!!!





Vähemmällä suttaamisellahan olisi niitä suoraan väriliemeen upotettuja vyyhtejä tehnyt, kuin maalattuja, mutta oli hauska kokeilla näin, varsinkin kun pelkään että jos jotain raitalankaa yritän, siitä tuleekin vain rumasti lätäköityvää sotkua valmiina neuleena. Ja meillä tosiaan meni melkein tupla-aika, koska jouduttiin osa käsitteleen kahdesti. Mutta tekemisen meininki oli hyvä koko prosessin ajan. Ihana oli kokeilla tätä! Minkähän näistä ensimmäisenä ottaisi puikoille, hmmm.

23 kommenttia:

  1. Olipas kiinnostava postaus. Tuo värjäys kyl kiehtoisi, mut ei meillä oo oikeen tilaa siihen. Ehkä kesällä mökillä. Ihanan näköisiä tuli! Tuo neulotun matskun värjäys ja purku on ihan uus tekniikka mulle. Purkuuko se helpostikin vai onko vaivalloista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä purkanut niitä, ajattelin että neulon sitten suoraan tuosta. Oletan että purkautuu hyvin, on sen verran harvaa neulosta ja purkautui pikkuisen jo tuossa värjätessä.

      Poista
    2. Hei, voisi varmaan tehdä niinkin, että neuloo ensin valkoisesta langasta sukat tai mitä nyt neulookin, ja sitten maalaa värit valmiiseen neuleeseen. Uusia sfäärejä!
      Mirja

      Poista
    3. Niinpä! Mä jo mietinkin, että voisi jotkut tavallisen pesuohjelman kestävät valkoiset sukat neuloa ja värjätä pesukoneessa jotain kreisiä batiikkia :D

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Tulipa upeita lankoja. Mistä nuita värejä saa? Saako suomesta? Kiitos vinkistä, että Silmusta ja Solmusta saa nuita värjäyspohjia! Josko sitä joskus uskaltautuisi itsekin kokeilemaan värjäämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en tiedä yhtään, että mistä näitä värejä saa.

      Poista
    2. Oon ostanut nuo aikoinaan Lankakauppa Kujeesta. Nyt heidän etusivullaan lukee että toimittavat ainoastaan tukkutilauksia :( Eli pitää itsekin etsiä mistä saa täydennystä seuraavan kerran kun tarvii.

      Poista
    3. Kiitos vastauksesta. Pitää jatkaa etsintää, tai kokeilla ensihätään ihan ruokakaupasta saatavia elintarvikevärejä :)

      Poista
  3. En osaa muuta sanoa kuin WAU mitä värejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, oli niin kirkkaita värejä, etten meinannut edes saada kameralla tallennettua!

      Poista
  4. Olipa kiinnostavaa! Viime kesänä värjäsin ekan kerran ja oli kyllä niin hauskaa puuhaa että pakko kyllä kokeilla uudestaan :). Grillikatoksen kaasulevyllä onnistui hyvin, eikä tullut hajuja, höyryjä eikä sotkua kämppään.

    VastaaPoista
  5. Näistä tuli kyllä tosi ihania!:)

    VastaaPoista
  6. Olipa mielenkiintoinen postaus! Oon haaveillu et ens kesänä kokeilisin värjäystä irtolevyllä pihalla. Keittiössä en uskalla alkaa suttaamaan, koska vaaleatammiparketti:)

    VastaaPoista
  7. Tässä huomaa, miten paljon turhaa hintaa on käsinvärjättyjen lankojen päällä.

    Ja tuo levy olisi aikas kätevä, vähemmällä pääsisi kerimisvaiheessa? Nimim. Muuten kakki lankani värjäisin itse, mutta se keriminen eessuntaas (JA miksi niitä luksusvyyhtejä ei myydä valmiiksi kerittynä, kun hintaa on niin rutosti? Kysyn)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas värjätessä mietin just päinvastoin, eli miten tällä hommalla ei kyllä ikinä leipää sais tienattua :D Valtava homma, kaikki se työ, sähkön ja veden kulutus, tarvikkeet, aika (etenkin huuhtelu ja pesu). Juu, ymmärrän oikein hyvin, miksi käsinvärjätty maksaa! Vaikka varmasti toki ammattimaisemmilla värjäreillä on paremmat rutiinit ja välineet, mutta kuitenkin :D Ja samaa mieltä olen, että mieluiten ostaisin valmiiksi kerittynä, se keriminen on hemmetin ärsyttävää hommaa!

      Poista
  8. Onpas mielenkiintoista! En olekaan tiennyt moista sock blankia olevan olemassakaan! Ja muutenkin lankojen värjäys on mielenkiintoista, sipulinkuorilla värjäys /kanervilla värjäys on olleet pitkään to do- listalla, katsotaan milloin niille riittää aikaa. Ja olipas ed. postauksen sukissa hienot kantapäät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa googlettaa sock blankia, tulee tosi upeita värjäyksiä vastaan! :)

      Poista
  9. Aivan mahtavaa väri-iloittelua! Olisipa kiva olla joskus mukana tekemässä tuollaisia kokeiluja.

    VastaaPoista
  10. Tosi mielenkiintoinen postaus! Mä oon koulussa yhdellä kurssilla värjännyt lankoja ja se oli kyllä superkivaa! Vois kyllä ottaa uusiksi taas, vaikka ne edellisetkin on ehkä neulomatta :D :D Mutta jos hankkis tämmösiä vähä parempia lankoja niin vois houkuttaa neulomaankin...Meillä on koulussa hyvät, värjäykseen tarkotetut tilat + väritkin valmiina, ni ei se olisi kun vaan menemisestä kiinni!

    VastaaPoista